Wpisuję na prośbę madziuli.
NOWOJORSKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ (autor: AgusiaH)
Ciasto drożdżowe:
1/2 szkl. mleka
1/3 szkl. wody
125g masla
2 zoltka
1 cale jajko
1/2 szkl. cukru
1 lyzeczka soli
1 lyzka miodu
4 szkl. mąki
1 i 1/2 do 2 łyżeczek drożdży suszonych
Kruszonka:
1/4 szkl. pasty z migdałów lub tahini lub masła orzechowego
1 łyżka białka
1/4 szkl. brązowego cukru
1/4 szkl białego cukru
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka proszku waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. maki
125 g masla
Kruszonka:
Pastę migdałową utrzeć z białkiem. Wymieszać suche składniki. Dodać do nich posiekane drobno masło, wymieszane z pastą migdałową. Zagnieść kruszonkę. Kruszonki wychodzi dużo, jak ktoś woli to może zużyć połowę , a resztę zamrozić do nastepnej porcji bułeczek.
Ciasto drożdżowe:
Zalać masło gorącym mlekiem i gorąca wodą. Poczekać aż maslo sie rozpusci i płyn lekko przestygnie. Dodać sól, cukier i miód. Jajko i żółtka lekko roztrzepac widelcem. Make wymieszac z drozdzami suchymi. Wlac płyn maślano- mleczny i jajka do mąki. Wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośniecia ( ma podwoić objetość ).
Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokat o grubości ok. 2,5cm, nieco mniejszy niz wielkość blachy do pieczenia
( tej z piekarnika) . Pokroić na kwadraty o boku ok. 5cm. Układać na natłuszczonym papierze do pieczenia na blasze dość blisko siebie. Posmarować mlekiem i obficie posypać kruszonką - to nic jak spadnie pomiedzy bułeczki. Zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec 30 min w 200stopniach.
Bułeczki rosnąc i piekąc się lekko się ze soba połączą, ale w tym cały szyk - bedziemy je od siebie odrywać częstując się nimi.
Ja jak dotąd robiłam bez tahini, czy masła orzchowego - poprzestając tylko na kruszonce z cynamonem. Są puszyste i bardzo smaczne - w sam raz na śniadanie z kawą.