Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Co zrobicie na Wielkanoc? I co da się zrobić z wyprzedzeniem żeby w ostatniej chwili nie robić wszystkiego naraz?
Ja zrobię
-żurek
-pasztet
-pieczoną karkóweczkę
-schabik ze śliweczką
-serniczek
-jakiś mazurek (błagam o prosty przepis-najchętniej na kajmaku)
Z tego wcześniej
-pasztet-zaczynam dziś i do zamrażalki
-czy mazurek można wcześniej zrobić??
pewnie w Wielką Sobotę rano wepchnę do pieca mięska a potem serniczek żeby koło południa iść ze święconką i potem już cieszyć się Świętami
ulcik
Mon, 13 Mar 2006 - 21:06
ja napewno sernik i pascha ..
boszzz.. to już wielkanoc ??
u.
Wampir Basik
Sun, 19 Mar 2006 - 12:56
hehe a ja pewnie bedę lerzeć w szpitalu i rodzic bo nie wydaje mi się bym dotrzymała do terminu więc ja mam z głowy pieczenia...co najwyzej będę malować sobie pisanki hehe
werjula
Mon, 10 Apr 2006 - 14:45
Czy mogę prosić o przepis na pasztet bo właśnie przymierzam sie do tego w tym roku.A tak naprawdę to jescze nigy tego nie robiałam.
U mnie podstawa to tradycyjna sałatka jarzynowa i wszelakie inne.
Mięsko karkówczka jak najbardziej.no i biała kiełbacha.
A tak w ogóle to na święta idziemy do rodziny ale w domu i tak cos musi być
marghe.
Mon, 10 Apr 2006 - 21:20
chyba NIC
addera
Tue, 11 Apr 2006 - 08:17
Ja też nic
No może sernik upiekę
A poza tym to idziemy "w gości"
moko.
Tue, 11 Apr 2006 - 09:02
My też idziemy w gości, ale upiekę sernik, mała porcję zrobię sałatkę, pastę do nadziewania jajek i tyle. aha kupię malibu na potem
IzaS
Thu, 13 Apr 2006 - 19:42
Bigos, sałatka, makowiec i sernik. No i dla Arka coś w rodzaju tortu . No i jajka!!!
ulcik
Thu, 13 Apr 2006 - 20:38
CYTAT(u.)
ja napewno sernik i pascha ..
boszzz.. to już wielkanoc ??
u.
terefere ...
sernika nie robię .. robi rodzina
pascha .. surowe jajka .. odrzucili ..pierwszy raz od lat ...
więc zrobiłam mazurek z masą krówkową zakupioną na allegro .. mniam
i zobacze czy cos jeszcze zrobię
u.
moko.
Thu, 13 Apr 2006 - 20:39
ja zrobiłam sernik z marsów.
marghe.
Thu, 13 Apr 2006 - 21:56
a jednak coś tam zrobię
własnie szukam pomysłow na sałatki
i mazurek cytrynowy..
milly
Thu, 13 Apr 2006 - 23:10
jarzynową zrób
a co do ciast to odbieram w sobotę , pycha będą
addera
Fri, 14 Apr 2006 - 07:54
CYTAT(milly)
jarzynową zrób :
milly, no co
jarzynowa tradycyjna to moja ulubiona mimo wszystko
milly
Fri, 14 Apr 2006 - 09:57
moja też, ale znając marghe to zrobi jarzynową zapiekaną z trawą cytrynową, korzeniem uha buha, z polewką truskawkową i cholera jeszcze wie
addera
Fri, 14 Apr 2006 - 10:01
CYTAT(milly)
moja też, ale znając marghe to zrobi jarzynową zapiekaną z trawą cytrynową, korzeniem uha buha, z polewką truskawkową i cholera jeszcze wie :mrgreen:
jeszcze z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym zapomniałas no
milly
Fri, 14 Apr 2006 - 10:05
o o właśnie
a tak na marginesie to zrób cydorkową rybkę w rybce - łopatologiczne i pyyyyyszniutkie
a na sałatkę możesz wpaść, dziś będę robić.
marghe.
Fri, 14 Apr 2006 - 22:11
zołzy
zrobię dorusiową z susz. pomidorami
brokułowa z jajkiem
serową Inki2
caprese inaczej
mówiłam Wam,ze jesteście zołzy?
rybek nie robie
za duzo roboty
zołzy
milly
Sat, 15 Apr 2006 - 00:16
miałaś rację add z tymi pomidorami
addera
Sat, 15 Apr 2006 - 22:53
CYTAT(milly)
miałaś rację add z tymi pomidorami :lol: :lol:
po prostu wiedziałam
ale teraz sama zawsze mam słoiczek pomidorów w szafce
marghe.
Sun, 16 Apr 2006 - 22:39
Dorusia.. spieszę donieść, że zrobiłam Twoją makaronową (dodałam tylko troche octu pomidorowego i trochę niedobitków ostrej papryczki jalapeno). Niebo w gębie
i zrobiłam też Twoja warstwową. Pyszna
dziekuję
reszta jutro
myszka
Mon, 17 Apr 2006 - 21:12
CYTAT(moko.)
ja zrobiłam sernik z marsów.
Z marsów? Coś bliżej, proszę, Moko.
moncik1976
Mon, 19 Mar 2007 - 14:07
Dziewczynki Święta już coraz bliżej Macie jakieś fajne kompozycje na pasty do faszerowania jajek?
Poprosimy o przepis na sernik z marsów
justin
Mon, 26 Mar 2007 - 10:31
a ja bym chciała przepis na jakies mięsiwo pieczone czy gotowane, takie łatwe a dobre, możecie jakiegos linka wrzucić?
marghe.
Mon, 26 Mar 2007 - 13:02
CYTAT(justin)
a ja bym chciała przepis na jakies mięsiwo pieczone czy gotowane, takie łatwe a dobre, możecie jakiegos linka wrzucić?
w mięsach szukałaś?
Niżej jest też wątek o schabie dla opornych
justin
Tue, 27 Mar 2007 - 07:59
dziękuję marg.
znalazłam i będę robić
Silije
Sat, 07 Apr 2007 - 10:57
Kobiety pomóżcie - błyskawicznie muszę znaleźć przepis na masę kajmakową do mazurka z mleka w puszce i nie widzę!!!!
Anielka
Sat, 07 Apr 2007 - 11:11
Mleko w puszce(zamkniętej) gotować ok 2,5-3 godziny. Ja tak robię.
katiek
Sat, 07 Apr 2007 - 18:23
Zalać całą puszkę wodą. Inaczej trzeba się bawić w przekładanie itp. Tylko NIE otwieraj póki nie wystygnie. Potem można zmiksować z masłem, orzechami itp. Sprawdź czy nie ma przepisu na www.kuchnia.tv bo mazurek z taką polewą robił Słodki Drań
Silije
Sat, 07 Apr 2007 - 18:50
Dziękuję Mazurek już jest, wkleję później zdjęcie.
Wykonanie: Ucierać żółtka z cukrem, dodać mąkę i proszek, bakalie. Na samym końcu białko ubite na sztywną pianę. Ciasto rozlewa się na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną masłem (duża blaszka). Piekarnik gorący, mazurek upieczony, gdy ma jasnozłoty kolor.
kachaaa
Mon, 06 Apr 2009 - 21:44
będę robi rogaliki ( jedziemy do rodzinki ) z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym i drożdżowe tylko bym chciała jakieś orzechowe albo inne niż powidłowe nadzienie może macie jakieś pomysły
justin
Wed, 03 Mar 2010 - 19:30
CYTAT(myszka @ Mon, 17 Apr 2006 - 21:12)
Z marsów? Coś bliżej, proszę, Moko.
też bym chciała coś więcej.
i jakieś dobre farsze do jajek, z łososiem, avokado.
kociek
Wed, 03 Mar 2010 - 21:14
zglebilam temat sernika z marsow bo swietnie brzmi i prosze co znalazlam np.
duzo jest przepisow na to w necie. Chetnie bym taki zrobila ale skoro pisza/pokazuja ze jest malo zwarty to sobie odpuszcze. Chyba ze da sie to jakos zmienic??
moko.
Thu, 04 Mar 2010 - 19:05
Dziewczynki ja robię sernik z Marsa(ów) z gazetowej Galerii Potraw wg. przepisu Lis_ki SKŁADNIKI: 250 g ciastek czekoladowych (a'la petit beurre z czekoladą) 150 g masła, rozpuszczonego 2 łyżki brązowego cukru 20 g masła, dodatkowo 300 ml śmietany 36% 50 g mlecznej czekolady, posiekanej 3 łyżeczki żelatyny 60 ml wody (gorącej do rozpuszczenia żelatyny) 500 g sera białego o kremowej konsystencji (3x mielony, ew. mascarpone, ricotta) 110 g cukru pudru 180 g batoników Mars, posiekanych w ok. 1 cm kawałeczki WYKONANIE: Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, żeby nie było grudek ( ja zawsze rozgniatam drewnianą pałką w misce). Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (średn. 20- 22cm) wyłożyć folią alu, następnie przełożyć masę ciastkową, wykładając również boki, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki na min. 30 min.
W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany. Musi powstać sos. Ostudzić.
W następnym garnuszku roztopić czekoladę + 2 łyżki śmietany. Odstawić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Ubić śmietanę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, dodać posiekane Marsy.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem i ułożyć na niej połowę masy, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Przykryć folią, wstawić do lodówki na min, 3 h (u mnie stało cała noc).
Moja modyfikacja- trzeba koniecznie dać więcej żelatyny, minimum 4 łyżeczki, ja dałam prawie 5- konsystencja idealna. Te 110g cukru to za mało, ser jest niesłodki, w rezultacie całość również, następnym razem dam więcej. No i do sosów dałam trochę więcej śmietanki, bo za gęste i za mało ich było. Smacznego
Jesli się zastosuje modyfikacje czyli 4-5 łżeczek żelatyny, wiecej cukru i więcej sosów to sernik ma odpowiednią konsystencję. Ja czasem szaleje i piekę spód z ciasta kruchego i dość mocno siekam marsy. Proszę zajrzyjcie do źródła
Ojejku, ale mi smaka narobiłyście... ja w tym roku na święta jadę w gości do rodzinki i chyba wyczaruję jakieś dobre ciacho w ramach prezentu...
anax
Tue, 30 Mar 2010 - 22:47
właśnie robię listę zakupów.I sama nie wiem co będę robić. Napewno sałatka pieczarkowa baba piaskowa po raz pierwszy zobaczymy co wyjdzie mufinki dwukolorowe czyli czekolada biała i czarna jak mi się będzie chciało to jeszcze szarlotkę bo to to uwielbiają wszyscy chrzanik z jajem jaja faszerowane jakąś pastą.Może cos polecicie. A na obiad hmm może tradycyjnie rosół z makaronem. bitki wołowe z ziemniakami i ćwikłą z chrzanem wędlinki już pachną w lodówce czyli wiejska,boczek brakuje tylko szyneczki
semi
Wed, 31 Mar 2010 - 13:18
anax, podziel sie przepisem na sałatkę pieczarkową.
u mnie dwa rodzaje jajek nadziewanych - jedne z pieczarkami smazonymi i oliwkami zielonymi, drugie z parmezanem i kawiorem (żółtka miesza się z parmezanem, białym pieprzem i odrobiną majonezu, faszeruje tym białka, na wierzch kawior czerowny i czarny po odrobinie)
Myssia
Wed, 31 Mar 2010 - 14:15
ja robię tak: sałatkę tuńczykową z ryżem, porem, kukurydzą i curry (moja ulubiona) sałatkę z makaronu z czarnym oliwkami, suszonymi pomidorami w zalewie, czosnkiem marynowanym sałatka śledziowa z ziemniaczkami, ogórkiem kons., groszkiem sałatka serowa (uuuuuwielbiam) pasztet jajka faszerowane z pieczarkami jajka ala szwajcaria (w mięsku mielonym) jajka faszerowane na ciepło
dania ciepłe pozostawiam tesciowej
acha, no i może blok czekoladowy
renata19750702
Wed, 31 Mar 2010 - 14:52
W moich stronach na śniadanie wielkanocne je się barszcz biały. Ja kiszę sama i gotuje na wywrze z boczku. Do barszczu tradycyjnie tzw. święconka, czyli kiełbasa wiejska, szynka gotowana, boczek i jajko i obowiązkowo chrzan. Na obiad zaplanowałam pierś indyka z morelami i żurawiną. Drugi dzień - obiad u rodziców, więc nie muszę już myśleć. W tym roku tradycyjna sałatka jarzynowa i sałatka kebab-gyros z kurczakiem. Z ciast: babka, sernik i tort ambasador.
Myssia
Wed, 31 Mar 2010 - 14:55
My w ogóle jeździmy do teściów na święta (nie daleko, bo na drugą dzielnicę ) ale i tak połowę ja robię bo inaczej bym się chyba zapłakała. MOgę godzinami w kuchni stać
justin
Wed, 31 Mar 2010 - 17:11
faszeruję jajka łososiem i avokado. Z ugotowanych na twardo jaj wyjmuję żółtka i mieszkam z łososiem + przyprawy, druga wersja z avokado. Mniam.
Gosia83
Thu, 01 Apr 2010 - 08:41
Sałatki nie robię ale robi siostra to się podzieli...z tego co wiem robi gyrosa i z selera drugą...
A ja się podzielę ciastami - a robię sernik na zimno z brzoskwiniami i kokosem na wierzch i ciasto krówkę chyba...się zastanawiam jeszcze. Mama pewnie też coś zrobi to 3 rodzaje murowane...
Pasztet mam gotowy - nie był w planach ale miałam wątróbkę - niestety troszkę gorzkawą więc wykorzystałam do pasztetu - pasztet wyszedł dobry... No i krokietów mi się zachciało po pewnym wątku poniżej, więc na któryś dzień się przydadzą z barszczykiem...
A ogólnie to tydzień po świętach mamy na wesele iść i mieliśmy wiele nie robić - i tak wyszło za dużo
Ciastko
Wed, 16 Feb 2011 - 23:31
[post edytowany przez administratora]
moko.
Wed, 13 Apr 2011 - 20:03
CYTAT(justin @ Wed, 31 Mar 2010 - 17:11)
faszeruję jajka łososiem i avokado. Z ugotowanych na twardo jaj wyjmuję żółtka i mieszkam z łososiem + przyprawy, druga wersja z avokado. Mniam.
Justin mam pytanko: Łososia mielisz, avokado też -prawda? i mam pytanie co dodajesz jako łącznik - bo żółtka są "suche" - majonez? masło?
Poratujcie mnie farszami do jajek!
CYTAT(marg. @ Sun, 16 Apr 2006 - 22:39)
Dorusia.. spieszę donieść, że zrobiłam Twoją makaronową (dodałam tylko troche octu pomidorowego i trochę niedobitków ostrej papryczki jalapeno). Niebo w gębie i zrobiłam też Twoja warstwową. Pyszna dziekuję reszta jutro
Marg mówisz o sałatce warstwowej - ta z tuńczykiem? Bo właśnie chcę zrobić warstwową i nie wiem którą
Doruśka
Wed, 13 Apr 2011 - 21:03
dubel
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.