To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Wielkanoc

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2
katiek
Co zrobicie na Wielkanoc? I co da się zrobić z wyprzedzeniem żeby w ostatniej chwili nie robić wszystkiego naraz?
Ja zrobię
-żurek
-pasztet
-pieczoną karkóweczkę
-schabik ze śliweczką
-serniczek
-jakiś mazurek (błagam o prosty przepis-najchętniej na kajmaku)
Z tego wcześniej
-pasztet-zaczynam dziś i do zamrażalki
-czy mazurek można wcześniej zrobić??
pewnie w Wielką Sobotę rano wepchnę do pieca mięska a potem serniczek żeby koło południa iść ze święconką i potem już cieszyć się Świętami icon_biggrin.gif
ulcik
ja napewno sernik i pascha ..

boszzz.. to już wielkanoc ??

u.
Wampir Basik
hehe a ja pewnie bedę lerzeć w szpitalu i rodzic bo nie wydaje mi się bym dotrzymała do terminu icon_smile.gif więc ja mam z głowy pieczenia...co najwyzej będę malować sobie pisanki hehe



werjula
Czy mogę prosić o przepis na pasztet bo właśnie przymierzam sie do tego w tym roku.A tak naprawdę to jescze nigy tego nie robiałam. icon_redface.gif

U mnie podstawa to tradycyjna sałatka jarzynowa i wszelakie inne.
Mięsko karkówczka jak najbardziej.no i biała kiełbacha.
A tak w ogóle to na święta idziemy do rodziny ale w domu i tak cos musi być icon_lol.gif
marghe.
chyba NIC
icon_redface.gif
addera
Ja też nic icon_redface.gif
No może sernik upiekę wink.gif
A poza tym to idziemy "w gości" icon_lol.gif
moko.
My też idziemy w gości, ale upiekę sernik, mała porcję icon_biggrin.gif zrobię sałatkę, pastę do nadziewania jajek i tyle. aha kupię malibu na potem icon_redface.gif
IzaS
Bigos, sałatka, makowiec i sernik. No i dla Arka coś w rodzaju tortu icon_biggrin.gif . No i jajka!!!
ulcik
CYTAT(u.)
ja napewno sernik i pascha ..  

boszzz.. to już wielkanoc ??

u.


terefere ...

sernika nie robię .. robi rodzina icon_smile.gif
pascha .. surowe jajka .. odrzucili ..pierwszy raz od lat ...

więc zrobiłam mazurek z masą krówkową zakupioną na allegro .. mniam icon_smile.gif

i zobacze czy cos jeszcze zrobię icon_smile.gif

u.
moko.
ja zrobiłam sernik z marsów.
marghe.
a jednak coś tam zrobię
własnie szukam pomysłow na sałatki

i mazurek cytrynowy..
milly
jarzynową zrób icon_lol.gif
a co do ciast to odbieram w sobotę icon_lol.gif , pycha będą icon_mrgreen.gif
addera
CYTAT(milly)
jarzynową zrób icon_lol.gif  
:


milly, no co icon_wink.gif
jarzynowa tradycyjna to moja ulubiona icon_lol.gif mimo wszystko icon_cool.gif
milly
moja też, ale znając marghe to zrobi jarzynową zapiekaną z trawą cytrynową, korzeniem uha buha, z polewką truskawkową i cholera jeszcze wie wink.gif icon_mrgreen.gif
addera
CYTAT(milly)
moja też, ale znając marghe to zrobi jarzynową zapiekaną z trawą cytrynową, korzeniem uha buha, z polewką truskawkową i cholera jeszcze wie icon_wink.gif  :mrgreen:


jeszcze z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym icon_razz.gif zapomniałas no icon_cool.gif
milly
o o właśnie
a tak na marginesie to zrób cydorkową rybkę w rybce - łopatologiczne i pyyyyyszniutkie icon_lol.gif
a na sałatkę możesz wpaść, dziś będę robić.
marghe.
zołzy

zrobię dorusiową z susz. pomidorami
brokułowa z jajkiem
serową Inki2
caprese inaczej

mówiłam Wam,ze jesteście zołzy? icon_lol.gif

rybek nie robie
za duzo roboty

zołzy
milly
miałaś rację add z tymi pomidorami icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
addera
CYTAT(milly)
miałaś rację add z tymi pomidorami icon_lol.gif  :lol:  :lol:


po prostu wiedziałam 04.gif


ale teraz sama zawsze mam słoiczek pomidorów w szafce 37.gif
marghe.
Dorusia.. spieszę donieść, że zrobiłam Twoją makaronową (dodałam tylko troche octu pomidorowego i trochę niedobitków ostrej papryczki jalapeno). Niebo w gębie
i zrobiłam też Twoja warstwową. Pyszna
dziekuję

reszta jutro
myszka
CYTAT(moko.)
ja zrobiłam sernik z marsów.


Z marsów? Coś bliżej, proszę, Moko.
moncik1976
Dziewczynki Święta już coraz bliżej icon_smile.gif Macie jakieś fajne kompozycje na pasty do faszerowania jajek?
Poprosimy o przepis na sernik z marsów icon_wink.gif
justin
a ja bym chciała przepis na jakies mięsiwo pieczone czy gotowane, takie łatwe a dobre, możecie jakiegos linka wrzucić?
marghe.
CYTAT(justin)
a ja bym chciała przepis na jakies mięsiwo pieczone czy gotowane, takie łatwe a dobre, możecie jakiegos linka wrzucić?


w mięsach szukałaś?
Niżej jest też wątek o schabie dla opornych
justin
dziękuję marg.
icon_biggrin.gif

znalazłam i będę robić icon_biggrin.gif
Silije
Kobiety pomóżcie - błyskawicznie muszę znaleźć przepis na masę kajmakową do mazurka z mleka w puszce i nie widzę!!!!
Anielka
Mleko w puszce(zamkniętej) gotować ok 2,5-3 godziny. Ja tak robię. icon_wink.gif
katiek
Zalać całą puszkę wodą. Inaczej trzeba się bawić w przekładanie itp. Tylko NIE otwieraj póki nie wystygnie. Potem można zmiksować z masłem, orzechami itp. Sprawdź czy nie ma przepisu na www.kuchnia.tv bo mazurek z taką polewą robił Słodki Drań
Silije
Dziękuję icon_biggrin.gif Mazurek już jest, wkleję później zdjęcie.
_rybka
Kto to jest Słodki Drań?
marghe.
Zmienna Rybko, to tytul programu
https://www.kuchnia.tv/program/?full/16335
Silije
Mój mazurek

a ten mojej mamy

Szkoda że już ich nie ma...
milly
silije.... słów brak....

będę chyba robić

ale przecież mam dziwny piekarnik
w sensie źle piecze ostatnio

hmmmm

zamówię tam gdzie zwykle chyba

ale nie mają takich mniam mniam jak silije wytworzyła

do bani

ugotuję w tym roku jajka na twardo icon_cool.gif
naples
DZIAD WIELKANOCNY

Składniki:
po 5 dkg: orzechów
rodzynków
skórki pomarańczowej
migdałów
śliwek
- zmieszać posypane mąką

5 żółtek
5 łyżek cukru + cukier waniliowy
5 białek

3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
- zmieszać

Wykonanie:
Ucierać żółtka z cukrem, dodać mąkę i proszek, bakalie. Na samym końcu białko ubite na sztywną pianę. Ciasto rozlewa się na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną masłem (duża blaszka). Piekarnik gorący, mazurek upieczony, gdy ma jasnozłoty kolor.
kachaaa
będę robi rogaliki ( jedziemy do rodzinki ) z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym i drożdżowe tylko bym chciała jakieś orzechowe albo inne niż powidłowe nadzienie może macie jakieś pomysły
justin
CYTAT(myszka @ Mon, 17 Apr 2006 - 21:12) *
Z marsów? Coś bliżej, proszę, Moko.


też bym chciała coś więcej.

i jakieś dobre farsze do jajek, z łososiem, avokado.
kociek
zglebilam temat sernika z marsow bo swietnie brzmi i prosze co znalazlam np.

https://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-z-Marsa.html

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7437

duzo jest przepisow na to w necie. Chetnie bym taki zrobila ale skoro pisza/pokazuja ze jest malo zwarty to sobie odpuszcze. Chyba ze da sie to jakos zmienic??
moko.
Dziewczynki ja robię sernik z Marsa(ów) z gazetowej Galerii Potraw wg. przepisu Lis_ki
SKŁADNIKI:
250 g ciastek czekoladowych (a'la petit beurre z czekoladą)
150 g masła, rozpuszczonego
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła, dodatkowo
300 ml śmietany 36%
50 g mlecznej czekolady, posiekanej
3 łyżeczki żelatyny
60 ml wody (gorącej do rozpuszczenia żelatyny)
500 g sera białego o kremowej konsystencji (3x mielony, ew. mascarpone, ricotta)
110 g cukru pudru
180 g batoników Mars, posiekanych w ok. 1 cm kawałeczki
WYKONANIE:
Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na gładko tak, żeby nie było grudek ( ja
zawsze rozgniatam drewnianą pałką w misce). Dodać
roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (średn. 20- 22cm) wyłożyć folią
alu, następnie przełożyć masę ciastkową, wykładając również boki, dokładnie
ugnieść. Wstawić do lodówki na min. 30 min.

W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło z cukrem brązowym i 2 łyżkami
śmietany. Musi powstać sos. Ostudzić.

W następnym garnuszku roztopić czekoladę + 2 łyżki śmietany. Odstawić.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Ubić śmietanę. Ser ubić z cukrem pudrem na gładką masę. Wymieszać z ubitą
śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, dodać posiekane Marsy.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem i ułożyć na niej połowę masy, następnie
polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy.
Nałożyć pozostałą część masy, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i
czekoladowego.
Przykryć folią, wstawić do lodówki na min, 3 h (u mnie stało cała noc).

Moja modyfikacja- trzeba koniecznie dać więcej żelatyny, minimum 4 łyżeczki,
ja dałam prawie 5- konsystencja idealna. Te 110g cukru to za mało, ser jest
niesłodki, w rezultacie całość również, następnym razem dam więcej. No i do
sosów dałam trochę więcej śmietanki, bo za gęste i za mało ich było. Smacznego

Jesli się zastosuje modyfikacje czyli 4-5 łżeczek żelatyny, wiecej cukru i więcej sosów to sernik ma odpowiednią konsystencję.
Ja czasem szaleje i piekę spód z ciasta kruchego i dość mocno siekam marsy.
Proszę zajrzyjcie do źródła
Olivvv
https://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8756...75003,9495.html

Polecam!
Pychota icon_biggrin.gif
Czikitita
Ojejku, ale mi smaka narobiłyście... ja w tym roku na święta jadę w gości do rodzinki i chyba wyczaruję jakieś dobre ciacho w ramach prezentu...
anax
właśnie robię listę zakupów.I sama nie wiem co będę robić. Napewno
sałatka pieczarkowa
baba piaskowa po raz pierwszy zobaczymy co wyjdzie
mufinki dwukolorowe czyli czekolada biała i czarna
jak mi się będzie chciało to jeszcze szarlotkę bo to to uwielbiają wszyscy icon_smile.gif
chrzanik z jajem
jaja faszerowane jakąś pastą.Może cos polecicie.
A na obiad hmm może
tradycyjnie rosół z makaronem.
bitki wołowe z ziemniakami i ćwikłą z chrzanem
wędlinki już pachną w lodówce czyli wiejska,boczek brakuje tylko szyneczki

semi
anax, podziel sie przepisem na sałatkę pieczarkową.

u mnie dwa rodzaje jajek nadziewanych - jedne z pieczarkami smazonymi i oliwkami zielonymi, drugie z parmezanem i kawiorem (żółtka miesza się z parmezanem, białym pieprzem i odrobiną majonezu, faszeruje tym białka, na wierzch kawior czerowny i czarny po odrobinie)
Myssia
ja robię tak:
sałatkę tuńczykową z ryżem, porem, kukurydzą i curry (moja ulubiona)
sałatkę z makaronu z czarnym oliwkami, suszonymi pomidorami w zalewie, czosnkiem marynowanym
sałatka śledziowa z ziemniaczkami, ogórkiem kons., groszkiem
sałatka serowa (uuuuuwielbiam)
pasztet
jajka faszerowane z pieczarkami
jajka ala szwajcaria (w mięsku mielonym)
jajka faszerowane na ciepło

dania ciepłe pozostawiam tesciowej icon_smile.gif

acha, no i może blok czekoladowy

renata19750702
W moich stronach na śniadanie wielkanocne je się barszcz biały. Ja kiszę sama i gotuje na wywrze z boczku. Do barszczu tradycyjnie tzw. święconka, czyli kiełbasa wiejska, szynka gotowana, boczek i jajko i obowiązkowo chrzan.
Na obiad zaplanowałam pierś indyka z morelami i żurawiną. Drugi dzień - obiad u rodziców, więc nie muszę już myśleć.
W tym roku tradycyjna sałatka jarzynowa i sałatka kebab-gyros z kurczakiem.
Z ciast: babka, sernik i tort ambasador.
Myssia
My w ogóle jeździmy do teściów na święta (nie daleko, bo na drugą dzielnicę icon_smile.gif ) ale i tak połowę ja robię bo inaczej bym się chyba zapłakała. MOgę godzinami w kuchni stać icon_smile.gif
justin
faszeruję jajka łososiem i avokado.
Z ugotowanych na twardo jaj wyjmuję żółtka i mieszkam z łososiem + przyprawy, druga wersja z avokado. Mniam.
Gosia83
Sałatki nie robię ale robi siostra to się podzieli...z tego co wiem robi gyrosa i z selera drugą...

A ja się podzielę ciastami - a robię sernik na zimno z brzoskwiniami i kokosem na wierzch i ciasto krówkę chyba...się zastanawiam jeszcze.
Mama pewnie też coś zrobi to 3 rodzaje murowane...

Pasztet mam gotowy - nie był w planach ale miałam wątróbkę - niestety troszkę gorzkawą więc wykorzystałam do pasztetu - pasztet wyszedł dobry...
No i krokietów mi się zachciało po pewnym wątku poniżej, więc na któryś dzień się przydadzą z barszczykiem...



A ogólnie to tydzień po świętach mamy na wesele iść i mieliśmy wiele nie robić - i tak wyszło za dużo
Ciastko
[post edytowany przez administratora]
moko.
CYTAT(justin @ Wed, 31 Mar 2010 - 17:11) *
faszeruję jajka łososiem i avokado.
Z ugotowanych na twardo jaj wyjmuję żółtka i mieszkam z łososiem + przyprawy, druga wersja z avokado. Mniam.

Justin mam pytanko:
Łososia mielisz, avokado też -prawda? i mam pytanie co dodajesz jako łącznik - bo żółtka są "suche" - majonez? masło?

Poratujcie mnie farszami do jajek!

CYTAT(marg. @ Sun, 16 Apr 2006 - 22:39) *
Dorusia.. spieszę donieść, że zrobiłam Twoją makaronową (dodałam tylko troche octu pomidorowego i trochę niedobitków ostrej papryczki jalapeno). Niebo w gębie
i zrobiłam też Twoja warstwową. Pyszna
dziekuję
reszta jutro

Marg mówisz o sałatce warstwowej - ta z tuńczykiem?
Bo właśnie chcę zrobić warstwową i nie wiem którą icon_wink.gif
Doruśka
dubel
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.