To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

baba wielkanocna - potrzebujÄ™ przepisu

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

mamami
Potrzebuję przepisu na taką babe drozdżową, która uda sie zawsze. Wyedy jest szansa że uda sie i mi choć jeszcze w życiu mi dobrze ciasto drożdżowe nie wyrosło.
malgosiak
Mamami, moje wyprobowane przepisy zostaly we Francji icon_evil.gif Ale wczoraj znalazlam cos takiego Dzis mam zamiar popelnic icon_biggrin.gif
malgosiak
A i takie cos jeszcze. Tez brzmi pyszne, i o ile mnie pamiec nie zawodzi no "mojej rodzinnej" swiatecznej babki baaardzo podobne icon_biggrin.gif
Kocurek
Ja piekę nie drożdżową, ale olejną - taka nazwa icon_wink.gif jest moim zdaniem smaczniejsza, bo moje dzieci drożdżowej nie jedzą, a tą tak.
No i pomimo że mam piekarnik z 1 szybą i bez termometru, zawsze się udaje icon_smile.gif robi się ją w mikserze, szybko i łatwo icon_smile.gif
Chcesz przepis? Czy upierasz się przy drożdżowej? icon_wink.gif
mallgola
Ja chcÄ™ ! icon_biggrin.gif na tÄ™ olejnÄ…,poproszÄ™ icon_smile.gif
Kocurek
CYTAT(mallgola)
Ja chcÄ™ !  :D na tÄ™ olejnÄ…,poproszÄ™ icon_smile.gif


ProszÄ™ bardzo icon_smile.gif

8 białek ubić na sztywną pianę. Powoli wsypywać cukier (1.5 szklanki) cały czas ubijając. Następnie dodawać powoli 8 żółtek (ubijać). Jak się dobrze ubije, dodać 9 łyżek oleju/oliwy, 2,5 szklanki mąki krupczatki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wylać na blachę keksową taką większą, zostawić niewielką część (dosłownie kilka łyżek ciasta) i dodać kakao. I upiec icon_smile.gif
Dodatek kakao powoduje, że ciasto jest cięższe i opada na dno, tworząc fajny wzór, widoczny po przekrojeniu icon_smile.gif Oczywiście, można upiec babkę bez kakao.

Jak sobie wcześniej przygotujesz składniki, to potem tylko stoisz przy mikserze i dodajesz icon_wink.gif sama się robi icon_wink.gif

Ja sprawdzam czy upieczona jak już pięknie wyrośnie i ściemnieje, wbijając patyczek (ma być suchy).
Można ciasto polać czekoladą (najsmaczniejsza IMHO) lub lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Jeśli planujesz dać rodzynki lub orzechy, trzeba je oprószyć mąką, bo ciasto jest lekkie i opadną. Ja piekę bez bakalii.
Można babkę upiec na małej blaszce z połowy składników, czasem tak robię.
mallgola
dziękuje icon_biggrin.gif wyprubuje,a mąka musi być krupczatka?
Mika
ja w tym roku odwalam przepis najprostszy
idÄ™ do sklepu i kupujÄ™ icon_lol.gif
za całe 5zł w piekarni icon_lol.gif
mamami
Mika ja właśnie zdecydowałam sie na podobny. Pójde do teścia na sępa. On piecze zawsze taka ogromniasta to nam troszkę odkroi icon_smile.gif
Doruśka
prosze oto baba,nie babka icon_smile.gif)

składniki :
6 dkg drozdży
45 dkg mÄ…ki
200ml mleka
4 białka
8 żółtek
15dag masła
15 dag cukru
Ew rodzynki,skórka pomarańczowa
zapach cytrynowy
szczypta soli

Wykonanie:
Ubić białka na sztywno
odważyć 20dag mąki i miksując wlać na nią wrzące mleko,zaparzona mąkę ostudzić.
Do lekko ciepłego ciasta dodaćmasło i mixować,aby się masło rozpuściło.
Teraz dodawac po kolei żółtka ,cukier,drożdże,zapach,resztę mąki i te ubite białka.
Wyrabiac aż będzie wyrbione czyli dosć długo(dla ułatwienia proponuję drożdże rozetrzeć z cukrem ,zrobia się rzadkie i szybciej sie wchłoną do ciasta) na koniec dodac bakalie(ewentualnie)
Odstawić babę w ciepłe miejsce-ma podwoić swoja objętosć,trwa to około 1 godziny.
Jak juz powoi,to przełożyx ja do formy babkowej z kominem średnica 24cm.PODWYZSZAJAC BOKI FORMY PASKIEM PERGAMINU:BABKA MOCN ROSNIE, ja kiedys środka nie podwyższyłam...
Wstawić do piekarnika ,nagrzanego do 60 stopni,i tak trzymać az znów podwoi objętosć.wtedy zwiększyć temp do 170stopni i upiec na złoto.

Wbrew pozorom baba sie szybko robi,jest yszna i świeża przez całe świeta i jeden dzień dłużej ,jeśli wystarczy ...
Babę mozna polukrować,albo posypać cukrem pudrem-ja osobiście nie dekoruje,bo oszczędzam kalorie na podwójną ilosć babki a nie na lukier.
Kocurek
CYTAT(mallgola)
dziękuje icon_biggrin.gif wyprubuje,a mąka musi być krupczatka?


Chyba musi icon_question.gif W każdym razie ja na innej nie piekłam icon_smile.gif
malgosia1968
czy zna ktoś jakiś inny przepis na babę drożdżową wielkanocną?
tyczka
Mam przepis na fantastyczną babę wielkanocną - mięciutką, żółciótką, puszystką, leciutką, jak piórko icon_smile.gif
Uprzedzam, że trochę zachodu z nią jest, ale efekt wart jest tej pracy icon_smile.gif Przepis z niemal 30-letniej książki "Dobra Kuchnia" - sprawdzony icon_biggrin.gif

1 kg mÄ…ki,
10 dkg drożdży,
2 szklanki mleka,
10 żółtek,
20 dkg masła,
25 dkg cukru,
pół laski wanilii,
10 dkg rodzynek,
szczypta soli.

Rozetrzeć drożdze z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać ciut mąki, wyrobić, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z odrobiną soli, masło stopić.

Jeśli rozczyn fermentuje, wymieszać z resztą mąki, dodać żółtka, resztę letniego mleka, i wyrabiać. Wyrabiać. Wyrabiać icon_wink.gif
Na koniec dodać cukier i ciepłe stopione masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Dodać rodzynki i wanilię. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Formę napełnić do połowy i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośniętą babę wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190'C ) i piec ok. 45 minut. Zostawić do ostygnięcia, nie wyjmować gorącej baby z formy!

Smacznego icon_smile.gif
Gruszka
Ja proponuje mojÄ… sztandarowÄ…, najprostszÄ… babkÄ™ majonezowÄ…:

Składniki:

1/2 szklanki mÄ…ki pszennej,
1/2 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju),
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia.


Wszystko wrzucamy razem do naczynia i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylewamy do natłuszczonej foremki keksowej i pieczemy 50 min w 175 st. C.

Pyszna, lekka, prosta i zawsze wychodzi! nawet zrobiona blenderem icon_smile.gif
mam-uśka
Ja co roku przygotowuję klasyczną babkę drożdżową, korzystam z tego przepisu: https://mariagotuje.pl/wielkanocna-babka-drozdzowa/
Ryjek
Ja robilam wczoraj ta https://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/...-drozdzowa.html i moge ja spokojnie polecic. Robilam ja w duzej formie silikonowej do baby. W zwyklych blaszanych wyjda spokojnie dwie. Moja po 1h wychodzila z miski icon_smile.gif Po przelozeniu do formy rosla moze z 20 min.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.