Potrzebuję przepisu na taką babe drozdżową, która uda sie zawsze. Wyedy jest szansa że uda sie i mi choć jeszcze w życiu mi dobrze ciasto drożdżowe nie wyrosło.
Mamami, moje wyprobowane przepisy zostaly we Francji Ale wczoraj znalazlam cos takiego Dzis mam zamiar popelnic
A i takie cos jeszcze. Tez brzmi pyszne, i o ile mnie pamiec nie zawodzi no "mojej rodzinnej" swiatecznej babki baaardzo podobne
Ja piekę nie drożdżową, ale olejną - taka nazwa jest moim zdaniem smaczniejsza, bo moje dzieci drożdżowej nie jedzą, a tą tak.
No i pomimo że mam piekarnik z 1 szybą i bez termometru, zawsze się udaje robi się ją w mikserze, szybko i łatwo Chcesz przepis? Czy upierasz się przy drożdżowej?
Ja chcÄ™ ! na tÄ™ olejnÄ…,poproszÄ™
CYTAT(mallgola) Ja chcÄ™ ! :D na tÄ™ olejnÄ…,poproszÄ™
Proszę bardzo 8 białek ubić na sztywną pianę. Powoli wsypywać cukier (1.5 szklanki) cały czas ubijając. Następnie dodawać powoli 8 żółtek (ubijać). Jak się dobrze ubije, dodać 9 łyżek oleju/oliwy, 2,5 szklanki mąki krupczatki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Wylać na blachę keksową taką większą, zostawić niewielką część (dosłownie kilka łyżek ciasta) i dodać kakao. I upiec Dodatek kakao powoduje, że ciasto jest cięższe i opada na dno, tworząc fajny wzór, widoczny po przekrojeniu Oczywiście, można upiec babkę bez kakao. Jak sobie wcześniej przygotujesz składniki, to potem tylko stoisz przy mikserze i dodajesz sama się robi Ja sprawdzam czy upieczona jak już pięknie wyrośnie i ściemnieje, wbijając patyczek (ma być suchy). Można ciasto polać czekoladą (najsmaczniejsza IMHO) lub lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli planujesz dać rodzynki lub orzechy, trzeba je oprószyć mąką, bo ciasto jest lekkie i opadną. Ja piekę bez bakalii. Można babkę upiec na małej blaszce z połowy składników, czasem tak robię.
dziękuje wyprubuje,a mąka musi być krupczatka?
ja w tym roku odwalam przepis najprostszy
idę do sklepu i kupuję za całe 5zł w piekarni
Mika ja właśnie zdecydowałam sie na podobny. Pójde do teścia na sępa. On piecze zawsze taka ogromniasta to nam troszkę odkroi
prosze oto baba,nie babka )
składniki : 6 dkg drozdży 45 dkg mąki 200ml mleka 4 białka 8 żółtek 15dag masła 15 dag cukru Ew rodzynki,skórka pomarańczowa zapach cytrynowy szczypta soli Wykonanie: Ubić białka na sztywno odważyć 20dag mąki i miksując wlać na nią wrzące mleko,zaparzona mąkę ostudzić. Do lekko ciepłego ciasta dodaćmasło i mixować,aby się masło rozpuściło. Teraz dodawac po kolei żółtka ,cukier,drożdże,zapach,resztę mąki i te ubite białka. Wyrabiac aż będzie wyrbione czyli dosć długo(dla ułatwienia proponuję drożdże rozetrzeć z cukrem ,zrobia się rzadkie i szybciej sie wchłoną do ciasta) na koniec dodac bakalie(ewentualnie) Odstawić babę w ciepłe miejsce-ma podwoić swoja objętosć,trwa to około 1 godziny. Jak juz powoi,to przełożyx ja do formy babkowej z kominem średnica 24cm.PODWYZSZAJAC BOKI FORMY PASKIEM PERGAMINU:BABKA MOCN ROSNIE, ja kiedys środka nie podwyższyłam... Wstawić do piekarnika ,nagrzanego do 60 stopni,i tak trzymać az znów podwoi objętosć.wtedy zwiększyć temp do 170stopni i upiec na złoto. Wbrew pozorom baba sie szybko robi,jest yszna i świeża przez całe świeta i jeden dzień dłużej ,jeśli wystarczy ... Babę mozna polukrować,albo posypać cukrem pudrem-ja osobiście nie dekoruje,bo oszczędzam kalorie na podwójną ilosć babki a nie na lukier. CYTAT(mallgola) dziękuje wyprubuje,a mąka musi być krupczatka?
Chyba musi W każdym razie ja na innej nie piekłam
czy zna ktoś jakiś inny przepis na babę drożdżową wielkanocną?
Mam przepis na fantastyczną babę wielkanocną - mięciutką, żółciótką, puszystką, leciutką, jak piórko
Uprzedzam, że trochę zachodu z nią jest, ale efekt wart jest tej pracy Przepis z niemal 30-letniej książki "Dobra Kuchnia" - sprawdzony 1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 2 szklanki mleka, 10 żółtek, 20 dkg masła, 25 dkg cukru, pół laski wanilii, 10 dkg rodzynek, szczypta soli. Rozetrzeć drożdze z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać ciut mąki, wyrobić, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z odrobiną soli, masło stopić. Jeśli rozczyn fermentuje, wymieszać z resztą mąki, dodać żółtka, resztę letniego mleka, i wyrabiać. Wyrabiać. Wyrabiać Na koniec dodać cukier i ciepłe stopione masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać rodzynki i wanilię. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Formę napełnić do połowy i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośniętą babę wstawić do nagrzanego piekarnika ( 190'C ) i piec ok. 45 minut. Zostawić do ostygnięcia, nie wyjmować gorącej baby z formy! Smacznego
Ja proponuje mojÄ… sztandarowÄ…, najprostszÄ… babkÄ™ majonezowÄ…:
Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju), 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia. Wszystko wrzucamy razem do naczynia i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylewamy do natłuszczonej foremki keksowej i pieczemy 50 min w 175 st. C. Pyszna, lekka, prosta i zawsze wychodzi! nawet zrobiona blenderem
Ja co roku przygotowuję klasyczną babkę drożdżową, korzystam z tego przepisu: https://mariagotuje.pl/wielkanocna-babka-drozdzowa/
Ja robilam wczoraj ta https://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/...-drozdzowa.html i moge ja spokojnie polecic. Robilam ja w duzej formie silikonowej do baby. W zwyklych blaszanych wyjda spokojnie dwie. Moja po 1h wychodzila z miski Po przelozeniu do formy rosla moze z 20 min.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|