Przepis na pierniczki wg tatter
Sa bardzo fajne, grubasne i miekkie, wczoraj piekłam, ale wałkowałam troche cieniej niz jest to zalecane

1 kg mÄ…ki
1 masło (250g)
4 jajca
1 i 1/3 szkl. cukru
2/3 słoika miodu - słoik 250 dag
1 opakowanie cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody
szczypta soli
mleko skondensowane niesłodzone do malowania pierników

Masło z cukrem i miodem roztopić, gdy ostygną dodaj jajca,
makę połączyć z resztą składników i dodać odrobineczkę zimnej wody.
Dobrze wymieszać, dodac przyprawy.
Przykryć naczynie ściereczką dać odpocząć ciastu przez 24 godziny
W następnym dniu wałkować ciasto na 7mm, wykrawać pierniczki, kłaść na blachy, smarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Pierniczki mają być grubaśne i pulchne icon_lol.gif

naprawde polecam!
Graz

jeszcze zdjęcie wklejam, a zdjęcie robiła niejaka Kasha icon_smile.gif