Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Dziewczyny kochane...jest niedziela, właśnie skończyłam zajadać się najlepszym ciastem na świecie i pomyślałam, że napiszę Wam, co to tak dokładnie jest.
Ostrzegam jednak - ciasto jest tak dobre, że aż za dobre prawdziwy morderca figury
Przepis - to żadne odkrycie Ameryki, zwykłe kruche ciasto z owocami, a jednak ...
No dobra.
1 kostka margaryny
0,5 kg mÄ…ki
4 jajka
25 dkg cukru (trzy łyzki odłozyć do piany)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
śliwek ile wlezie
Z margaryny, maki z proszkiem, cukru i zółtek zagniatamy szybko kruche ciasto. Po wyrobieniu odkrajamy 1/3 i odkładamy - z tego będzie kruszonka. Resztę ciasta rozkładamy na wysmarowanej blasze, a na nim układamy śliwki - duuużo śliwek, oczywiście najlepsze są węgierki.
Z białek bijemy pianę, na koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż się całkiem rozpuści (zdradzę tajemnicę - wczoraj piana nie chciała mi się ubić, i na cieście wylądowała tak srednio sztywna, a i tak jest super). Pianę rozkłądamy na sliwkach, resztę ciasta ucieramy na tarce z grubymi otworami i posypujemy z wierzchu. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, około 45 minut.
Ciasto jest rewelacyjne, można oczywiście robić je z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, wiśniami, etc. ale w wersji śliwkowej bije na głowę wszystko inne.
Smacznego!
lea
Sun, 28 Sep 2003 - 11:47
Adziu
jutro pędze po śliwki, tak mi ślinka ciekła czytając Twój przepis
pozdrawiam - lea
ganga
Sun, 28 Sep 2003 - 14:57
Robie podobne ciasto ze sliwkami (tyle ze nie daje kruszonki na wierzch - cale ciasto idzie na spod) i dodatkowo ostatnio zodyfikowalam ta wersje: zamiast 0,5 kg maki pszennej robie mieszanke (1/4 maki ziemniaczanej i 3/4 maki pszennej). Ciasto robi sie bardziej, hm... krucho-piaskowe. Adzia sprobuj kiedys. Mysle ze nie nic nie ryzykujesz.
Ewelina 7
Mon, 06 Oct 2003 - 01:59
Adziu, upiekłam placek ze śliwkami wg Twojego przepis- pycha!Upiekłam w sobote wieczorem a w niedziele przed południem zostało po nim tylko wspomnienie. Wzbogaciłam jedynie piane z białek przez dodanie kisielu wiśniowego dzięki czemu piana była jasnorózowa.Przepis wrzuciłam w ksiązkę kucharska na pewno jeszcze się przyda . Dzięki.
aga_mama
Tue, 25 May 2004 - 15:02
Adzia, wyciągam Twoje ciacho na wierzch, bo jest super! Zrobiłam je w sobotę w wersji z rabarbarem i wczoraj rano kłociliśmy się o ostatni maleńki kawałeczek A ja mało jadłam bo karmię Ale nie mogłam się powstrzymać:) pyyyszne jest! tylko dodałam mniej proszku do pieczenia, niecałe dwioe łyżeczki, bo nie lubie czuc jego smaku w ciescie. ale wyrosło ładnie.
goÅ›
Tue, 25 May 2004 - 17:12
CYTAT(Aga_mama_Julki_i_Weroniki)
Adzia, wyciągam Twoje ciacho na wierzch, bo jest super! Zrobiłam je w sobotę w wersji z rabarbarem i wczoraj rano kłociliśmy się o ostatni maleńki kawałeczek A ja mało jadłam bo karmię Ale nie mogłam się powstrzymać:) pyyyszne jest! tylko dodałam mniej proszku do pieczenia, niecałe dwioe łyżeczki, bo nie lubie czuc jego smaku w ciescie. ale wyrosło ładnie.
Ja też zrobiłam z rabarbarem tydzień temu. Bomba!!!! Kaloryczna i smakowa!!!! Upiekłam w niedzielny poranek, po południu zostało tylko wspomnienie Było nas tylko dwoje oprawców Ja i mąż.
goÅ›
Thu, 27 May 2004 - 14:54
CYTAT(Blue)
Dziewczyny, rabarbar poddusiłyście przedtem czy od razu surowy bach na ciacho?
surowy, obrany z włókien i pokrojony w kawałeczki, je jeszcze posypałam cukrem, tak ze dwie garści
A rabarbaru kupiłam 10 lasek (prawie kilo)
aga_mama
Thu, 27 May 2004 - 14:55
ja kupiłam 1 kilogram na, nie dusiłam go wczesniej, tylko pokroiłam w kosteczkę, zasypałam cukrem i zostawiłam na chwilkę. Cukru dałam tak ok. pół szklanki do rabarbaru, ale był dość kwaśny.
goÅ›
Thu, 27 May 2004 - 15:01
CYTAT(Blue)
CYTAT(goÅ›)
A rabarbaru kupiłam 10 lasek (prawie kilo)
To już wszystko wiem, lecę po jabajbaj i robię cicho.
Tak, tak Blue, oczywiście - lepiej nie hałasuj bo jeszcze się nie uda
Doruśka
Sat, 29 May 2004 - 21:12
Zrobiłąm wczoraj z rabarbarem REWELACJA!!!!! zjadłyśmy na obiad z Adą a dzisiaj resztę rozdałam
Ale upiekłąm nastepne z truskawkami(dostałam od pana na straganie,mial resztkę i kilo kupiłam po 8zł,a reszę około 0,5 kg wsypał mi za gratis) i Ada mówi,ze pyszniejsze
adzia
Sat, 29 May 2004 - 21:38
Dorusia, a ja dzisiaj znowy Twój jabłecznik
EwaSerdeczna
Sun, 30 May 2004 - 01:49
A ciasto z rabarbarem to inna nazwa nie pychotka!
Poprostu ciasto z jabajbajem !
pozdrawiam serdecznie ewa
moko.
Fri, 16 Sep 2005 - 14:42
WÅ‚asnie piecze siÄ™ ciasto ze sliwkami wyglÄ…da pysznie.
skanna
Sun, 10 Jun 2007 - 12:13
Wyciągam, bo sezon owocowy się zaczął i choć faktycznie to ciasto najlepsze jest ze śliwkami, to i z truskawkami prezentuje się okazale i smakuje wybornie.
Mój przepis jest troszkę inny, ale bardzo podobny
3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru do ciasta cukier waniliowy (ja daję w sumie 32 g) 4-5 jajek (zależnie od wielkości) kostka masła lub margaryny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3/4-1 szklanka cukru do piany
Z mąki, żółtek, cukru, proszku i tłuszczu zagnieść ciasto (duży nóż malaksera jest w tym niezastąpiony ), ciasto zamrozić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Większość zamrożonego ciasta (zostawić dosłownie tyle, ile się zmieści w dłoni) zetrzeć na blaszkę (u mnie tortownica 26 cm), na to wyłożyć owoce, na owoce wyłożyć pianę i na to zetrzeć symboliczną ilość ciasta. Piec w 180 st przez jakieś pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec jeszcze ok. 50 minut do godziny.
Wykonanie jak w przepisie powyżej, a efekt jak na zdjęciach poniżej, aczkolwiek biorąc pod uwagę możliwości aparatu z komórki, to efekt na żywo jest bardziej zachęcający
Tu najsmaczniejszy element ciasta czyli beza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.