Chciałam zacząć taki wątek, bo zjeść pizzę w pizzerii to nie sztuka, a zrobić w domu to przyjemność.
Mój przepis na grube ciasto na dużą blachę:
900 g mÄ…ki
2 szklanki wody mineralnej
6 dag drożdży
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem i jedną szklanką podgrzanej wody mineralnej. Wlać wymieszane drożdże do mąki, dodać oliwę , pozostałą wodę i sól. Wyrobić ciasto , odstawić do wyrosnięcia. W między czasie przygotować dodatki na farsz (wyobraźnia welkome to). Wyrośnięte ciasto rozciągnąć naoliwionymi łapkami na naoliwinej blaszce, posmarować sosem pomidorowym (najlepszyy ze świezych pomidorów, lub pomidorów z puszki), wywalic na to farsz, posypać startym parmezanem lub mozarellą. Piec w nagrzanym piekarniku (220 stopni) około 20 minut i zjeść.
Zaznaczam ciasto jest grube, nie cienkie jak papier. Nie nadaje się dla wielbicieli prawdziwej włoskiej pizzy To raczej placek drożdżowy a la pizza