Ja również mam alergię na nikiel
Zarówno kontaktówą i jak i pokarmową! Żeby nie draznić skóry pozaszywałam od spodu wszystkie nity w jeansach i nie noszę żadnej biżuterii bo również złoto i srebro zawierają nikiel!!A co do alergii pokarmowej to tez dostałam od swojej Pani doktor rozpiskę pokarmów z zawartością niklu no i niestety musiałam je wykluczyc w zupełności ze swojej diety przynajmniej te w ktrych jest bardzo duże stężenie niklu.
Potrawy zawierajÄ…ce nikiel:
podroby, owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy (szczególnie rybne),
ser edamski, sery topione, sery twarde i półtwarde,
mleko sojowe, produkty sojowe, ziarno soi,
preparaty zawierające dużą ilość błonnika np.: tabletki z otrębami,
chleb wielozbożowy, produkty zbożowe, proszki do pieczenia (pieczywo na proszku), mąka grubo mielona,
czekolada, kakao,
marcepan, migdały, orzechy laskowe, ziemne, daktyle, siemię lniane, ziarno słonecznika,
kukurydza, szpinak, czosnek, cebula, zielona kapusta, sałata głowiasta, szparagi, pomidory, rabarbar, marchew, papryka, warzywa konserwowe,
rośliny strączkowe, np. groch, fasola, soczewica,
koncentrat pomidorowy, ocet, chrzan,
grzyby,
gruszki, wiśnie, banany, brzoskwinie, ananasy, figi, maliny, suszone śliwki,
margaryny polskie, tłuszcze,
kwaśne soki owocowe, kawę i herbatę parzyć krótko (nie w automacie),
konserwy w metalowych opakowaniach,
piwo, wino (zwłaszcza czerwone),
woda wodociÄ…gowa
mocna herbata (szczególnie czarne herbaty i zielone)
Praktycznie rzecz ujmując każdy produkt w procesie obróbki "nabiera" niklu ale największe jego stężenie jest w: winie, drożdzach, piwie, konserwach.
Ale głowa do góry!!!Ja już tak żyję od 6 lat i daję radę