Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
No to się trochę pochwalę Leniwa jestem, więc maszyna za mnie wyrabia, ale podejrzewam, że pizza tylko na tym zyskuje.
Ciasto:
0,5 kg mąki 2,5 dkg drożdży 300 ml ciepłej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki oleju (jak kto lubi, to i oliwa może być, ja nie lubię, wolę olej słonecznikowy albo z pestek winogron)
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Drożdże rozrobić z wodą, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Poczekać, aż zacznie puszczać bąbelki. Wlać do maszyny, dodać resztę składników i włączyć program do wyrabiania ciasta. Wyrabiać jakieś 10 minut. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na jakieś 10 -15 minut. Potem rozwałkować, wrzucić na blachę, na to sos pomidorowy, ser i na wierzch dodatki i włożyć do pieca na 8 minut. Jeśli komuś zależy, żeby pizza była bardziej puszysta i wyrośnięta, to po nałożeniu wszystkich składników można ją jeszcze raz zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu (ja stawiam na górze kuchenki po prostu)
EDIT: tak sobi pomyślałam, że w sumie czemu nie dopisać, co daję na wierzch.
Otóż na wierzch najpierw idzie sos pomidorowy (gęsty przecier z kartonika albo butelki, ew. puszka krojonych pomidorów, podgrzane z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem, dla wielbicieli oregano polecam przyprawę do pizzy Kotanyi, dość aromatyczna i bez glutaminianu), na to ser, najchętniej mozzarella, bo wtedy pizza jest zdecydowanie lżejsza, ale w celu obniżenia kosztów nie stosuję typowej mozzarelli w woreczku i zalewie, chyba, że kupię w promocji , a mniej szlachetne podróby np. mozzarellę ze Skierniewic, albo jaką mozzarellę w bloku. Nawet te podróby są imho korzystniejsze niż typowy żółty ser. A dodatki to już jak kto lubi, ja nie lubię za wiele, najchętniej tylko pieczarki i cebula, czasem oliwki, salami, papryka, pomidory.
Aaaa, zdjęcia za duże, marghe nie bij, wieczorem zmniejszę.
Tobatka
Tue, 20 Nov 2007 - 13:42
To ten przepis? Ten, z którego od dawna taka pyszna pizza mi wychodzi? Tez maszyna odwala brudną robotę, ja wrzucam składniki, wychodze na spacer, a jak wracam, to tylko na blachę wytargam i dodatki wrzucam Mniam
skanna
Tue, 20 Nov 2007 - 13:51
Ten Tobi, tylko ostatnio go ulepszyłam przez dodanie oleju. Jest JESZCZE lepsza
CrazyMary
Tue, 20 Nov 2007 - 14:08
A to ciasto, to raczej z cienkich czy z grubych wychodzi?
skanna
Tue, 20 Nov 2007 - 14:17
A to zależy. Może być cieńsze, może być grubsze. W zależności od stopnia rozwałkowania i czasu rośnięcia. Nie jest takie z tych całkiem plackowatych.
wiesiołek
Thu, 22 Nov 2007 - 09:51
A co to sÄ… te zielone listki na wierzchnu?
jaAga*
Thu, 22 Nov 2007 - 09:53
Podejrzewam, że bazylia
skanna
Thu, 22 Nov 2007 - 10:05
Dobrze podejrzewasz. Świeża bazylia, położona już po upieczeniu.
Meggi
Sat, 24 Nov 2007 - 12:03
Dziewczyny jezli któras z Was posiada takiego robota to plis doradźcie mi czy on tez moze mieszac ciasto na np.pizzę
Robot mój ma juz z 6 lat, te rysunki z przodu już dawno mie sie zmyły , instrukacja gdzies zapodziała, pamiętam jakby przez mgłe, że był tam jakis chlebek narysowany, ale nie dam sobie za to głowy uciąć
marghe.
Sat, 24 Nov 2007 - 14:55
ja mam taki mój ma 10 lat
robiłam w nim ciasto na makaron, to na 100% co do pizzy.. kurcze, chyba też
sprawdziłam , chlebek jest na 6 mieszadło pierwsze z lewej (zdjęcie)
Meggi
Sat, 24 Nov 2007 - 16:05
Skanna
No więc mój robot miesza ciasto na pizzę rewelacyjnie , żeby to sprawdzić zrobiłam specjalnie druga porcje ciasta . Tak więc dziś do końca dnia bedziemy zywić się tylko pizzą co wcale a wcale nie przeszkadza moim córkom bo wysżła rewelacyjna, ciasto pulchne, ja dodałam tylko wiecej składników tzn. posprzatałam lodówkę
Hmm ciekawa jestem tylko, czy męzowi smakowac będzie bo jego nie smakowłam
Żegnaj pizzo z pizzerni
Tobatka
Sat, 24 Nov 2007 - 17:15
CYTAT(skanna @ wto, 20 lis 2007 - 13:51)
Ten Tobi, tylko ostatnio go ulepszyłam przez dodanie oleju. Jest JESZCZE lepsza
To chyba niemozliwe, ale przetestuje
A co do grubosci, to ja lubie gruba i taka mi wychodzi.. Mniam
skanna
Sat, 24 Nov 2007 - 18:48
CYTAT(Meggi @ sob, 24 lis 2007 - 16:05)
Skanna Żegnaj pizzo z pizzerni
Bardzo się cieszę, że smakowała. I prawda, jakie to mało pracochłonne danie jest, jak się ma machinę do pomocy?
A przepis, żeby nie było, mam od niemęża mojej przyjaciółki, Włocha. Tak więc pochodzenie jest dość szlachetne
cydorka
Sun, 25 Nov 2007 - 11:18
mam pytanie powiedzcie mi jakie sa proporcje tzn jak przeliczyć drożdże w proszku na te " mokre" zalega mi trochę torebek i pomyślałam, ze spróbuje ze sproszkowanymi znalazłam gdzieś info, ze 1 łyżeczka sproszkowanych to 6g drożdży w lecie a 9g drożdży zimą gdzieś znowu , ze 3/4 łyżeczki to 7 g
wiecie może?
zawsze z suchych robię i tak zaczyn pomyślałam, ze spróbuje
cyd
skanna
Sun, 25 Nov 2007 - 12:37
Cyd, masz drożdże instant Oetkera czy suche drożdże Cykorii? Te pierwsze, o ile pamiętam, to torebka jest przewidziana na pół kg mąki, natomiast te drugie to chyba 25 g na kg mąki.
Tobatka
Sun, 25 Nov 2007 - 18:23
A ja do tej pizzy zawsze daję suche, bo te mam zawsze z powodu chleba, świeże zaś niekoniecznie są pod ręką...
.uzytkownik.usuniety.
Sun, 25 Nov 2007 - 19:19
Jaka ładna ta pizza! Zjadłabym. Ino, cholera pewnie sama się nie zrobi?
Z
Arwena.
Sun, 25 Nov 2007 - 19:43
Ja ją ostatnio ręcznie wyrabiam bo mieszadła w maszynie odmówiły posłuszeństwa. Ciasto pierwsza klasa
skanna
Sun, 25 Nov 2007 - 20:40
W pierwszym poście dodałam moją wersję wierzchu pizzowego, jakby się okazało, że ktoś nie wie, jak to się robi.
basiau
Mon, 26 Nov 2007 - 00:21
CYTAT(Tobatka @ nie, 25 lis 2007 - 18:23)
A ja do tej pizzy zawsze daję suche, bo te mam zawsze z powodu chleba, świeże zaś niekoniecznie są pod ręką...
No dobra Tobi, ale ile tych suchych drożdży dajesz?
Tobatka
Mon, 26 Nov 2007 - 08:02
PaczuszkÄ™, Basiu - mam tylko dr Oetkera.
cydorka
Mon, 26 Nov 2007 - 20:02
CYTAT(skanna @ nie, 25 lis 2007 - 12:37)
Cyd, masz drożdże instant Oetkera czy suche drożdże Cykorii? Te pierwsze, o ile pamiętam, to torebka jest przewidziana na pół kg mąki, natomiast te drugie to chyba 25 g na kg mąki.
jestem jutro w domu, będzie pizza, a dokładnie próby, znaczy się wychodzi na to, ze daje na Twoje proporcje 1 paczuszkę - mam drożdże oetkera ? cyd
skanna
Mon, 26 Nov 2007 - 20:27
No Tobatka dokładnie to napisała powyżej A ona praktykuje z Oetkerem.
basiau
Mon, 26 Nov 2007 - 20:37
Dzięki za odpowiedź, Tobatko, a Tobie Skanna za przepis. Cyd, rób tą (tę?) pizzę. Jestem właśnie po degustacji i muszę stwierdzić, że lepszej nie jadłam. Dałam tak jak napisała Tobi 1 paczkę dr Oetkera. Jak uśpię dzieciaki postaram się wkleić zdjęcia. A ciasto wyrabiałam theromixem, bo maszynę do chleba sprzedałam
Nie dorównuje oryginałowi ale jest, a właściwie była Część pizzy zrobiłam tulko z serem, bo moje dziecię inaczej by jej do ust nie wzięło,a tak ochom i achom końca nie było.
cydorka
Mon, 26 Nov 2007 - 21:07
ok, dzięki Basiu za kolejną zachętę walczę jutro, dam znać cyd
marghe.
Mon, 26 Nov 2007 - 21:28
Cyd, rob Ta pizza jest świetna. Zamierzam sama zacząć ją robić, a wiesz, że ja raczej nie pizzowa bo mam pod nosem Enzo
Tobatka
Mon, 26 Nov 2007 - 22:06
No rób, nie będziesz żałowała.. Ja ją baaardzo lubię, cała moja rodzina takowoż
Ja daję dużo różnych dodatków, bo taką właśnie lubię Więc u mnie zazwyczaj jest jakaś wędlinka w kostkę, pomidorki w kostkę, kukurydza z puszki - nie w kostke Ser tarty na wierzch, a pod spód sos pomidorowy. A i cebulka w kosteczkę, podsmażona i czasem pieczarki podsmażone Mniam, chyba jutro pizza będzie
Litka
Tue, 27 Nov 2007 - 13:57
u mnie jest dzisiaj
żegnaj na dziś MM
cydorka
Tue, 27 Nov 2007 - 15:39
a "wienc" .......................jesu ale się obżarłam nie wolno robić takiej pizzy, no nie wolno melduje posłusznie, zże dzięki wsparciu skanny i marghe pizza właśnie zaległa w naszych żołądkach miałam małe piekarnikowe perturbacje ale już rozgryzłam drania
maszyna do chleba- bossssssssssski wynalazek ciasto jak malowane
a na wierzch była szynka, pomidor, dwa rodzaje sera, zioła i dla chętnych oliwki
A u nas jednak jutro, bo dzis mam juz co innego zaplanowala....
Meggi
Tue, 27 Nov 2007 - 18:34
Najlepsze w tej pizzy jest to, że na jednej blaszce mozna różne kompozycje zrobić. Nie wiem jak u Was, ale u Mnie każdy lubi inna pizzę. Mąż z papryką, salami, Aurelka tylko z serem i szyneczką a Kasandra z pieczrakami i szyneczką i serem. Zawsze w pizzerni ktoś musiał iśc na kompromis a to nie jest fajne
A tutaj każdy dostaje taką jak lubi, do tego dziewczynki mogą same swoje kawalki obkładać i ozdabiać i ile w tym zabawy było
Dla Mnie i męża zrobiłam jeszcze sos czosnkowy, niebo w gębie
Powiedzcie mi tylko jaki ser dajecie, oprócz parmezanu bo on drogi jest ;/, ja ostatnio morski dałam ale spiekł sie, a ja lubię jak ser się ciagnie
Litka
Tue, 27 Nov 2007 - 18:55
na jakim programie wyrabiacie ciasto?
Tobatka
Tue, 27 Nov 2007 - 19:53
Ja rbie blache pol na pol... A ser - jakikolwiek, byle twardy, zeby sie ladnie starl...
Lidka - na 7 - teig...
marghe.
Tue, 27 Nov 2007 - 21:05
ser - zdecydowanie mozzarella, może być nieoryginalna
jak za mało mozzarelli mozna dodać jakiegoś zóltego, łagodnego, który sie dobrze rozpuszcza
ja parmezanu na pizzy nie lubiÄ™
za to lubie wszelkie smierdziele
cydorka
Tue, 27 Nov 2007 - 21:11
ja zrobiłam blachę pół na pół co do programu- mam chyba ta sama maszyne co Tobi- afk- na 7 to jest program do wyrabiania ciasta, ale ja go trochę oszukuje tzn ten program, ponieważ on trwa 1h50 min do innych ciast jade po całości ale tu do pizzy skróciłam go dojeżdżam do etapu wyrobienia ciasta, potem wyłączam maszynę ( bo tam są pózniej dwa długie procesy wyrastania ciasta) i zaczynam wszystko od poczatku ( tam na poczatku jest 22 min ogrzewania) w ten sposób skracam cały proces cyd
skanna
Tue, 27 Nov 2007 - 22:22
Ja też mam program Teig - 1h50 min, ale tylko raz wyrabiam, to jest jakieś 20 minut, ale to jak mam czas. Jak nie mam, to przerywam po jakichś 10 Co do sera - dopisałam w pierwszym poście, staram się mozzarellę dać, taka, jak w linku, który podałam, zupełnie wystarczy, nie musi być włoska. Jak mam za mało, to mieszam pół na pół z łagodnym żółtym serem, goudą czy edamskim.
Litka
Wed, 28 Nov 2007 - 00:30
zrobiłam, była przepyszna
Tobatka
Wed, 28 Nov 2007 - 08:46
Ja, jak pisałam - wrzucam składniki na kilka godzin przed p[ieczeniem, więc mi to rybka, ile trwa program
madika
Sun, 09 Dec 2007 - 15:47
supppeeerrr..., wczoraj uczyniłam pizze na urodziny córki... wyszła pyyyyyszna, ledwie uratowałam jeden kawałek dla siebie, dziuęki za przepis
Maciejka
Sun, 09 Dec 2007 - 22:24
A jak będę wyrabiala ręcznie, to na co zwrcić uwagę? Ile to będzie trwało? Ja nie mam pojęcia o ciastach drożdżowych.
mamajul
Mon, 10 Dec 2007 - 12:50
Piec w tych 200 stopniach ze wszytskimi składnikami od razu, tak? Z serem znaczy? Nie posypywac w trakcie? I ile piec zeby ciasto było upieczone? 15 min? Czy az brzeżki sie zrumienią ? Nielubie jak pizza ma tekie cisto niedopieczone
marghe.
Mon, 10 Dec 2007 - 13:52
CYTAT(skanna @ wto, 20 lis 2007 - 14:34)
Potem rozwałkować, wrzucić na blachę, na to sos pomidorowy, ser i na wierzch dodatki i włożyć do pieca na 8 minut. Jeśli komuś zależy, żeby pizza była bardziej puszysta i wyrośnięta, to po nałożeniu wszystkich składników można ją jeszcze raz zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu (ja stawiam na górze kuchenki po prostu)
Abotak
Mon, 10 Dec 2007 - 14:17
CYTAT(mamajul @ pon, 10 gru 2007 - 11:50)
I ile piec zeby ciasto było upieczone? 15 min? Czy az brzeżki sie zrumienią ? Nielubie jak pizza ma tekie cisto niedopieczone
Mamajul ja tez nie. Dlatego robie cienkie ciasto i przed wlozeniem do piekarnika nie wyrasta. Poza tym smaruje tylko pomidorowa warstwa i wrzucam do piekarnika na jakies 10min zeby sie najpierw samo podpieklo. Wtedy brzegi wychodza chrupiace a w srodku jest przepieczona. Przepis mam mniej wiecej taki sam jak Skanny ( z maszyny do chleba wiec ew moze proporcje ciut inne) Ja z oliwa wlasnie bo uwielbiam.
Mika
Mon, 10 Dec 2007 - 14:18
ja robię podobnie tylko drożdże rosną w mleku dodaję oliwę z oliwek i suche zioła -co tam mam -bazylia,oregano -oczywiście do ciasta żeby ciasto nie było mokre od np. pomidorów -smaruję blat olejem,później sosem pomidorowym z przyprawami i podpiekam przez jakieś 10-15 min dopiero później kładę resztę składników i zapiekam ponownie
ooo,widzę,że robimy podobnie z Bogusią
Abotak
Mon, 10 Dec 2007 - 14:20
CYTAT(Mika @ pon, 10 gru 2007 - 13:18)
żeby ciasto nie było mokre od np. pomidorów -smaruję blat olejem
O wlasnie, wlasnie, tez tak robie
skanna
Mon, 10 Dec 2007 - 15:32
CYTAT(mamajul @ pon, 10 gru 2007 - 12:50)
Piec w tych 200 stopniach ze wszytskimi składnikami od razu, tak? Z serem znaczy? Nie posypywac w trakcie? I ile piec zeby ciasto było upieczone? 15 min? Czy az brzeżki sie zrumienią ? Nielubie jak pizza ma tekie cisto niedopieczone
Mamajul - ja piekę na 200 st. 8 minut. Mam zwykły prosty piekarnik gazowy, więc grzanie tylko od dołu i pizza jest upieczona, ma chrupiący rumiany spód . Jak Cydorka ostatnio robiła tę pizzę i piekła w piekarniku elektrycznym z opcją dół i góra, to jakoś nie chciało się upiec w 8 minut. A czy jest upieczona to ja sprawdzałam (bo teraz już mam zaufanie do zegarka) podnosząc lekko łopatką w górę - jak było zarumienione lekko, znaczy dobre.
Nie można serem posypywać, bo przecież ser jest pod wszystkimi składnikami oprócz sosu. Piekę wszystko od razu.
Meggi
Mon, 10 Dec 2007 - 22:25
Ja piekę w piekarniku elaktrycznym z termoobiegiem, wkładam do nagrzanego do 200st i trzymam tak 10- 15 minut, wyciągam jak brzegi zarumienia sie, i sprawdzam robiąc dziurke na samym środku pizzy czy już jest upieczone
Skanna czyli ty ser dajesz podspód, hmmmmm, ja zawsze na wierzch i jakoś tak za bardzo spieczony wychodzi, ja lubię jak sie ciągnie
marghe.
Mon, 10 Dec 2007 - 22:48
Ja nie Skanna ale
ciasto -> sos z pomidorów z puszki (przyprawiony solą, pieprzem..) -> ser po upieczeniu można dodać bazylię
justin
Tue, 11 Dec 2007 - 08:33
CYTAT(Maciejka @ nie, 09 gru 2007 - 22:24)
A jak będę wyrabiala ręcznie, to na co zwrcić uwagę? Ile to będzie trwało? Ja nie mam pojęcia o ciastach drożdżowych.
Maciejko, ja robię ręcznie, mam podobny przepis. Cisato robi się ekspresowo. Najpierw rozgniatam drożdze z cukrem (w kubku łyżeczką) i dodaję je do reszy skaładników (bez oleju) wyrabiam raz dwa (tak tylko, żeby składniki się połączyły), zostawiam do wyrosnięcia na jakieś pół godziny. W tym czasie przygotowuję dodatki pizzy. Po wyrosnięciu dodaję łżkę oliwy, wyrabiam, rozgniatam ciacho w paluchach, na taką płachtę wielką, ciacho na blachę i znowu do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. Potem tylko dodac co kto lubi i piec.
anetadr
Tue, 11 Dec 2007 - 19:27
Maciejko!
Ja zazwyczaj podgrzewam mleko z wodą , które powinny być ciepłe, ale nie gorące (można sprawdzić palcem ). Do mleka wrzucam drożdże i odrobinkę cukru. Mieszam dokładnie i odstawiam w pobliże kaloryfera. Po ok. 10 min., jak drożdże urosną, mieszam z wszystkimi składnikami i zagniatam. Ciasto wyrabiam tak długo, aż ładnie zacznie odchodzić od ręki i nie będzie kleić się do blatu (stolnicy). Potem jeszcze chwilę ugniatam. Jak masz wątpliwości, to można po wyrobieniu przekroić je nożem i sprawdzić, czy w środku są pęcherzyki powietrza. To trwa zwykle kilka, góra kilkanaście minut. Następnie przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu. Ciepłe miejsce jest w ogóle najważniejszą sprawą dla wszelkich ciast drożdżowych, które w odróżnieniu od kruchych lubią ciepłe ręce, ciepłe składniki i żadnych przeciągów . Jak ciasto wyrośnie tak, że podwoi swoją objętość, to znak że wszystko się udało i można wkładać do piekarnika.
Aneta
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.