Szukam przepisu na ciasto Rafaello na krakersach, bez pieczenia.
z przepisu Miki
Ja robiÄ™ "rafaello na leniucha" 2-3 paczki krakersów (jak wyżej ) 2 paczki wiórków kokosowych 1 kostka masÅ‚a/margaryny 1 cukier waniliowy 1/2l mleka 2 żółtka 1szkl. cukru 2 czubate Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej 2 pÅ‚askie Å‚yżki mÄ…ki pszennej Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2szkl. cukru zwykÅ‚ego,dodać mÄ…kÄ™ i rozrobić z 1/2szkl. mleka.PozostaÅ‚e mleko zagotować z resztÄ… cukru,wlać do niego rozrobionÄ… wczeÅ›niej masÄ™-gotować jak budyÅ„.Wystudzić.Do wystudzonej masy dodawać maÅ‚e kawaÅ‚eczki masÅ‚a caÅ‚y czas miksujÄ…c oraz 2/3 wiórków kokosowych. FormÄ™ posmarować masÅ‚em ukÅ‚adać krakersy,masa,krakersy,masa,krakersy,masa-wierzch posypać pozostaÅ‚ymi wiórkami. Nie da rady żeby nie wyszÅ‚o -zakalca z pewnoÅ›ciÄ… nie zrobicie wg aleve ja robiÅ‚am ostatnio krem rafaello - dzieciom smakowaÅ‚ bardzo (chyba przepis zresztÄ… z tego forum wziety...) 3 czekolady biaÅ‚e 3 paczki bitej Å›mietany (Å›nieżka) paczka wiórków kokosowych pół litra Å›mietany kremówki Å›mietanÄ™ dodać do rozpuszcz. czekolady, wsypać Å›nieżkÄ™, miksować, dodać wiórki. wg DoruÅ„ki ja robiÄ™ tak piekÄ™ biszkopt ubijam 5 biaÅ‚ek jak sa sztywne to dodajÄ™ po jednym żółtku(5) po Å‚yżce mÄ…ki (5) i wody (5)i na czubek Å‚yżeczki proszku do pieczenia a potem masa: 0,5l Å›mietany 30% ubić z 2 Å›mietanami w proszku(Å›nieżka) dodać 150g wiórków kokosowych i dwie biaÅ‚e rozpuszczone i przestudzone czekolady na biszkopt wykÅ‚adam poÅ‚owÄ™ tej masy,posypujÄ™ siekanymi migdaÅ‚ami(ile siÄ™ chce,tylko muszÄ… być obrane ze skórek-zalać wrzÄ…tkiem i same odchodzÄ…) na migdaÅ‚y drugie pół masy i na wierzchu posypać 50g wiórków(to reszta z dwóch paczek) jeszcze wg Fiolki ja w sobote robilam tort urodzinowy dla synka. Samochodzik przelozony kremem z biala i kremem z ciemna czekolada. Jak robilam te kremy? jako przepisu bazy uzylam przepisu na mase do rafaello. ktory brzmi nastepujaco: 500 ml Å›mietany – 30% lub 36% 1 ½ tabliczki biaÅ‚ej czekolady 2 opakowania wiórków kokosowych – 200 g 2 opakowania Å›nieżki Ze Å›mietany odlać ½ szklanki, rozpuÅ›cić w niej czekoladÄ™. ResztÄ™ Å›mietany dobrze schÅ‚odzić. SchÅ‚odzonÄ… Å›mietanÄ™ ubić na sztywno dodać Å›nieżkÄ™ i miksować, dodać rozpuszczonÄ… chÅ‚odnÄ… czekoladÄ™, nastÄ™pnie dodać 1 ½ opakowania wiórków. podzielilam skladniki na pol i do polowy dodalam tabliczke bialej czekolady, a druga polowe rozrobilam z ciemna mleczna czekolada,bylo pycha, jak mi sie uda zamiescic zdjecie to wkleje acha i nie dodawalam wiorkow do ciemnej masy a tort dodatkowo przelozylam powidlami sliwkowymi wystarczy? zawsze mozesz wpisać w wyszukiwarce pojawi Ci siÄ™ sporo stron
Dziękuję Eta Chodziło mi właśnie o ten pierwszy przepis. Ale resztę na pewno też wypróbuję, bo łasuch jestem
Ja mam jeszcze taki przepis - ale tu już jest alkohol
RAFAELLO SkÅ‚adniki: 2,5 szklanki mleka, 3 żółtka, 2 pÅ‚askie Å‚yżki mÄ…ki pszennej, 3 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, 30 dag masÅ‚a, 25 dag wiórek kokosowych, 4 – 5 paczek herbatników Laibnitz, Ajerkoniak(adwokat) 1/4 litra ( z tego do ciasta dajemy poÅ‚owÄ™ czyli 1/8 litra) JeÅ›li ktoÅ› lubi mocne to można dać 1/4litra ajerkoniaku. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka rozetrzeć z żółtkami i mÄ…kami. Ugotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym – mieszamy. Jak zacznie wrzeć maÅ‚ym strumykiem wlewamy wymieszane z żółtkami i mÄ…kami mleko. Należy to zagotować. Jak wystygnie ugotowany budyÅ„ dodajemy po Å‚yżce do utartego masÅ‚a. Na koÅ„cu wsypujemy wiórki kokosowe (zostawiamy troszkÄ™ do posypania po wierzchu) i wlewamy ajerkoniak. BlaszkÄ™ należy wyÅ‚ożyć foliÄ… aluminiowÄ…, na dno kÅ‚adziemy herbatniki, na to masa, herbatniki, masa itd. Na wierzchu ma być masa i posypujemy to wiórkami kokosowymi. WÅ‚ożyć do lodówki na 1 godzinÄ™. • zamiast herbatników można upiec biszkopt i przekÅ‚adać go masÄ….
Z racji tego że jestem leniwa daje link https://www.pulpecik.pl/przepisy/aid/2911/Rafaello.html Gwarantuję, że ciacho wychodzi.
Kiedyś już o tym pisałam ,ale nie pamiętam gdzie- te przepisy z czekoladami, bitymi smietanami i słodkimi biszkoptami są bardzo:
a) drogie b) pracochłonne c) nie warte efektu, bo wszystko koszmarnie słodkie i tłuste, że mdli- wiem, próbowałam wszystkiech wersji Zdecydowanie szybciej, taniej i smaczniej zrobić ten najprostszy na słonych (koniecznie) krakersach, z masą budyniowa i wiórkami. Zadnych jajek nawet nie dodaję i zawsze jest super. Z tym , że absolutnie masło a nie margaryna, na wierzch posypac nieco płatkami migdałów i CZEKAĆ. To jest dobre dopiero po conajmiej 12 godzinach, a najlepsze po 24 . Wcześniej słodki smak masy i słone krakersy się nie zdąrzą przegryżć. Aha, najlepiej wylewać masę gdy jeszcze ciepła. Moje dzieci za ten najprosztszy placek rafaello w ogień by poszły. i ja też. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|