To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Coś na ciepło

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Pysio
Za tydzień robię imprezę i mam już wymyślony zestaw przystawek i dań zimnych i brakuje mi tylko czegoś na ciepło. Liczę na Wasze propozycje.
tissaia
Pysio - a jaka to impreza? Taka luzacka, czy bardziej exclusive icon_wink.gif No i na ile osób- bo są dania, których nie życzę nikomu robić w ilościach hurtowych...

Ja "obskakuję" większość zlotów i imprez piersiami z kurczaka zapiekanymi. Z pieczarkami, serem żółtym i majonezem. Fajne, bo wszystko możesz wieczór wcześniej przygotować a potem tylko ciach do piekarnika i się samo robi.
I w dodatku szybko icon_smile.gif
Sabina
A możesz podać przepis na te piersi? Mamy nie długo 1 Komunię i też myślę intensywnie.
icon_smile.gif
Pysio
Impreza urodzinowa, 10 osób-sama rodzina. Podaj przepis i jakbyś miała coś więcej to też proszę. Dzięki.
tissaia
Piersi z kurczaka zapiekane.

Piersi z kuraka ( w ilości odpowiadającej osobom konsumującym icon_smile.gif )
Pieczarki ( jw. - potrzeba ich tyle, żeby po pokrojeniu wystarczyło ich do posypania rozklepanych piersi z kurczaka)
Ser żółty ( na 6 osób zużywam ok. 10-15 dkg. )
Majonez
Sól, pieprz.

Piersi rozklepujemy tłuczkiem. Układamy na blasze wyłożonej folią do pieczenia , przyprawiamy.( Ja używam tylko soli i pieprzu). Posypujemy pokrojonymi pieczarkami ( ale niezbyt drobno pokrojonymi, bo się spalą) , następnie startym żółtym serem i smarujemy to wszystko majonezem. Tzn. tak go rozciapujemy po wierzchu, żeby w miarę przykrył ser - im więcej majonezu, tym więcej "sosu" potem wyjdzie. z tym że kuraki i tak będą "mokre" same z siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut. ( ja na ostatnie parę minut podkręcam temperaturę i włączam termoobieg coby danie zrumienić. )
I gotowe.
Robi się błyskawicznie, jest stosunkowo niedrogie i szczerze - jeszcze nie spotkałam kogoś, komu by nie smakowało icon_smile.gif

Dobrze pasują do tego wszelkie korniszony, marynowane pieczarki, cebulki - coś ostrzejszego. Ja serwuję z ziemniakami w plasterkach z dużą ilością koperku.
tissaia
A cannelloni? Można zrobić na sto sposobów i zawsze fajne wychodzą. Ja jestem gorącą zwolenniczką dań z piekarnika. Bo serwując takowe pani domu może wdzięcznie brylować wśród gości i bawić ich inteligentna rozmową, zamiast np. stać przy patelni czy w garze mieszać wink.gif A wszystko można wieczór wcześniej przygotować unikając epicentrum bajzlu w kuchni podczas trwania imprezy.
Pysio
może, dasz kilka przepisów, proszę
Sabina
CYTAT(Tissaia @ sob, 08 mar 2008 - 20:22) *
A cannelloni? Można zrobić na sto sposobów i zawsze fajne wychodzą. Ja jestem gorącą zwolenniczką dań z piekarnika. Bo serwując takowe pani domu może wdzięcznie brylować wśród gości i bawić ich inteligentna rozmową, zamiast np. stać przy patelni czy w garze mieszać wink.gif A wszystko można wieczór wcześniej przygotować unikając epicentrum bajzlu w kuchni podczas trwania imprezy.


Pierwszy przepis brzmi obiecująco, na pewno spróbuję (przepraszam, że się dołączę w temacie 08.gif ) a jaki ser najlepszy był by? icon_smile.gif
Drugiego... nawet nazwy nie znam 08.gif

Pieczone wynalazki uwielbiam 06.gif

może wykorzystamy Obie - wasze pomysły? (jutro wypróbuję pierś 08.gif)

Sabina
CYTAT(Tissaia @ sob, 08 mar 2008 - 20:17) *
Piersi z kurczaka zapiekane.

Piersi z kuraka ( w ilości odpowiadającej osobom konsumującym icon_smile.gif )
Pieczarki ( jw. - potrzeba ich tyle, żeby po pokrojeniu wystarczyło ich do posypania rozklepanych piersi z kurczaka)
Ser żółty ( na 6 osób zużywam ok. 10-15 dkg. )
Majonez
Sól, pieprz.

Piersi rozklepujemy tłuczkiem. Układamy na blasze wyłożonej folią do pieczenia , przyprawiamy.( Ja używam tylko soli i pieprzu). Posypujemy pokrojonymi pieczarkami ( ale niezbyt drobno pokrojonymi, bo się spalą) , następnie startym żółtym serem i smarujemy to wszystko majonezem. Tzn. tak go rozciapujemy po wierzchu, żeby w miarę przykrył ser - im więcej majonezu, tym więcej "sosu" potem wyjdzie. z tym że kuraki i tak będą "mokre" same z siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut. ( ja na ostatnie parę minut podkręcam temperaturę i włączam termoobieg coby danie zrumienić. )
I gotowe.
Robi się błyskawicznie, jest stosunkowo niedrogie i szczerze - jeszcze nie spotkałam kogoś, komu by nie smakowało icon_smile.gif

Dobrze pasują do tego wszelkie korniszony, marynowane pieczarki, cebulki - coś ostrzejszego. Ja serwuję z ziemniakami w plasterkach z dużą ilością koperku.


Dziś zrobiłam premierę. Bardzo smaczne danie. Może za dużo majonezu nałożyłam i za mało ostry ser, bo było nieco mdłe i dość tłuste.
Na przyszłość dodam na pieczarki więcej pieprzu i może ciut ostrej papryki. icon_smile.gif Mniej majonezu i ostry ser. Majonez jest tłusty i mdły jednak nieco.
A może by go zmieszać z musztardą? Generalnie robi się szybko i przyjemnie. Dzieciom bardzo smakowało z borówkami ze słoika.
Mężowi nie weszło icon_rolleyes.gif ale to wybredny egzemplarz. 06.gif

Dzięki za przepis icon_smile.gif

Jaki majonez używasz? Ja wzięłam Winiary.

Pozdrawiam


marghe.
Pysio, jakie robisz przystawki?

co do dań ciepłych to masz preferencje ? Mięsa? Makarony? Zupy
co to ma być ?
Pysio
Mam zamiar przygotować:

mozzarellę z pomiadorami
łosoś z cytryną
jajka faszerowane
ser pleśniowy
sałatkę z pieczarkami
sałatkę ryżową

pasztet, karkówkę - swojej roboty
jakaś wędlina



na deser muffinki (Marg. może masz przepis na jakieś dobre)
ciasteczka francuskie
tort


jeśli chodzi o preferencje to może być coś z tzw. dań jednogarnkowych, coś z mięsa z dodatkiem makaronów lub ryżu, tak myślę.
marghe.
W wątku o Muffinach z pewnością znajdziesz coś fajnego
Ja lubię te z biała czekoladą i malinami .. na przykład

Pomyślę o daniu glownym i dam znać
marghe.
może coś z tego wybierzesz
jakby co wrzuce coś jeszcze

Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych (pieczony)
250 g płatków kukurydzianych lekko zmielić
Dodać ziarna sezamu i garść bułki tartej
Kurzą pierś pokroić w małe kawałki
Ząbek czosnku wycisnąć, dodać sok z 1 cytryny , Zalać nim mięso, odstawić na 1 h

Mięso obtoczyć w mące
Potem w jajku
A następnie w płatkach kukurydzianych
Układać na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia
Piec 25 – 30 minut w 180 stopniach


do tego sos : sos sojowy, ciut wody, ciut octu ryżowego, sezam uprażony

Wszelkie schaby pieczone
Np.

1.
w schabie bez kości zrobić dziurę na wylot
napchać do środka sporo świeżej mięty, minimum 1 cytrynę obraną ze skóry i pokrojoną
w plastry (posoloną)

Mięso z wierzchu potraktować mieszanką : oleju chili, zmiażdżonych ząbków czosnku,
mięty, pieprzu i soli

Odstawić na kilka h do lodówki

Piec

--
2.
Schab bez kości dzień wcześniej nasmarować "papką" z czosnku, oliwy,
pieprzu, octu balsamicznego i cytryny.
Odstawić do lodówki
Następnego dnia zrobić w mięsie dziurę..wypełnić ją ząbkami czosnku i
papryczkami chili (świeżymi)
Wstawić do piekarnika i piec .
Mozna podlać odrobiną wody lub rosołu
--

3.
Schab bez kości nasmarować porządnie musztardą pomidorową (lub jakakolwiek inną) wymieszaną z sambalem
Odstawić (najlepiej na noc)
Podlać odrobiną wody i oliwy
piec
jeść icon_smile.gif


--

Kurczak
Zmiksować: 1 – 2 łyżki oliwy z natką pietruszki, bazylią, miętą (ilości dowolne), solą i 2
ząbkami czosnku

Kurze piersi marynować przez minimum 1 h w ziołowej miksturze i wymieszanej z
sokiem z 1 niedużej cytryny

Masło ,musztardowe : wymieszać 50 g masła , skórką z 1 cytryny (lub limonki), solą
2 łyżkami gruboziarnistej musztardy, bazylią i 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku
Masło zawinąć w folię formując wałek, wstawić do lodówki

Piekarnik rozgrzać do ok. 200 stopni
Mięso przesmażyć na patelni grilowej, włożyć do żaroodpornego naczynia razem z
powstałym w czasie pieczenia sosem i piec aż będzie gotowe icon_biggrin.gif

Podawać z plastrami masła musztardowego



--
Kurczak z cukinią

Kurczak z cukinią i octem balsamicznym
1 dużą pierś kurzą pokroić w kostkę i zamarynować w : oliwie, occie balsamicznym, sosie sojowym, dodać 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Odstawić na min. 1 h

1 – 2 nieduże cukinie pokroić w „kostkę”
dymkę pokroić ze szczypiorem
1 ząbek czosnku pokroić w plasterki

Na patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić mięso razem z zalewą , obsmażyć. Podlewać sosem sojowym (do smaku), ew. odrobiną wody. Wrzucić 1 papryczkę ostrą.
Dodać cukinię i czosnek. Poddusić. Doprawić do smaku.

Podawać z chińskim makaronem jajecznym (najlepiej wymieszac na patelni) . Posypać dymką
--

Kurczak cytrynowy z oliwkami


4 filety kurczęce oczyścić , ponakrawac lekko
sok z 2 cytryn wymieszać ze 2 zmiazdzonymi zabkami czosnku i pieprzem kajenksim lub
papryka ostrą
mięso zalać sokiem , odstawić na minimum 1 h

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni
Mieso osączyc z marynaty,posolić i popieprzyć
włożyć do zaroodpornego naczynia, skropic oliwą, dodać gałazkę rozmarynu. Piec około
30 minut, skrapiając od czasu do czasu marynatą
po 15 minutach pieczenia dodać oliwki nadziewane cytryną i kilka cwiartek cytryny.



--
Rozbef
Piekarnik rozgrzać do 80 - 85 stopnie (bez termoobiegu)
Rozbef oczyścić

pół pęczka natki zmiksowac z 3 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy, garścią bazylii i
gałazką rozmaryny. Wmieszać kilka łyżek ulubionej musztardy. Doprawić do smaku pieprzem

Mięso zrumienić ze wszystkich stron na oliwie
Zdjąc z patelni , posmarować masą ziołowo musztardową

Piec w piekarniku przez ca 120 - 130 minut


[/quote]
--
Potrawka musztardowa
2 piersi kurze
wino białe (ew. koniak itp) - 1 kieliszek
Śmietana (np. 18 do zup i sosów)
Musztarda gruboziarnista
sol
pieprz
oliwa (ew. olej - co kto lubi)

Piersi kurze pokroic w kostke, wrzucic na rozgrzana oliwę, obsamzyc. Podlać winem, pozwolić aby odparowało. Zalac śmietaną, dodać musztardę. Doprawić. Dusić.
Podawac z ryżem


PS. musztardy musi być sporo (ale potem uwaga z solą, bo musztarda
sama w sobie jest słona ). Na porcję dla 3 - 4 osob zużywam 2 śmietany.
Gdyby całość za bardzo zgestniala, można podlać bulionem .

--

Roladki drobiowe

Szpinak mrozony rozmrozić i obsmazyć z czosnkiem (na oliwie), doprawić..

Piersi kurze lub indycze rozbić, doprawić.. cześc szpinaku ukłądac na piersiach , dodać jeszcze trochę czosnku, kilka suszonych pomidorów. Zawinąc, spiąc wykałaczkami lub zwiazać, obsmazyć.
Przerzucić do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na jakieś 20 - 30 minut. (podlać wodą, rosołem, winem..)

Podawać z resztą szpinaku z czosnkiem
Sabina
Ale pyszne potrawy. icon_smile.gif

marg.
Czy tego kurczaka w panierce z płatków, to czymś po wyjęciu z tej marynaty czosnkowej jeszcze traktujesz, czy tylko panierką?
marghe.
Tylko panierką icon_smile.gif
Pysio
Dzięki Marghe, na pewno coś wybiorę, takie pyszności, że trudno się zdecydować

a może jakąś surówkę niecodzienną byś mi poleciła?
marghe.
A jaka kuchnia?
Jakie klimaty?
jakie warzywa wchodzą (lub nie wchodza w grę)?
Mika
CYTAT(marg. @ śro, 12 mar 2008 - 12:41) *
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych (pieczony)
250 g płatków kukurydzianych lekko zmielić
Dodać ziarna sezamu i garść bułki tartej
Kurzą pierś pokroić w małe kawałki
Ząbek czosnku wycisnąć, dodać sok z 1 cytryny , Zalać nim mięso, odstawić na 1 h

Mięso obtoczyć w mące
Potem w jajku
A następnie w płatkach kukurydzianych
Układać na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia
Piec 25 – 30 minut w 180 stopniach


re-we-la cja! icon_biggrin.gif
zaryzykowałam i zrobiłam w tej panierce kurakowe bioderka
wyszły przepyszne-chrupiąca skórka,a pod nią miękkie wilgotne mięsko
dzieciaki piały z zachwytu
ja do panierki dodałam jeszcze słodką paprykę
moja Przyjaciółka robiła polędwiczki w tej panierce

aaa -zapomniałam o bułce tartej icon_lol.gif
dopiero teraz zauważyłam ją w przepisie
tak więc u nas były tylko płatki,sezam,mąka,jajka i papryka
marghe.
Pysiu, tu różne "zielska"



2 nieduże cukinie pokroić
Wrzucić do wrzącej , osolonej wody na 3 - 4 minuty
wyjąc, wystudzić
melona pokroić / zrobić kulki
ser - najlepiej Emmentaler pokroić w kostkę

Wymieszac i polac sosem :
Sos: jogurt naturalny, ciut majonezu (niekoniecznie), sok z cytryny, sól, pieprz.

--

Gotowana marchewka na ostro kwaśno
kilka marchewek obrać i pokroić w talarki
do garnka wlac 2 łyzki oliwy, wkruszyć 1 papryczkę chilli suszoną
wrzucić marchew, podsmazyć kilka sekund, wlac trochę wody (ilosc na oko.. nie musi być przykryta), zetrzec skórkę z 1 cytryny i wcisnąc sok. Dodac 2 ząbki zmiazdzonego czosnku, posolic, popieprzyć. Wsypac pół łyzeczki cukru.
Dusić aż marchew nieco zmięknie - od czasu do czasu mozna podlewac wodą. Mozna też podlewac sokiem wycisnietym z pomaranćzy
Podawac posypaną słonecznikiem lub dynią

I jeszcze
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,590404...&a=59040455

https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,568893...&a=56889357

https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,351828...&a=35182820

https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,550091...&a=55009188
--


Ciecierzyca na ciepło
Nieco zmodyfikowany przepis Ainsleya Harriota

Ciecierzyce z puszki podgrzac na oliwie
Łyzeczkę musztardy gruboziarnistej wymieszać z 1 łyzką octu winnego , ubijać lekko stopniowo dodając 4 łyzki oliwy
Sos wlac na patelnię z ciecierzycą, wkroić 1 nieduzą czerwoną cebule, wcisnąc 1 – 2 ząbki czosnku dodac posiekanej natki. Doprawić. Podgrzać. Jeść.


--

Fasolka szparagowa
wg Kuchni Azjatyckiej

500 g fasolki obgotować
sos:
n suchej patelni uprażyć 2 łyzki sezamu. Następnie utłuc je w moździerzu na
pastę. Połączyć pastę z : 1 łyżką jasnego sosu sojowego, 1 łyzką wina Mirin
i startym kawałkiem świeżego imbiru, dodać 2 łyżeczki cukru. Dokładnie
wymieszać. Polać fasolkę i jeśc J



--
Brokuły
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,550072...&a=55007285

https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,251852...&a=25185273


https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,251850...&a=25185065
--

kapusta pekińska
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,252282...mp;a=25228257--

kapusta biała
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,388312...&a=38831298

na ostro

https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,532068...&a=53206878

https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,707026...&a=70702625

https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,707020...&a=70702076



ja tamn jestem fanką wszelakich sałat, jeśli chcesz to cos podrzucę
monte
Marg., chciałam Ci podziękować za przepis na kurczaka cytrynowego z oliwkami - był naprawdę więcej niż pyszny! Moja rodzina potwierdza! 06.gif A "chodził" za mną od kiedy o nim tu przeczytałam. Marynowałam całą noc i zapomniałam dodać rozmaryn, ale oprócz tego wszystko zrobiłam w 100% z przepisu, co mi się rzadko zdarza bo ja jestem stary eksperymentator i ulepszacz. 08.gif Naprawdę wspaniały (soczysty, aromatyczny, pikantno-kwaśny) więc POLECAM innym.

emce
CYTAT(marg. @ Wed, 12 Mar 2008 - 12:41) *
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych (pieczony)
250 g płatków kukurydzianych lekko zmielić
Dodać ziarna sezamu i garść bułki tartej
Kurzą pierś pokroić w małe kawałki
Ząbek czosnku wycisnąć, dodać sok z 1 cytryny , Zalać nim mięso, odstawić na 1 h


marg, dziękuję za przepis - BOSKIE!
Truśka
Polecam polędwiczki wieprzowe z warzywami u nas to zrobiło olbrzymią furorę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.