Za tydzień robię imprezę i mam już wymyślony zestaw przystawek i dań zimnych i brakuje mi tylko czegoś na ciepło. Liczę na Wasze propozycje.
Pysio - a jaka to impreza? Taka luzacka, czy bardziej exclusive No i na ile osób- bo są dania, których nie życzę nikomu robić w ilościach hurtowych...
Ja "obskakuję" większość zlotów i imprez piersiami z kurczaka zapiekanymi. Z pieczarkami, serem żółtym i majonezem. Fajne, bo wszystko możesz wieczór wcześniej przygotować a potem tylko ciach do piekarnika i się samo robi. I w dodatku szybko
A możesz podać przepis na te piersi? Mamy nie długo 1 Komunię i też myślę intensywnie.
Impreza urodzinowa, 10 osób-sama rodzina. Podaj przepis i jakbyś miała coś więcej to też proszę. Dzięki.
Piersi z kurczaka zapiekane.
Piersi z kuraka ( w ilości odpowiadającej osobom konsumującym ) Pieczarki ( jw. - potrzeba ich tyle, żeby po pokrojeniu wystarczyło ich do posypania rozklepanych piersi z kurczaka) Ser żółty ( na 6 osób zużywam ok. 10-15 dkg. ) Majonez Sól, pieprz. Piersi rozklepujemy tłuczkiem. Układamy na blasze wyłożonej folią do pieczenia , przyprawiamy.( Ja używam tylko soli i pieprzu). Posypujemy pokrojonymi pieczarkami ( ale niezbyt drobno pokrojonymi, bo się spalą) , następnie startym żółtym serem i smarujemy to wszystko majonezem. Tzn. tak go rozciapujemy po wierzchu, żeby w miarę przykrył ser - im więcej majonezu, tym więcej "sosu" potem wyjdzie. z tym że kuraki i tak będą "mokre" same z siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut. ( ja na ostatnie parę minut podkręcam temperaturę i włączam termoobieg coby danie zrumienić. ) I gotowe. Robi się błyskawicznie, jest stosunkowo niedrogie i szczerze - jeszcze nie spotkałam kogoś, komu by nie smakowało Dobrze pasują do tego wszelkie korniszony, marynowane pieczarki, cebulki - coś ostrzejszego. Ja serwuję z ziemniakami w plasterkach z dużą ilością koperku.
A cannelloni? Można zrobić na sto sposobów i zawsze fajne wychodzą. Ja jestem gorącą zwolenniczką dań z piekarnika. Bo serwując takowe pani domu może wdzięcznie brylować wśród gości i bawić ich inteligentna rozmową, zamiast np. stać przy patelni czy w garze mieszać A wszystko można wieczór wcześniej przygotować unikając epicentrum bajzlu w kuchni podczas trwania imprezy.
może, dasz kilka przepisów, proszę
A cannelloni? Można zrobić na sto sposobów i zawsze fajne wychodzą. Ja jestem gorącą zwolenniczką dań z piekarnika. Bo serwując takowe pani domu może wdzięcznie brylować wśród gości i bawić ich inteligentna rozmową, zamiast np. stać przy patelni czy w garze mieszać A wszystko można wieczór wcześniej przygotować unikając epicentrum bajzlu w kuchni podczas trwania imprezy. Pierwszy przepis brzmi obiecująco, na pewno spróbuję (przepraszam, że się dołączę w temacie ) a jaki ser najlepszy był by? Drugiego... nawet nazwy nie znam Pieczone wynalazki uwielbiam może wykorzystamy Obie - wasze pomysły? (jutro wypróbuję pierś ) Piersi z kurczaka zapiekane. Piersi z kuraka ( w ilości odpowiadającej osobom konsumującym ) Pieczarki ( jw. - potrzeba ich tyle, żeby po pokrojeniu wystarczyło ich do posypania rozklepanych piersi z kurczaka) Ser żółty ( na 6 osób zużywam ok. 10-15 dkg. ) Majonez Sól, pieprz. Piersi rozklepujemy tłuczkiem. Układamy na blasze wyłożonej folią do pieczenia , przyprawiamy.( Ja używam tylko soli i pieprzu). Posypujemy pokrojonymi pieczarkami ( ale niezbyt drobno pokrojonymi, bo się spalą) , następnie startym żółtym serem i smarujemy to wszystko majonezem. Tzn. tak go rozciapujemy po wierzchu, żeby w miarę przykrył ser - im więcej majonezu, tym więcej "sosu" potem wyjdzie. z tym że kuraki i tak będą "mokre" same z siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 - 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut. ( ja na ostatnie parę minut podkręcam temperaturę i włączam termoobieg coby danie zrumienić. ) I gotowe. Robi się błyskawicznie, jest stosunkowo niedrogie i szczerze - jeszcze nie spotkałam kogoś, komu by nie smakowało Dobrze pasują do tego wszelkie korniszony, marynowane pieczarki, cebulki - coś ostrzejszego. Ja serwuję z ziemniakami w plasterkach z dużą ilością koperku. Dziś zrobiłam premierę. Bardzo smaczne danie. Może za dużo majonezu nałożyłam i za mało ostry ser, bo było nieco mdłe i dość tłuste. Na przyszłość dodam na pieczarki więcej pieprzu i może ciut ostrej papryki. Mniej majonezu i ostry ser. Majonez jest tłusty i mdły jednak nieco. A może by go zmieszać z musztardą? Generalnie robi się szybko i przyjemnie. Dzieciom bardzo smakowało z borówkami ze słoika. Mężowi nie weszło ale to wybredny egzemplarz. Dzięki za przepis Jaki majonez używasz? Ja wzięłam Winiary. Pozdrawiam
Pysio, jakie robisz przystawki?
co do dań ciepłych to masz preferencje ? Mięsa? Makarony? Zupy co to ma być ?
Mam zamiar przygotować:
mozzarellę z pomiadorami łosoś z cytryną jajka faszerowane ser pleśniowy sałatkę z pieczarkami sałatkę ryżową pasztet, karkówkę - swojej roboty jakaś wędlina na deser muffinki (Marg. może masz przepis na jakieś dobre) ciasteczka francuskie tort jeśli chodzi o preferencje to może być coś z tzw. dań jednogarnkowych, coś z mięsa z dodatkiem makaronów lub ryżu, tak myślę.
W wątku o Muffinach z pewnością znajdziesz coś fajnego
Ja lubię te z biała czekoladą i malinami .. na przykład Pomyślę o daniu glownym i dam znać
może coś z tego wybierzesz
jakby co wrzuce coś jeszcze Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych (pieczony) 250 g płatków kukurydzianych lekko zmielić Dodać ziarna sezamu i garść bułki tartej Kurzą pierś pokroić w małe kawałki Ząbek czosnku wycisnąć, dodać sok z 1 cytryny , Zalać nim mięso, odstawić na 1 h Mięso obtoczyć w mące Potem w jajku A następnie w płatkach kukurydzianych Układać na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia Piec 25 – 30 minut w 180 stopniach do tego sos : sos sojowy, ciut wody, ciut octu ryżowego, sezam uprażony Wszelkie schaby pieczone Np. 1. w schabie bez kości zrobić dziurę na wylot napchać do środka sporo świeżej mięty, minimum 1 cytrynę obraną ze skóry i pokrojoną w plastry (posoloną) Mięso z wierzchu potraktować mieszanką : oleju chili, zmiażdżonych ząbków czosnku, mięty, pieprzu i soli Odstawić na kilka h do lodówki Piec -- 2. Schab bez kości dzień wcześniej nasmarować "papką" z czosnku, oliwy, pieprzu, octu balsamicznego i cytryny. Odstawić do lodówki Następnego dnia zrobić w mięsie dziurę..wypełnić ją ząbkami czosnku i papryczkami chili (świeżymi) Wstawić do piekarnika i piec . Mozna podlać odrobiną wody lub rosołu -- 3. Schab bez kości nasmarować porządnie musztardą pomidorową (lub jakakolwiek inną) wymieszaną z sambalem Odstawić (najlepiej na noc) Podlać odrobiną wody i oliwy piec jeść -- Kurczak Zmiksować: 1 – 2 łyżki oliwy z natką pietruszki, bazylią, miętą (ilości dowolne), solą i 2 ząbkami czosnku Kurze piersi marynować przez minimum 1 h w ziołowej miksturze i wymieszanej z sokiem z 1 niedużej cytryny Masło ,musztardowe : wymieszać 50 g masła , skórką z 1 cytryny (lub limonki), solą 2 łyżkami gruboziarnistej musztardy, bazylią i 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku Masło zawinąć w folię formując wałek, wstawić do lodówki Piekarnik rozgrzać do ok. 200 stopni Mięso przesmażyć na patelni grilowej, włożyć do żaroodpornego naczynia razem z powstałym w czasie pieczenia sosem i piec aż będzie gotowe Podawać z plastrami masła musztardowego -- Kurczak z cukinią Kurczak z cukinią i octem balsamicznym 1 dużą pierś kurzą pokroić w kostkę i zamarynować w : oliwie, occie balsamicznym, sosie sojowym, dodać 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Odstawić na min. 1 h 1 – 2 nieduże cukinie pokroić w „kostkę” dymkę pokroić ze szczypiorem 1 ząbek czosnku pokroić w plasterki Na patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić mięso razem z zalewą , obsmażyć. Podlewać sosem sojowym (do smaku), ew. odrobiną wody. Wrzucić 1 papryczkę ostrą. Dodać cukinię i czosnek. Poddusić. Doprawić do smaku. Podawać z chińskim makaronem jajecznym (najlepiej wymieszac na patelni) . Posypać dymką -- Kurczak cytrynowy z oliwkami 4 filety kurczęce oczyścić , ponakrawac lekko sok z 2 cytryn wymieszać ze 2 zmiazdzonymi zabkami czosnku i pieprzem kajenksim lub papryka ostrą mięso zalać sokiem , odstawić na minimum 1 h Piekarnik rozgrzac do 200 stopni Mieso osączyc z marynaty,posolić i popieprzyć włożyć do zaroodpornego naczynia, skropic oliwą, dodać gałazkę rozmarynu. Piec około 30 minut, skrapiając od czasu do czasu marynatą po 15 minutach pieczenia dodać oliwki nadziewane cytryną i kilka cwiartek cytryny. -- Rozbef Piekarnik rozgrzać do 80 - 85 stopnie (bez termoobiegu) Rozbef oczyścić pół pęczka natki zmiksowac z 3 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy, garścią bazylii i gałazką rozmaryny. Wmieszać kilka łyżek ulubionej musztardy. Doprawić do smaku pieprzem Mięso zrumienić ze wszystkich stron na oliwie Zdjąc z patelni , posmarować masą ziołowo musztardową Piec w piekarniku przez ca 120 - 130 minut [/quote] -- Potrawka musztardowa 2 piersi kurze wino białe (ew. koniak itp) - 1 kieliszek Śmietana (np. 18 do zup i sosów) Musztarda gruboziarnista sol pieprz oliwa (ew. olej - co kto lubi) Piersi kurze pokroic w kostke, wrzucic na rozgrzana oliwę, obsamzyc. Podlać winem, pozwolić aby odparowało. Zalac śmietaną, dodać musztardę. Doprawić. Dusić. Podawac z ryżem PS. musztardy musi być sporo (ale potem uwaga z solą, bo musztarda sama w sobie jest słona ). Na porcję dla 3 - 4 osob zużywam 2 śmietany. Gdyby całość za bardzo zgestniala, można podlać bulionem . -- Roladki drobiowe Szpinak mrozony rozmrozić i obsmazyć z czosnkiem (na oliwie), doprawić.. Piersi kurze lub indycze rozbić, doprawić.. cześc szpinaku ukłądac na piersiach , dodać jeszcze trochę czosnku, kilka suszonych pomidorów. Zawinąc, spiąc wykałaczkami lub zwiazać, obsmazyć. Przerzucić do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na jakieś 20 - 30 minut. (podlać wodą, rosołem, winem..) Podawać z resztą szpinaku z czosnkiem
Ale pyszne potrawy.
marg. Czy tego kurczaka w panierce z płatków, to czymś po wyjęciu z tej marynaty czosnkowej jeszcze traktujesz, czy tylko panierką?
Tylko panierką
Dzięki Marghe, na pewno coś wybiorę, takie pyszności, że trudno się zdecydować
a może jakąś surówkę niecodzienną byś mi poleciła?
A jaka kuchnia?
Jakie klimaty? jakie warzywa wchodzą (lub nie wchodza w grę)? Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych (pieczony) 250 g płatków kukurydzianych lekko zmielić Dodać ziarna sezamu i garść bułki tartej Kurzą pierś pokroić w małe kawałki Ząbek czosnku wycisnąć, dodać sok z 1 cytryny , Zalać nim mięso, odstawić na 1 h Mięso obtoczyć w mące Potem w jajku A następnie w płatkach kukurydzianych Układać na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia Piec 25 â 30 minut w 180 stopniach re-we-la cja! zaryzykowałam i zrobiłam w tej panierce kurakowe bioderka wyszły przepyszne-chrupiąca skórka,a pod nią miękkie wilgotne mięsko dzieciaki piały z zachwytu ja do panierki dodałam jeszcze słodką paprykę moja Przyjaciółka robiła polędwiczki w tej panierce aaa -zapomniałam o bułce tartej dopiero teraz zauważyłam ją w przepisie tak więc u nas były tylko płatki,sezam,mąka,jajka i papryka
Pysiu, tu różne "zielska"
2 nieduże cukinie pokroić Wrzucić do wrzącej , osolonej wody na 3 - 4 minuty wyjąc, wystudzić melona pokroić / zrobić kulki ser - najlepiej Emmentaler pokroić w kostkę Wymieszac i polac sosem : Sos: jogurt naturalny, ciut majonezu (niekoniecznie), sok z cytryny, sól, pieprz. -- Gotowana marchewka na ostro kwaśno kilka marchewek obrać i pokroić w talarki do garnka wlac 2 łyzki oliwy, wkruszyć 1 papryczkę chilli suszoną wrzucić marchew, podsmazyć kilka sekund, wlac trochę wody (ilosc na oko.. nie musi być przykryta), zetrzec skórkę z 1 cytryny i wcisnąc sok. Dodac 2 ząbki zmiazdzonego czosnku, posolic, popieprzyć. Wsypac pół łyzeczki cukru. Dusić aż marchew nieco zmięknie - od czasu do czasu mozna podlewac wodą. Mozna też podlewac sokiem wycisnietym z pomaranćzy Podawac posypaną słonecznikiem lub dynią I jeszcze https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,590404...&a=59040455 https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,568893...&a=56889357 https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,351828...&a=35182820 https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,550091...&a=55009188 -- Ciecierzyca na ciepło Nieco zmodyfikowany przepis Ainsleya Harriota Ciecierzyce z puszki podgrzac na oliwie Łyzeczkę musztardy gruboziarnistej wymieszać z 1 łyzką octu winnego , ubijać lekko stopniowo dodając 4 łyzki oliwy Sos wlac na patelnię z ciecierzycą, wkroić 1 nieduzą czerwoną cebule, wcisnąc 1 – 2 ząbki czosnku dodac posiekanej natki. Doprawić. Podgrzać. Jeść. -- Fasolka szparagowa wg Kuchni Azjatyckiej 500 g fasolki obgotować sos: n suchej patelni uprażyć 2 łyzki sezamu. Następnie utłuc je w moździerzu na pastę. Połączyć pastę z : 1 łyżką jasnego sosu sojowego, 1 łyzką wina Mirin i startym kawałkiem świeżego imbiru, dodać 2 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszać. Polać fasolkę i jeśc J -- Brokuły https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,550072...&a=55007285 https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,251852...&a=25185273 https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,251850...&a=25185065 -- kapusta pekińska https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,252282...mp;a=25228257-- kapusta biała https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,388312...&a=38831298 na ostro https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,532068...&a=53206878 https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,707026...&a=70702625 https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,707020...&a=70702076 ja tamn jestem fanką wszelakich sałat, jeśli chcesz to cos podrzucę
Marg., chciałam Ci podziękować za przepis na kurczaka cytrynowego z oliwkami - był naprawdę więcej niż pyszny! Moja rodzina potwierdza! A "chodził" za mną od kiedy o nim tu przeczytałam. Marynowałam całą noc i zapomniałam dodać rozmaryn, ale oprócz tego wszystko zrobiłam w 100% z przepisu, co mi się rzadko zdarza bo ja jestem stary eksperymentator i ulepszacz. Naprawdę wspaniały (soczysty, aromatyczny, pikantno-kwaśny) więc POLECAM innym.
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych (pieczony) 250 g płatków kukurydzianych lekko zmielić Dodać ziarna sezamu i garść bułki tartej Kurzą pierś pokroić w małe kawałki Ząbek czosnku wycisnąć, dodać sok z 1 cytryny , Zalać nim mięso, odstawić na 1 h marg, dziękuję za przepis - BOSKIE!
Polecam polędwiczki wieprzowe z warzywami u nas to zrobiło olbrzymią furorę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|