Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
cześć dziewczyny,
może wy mnie poratujecie. Mój mąż na pytanie co mam ugotować na obiad dosyć często powtarza, że zjadłby serca z kurczaka. Nigdy tego nie gotowałam i jakoś nie bardzo mam ochote to jeść ale jako dobra żona chciałabym mu je ugotować. No własnie tylko jak? co sie z tym robi? Na razie kupiłam tacke takich serduszek i myśle... pomożecie?
czy tu ugotować i z jakims sosokiem podac czy jakoś w rosołku, ni nie mam pojecia...
żoładki drobiowe to gotuje i robie z sosem chrzanowym, ale z sercami to chyba taki numer nie bardzo?
podobno dobra ze mnie kucharka dlatego nie mogę dać plamy i muszę mu coś wymyślić.
Czy wy w ogóle cos takiego gotujecie?
irminka2
Fri, 31 Oct 2003 - 12:25
Anitko , ja robię serca tak jak gulasz. Podduszam, cebulkę , paprykę , jak mam to pieczarki, wrzucam w to serduszka , podlewam woda i duszę do miękkości, doprawiam sos do smaku i podaję najczęściej z kaszą gryczaną.
Dzieciaki sobie chwalą , bo mój ślubny z kolei nie jada żadnych podrobów.
Pozdrawiam i smacznego
Irmina
Serca pokroić w drobną kostkę, posypać sola i pieprzem,
Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paseczki
Podsmażyć boczek, dodać cebulę i serca, cebulki perłowe, liśc laurowy, tymianek, wino i dusic na małym ogniu 40 min.
Sos w proszku wymieszać z 1 szkl wody, dodać do serc i zagotować.
Na koniec dodać musztardę i keczup.
Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą gryczaną
Smacznego
kww
kww
Fri, 31 Oct 2003 - 12:46
Jeśli lubicie falczki, to można przygotować je z serc i żołądków drobiowych.
Serca i żoładki trzeba zagotować i pokroić w cienkie paseczki, następnie wykonujemy wszystko to co przy gotowaniu tradycyjnych flaków.
SÄ… pyszne, naprawde polecam
kww
anita
Fri, 31 Oct 2003 - 14:47
no proszę ! dzięki dziewczyny na pewno oba przepisy wykorzystam. Tylko co to jest cebulka perłowa, taka ze słoiczka?
a co do flaczków to niestety też nie umiem robić bo nie jadam, ale kww może podasz mi przepis jak robić dalej to się skuszę i spróbuję.
Czy jeszcze ktoś ma jakieś pomysły?
dziekujÄ™ za odzew
amoli
Sat, 12 Jan 2008 - 23:26
Przekaż mężowi co jest najważniejsze: Indianie nie jadają serc z kurczaka, ponieważ mogą nabawić się tchórzostwa. Można jeść serca z odważnych zwierząt - pantery, bizona, pumy, a z ptaków orła, koguta, indyka. U nas w Polsce dostępne jest serce z indyka, radzę zrobić gulasz z curry: - 500 g serc z indyka oczyścić z tłuszczu, smażyć bez tłuszczu 10 minuy - dwie cebule białe dwie cebule czerwone pokroić w kosteczkę i przesmażyć 10 minut, dodać do serc - dwie papryki czerwone skroić w drobną kostkę, przesmażyć na oliwie i dodać do serc - dodać do potrawy: dużo papryki czerwonej słodkiej, dużo oregano, trochę papryki ostrej, cztery wyciśnięte ząbki czosnku, pieprz, soli łyżeczkę, jeżeli ktoś lubi, to curry. - wlać 250 ml czerwonego wytrawnego wina (polecam tanie a świetne Primitivo Tarantino 2005), ma bulgotać do zaniku zapachu i smaku alkoholu - włożyć dwie łyżki przecieru pomidorowego albo pół puszki pomidorów w zalewie, przenieszać i dusić jeszcze pół godziny/ - podawać z kaszą gryczanąm ziemniakami, chlebem, bułką pszenną - z czymkolwiek, ponieważ jest to tak znakomita potrawa, że można ją jeść bez dodatków. -UWAGA: Po pół godzinie należy uważać na zachowanie i słowa - potrawa jest silnym afrodyzjakiem (przynajmniej tak ją traktują indianie z Chile, od których mam ten przepis.
Ogólne założenia dotyczą potraw z podrobów - podroby są najważniejszą częścią zjadanej zwierzyny. Kobiety mogą jeść podroby z ładnych i łagodnych ale tchórzliwych zwierząt - z kurczaka, z cielęcia, z wołowiny (ale powinny sprawdzić, czy to nie jest kawałek byka - mogą stracić płodność !!!) z jagnięciny itp. Mężczyźni mogą jeść podroby odważnych zwierząt (jak na wstępie) ale także jeżeli chcą mieć jakieś specjalne cechy, to mogą jeść węża albo łasicę (zwinność), hienę (cierpliwść), kajmana (nienawiść), wigonię (łagodność), innego Indianina (aby zdobyć jego żonę) Dzieciom od trzeciego roku życia trzeba podawać zmiksowane serca i wątroby indyka. Nie wolno skaleczyć się w trakcie gotowania - odrobina krwi dodana do potrawy czyni z matki niewolnika. Pozdrawiam Amoli
Tobatka
Sun, 13 Jan 2008 - 11:00
Uwielbiam gulasz z serduch kurzęcych. Moja mama często kupuje indycze, bo mniej przy nich roboty z oczyszczeniem A gulasz robi dokładnie tak, jak z żołądków - pyszne z kaszą (ja uwielbiam gryczaną, reszta rodziny preferuje jaglaną).
Gulasz - duszę żołądki/serducha z cebulką, pieczarkami.. Dusze długo, aż się będą rozpływały, potem zaciągam sos i już.. Nie dodaję papryki z wiadomych wielu względów
Ciocia Magda
Sun, 13 Jan 2008 - 12:17
Amoli, bezbłędny pierwszy post na forum!!!
Od dziś szukam w sklepach podrobów z hieny i wigonii
Mika
Sun, 13 Jan 2008 - 13:23
ja tylko gotuję w przyprawach a później robię sos chrzanowo-musztardowy i podaję jak języki
Graz
Sun, 13 Jan 2008 - 17:36
W sumie, jak sie zje serce innego Indianina, to dostep do jego żony jest już dość prosty, o ile zje ona serce kurczaka lub szaraka.
wiesiołek
Mon, 14 Jan 2008 - 08:59
CYTAT(ms.mez @ nie, 13 sty 2008 - 12:17)
Amoli, bezbłędny pierwszy post na forum!!!
Od dziś szukam w sklepach podrobów z hieny i wigonii
Faktycznie, mocne wejście. Oto, jak zaznaczyć swoją obecność . Wyrazy szacunku i gratulacje.
Kocurek
Mon, 14 Jan 2008 - 23:51
CYTAT(wiesia @ pon, 14 sty 2008 - 08:59)
Faktycznie, mocne wejście. Oto, jak zaznaczyć swoją obecność . Wyrazy szacunku i gratulacje.
Też sie uchachałam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.