To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Zupa gulaszowa

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

anax
Jak w temacie.
Beata Białystok
Zupa gulaszowa
50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
puszka kukurydzy
duża czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
1,5 litra wywaru z kostki
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka łagodnej papryki
papryczka chili
listek laurowy
pieprz, sól

Wołowinę pokroić w kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i gotować około godziny na niezbyt dużym ogniu. Wieprzowinę podsmażyć i dodać do wołowiny. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut przed końcem gotowanie dodać warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę. Zupę doprawić papryką w proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili (lub szczyptą chili w proszku). Dodaćć koncentrat pomidorowy i całość zagęścić mąką.
Ptysiak
1 kg wołowiny
1/2 kg cebuli
8 dag słodkiej mielonej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. 3 litry rosołu
1/2 kg ziemniakow
4 zabki czosnku
sol
pieprz
majeranek
kminek
ocet
olej

1. Mięso kroimy w kostkę grubosci ok. 2cm, cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę-rozgrzewamy ok. 65 ml oleju i przyrumieniamy cebule od czasu do czasu mieszajac.
2. Redukujemy ogień, dodajemy mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy- szybko mieszamy, dolewamy odrobinę octu, następnie dodajemy rosół i zagotowujemy.
3. Wkładamy mięso, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i zgniecionym czosnkiem- czesto mieszając gotujemy zupę na małym ogniu ok. 1 1/4 godz.
4. W miedzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę grubości ok. 1cm- na 15 minut przed zakończeniem gotowania pokrojone ziemniaki wkładamy do zupy i gotujemy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.