Jak w temacie.
Zupa gulaszowa
50 dag wołowiny 50 dag wieprzowiny puszka kukurydzy duża czerwona papryka 4 średnie ziemniaki 2 cebule 1,5 litra wywaru z kostki 3 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka łagodnej papryki papryczka chili listek laurowy pieprz, sól Wołowinę pokroić w kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i gotować około godziny na niezbyt dużym ogniu. Wieprzowinę podsmażyć i dodać do wołowiny. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut przed końcem gotowanie dodać warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę. Zupę doprawić papryką w proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili (lub szczyptą chili w proszku). Dodaćć koncentrat pomidorowy i całość zagęścić mąką.
1 kg wołowiny
1/2 kg cebuli 8 dag słodkiej mielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 3 litry rosołu 1/2 kg ziemniakow 4 zabki czosnku sol pieprz majeranek kminek ocet olej 1. Mięso kroimy w kostkę grubosci ok. 2cm, cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę-rozgrzewamy ok. 65 ml oleju i przyrumieniamy cebule od czasu do czasu mieszajac. 2. Redukujemy ogień, dodajemy mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy- szybko mieszamy, dolewamy odrobinę octu, następnie dodajemy rosół i zagotowujemy. 3. Wkładamy mięso, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i zgniecionym czosnkiem- czesto mieszając gotujemy zupę na małym ogniu ok. 1 1/4 godz. 4. W miedzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę grubości ok. 1cm- na 15 minut przed zakończeniem gotowania pokrojone ziemniaki wkładamy do zupy i gotujemy. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|