To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Jak zrobic polewe czekoladowa z tabliczki czekolady?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

mamajul
Będzie u nas sernik. icon_smile.gif. CHciałam go uszlachetnić polewa czekoladowa-najlepiej z tabliczki czekolady. Ale nie umiem zrobić tkiej polewy. Umiecie? POmóżcie. Nie mogę experymentować bo to będzie sernik urodzinowy-musi być na 100%.
wiesiołek
Ja bym zastosowała polewę czekoladową gotową , taką twarda , do rozpuszczenia w gorącej kąpieli , a nie tę z proszku.

Ale skoro ma być z tabliczki, to dodaj nieco mleka i tłuszczu i rozpuść to w gorącej kąpieli, z tym, , że efekt będzie raczej goszy niż przy zastosowaniu gotowej twardej polewy . Ja tak kiedyś robiłam i konsystencja jakaś nierównomierna wyszła i mazaje się robiły...

Nie wiem, może ktoś ma lepszy pomysł icon_rolleyes.gif
maggii
Mamojul w- wiesia ma rację - pewniejsza będzie polewa z serii gotowych polew do rozpuszczania w goracej wodzie...
Śą smaczne i możesz kupić dwie różne - po jednej stronie czekoladowa a po drugiej np migdałowa czy z orzechów laskowych..

Ja kiedyś próbowałam rozpuścic tabliczke czekolady - koszmar!
Za nic nie chciała mi sie takowa rozpuscić ( a w samochodzie na półce tak pięknie się rozmaśla icon_smile.gif ):
ani w garnku bezposrednio na gazie
ani w mikrofali
ani w garze na parze...
ani w piekarniku!!!

Zrobił sie z niej twardy glut i tyle!!! Mało mniezlag nie trafił!!!

Nie wiecie czemu?
Małgoś.dz
Ja przyznaję, że też kilka razy próbowałam rozpuścić tabliczkę czekolady w piekarniku elektyrcznym (korzystając z funkcji termoobiegu) i qrka dziwne rzeczy wychodzą... icon_rolleyes.gif Nie wiadomo, w którym momencie czekolada jest gotowa. Tzn. w jednej chwili widziałm, przez szybkę piekarnika, że jest już rozpuszczna, a dosłownie po parunastu sekundach nagle się zbryliła... icon_eek.gif

Ale udało mi się kiedyś z powodzeniem rozpuścić czekoladę w gorącej wodzie. Najpierw wsadziłam tabliczkę czekolady do foliowego woreczka i dokładnie go zawiązałam. A potem siup do wrzącej wodzie w rondelku (cały czas na gazie). Pływało to dość długo, ale w końcu się ładnie rozpuściło. Potem wyjęłam, bardzo krótką chwilkę przestudziłam (dosłownie moment, żeby czekolada znowu nie zastygła), wycięłam dziurkę w rożku woreczka i wyciskałam czekoladę.
Przyznaję jednak, że było to trochę pracochłonne i "niewygodne" w wykonaniu.
Graz
Jestem zwolenniczką polew z prawdziwej czekolady, albo robionych domowym sposobem, a nie tych gotowych (czy to w proszku czy w torebce). Chociaż pare razy zdarzyło mi sie użyć. Polewa z prawdziwej czekolady jest po prostu boska... taka czekoladowa...
Czekoladę łamie na kostki, rozpuszczam na maleńkim gazie w rondelku, ciągle mieszając (!!) i dodając troche mleka - z ilościa trzeba popróbować, robie to na oko. jak widzę, że jest juz prawie gotowe, czyli kostki nie sa całkowicie rozpuszczone, ale w 80 % icon_lol.gif, zdejmuje z gazu i mieszam az sie całkiem rozpuści.

A wyrobów czekoladopodobnych to ja po prostu nie cierpię .... No chyba , że takich domowych...
Daretka
Graz icon_biggrin.gif

zawsze robie z tabliczki czekolady - Wedel mleczna jest bomba i robię podobnie jak Graz - dodaje na oko mleka i mieszam icon_smile.gif Jest pyszna icon_smile.gif
mamajul
ale problem z tym na oko właśnie. łyzeczka 1/4 szklanki dwie łyżki? jadłam ciasto kiedyś z taką polewą i do tej pory pamiętam jej smak. mniam.
na tortownicę małą to wystarczy 1 tabliczka prawda? i moze posypię ten sernik jeszcze wiórkamiiiiiiii kokosowymi. Smak czekolady-pycha. icon_smile.gif
sdw
Mamajul, jak by Ci nie wyszła ta polewa z tabliczki czekolady to moze spróbuj zrobic polewe sama. Podam przepis. Polewa jest pyszna, prawdziwie czekoladowa i do sernika pasuje doskonale.

Oto przepis:

3 łyżki mleka
3 łyzki cukru
3 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao

Rozpuścic i gotowe. Broń Boze nie gotowac!!!
katiek
bo du***sta czekolada się nie rozpuści. Moi rodzice (kilkadziesiąt lat pracy w fabryce słodyczy) twierdzą, że źle była robiona-bez zachowania procedur czasu robienia, temperatury etc.
Niezłe były z LP, Biedronki, do luftu te z 1 z Cerfa
marghe.
ja rozpuszczam z masłem - zazwyczaj na parze, ale zdarza mi się, że robię to bezpośrednio na gazie. Zamiast masła można dodac tłustej śmietany
Ilości , niestety na oko

Uzywam zazwyczaj czekolady gorzkiej
basiau
To nie jest co prawda polewa z czekolady, ale ja już innej nie robię niż ta poniżej

Przepis Owieczki (z forum cincin)

Polewa czekoladowa
Łatwa w wykonaniu, domowa polewa czekoladowa, zastyga pięknie, jest gładka i lśniaca, gości na moich czekoladowych ciastach z powodzeniem zdobywajac serca gości.


składniki
2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao

sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewą do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.

dodatkowe informacje
Polewa jest prosta i smaczna, nie rozmazuje się, zastyga więc nie jest to żadna ciapa, tylko polewa jak marzenie:)

A tu mój sernik z Owcową polewą icon_smile.gif
katiek
Dzięki icon_smile.gif
Tylko do szybkiego mieszania śmietany z masłem będę potrzebowała pomocy.
mamajul
basiu jaki ładny tort icon_smile.gif. NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif.
A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??
Ania D.
Łamię tabliczkę na kawałki, wrzucam do garnuszka do kąpieli wodnej i dodaję ze 2-3 łyżki wrzątku. Jeśli zależy mi na polewe kawowej, to do tej wody dodaję ze 3 łyżekczki kawy rozpuszczalnej i dopiero ją wlewam. Mieszam i patrzę, kiedy się rozpuści. Zostawiam jeszcze chwilę w cieple i dopiero wylewam na ciasto.
basiau
CYTAT(mamajul @ pią, 02 lis 2007 - 14:41) *
basiu jaki ładny tort icon_smile.gif . NApiszesz mi przepis na Twój sernik ? Ciąglę poszukuje, chociaż ten, który ostatnio robie jest już nieomal ideałem sernika icon_wink.gif .
A takie cud kwatuszki z napisem urodzinowym to jak się osiąga? Drogą kupna??


Obiecuję wstawić przepis później, teraz dosłownie na chwilę zrobiłam odskocznię od pracy. Ale od razu mówię, że jest to przepis z forum, tylko nie pamiętam czy jeszcze starego e-dzieckowego czy wczesnomaluchowego wink.gif . Napis i kwiatki jak najbardziej kupne - w Kauflandzie mają fajne ozdoby na torty.
mamajul
icon_smile.gif.
Kocurek
Ja tylko dodam, że można zaliczyć porażkę (polewową) przez masło.
Ja kupiłam - niby masło extra, ale po roztopieniu, z masła oddzielił się olej, i ani nie chciał się połączyć ze składnikami polewy, ani nie dał się usunąć. Wywaliłam polewę do zlewu.
Milenka92
Witam icon_smile.gif
Z tą tabliczką czekolady to bardzo dobry pomysłicon_smile.gif a jeżeli nie wiecie ile mleka dodać to ja wam powiem jak ja to robię icon_smile.gif
Otóż : wlewam do garnuszka mleka tak aby zakrylo sam spód nie musi być dużo, chodzi o to aby nie przypalił się garnek. Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel , ja dodaje 2 tabliczki czekolady. i mieszam do calkowitego rozpuszczenia. czekolada jest swietna icon_wink.gif Na swieta jak co roku robie sernik na ciemnym ciescie i ta polewa jest znakomita icon_smile.gif takze do Piernika icon_wink.gif apropo piernika , wiórki kokosowe tez wspanialy pomysl , ja dodaje wiorki kokosowe pod koniec jak juz mieszam wszystkie skladniki po dodaniu bialek ubitych na piane sztywna icon_smile.gif zanim wstawie piernika do piekarnika posypuje na wierzchu i jak wyjmuje tez posypuje i do tego polewam ta slodka wspaniala czekolada icon_smile.gif jest Przepyszne icon_smile.gif Pozdrawiam wszystkich :0 Milych, zdrowych, cieplych Świat Bożego Narodzenia icon_smile.gif i oczywiscie w gronie rodzinnym icon_smile.gif
Abotak
czytam ten watek i coraz bardziej oczy mi wychodza icon_eek.gif
Co to za czekolada ze sie nie rozpuszcza??
Od zawsze robie polewe z normalnej tabliczki ( w sklepach z materialami cukierniczymi tez na polkach lindt i inne w asortymencie polew a nie cuda w proszku)
Rozpuszczam tez najzwyczajniej- w goracej kapieli czyli wstawiajac rondel czy ceramiczna miseczke z polamana czekolada do gotujacej sie na wolnym ogniu wody w innym garnku.
Zadnego mleka nie dodaje.
Czekolada zawsze gorzka, swietnie sie komponuje z ciastem ktore zwykle slodkie przeciez. 75% najmniej. Lindt, Dinive, G&B albo inna gorzka. Jesli chce dodatki typu skorka pomaranczowa, wanilia czy kawa, to owszem.
Robi sie szybko plynna i wylewa na ciasto bez problemu. Moze to kwestia ze czekolada prawdziwa, dobrej jakosci, bez zadnych dodatkow(?)
Nie mam pojecia. Nigdy problemow nie bylo ani z rozpuszczeniem ani z rozprowadzaniem czy zastygnieciem.
Abotak
CYTAT(Milenka92 @ Fri, 24 Dec 2010 - 03:59) *
Następnie wrzucam kawalki czekolady najlepiej Wedel


haha, juz chyba wiem dlaczego ten watek wyplynal na wierzch po latach ( bo sie nie dopatrzylam ze taki stary 37.gif )
Jakos nieprzyjemnie powialo mi kryptoreklama. Czyzby solidna firma az tak nisko upadla?
katiek
Bogusia bo w PL można kupić czekoladę a raczej "czekoladę"-niestety nawet niezłe firmy wypuszczają buble aż wizg idzie, a wychodzi to właśnie najczęściej przy obróbce termicznej np. nie che się toto w mleku rozpuścić tylko "gluty robi".
I oczywiście kryterium ceny się kłania-Lindt kosztuje ponad 6-7 zł jak nie więcej za tabliczkę, a bezfirmówki są za 1-2 zł.
jacek placek
Ja też polewam rozpuszczonym Wedlem lub Lindem,ale jak nie mam czekolady, to rozpuszczam masło i dodaję troche mleka i kakao,cukru nie daje bo i tak ciasto słodkie jest icon_smile.gif
Pozdrawiam i wesołych Świąt wszystkim życzę z_choinka.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.