To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Zapiekanki

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Stron: 1, 2
Ila
A moze kochane dziewczynki podzielicie sie pomyslami na smakowite zapiekanki,
wieloskladnikowe, ukladane warstwami i w piekarniku zapiekane icon_biggrin.gif

Mam ochote na cos takiego jak dietke skoncze icon_redface.gif

Buziaki
Ila
mama Kamilka
Małgoś.dz
Ila, znam jedną cudownie pyszną!
Ha, nie jest to mój własny przepis, ale wyszperany w "mniammniamie (autor: Bajaderka)". Uwielbiam ją, bo jest nieziemsko pyszna. A zważywszy, że wraz z mężem jesteśmy tak jakby "bezmięśni" - taka zapiekana to rarytas dla naszego podniebienia. icon_wink.gif icon_mrgreen.gif

BRIAMI - czyli pieczona cukinia z ziemniakami po grecku.

składniki
5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* (dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smak

sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 220st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!

dodatkowe informacje
* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.

Dodam od siebie, że zioła można wymienić na inne, ja np. nie mam świeżej mięty i kolendry, a zapiekanka bez nich też wychodzi przepyszna. icon_razz.gif

Polecam! Kto choć raz zje ten przysmak - zakocha się w nim na zabój.
użytkownik usunięty
A ja robię zapiekankę z ziemniakow:

W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem (np. margaryną Palmą) układam posolone ziemniaki surowe lub lekko podgotowane pokrojone w talarki, na to warstwa cebulki surowej pokrojonej jakkolwiek, na to warstwa boczku i/lub kiełbasy pokrojonej w kosteczkę, a na górze warstwa startego zółtego sera. Proporcje składników zgodne z aktualnym stanem lodówki. Ja lubię dużo mięska, bo potem tłuszczyk się wytapia i ziemniaki przechodzą aromatem boczku, pychaaaaa...

No i zapiekam, nie wiem w jakiej temperaturze, bo mój piekarnik jest do luftu, ale raczej na średnim ogniu. Czas też jest "na oko"... icon_redface.gif

Paka
Małgoś.dz
Jeszcze taką zapiekankę robię, niestety icon_wink.gif też bezmięsną, ale w wersji pierwotnej była mięsna jak najbardziej, tylko osobiście okroiłam ją z tegoż. icon_wink.gif

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW (porcja na 2 osoby)

-4-5 dużych obranych, umytych i pokrojonych w talarki ziemniaki
-2 marchewki przygotowane jak wyżej
-ok.30 dag pieczerek (jak wyżej)
-kubeczek śmietany kwaśnej 12%

Do naczynia żarodpornego wlewamy troszkę oliwy z oliwek.
Układamy warstwami: -najpierw talarki ziemniaków (nieco solimy, podsypujemy gotową przyprawą do ziemniaków);
-następna warstwa to krążki z marchewki (posypujemy bazylią);
-ostatnia warstwa w postaci pieczarek (znów posypujemy przyprawą do ziemniaków i bazylią).
Można całość podlać nieco wodą (sprawi to, że ziemniaki się szybciej "uduszą").
Wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika (ok.200st.) i pieczemy ok. 40-60 min. (w każdym razie do uzyskania do miękkich ziemniaków).
Gdy ziemniaczki "dochodzą" - podlewamy śmietaną i jeszcze troszkę pieczemy, aż do ścięcia śmietany. Po wyłożeniu na talerz można posypać posiekaną natką pietruszki.
Jemy na ciepło.
Delfinka
Podciągam temat!!!! icon_lol.gif
Poszukuję SPRAWDZONEJ zapiekanki najlepiej nie makaronowej. Podzielcie się jakąś pychotką icon_biggrin.gif heeeelp! blagam.gif
menada
Robiłam już kilka razy zapiekankę, na którą przepis dała mi Monikaww, jest boska icon_smile.gif icon_smile.gif

Makaron (najlepiej rurki), trzeba podgotować i wsypać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i mięsa mielonego - całość doprawić. W drugim garnku podgotować brokuły.
Na makaron położyć zawartość patelni, na to brokuły, a na wierzch zetrzeć żółty ser.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec ok 20 minut (aż ser się rozpuści i zbrązowieje).
Maciejka
ZAPIEKANKA RYBNO-PIECZARKOWA

filety rybne
+/- 1/2 kg pieczarek
cebula
śmietana
20 dkg sera żółtego
mąka

Filety usmazyć, ale bez panierki, tylko w mące (lub ugotować, bo i tak robilam) i ułóżyć na dnie naczynia, choc można też na przemian.
Pieczarki poddusić z cebulką, wyłożyć na rybę. Zalać zalewą śmietanowo-serową.
Piec 20 min.
Ja to robiłam z lesnymi grzybami. Rewelacja. I ryb sporo, ok. 1 kg dawałam.
mamboo
[quote=Maciejka]ZAPIEKANKA RYBNO-PIECZARKOWA

filety rybne
+/- 1/2 kg pieczarek
cebula
śmietana
20 dkg sera żółtego
mąka

Filety usmazyć, ale bez panierki, tylko w mące (lub ugotować, bo i tak robilam) i ułóżyć na dnie naczynia, choc można też na przemian.
Pieczarki poddusić z cebulką, wyłożyć na rybę. Zalać zalewą śmietanowo-serową.
Piec 20 min.
Ja to robiłam z lesnymi grzybami. Rewelacja. I ryb sporo, ok. 1 kg dawałam.


Próbowałam icon_smile.gif Jest pyszna! Choć Maciejka próbowała mi nie dać, bo jestem matką karmiącą icon_lol.gif
Delfinka
Menadko co prawda miała być bez makaronu ale wygląda pysznie, zwłaszcza dla mężusia icon_lol.gif Dzięki! icon_razz.gif
Maciejko icon_redface.gif a ta zalewa to wrzucam do smietany ten ser i sruu na zapiekankę? icon_redface.gif bo ja lewa noga w kuchni jestem, mnie to prosto i z detalami trzeba icon_wink.gif

Jeeszcze! icon_razz.gif Jeeeszcze! icon_razz.gif Jeszcze! icon_razz.gif
Maciejka
Śmietanę rozbełtałam ze startym zółtym serem. Możliwe, ze dodałam tam jeszcze jakieś przyprawy,np. zioła do drobiu Kamisa, albo tegoż Kamisa Zioła do sałatek. Ja to w ogóle układałam tak: duszone w ziołach i przyprawach ryby, usmażone z cebulką grzyby, trochę sera zóltego startego na grubych oczkach, znów ryba i grzyby i ta zalewa na wierzch. I do pieca. No dobre było, naprawdę. I chciałam pod pretekstem dbania o mamboo karmiącą sama pozreć resztkę, ale wywalczyła. icon_wink.gif Chyba spróbuję w najblizszym czasie w wersji z pieczarkami, bo grzybów juz nie mam.
Potwora
Ja uwielbiam zapiekankę - śmieć ( wrzucam co mam w lodówce i zapiekam icon_wink.gif):
ziemniaki podgotowane
cebulka zeszkolona
pieczarki odduszone
pomidory pokrojone
szpinak podduszony
brokuły lekko podgotowane
marchewka lekko podgotowana
kalafior obgotowany itp. itd
( jak już mam coś obgotować to wszytsko razem wrzucam na chwilkę do gara icon_wink.gif ) potem do żaroodpornego, na to sól, pieprz i mnóstwo ziół, posypuje żółtym serem. Czasem pojawia się w niej mielone mięsko albo boczek. Zjadamy to musowo z sosem czosnkowym ( dużo czosnku do jogurtu naturalnego + troszkę śmietany + sól + pieprz).
Delfinka
Słuchajcie a co z jajem może jest też coś fajnego z jajkami, kiedys na miescie jadłam pycha tylko reszty składnikó nie pamiętam.
Menadko a to mięso na patelni to tak chwilę czy żeby się usmażyło?
Śmieciowa też fajna icon_lol.gif
ewabi
Kalafiorowa z ziołami

Duzy kalafior (albo 1,5 paczki mrozonego - ale to nie to samo icon_sad.gif )
duża cebula
2-3 łyżki masła
4 jaja
4-5 łyżek posiekanego koperku
oraz siekane inne zioła dostępne - pietruszka, polecam oregano, kolendrę, mietę po łyżce
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier

kalafior ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, soku z cytryny i łyżeczki masła. Wyjąc na durszlak, przelać zimną wodą, podzielić na różyczki.
Na patelni stopić łyżkę masła, zeszklić drobno posiekana cebulę.
NAczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć różyczkami kalafiora, posypać przesmażoną cebulą i koperkiem.
Jaja dokładnie roztrzepać z solą, pieprzem i zieleniną. Polać kalafior, wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 min.
Delfinka
icon_razz.gif ciągle mi robicie smaka icon_razz.gif
katiek
Zapiekanka z chleba-przegląd lodówki
ok pół bochenka czerstwego chleba
2 zeszklone cebule
1 ząbek czosnku (albo więcej)
wędlina (dowolna, pokrojona w kostkę)
1 jajko
Pól kubeczka śmietany
ser zółty
Mleko
Chleb namaczamy w mleku (ok 15 min). W tym czasie kroimy wędlinkę, szklimy cebulkę, ser zółty kroimy na plasterki (ok 3/4), a resztę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną i jajkiem solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odciskamy chleb i układamy połowę na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremce. Na chleb wykładamy farsz warzywno-wędlinowy, na to plasterki sera zółtego. Na ser kładziemy resztę chleba, wylewamy masę jajeczną i wstawiamy do piecyka na ok 20 min (aż się wierzch ładnie przyrumieni).
Pyyycha. Odkąd znam tę zapiekankę (wersja oryginalna z kuchni włosko-polskiej i polsko-włoskiej, ta jest lekko zmieniona przeze mnie)nie marnuje mi się stary chleb w domu
irminka2
Muszę wypróbować jeszcze dziś chlebową zapiekanke, bo zawsze mam problem co z niezbyt świeżym chlebem, a rodzinka ma delikatne podniebiebie i nieświeżego nie zje.


Irmina
katiek
wypróbuj i powiedz co o niej sądzisz. Swietnie do niej pasuje albo keczup (w wersji najprostszej) albo sos czosnkowy na zimno albo sos pomidorowy z czosnkiem i jogurtem-ogólnie zimne i ostrzejsze sosy.
Delfinka
Katiek napisz co z tym chlebem dokładnie...czyli tą połówkę kroisz jeszcze na pół i takiego "klocka" kładziesz? A może bez miąższu? Ja to nie mam wyobrażni icon_rolleyes.gif
A może to o kromki chodzi i potem jedna na drugą? icon_redface.gif
irminka daj cynk jak smakowała kolacja icon_razz.gif u nas też wiecznie chleb zostaje wiec byłby super patent wyjadania go do końca icon_wink.gif
katiek
Robi się z ok pól bochenka, można więcej. Kroi się dowolnie, zalewa mlekiem, odciska i tę odciśnietąmasę dzieli się na pół.
Monika ww
CYTAT(menada)
Robiłam już kilka razy zapiekankę, na którą przepis dała mi Monikaww, jest boska icon_smile.gif icon_smile.gif

Makaron (najlepiej rurki), trzeba podgotować i wsypać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i mięsa mielonego - całość doprawić. W drugim garnku podgotować brokuły.
Na makaron położyć zawartość patelni, na to brokuły, a na wierzch zetrzeć żółty ser.  
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec ok 20 minut (aż ser się rozpuści i zbrązowieje).



Ula, zmieszałaś 2 moje przepisy na zapiekankę makaronową icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Monika ww
Z mięsem mielonym:

Najprostsza wersja:
Ugotować makaron, dowolne formy, ja najbardziej w tej zapiekance lubię małe muszelki, wysypać do formy żaroodpornej.
Na patelni zeszklić cebulkę, dodać mięso mielone, sól, pieprz, paprykę, bazylię, tymianek.
Chwilę podsmażyć i dodać butelkę przecieru pomidorowego, lub koncetrat rozrobiony z niewielką ilością wody
Pogotować wszystko razem jakieś 10min, na koniec wcisnąć z 2-3 ząbki czosnku. jak jest bardzo gęste to dolać trochę wody.
Zalać tym makaron, posypać grubą warstwą tartego żółtego sera i zapiec na złoto.


Jak mam więcej czasu, to robię sos beszamelowy i zalewam nim warstwę mięsną.

Lub inna wersja - robię soś śmietanowo-pieczarkowy i zalewam nim mięso, a potem posypuję serem, ale już nie tak dużą ilością jak w pierwszej wersji.
Monika ww
Penne Wenecja al forno

Ugotować makaron - rurki
Wysypać do żaroodpornego naczynia
Na patelni podsmażyć piersi z kurczaka, pokrojone w kawałeczki, przyprawić do smaku, po podsmażeniu wysypać na makaron.

Brokuły podgotować, żeby były średniotwarde i wysypać na mięso.

Następnie na patelni zeszklić cebulkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, jak pieczarki już zmienią kolor to wlać dużą śmietanę 18%, wymieszać i zagotować, wylać na brokuły i mieso.


Na wierzchu posypać żóltym serem i zapiec na złoto.
menada
CYTAT(Monika ww)
CYTAT(menada)
Robiłam już kilka razy zapiekankę, na którą przepis dała mi Monikaww, jest boska icon_smile.gif icon_smile.gif

Makaron (najlepiej rurki), trzeba podgotować i wsypać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i mięsa mielonego - całość doprawić. W drugim garnku podgotować brokuły.
Na makaron położyć zawartość patelni, na to brokuły, a na wierzch zetrzeć żółty ser.  
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec ok 20 minut (aż ser się rozpuści i zbrązowieje).



Ula, zmieszałaś 2 moje przepisy na zapiekankę makaronową icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif



No, popatrz icon_smile.gif , skleroza nie boli icon_lol.gif icon_lol.gif
Zrobiłam taką zapiekankę 2 razy i była pyszna icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Ale dzięki za przepisy, wykorzystam je na pewno icon_biggrin.gif
Monika ww
Ula, dzięki temu masz trzeci przepis icon_lol.gif

Ja następnym razem spróbuję zrobić na Twój sposób icon_biggrin.gif
ulla
Ja najczęściej robię z podgotowanych ziemniaków, mięsa i warzyw.

Naczynie do zapiekania trochę oliwy na dno
kilka ziemniaków (pokrojonych na kawałki, obgotowanych w osolonej wodzie) - wyłożyć do naczynia, posypać przyprawami - gałka muszkatołowa, rozmaryn, inne (nie za dużo), czosnek
filet z kurczaka (pokroić, obsypać przyprawami/ew. zamarynować, ale to trzeba wcześniej i trochę szkoda marynować jeżeli potem wpakować do zapiekanki, podsmażyć) - wyłożyć na ziemniaki, wycisnąć czosnek
warzywa - mieszanka różnych lub kalafior, brokuły lub co kto lubi - obgotować w osolonej wodzie, wyłożyć na mięso.

Sos - zazwyczaj śmietana (najczęściej UHT 12 %, czasem 18 %) wymieszana z sosem pomidorowym lub koncentratem, doprawiona do smaku ziółkami różnymi i czosnkiem - zalać całość (zazwyczaj posypuję tartym serem - parmezanem, albo jaki tam mam).
Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż się zapiecze icon_smile.gif Zazwyczaj trzymam w piecu 30-40 minut.
Jasiucha
To jeszcze ja dorzucę moją ulubioną:

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

- 1KG ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 3 spore marchewki - ugotowane bez soli
- 2 kiełbasy wawelskie/śląskie
- 40 dkg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2,5 kubka mleka
- 5łyżek mąki ziemniaczanej
- 3łyżeczki masła
- sól, pieprz, ew. przyprawa do dań z ziemniaków
- 25dkg startego żółtego sera

Najpierw należy przygotować sosik beszamelowy: zagotować mleko z mąką i masłem, doprawić na lekko słono i odrobiną pieprzu

Farsz: na patelni podsmażyć kiełbunę z pieczarkami i cebulą (może być bez kiełbasy). Następnie odcedzić na sitku

Ziemniaki i marchew pokroić w plastry

Sosikiem grubo przykryć dno żaroodpornego naczynia, następnie układać warstwowo:
- ziemniaki - lekko posolić
- marchew
- farsz
- ziemniaki - lekko posolić/popieprzyć
- reszta sosu
- marchew
- reszta ziemniaków - posolić i pieprzyć
- calość przykryć żółtym serem

Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu bulgotania sosu i rozpuszczenia sera

Smacznego
Jasiucha
przepis wypatrzony w programie Pascal po prostu gotuj

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM

- ugotować makaron z kostka rosołową (200g)
- na patelni podsmażyć pieczarki (30dkg) z cebulką (2szt)
- następnie na patelnię dolać śmietany ~250 i wrzucić szklankę groszku konserwowego
- Doprawić solą i pieprzem
- na patelnię przerzucić ugotowany makaron i startego żółetego sera (15dkg) - wszystko wymieszać i przełożyć na "Średnią" blaszkę od ciasta lub naczynie żaroodp
- wierzch posypać startym żółtym serem (20dkg)
-Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15min aż ser się zbrązowi 08.gif

SMACZNEGO

olivia
Zapiekanka [b][
do naczynia zaroodpornego wkroic cienkie talarki marchwi , tak aby dno bylo dobrze przykryte
na marchew polozyc lekko rozbite i doprawione piersi z kurczaka , na piersi polozyc lekko podsmazone na masle pieczarki
potem pokrojone w plastry pol cebuli na , na cebule klade warstwe pokrojonej w plastry mozarelli i na sam wierzch przykrywam majonezem
piec pod przykryciem ok 45 min
ps. kazda warstwe posypuje do smaku vegeta i pieprzem
Smacznego !!
bolka
CYTAT(katiek @ śro, 10 sty 2007 - 23:20) *
Zapiekanka z chleba-przegląd lodówki
ok pół bochenka czerstwego chleba
2 zeszklone cebule
1 ząbek czosnku (albo więcej)
wędlina (dowolna, pokrojona w kostkę)
1 jajko
Pól kubeczka śmietany
ser zółty
Mleko
Chleb namaczamy w mleku (ok 15 min). W tym czasie kroimy wędlinkę, szklimy cebulkę, ser zółty kroimy na plasterki (ok 3/4), a resztę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną i jajkiem solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odciskamy chleb i układamy połowę na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremce. Na chleb wykładamy farsz warzywno-wędlinowy, na to plasterki sera zółtego. Na ser kładziemy resztę chleba, wylewamy masę jajeczną i wstawiamy do piecyka na ok 20 min (aż się wierzch ładnie przyrumieni).
Pyyycha. Odkąd znam tę zapiekankę (wersja oryginalna z kuchni włosko-polskiej i polsko-włoskiej, ta jest lekko zmieniona przeze mnie)nie marnuje mi się stary chleb w domu


mi niestety nie podeszła i smakowo i wizualnie:
1/chlebek rozmięknięty
2/pomidory koktailowe, których użyłam przekrojone na połówki były paskudne po rozgryzieniu
3/czosnek przy tej ciąży odpada
kompozycja jakaś nie taka, chociaż mąż zjadł
mikolaj
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI, KIEŁBASĄ I SEREM

Składniki:
1 laska (duża lub 2 małe) kiełbasy np. podwawelskiej,
70 dag pieczarek,
2 cebule,
mały przecier pomidorowy (85gram),
30 dag żółtego sera,
makaron świderki ( ja daję jakieś pół paczki makaronu Lubella, czasem troszkę więcej)
Wykonanie:
Pieczarki obrać i pokroić na plastry lub w dużą kostke, udusić z cebulą pokrojoną w piórka. Kiełbasę pokroić w kostki i podsmażyć. Usmażoną kiełbasę dodać do pieczarek. Do tego dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Makaron ugotować. Ser zetrzeć na grubej tarce.
Ugotowany makaron wymieszać z pieczarkami, kiełbasą i cebulą. Wyłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego na to zetrzeć ser żółty. Zapiekać jakieś 20 minut.
mikolaj
Znalazłam jeszcze w swoich przepisach coś takiego, ale przyznaję się, że nie robiłam jeszcze tych zapiekanek.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Składniki:
8 ziemniaków, 3 jajka ugotowane,
2 czerwone papryki, 2 kiszone ogórki,
10 dag pieczarek, 2 łyżki majonezu,
2 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy.
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, odcedzić, ostudzić. Następnie obrać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć nasiona. Pieczarki oczyścić i opukać. Paprykę, ogórki, jajka i pieczarki pokroić w paski, wrzucić do ziemniaków. Dodać olej, majonez i przyprawę. Wymieszać. Zapiec na złoty kolor.

ZAPIEKANKA NA OSTRO

Składniki:
1/2; kg pomidorów bez skórki,
1 kg mięsa mielonego,
1/2 kg pieczarek,
3 małe przeciery pomidorowe w puszce,
1/2 kg makaronu świderki,
2 cebule, olej,
40 dag sera żółtego.
Wykonanie:
Makaron ugotować żeby nie był za miękki przelać zimną wodą pozostawiając na sicie. Pieczarki oczyścić i usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory. Połączyć z mięsem, dodać przeciery pomidorowe. Formę wysmarować olejem. Warstwami układać makaron, farsz mięsny.
Wierzch posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w temp. 200°C.
marghe.
Mikołaj, sprawdź, proszę czy dobrze pozamieniałam zaszyfrowane icon_wink.gif ilości pieczarek, makaronu itp


marghe.
CYTAT(Monika ww @ śro, 28 lut 2007 - 14:00) *
Penne Wenecja al forno
Ugotować makaron - rurki
Wysypać do żaroodpornego naczynia
Na patelni podsmażyć piersi z kurczaka, pokrojone w kawałeczki, przyprawić do smaku, po podsmażeniu wysypać na makaron.
Brokuły podgotować, żeby były średniotwarde i wysypać na mięso.
Następnie na patelni zeszklić cebulkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, jak pieczarki już zmienią kolor to wlać dużą śmietanę 18%, wymieszać i zagotować, wylać na brokuły i mieso.
Na wierzchu posypać żóltym serem i zapiec na złoto.


Jadłam
Pyszna

i mówi to ktoś kto nei przepada za zapiekankami icon_smile.gif

Gaba takoż . Zachwycona
Meggi
Dziś w ramach innego watku icon_wink.gif, wzięłam sie ostro do robienia pysznego obiadku, no i zrobiłam
Penne Wenecja al forno Monikiww, dla mnie bardzo dobra icon_smile.gif, dziewczynki zjadły, ale o dokładkę nie wołały;) , a mąż zjadł i mnie 21.gif

Czy znacie jakieś inne sposoby na sosy do tych zapiekanek, bo mojemu nie smakuja sosy ze śmietany, dziś do tego doszedł 21.gif

Mam w planach zrobić tę z ziemiaczkami niedługo,ale tam tez jest smietana, poradźcie dobre dusze co innego tam wlać blagam.gif
marghe.
mleko?
beszamel
ser zółty (prmezan)z mlekiem wybełtany
pomidory
Meggi
marg. mleko chyba też odpada kiedyś robiłam sos do karkówki, mleko wymieszane z majonezem chyba tam było i tez tak jakoś nosem kręcił 13.gif No strasznie ciężki przypadek mam 29.gif

Myślę, że penwie te pomidory zostaną, ale je wolę do spagetti wykozystać icon_wink.gif
mikolaj
marg a co pozmieniałaś? Siedzę z przepisami przed nosem i w kompie mam to samo co na kartkach... może ja slepa jestem 06.gif
skanna
CYTAT(mikolaj @ śro, 21 lis 2007 - 11:42) *
marg a co pozmieniałaś? Siedzę z przepisami przed nosem i w kompie mam to samo co na kartkach... może ja slepa jestem 06.gif


Skoro masz to co na kartkach, to znaczy, że marg. dobrze pozmieniała te robaczki zamiast połówek icon_smile.gif
Prawdopodobnie miałaś inne kodowanie i nie weszły ukośniki tylko jakieś znaczki, to się czasem zdarza przy ułamkach.
marghe.
CYTAT(skanna @ śro, 21 lis 2007 - 16:38) *
Prawdopodobnie miałaś inne kodowanie i nie weszły ukośniki tylko jakieś znaczki, to się czasem zdarza przy ułamkach.


bingo icon_smile.gif
grunt, ze jest ok
anetadr
A może sos z serka topionego by mu posmakował?

Aneta
irminka2
CYTAT(irminka2 @ czw, 11 sty 2007 - 09:51) *
Muszę wypróbować jeszcze dziś chlebową zapiekanke, bo zawsze mam problem co z niezbyt świeżym chlebem, a rodzinka ma delikatne podniebiebie i nieświeżego nie zje.
Irmina


To "jeszcze dziś" z 11 stycznia trwało do wczoraj, ale w końcu zrobiłam icon_smile.gif.Rodzinka pożarła i pytała o dokładkę , bardzo im smakowało, a nie bardzo mogli dojść z czego to zrobiłam.

Irmina
Sulichna
A ten chleb w zapiekance chlebowej moczymy w mleku w całości, czy go przed tem kroimy?
irminka2
Ja przeważnie kupuję chleb krojony, więc nie miałam nad czym się zastanawiać. icon_smile.gif
Chyba lepiej pokroić , bo łatwiej nasączyć kromkę niż bochenek.

Irmina
Sulichna
dzięki Irminko
katiek
Pokroić, pokroić. Tylko nie wkładać do środka mokrych warzyw-np. surowych pomidorów. Jeśli pomidory, to najpierw je poddusić.
Sulichna
Wczoraj zrobiłam zapiekankę Moniki ww z mięsem mielonym, wersję z sosem beszamelowym. Mąż i starsze dziecię orzekli, że pyszna i zjedli dokładkę, więc wchodzi do stałego menu.
dzięki
Sulichna
o dzięki za radę katiek
Monika ww
CYTAT(Sulichna @ czw, 20 gru 2007 - 09:35) *
Wczoraj zrobiłam zapiekankę Moniki ww z mięsem mielonym, wersję z sosem beszamelowym. Mąż i starsze dziecię orzekli, że pyszna i zjedli dokładkę, więc wchodzi do stałego menu.
dzięki


Bardzo się cieszę icon_smile.gif
marghe.
Ziemniaczana z serem

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Zetrzeć sporo zółtego sera - ja specjalnie wybrałam łagodny, ale jak ktos woli bardziej
zdecydowane smaki to gruyere będzie idelany icon_smile.gif
zetrzeć trochę parmezanu
zetrzeć sporo gałki muszkat.
wycisnąć jeden ząbek czosnku

Sery, czosnek i gałkę wymieszać ze śmietaną (albo jogurtem) i odrobiną mleka. Doprawić
solą i pieprzem

Ziemniaki gotować
Obrać
pokroić w plastry

w żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, przykryć masa serową, ulożyć
druga warstwę, znowu przykryć masą.
Wstawić do piekarnika na kilka minut.

granatka
Moze to nie jest taka obiadowa zapiekanka, ale na pewno dobra jako przekaska. Czasami zapiekam solone nachosy z miesem mielonym, sosem i warzywami.Pycha.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.