A moze kochane dziewczynki podzielicie sie pomyslami na smakowite zapiekanki,
wieloskladnikowe, ukladane warstwami i w piekarniku zapiekane
Mam ochote na cos takiego jak dietke skoncze
Buziaki
Ila
mama Kamilka
A moze kochane dziewczynki podzielicie sie pomyslami na smakowite zapiekanki,
wieloskladnikowe, ukladane warstwami i w piekarniku zapiekane Mam ochote na cos takiego jak dietke skoncze Buziaki Ila mama Kamilka
Ila, znam jedną cudownie pyszną!
Ha, nie jest to mój własny przepis, ale wyszperany w "mniammniamie (autor: Bajaderka)". Uwielbiam ją, bo jest nieziemsko pyszna. A zważywszy, że wraz z mężem jesteśmy tak jakby "bezmięśni" - taka zapiekana to rarytas dla naszego podniebienia. BRIAMI - czyli pieczona cukinia z ziemniakami po grecku. składniki 5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki 5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki 2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* (dodatkowe informacje ponizej) 1/3 szklanki oliwki 4 lyzki wody 2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego 1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej 1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej) sol i pieprz, do smak sposób przygotowania Rozgrzac piekarnik do 220st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane! dodatkowe informacje * Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki. Dodam od siebie, że zioła można wymienić na inne, ja np. nie mam świeżej mięty i kolendry, a zapiekanka bez nich też wychodzi przepyszna. Polecam! Kto choć raz zje ten przysmak - zakocha się w nim na zabój.
A ja robię zapiekankę z ziemniakow:
W naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem (np. margaryną Palmą) układam posolone ziemniaki surowe lub lekko podgotowane pokrojone w talarki, na to warstwa cebulki surowej pokrojonej jakkolwiek, na to warstwa boczku i/lub kiełbasy pokrojonej w kosteczkę, a na górze warstwa startego zółtego sera. Proporcje składników zgodne z aktualnym stanem lodówki. Ja lubię dużo mięska, bo potem tłuszczyk się wytapia i ziemniaki przechodzą aromatem boczku, pychaaaaa... No i zapiekam, nie wiem w jakiej temperaturze, bo mój piekarnik jest do luftu, ale raczej na średnim ogniu. Czas też jest "na oko"... Paka
Jeszcze taką zapiekankę robię, niestety też bezmięsną, ale w wersji pierwotnej była mięsna jak najbardziej, tylko osobiście okroiłam ją z tegoż.
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW (porcja na 2 osoby) -4-5 dużych obranych, umytych i pokrojonych w talarki ziemniaki -2 marchewki przygotowane jak wyżej -ok.30 dag pieczerek (jak wyżej) -kubeczek śmietany kwaśnej 12% Do naczynia żarodpornego wlewamy troszkę oliwy z oliwek. Układamy warstwami: -najpierw talarki ziemniaków (nieco solimy, podsypujemy gotową przyprawą do ziemniaków); -następna warstwa to krążki z marchewki (posypujemy bazylią); -ostatnia warstwa w postaci pieczarek (znów posypujemy przyprawą do ziemniaków i bazylią). Można całość podlać nieco wodą (sprawi to, że ziemniaki się szybciej "uduszą"). Wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika (ok.200st.) i pieczemy ok. 40-60 min. (w każdym razie do uzyskania do miękkich ziemniaków). Gdy ziemniaczki "dochodzą" - podlewamy śmietaną i jeszcze troszkę pieczemy, aż do ścięcia śmietany. Po wyłożeniu na talerz można posypać posiekaną natką pietruszki. Jemy na ciepło.
Podciągam temat!!!!
Poszukuję SPRAWDZONEJ zapiekanki najlepiej nie makaronowej. Podzielcie się jakąś pychotką heeeelp!
Robiłam już kilka razy zapiekankę, na którą przepis dała mi Monikaww, jest boska
Makaron (najlepiej rurki), trzeba podgotować i wsypać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i mięsa mielonego - całość doprawić. W drugim garnku podgotować brokuły. Na makaron położyć zawartość patelni, na to brokuły, a na wierzch zetrzeć żółty ser. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec ok 20 minut (aż ser się rozpuści i zbrązowieje).
ZAPIEKANKA RYBNO-PIECZARKOWA
filety rybne +/- 1/2 kg pieczarek cebula śmietana 20 dkg sera żółtego mąka Filety usmazyć, ale bez panierki, tylko w mące (lub ugotować, bo i tak robilam) i ułóżyć na dnie naczynia, choc można też na przemian. Pieczarki poddusić z cebulką, wyłożyć na rybę. Zalać zalewą śmietanowo-serową. Piec 20 min. Ja to robiłam z lesnymi grzybami. Rewelacja. I ryb sporo, ok. 1 kg dawałam.
[quote=Maciejka]ZAPIEKANKA RYBNO-PIECZARKOWA
filety rybne +/- 1/2 kg pieczarek cebula śmietana 20 dkg sera żółtego mąka Filety usmazyć, ale bez panierki, tylko w mące (lub ugotować, bo i tak robilam) i ułóżyć na dnie naczynia, choc można też na przemian. Pieczarki poddusić z cebulką, wyłożyć na rybę. Zalać zalewą śmietanowo-serową. Piec 20 min. Ja to robiłam z lesnymi grzybami. Rewelacja. I ryb sporo, ok. 1 kg dawałam. Próbowałam Jest pyszna! Choć Maciejka próbowała mi nie dać, bo jestem matką karmiącą
Menadko co prawda miała być bez makaronu ale wygląda pysznie, zwłaszcza dla mężusia Dzięki!
Maciejko a ta zalewa to wrzucam do smietany ten ser i sruu na zapiekankę? bo ja lewa noga w kuchni jestem, mnie to prosto i z detalami trzeba Jeeszcze! Jeeeszcze! Jeszcze!
Śmietanę rozbełtałam ze startym zółtym serem. Możliwe, ze dodałam tam jeszcze jakieś przyprawy,np. zioła do drobiu Kamisa, albo tegoż Kamisa Zioła do sałatek. Ja to w ogóle układałam tak: duszone w ziołach i przyprawach ryby, usmażone z cebulką grzyby, trochę sera zóltego startego na grubych oczkach, znów ryba i grzyby i ta zalewa na wierzch. I do pieca. No dobre było, naprawdę. I chciałam pod pretekstem dbania o mamboo karmiącą sama pozreć resztkę, ale wywalczyła. Chyba spróbuję w najblizszym czasie w wersji z pieczarkami, bo grzybów juz nie mam.
Ja uwielbiam zapiekankę - śmieć ( wrzucam co mam w lodówce i zapiekam ):
ziemniaki podgotowane cebulka zeszkolona pieczarki odduszone pomidory pokrojone szpinak podduszony brokuły lekko podgotowane marchewka lekko podgotowana kalafior obgotowany itp. itd ( jak już mam coś obgotować to wszytsko razem wrzucam na chwilkę do gara ) potem do żaroodpornego, na to sól, pieprz i mnóstwo ziół, posypuje żółtym serem. Czasem pojawia się w niej mielone mięsko albo boczek. Zjadamy to musowo z sosem czosnkowym ( dużo czosnku do jogurtu naturalnego + troszkę śmietany + sól + pieprz).
Słuchajcie a co z jajem może jest też coś fajnego z jajkami, kiedys na miescie jadłam pycha tylko reszty składnikó nie pamiętam.
Menadko a to mięso na patelni to tak chwilę czy żeby się usmażyło? Śmieciowa też fajna
Kalafiorowa z ziołami
Duzy kalafior (albo 1,5 paczki mrozonego - ale to nie to samo ) duża cebula 2-3 łyżki masła 4 jaja 4-5 łyżek posiekanego koperku oraz siekane inne zioła dostępne - pietruszka, polecam oregano, kolendrę, mietę po łyżce sól, pieprz, sok z cytryny, cukier kalafior ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, soku z cytryny i łyżeczki masła. Wyjąc na durszlak, przelać zimną wodą, podzielić na różyczki. Na patelni stopić łyżkę masła, zeszklić drobno posiekana cebulę. NAczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć różyczkami kalafiora, posypać przesmażoną cebulą i koperkiem. Jaja dokładnie roztrzepać z solą, pieprzem i zieleniną. Polać kalafior, wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 min.
ciągle mi robicie smaka
Zapiekanka z chleba-przegląd lodówki
ok pół bochenka czerstwego chleba 2 zeszklone cebule 1 ząbek czosnku (albo więcej) wędlina (dowolna, pokrojona w kostkę) 1 jajko Pól kubeczka śmietany ser zółty Mleko Chleb namaczamy w mleku (ok 15 min). W tym czasie kroimy wędlinkę, szklimy cebulkę, ser zółty kroimy na plasterki (ok 3/4), a resztę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną i jajkiem solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odciskamy chleb i układamy połowę na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremce. Na chleb wykładamy farsz warzywno-wędlinowy, na to plasterki sera zółtego. Na ser kładziemy resztę chleba, wylewamy masę jajeczną i wstawiamy do piecyka na ok 20 min (aż się wierzch ładnie przyrumieni). Pyyycha. Odkąd znam tę zapiekankę (wersja oryginalna z kuchni włosko-polskiej i polsko-włoskiej, ta jest lekko zmieniona przeze mnie)nie marnuje mi się stary chleb w domu
Muszę wypróbować jeszcze dziś chlebową zapiekanke, bo zawsze mam problem co z niezbyt świeżym chlebem, a rodzinka ma delikatne podniebiebie i nieświeżego nie zje.
Irmina
wypróbuj i powiedz co o niej sądzisz. Swietnie do niej pasuje albo keczup (w wersji najprostszej) albo sos czosnkowy na zimno albo sos pomidorowy z czosnkiem i jogurtem-ogólnie zimne i ostrzejsze sosy.
Katiek napisz co z tym chlebem dokładnie...czyli tą połówkę kroisz jeszcze na pół i takiego "klocka" kładziesz? A może bez miąższu? Ja to nie mam wyobrażni
A może to o kromki chodzi i potem jedna na drugą? irminka daj cynk jak smakowała kolacja u nas też wiecznie chleb zostaje wiec byłby super patent wyjadania go do końca
Robi się z ok pól bochenka, można więcej. Kroi się dowolnie, zalewa mlekiem, odciska i tę odciśnietąmasę dzieli się na pół.
CYTAT(menada) Robiłam już kilka razy zapiekankę, na którą przepis dała mi Monikaww, jest boska
Makaron (najlepiej rurki), trzeba podgotować i wsypać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i mięsa mielonego - całość doprawić. W drugim garnku podgotować brokuły. Na makaron położyć zawartość patelni, na to brokuły, a na wierzch zetrzeć żółty ser. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec ok 20 minut (aż ser się rozpuści i zbrązowieje). Ula, zmieszałaś 2 moje przepisy na zapiekankę makaronową
Z mięsem mielonym:
Najprostsza wersja: Ugotować makaron, dowolne formy, ja najbardziej w tej zapiekance lubię małe muszelki, wysypać do formy żaroodpornej. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać mięso mielone, sól, pieprz, paprykę, bazylię, tymianek. Chwilę podsmażyć i dodać butelkę przecieru pomidorowego, lub koncetrat rozrobiony z niewielką ilością wody Pogotować wszystko razem jakieś 10min, na koniec wcisnąć z 2-3 ząbki czosnku. jak jest bardzo gęste to dolać trochę wody. Zalać tym makaron, posypać grubą warstwą tartego żółtego sera i zapiec na złoto. Jak mam więcej czasu, to robię sos beszamelowy i zalewam nim warstwę mięsną. Lub inna wersja - robię soś śmietanowo-pieczarkowy i zalewam nim mięso, a potem posypuję serem, ale już nie tak dużą ilością jak w pierwszej wersji.
Penne Wenecja al forno
Ugotować makaron - rurki Wysypać do żaroodpornego naczynia Na patelni podsmażyć piersi z kurczaka, pokrojone w kawałeczki, przyprawić do smaku, po podsmażeniu wysypać na makaron. Brokuły podgotować, żeby były średniotwarde i wysypać na mięso. Następnie na patelni zeszklić cebulkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, jak pieczarki już zmienią kolor to wlać dużą śmietanę 18%, wymieszać i zagotować, wylać na brokuły i mieso. Na wierzchu posypać żóltym serem i zapiec na złoto. CYTAT(Monika ww) CYTAT(menada) Robiłam już kilka razy zapiekankę, na którą przepis dała mi Monikaww, jest boska
Makaron (najlepiej rurki), trzeba podgotować i wsypać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulkę, dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i mięsa mielonego - całość doprawić. W drugim garnku podgotować brokuły. Na makaron położyć zawartość patelni, na to brokuły, a na wierzch zetrzeć żółty ser. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni i piec ok 20 minut (aż ser się rozpuści i zbrązowieje). Ula, zmieszałaś 2 moje przepisy na zapiekankę makaronową No, popatrz , skleroza nie boli Zrobiłam taką zapiekankę 2 razy i była pyszna Ale dzięki za przepisy, wykorzystam je na pewno
Ula, dzięki temu masz trzeci przepis
Ja następnym razem spróbuję zrobić na Twój sposób
Ja najczęściej robię z podgotowanych ziemniaków, mięsa i warzyw.
Naczynie do zapiekania trochę oliwy na dno kilka ziemniaków (pokrojonych na kawałki, obgotowanych w osolonej wodzie) - wyłożyć do naczynia, posypać przyprawami - gałka muszkatołowa, rozmaryn, inne (nie za dużo), czosnek filet z kurczaka (pokroić, obsypać przyprawami/ew. zamarynować, ale to trzeba wcześniej i trochę szkoda marynować jeżeli potem wpakować do zapiekanki, podsmażyć) - wyłożyć na ziemniaki, wycisnąć czosnek warzywa - mieszanka różnych lub kalafior, brokuły lub co kto lubi - obgotować w osolonej wodzie, wyłożyć na mięso. Sos - zazwyczaj śmietana (najczęściej UHT 12 %, czasem 18 %) wymieszana z sosem pomidorowym lub koncentratem, doprawiona do smaku ziółkami różnymi i czosnkiem - zalać całość (zazwyczaj posypuję tartym serem - parmezanem, albo jaki tam mam). Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż się zapiecze Zazwyczaj trzymam w piecu 30-40 minut.
To jeszcze ja dorzucę moją ulubioną:
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW - 1KG ugotowanych ziemniaków w mundurkach - 3 spore marchewki - ugotowane bez soli - 2 kiełbasy wawelskie/śląskie - 40 dkg pieczarek - 2 duże cebule - 2,5 kubka mleka - 5łyżek mąki ziemniaczanej - 3łyżeczki masła - sól, pieprz, ew. przyprawa do dań z ziemniaków - 25dkg startego żółtego sera Najpierw należy przygotować sosik beszamelowy: zagotować mleko z mąką i masłem, doprawić na lekko słono i odrobiną pieprzu Farsz: na patelni podsmażyć kiełbunę z pieczarkami i cebulą (może być bez kiełbasy). Następnie odcedzić na sitku Ziemniaki i marchew pokroić w plastry Sosikiem grubo przykryć dno żaroodpornego naczynia, następnie układać warstwowo: - ziemniaki - lekko posolić - marchew - farsz - ziemniaki - lekko posolić/popieprzyć - reszta sosu - marchew - reszta ziemniaków - posolić i pieprzyć - calość przykryć żółtym serem Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu bulgotania sosu i rozpuszczenia sera Smacznego
przepis wypatrzony w programie Pascal po prostu gotuj
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM - ugotować makaron z kostka rosołową (200g) - na patelni podsmażyć pieczarki (30dkg) z cebulką (2szt) - następnie na patelnię dolać śmietany ~250 i wrzucić szklankę groszku konserwowego - Doprawić solą i pieprzem - na patelnię przerzucić ugotowany makaron i startego żółetego sera (15dkg) - wszystko wymieszać i przełożyć na "Średnią" blaszkę od ciasta lub naczynie żaroodp - wierzch posypać startym żółtym serem (20dkg) -Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15min aż ser się zbrązowi SMACZNEGO
Zapiekanka [b][
do naczynia zaroodpornego wkroic cienkie talarki marchwi , tak aby dno bylo dobrze przykryte na marchew polozyc lekko rozbite i doprawione piersi z kurczaka , na piersi polozyc lekko podsmazone na masle pieczarki potem pokrojone w plastry pol cebuli na , na cebule klade warstwe pokrojonej w plastry mozarelli i na sam wierzch przykrywam majonezem piec pod przykryciem ok 45 min ps. kazda warstwe posypuje do smaku vegeta i pieprzem Smacznego !! Zapiekanka z chleba-przegląd lodówki ok pół bochenka czerstwego chleba 2 zeszklone cebule 1 ząbek czosnku (albo więcej) wędlina (dowolna, pokrojona w kostkę) 1 jajko Pól kubeczka śmietany ser zółty Mleko Chleb namaczamy w mleku (ok 15 min). W tym czasie kroimy wędlinkę, szklimy cebulkę, ser zółty kroimy na plasterki (ok 3/4), a resztę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną i jajkiem solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Odciskamy chleb i układamy połowę na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremce. Na chleb wykładamy farsz warzywno-wędlinowy, na to plasterki sera zółtego. Na ser kładziemy resztę chleba, wylewamy masę jajeczną i wstawiamy do piecyka na ok 20 min (aż się wierzch ładnie przyrumieni). Pyyycha. Odkąd znam tę zapiekankę (wersja oryginalna z kuchni włosko-polskiej i polsko-włoskiej, ta jest lekko zmieniona przeze mnie)nie marnuje mi się stary chleb w domu mi niestety nie podeszła i smakowo i wizualnie: 1/chlebek rozmięknięty 2/pomidory koktailowe, których użyłam przekrojone na połówki były paskudne po rozgryzieniu 3/czosnek przy tej ciąży odpada kompozycja jakaś nie taka, chociaż mąż zjadł
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI, KIEŁBASĄ I SEREM
Składniki: 1 laska (duża lub 2 małe) kiełbasy np. podwawelskiej, 70 dag pieczarek, 2 cebule, mały przecier pomidorowy (85gram), 30 dag żółtego sera, makaron świderki ( ja daję jakieś pół paczki makaronu Lubella, czasem troszkę więcej) Wykonanie: Pieczarki obrać i pokroić na plastry lub w dużą kostke, udusić z cebulą pokrojoną w piórka. Kiełbasę pokroić w kostki i podsmażyć. Usmażoną kiełbasę dodać do pieczarek. Do tego dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Makaron ugotować. Ser zetrzeć na grubej tarce. Ugotowany makaron wymieszać z pieczarkami, kiełbasą i cebulą. Wyłożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego na to zetrzeć ser żółty. Zapiekać jakieś 20 minut.
Znalazłam jeszcze w swoich przepisach coś takiego, ale przyznaję się, że nie robiłam jeszcze tych zapiekanek.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 8 ziemniaków, 3 jajka ugotowane, 2 czerwone papryki, 2 kiszone ogórki, 10 dag pieczarek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy. Wykonanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, odcedzić, ostudzić. Następnie obrać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć nasiona. Pieczarki oczyścić i opukać. Paprykę, ogórki, jajka i pieczarki pokroić w paski, wrzucić do ziemniaków. Dodać olej, majonez i przyprawę. Wymieszać. Zapiec na złoty kolor. ZAPIEKANKA NA OSTRO Składniki: 1/2; kg pomidorów bez skórki, 1 kg mięsa mielonego, 1/2 kg pieczarek, 3 małe przeciery pomidorowe w puszce, 1/2 kg makaronu świderki, 2 cebule, olej, 40 dag sera żółtego. Wykonanie: Makaron ugotować żeby nie był za miękki przelać zimną wodą pozostawiając na sicie. Pieczarki oczyścić i usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojone w kostkę pomidory. Połączyć z mięsem, dodać przeciery pomidorowe. Formę wysmarować olejem. Warstwami układać makaron, farsz mięsny. Wierzch posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w temp. 200°C.
Mikołaj, sprawdź, proszę czy dobrze pozamieniałam zaszyfrowane ilości pieczarek, makaronu itp
Penne Wenecja al forno Ugotować makaron - rurki Wysypać do żaroodpornego naczynia Na patelni podsmażyć piersi z kurczaka, pokrojone w kawałeczki, przyprawić do smaku, po podsmażeniu wysypać na makaron. Brokuły podgotować, żeby były średniotwarde i wysypać na mięso. Następnie na patelni zeszklić cebulkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, jak pieczarki już zmienią kolor to wlać dużą śmietanę 18%, wymieszać i zagotować, wylać na brokuły i mieso. Na wierzchu posypać żóltym serem i zapiec na złoto. Jadłam Pyszna i mówi to ktoś kto nei przepada za zapiekankami Gaba takoż . Zachwycona
Dziś w ramach innego watku , wzięłam sie ostro do robienia pysznego obiadku, no i zrobiłam
Penne Wenecja al forno Monikiww, dla mnie bardzo dobra , dziewczynki zjadły, ale o dokładkę nie wołały;) , a mąż zjadł i mnie Czy znacie jakieś inne sposoby na sosy do tych zapiekanek, bo mojemu nie smakuja sosy ze śmietany, dziś do tego doszedł Mam w planach zrobić tę z ziemiaczkami niedługo,ale tam tez jest smietana, poradźcie dobre dusze co innego tam wlać
mleko?
beszamel ser zółty (prmezan)z mlekiem wybełtany pomidory
marg. mleko chyba też odpada kiedyś robiłam sos do karkówki, mleko wymieszane z majonezem chyba tam było i tez tak jakoś nosem kręcił No strasznie ciężki przypadek mam
Myślę, że penwie te pomidory zostaną, ale je wolę do spagetti wykozystać
marg a co pozmieniałaś? Siedzę z przepisami przed nosem i w kompie mam to samo co na kartkach... może ja slepa jestem
marg a co pozmieniałaś? Siedzę z przepisami przed nosem i w kompie mam to samo co na kartkach... może ja slepa jestem Skoro masz to co na kartkach, to znaczy, że marg. dobrze pozmieniała te robaczki zamiast połówek Prawdopodobnie miałaś inne kodowanie i nie weszły ukośniki tylko jakieś znaczki, to się czasem zdarza przy ułamkach.
A może sos z serka topionego by mu posmakował?
Aneta Muszę wypróbować jeszcze dziś chlebową zapiekanke, bo zawsze mam problem co z niezbyt świeżym chlebem, a rodzinka ma delikatne podniebiebie i nieświeżego nie zje. Irmina To "jeszcze dziś" z 11 stycznia trwało do wczoraj, ale w końcu zrobiłam .Rodzinka pożarła i pytała o dokładkę , bardzo im smakowało, a nie bardzo mogli dojść z czego to zrobiłam. Irmina
A ten chleb w zapiekance chlebowej moczymy w mleku w całości, czy go przed tem kroimy?
Ja przeważnie kupuję chleb krojony, więc nie miałam nad czym się zastanawiać.
Chyba lepiej pokroić , bo łatwiej nasączyć kromkę niż bochenek. Irmina
dzięki Irminko
Pokroić, pokroić. Tylko nie wkładać do środka mokrych warzyw-np. surowych pomidorów. Jeśli pomidory, to najpierw je poddusić.
Wczoraj zrobiłam zapiekankę Moniki ww z mięsem mielonym, wersję z sosem beszamelowym. Mąż i starsze dziecię orzekli, że pyszna i zjedli dokładkę, więc wchodzi do stałego menu.
dzięki
o dzięki za radę katiek
Ziemniaczana z serem
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Zetrzeć sporo zółtego sera - ja specjalnie wybrałam łagodny, ale jak ktos woli bardziej zdecydowane smaki to gruyere będzie idelany zetrzeć trochę parmezanu zetrzeć sporo gałki muszkat. wycisnąć jeden ząbek czosnku Sery, czosnek i gałkę wymieszać ze śmietaną (albo jogurtem) i odrobiną mleka. Doprawić solą i pieprzem Ziemniaki gotować Obrać pokroić w plastry w żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, przykryć masa serową, ulożyć druga warstwę, znowu przykryć masą. Wstawić do piekarnika na kilka minut.
Moze to nie jest taka obiadowa zapiekanka, ale na pewno dobra jako przekaska. Czasami zapiekam solone nachosy z miesem mielonym, sosem i warzywami.Pycha.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|