alcia
Sun, 30 Nov 2008 - 14:54
Moja siostra 1 stycznia kończy 18 lat iw sylwestrową noc robi imprezę dla znajomych. Będzie ponad 20 0sób, mama pracuje i ja zobowiązałam sie pomóc w przygotowaniach tylko no własnie. Podajcie jakieś propozycje menu które by nas nie zrujnowały a starczyło by na całą noc no i nie trzeba było w kuchni siedzieć 3 dni.
POMOCY !!!
marghe.
Sun, 30 Nov 2008 - 23:27
Alcia, sprecyzuj nieco.
alcia
Mon, 01 Dec 2008 - 10:33
hmm sprecyzować
powiedzmy koreczki z czym i jakie ?
cos na ciepło ?
fajne sałatki ?
moze cos słodkiego ?
fafura
Mon, 01 Dec 2008 - 10:50
Robiłam do tej pory dwie 18-stki - siostry i kuzynki.
Z mojego doświadczenia wynika, że: wszelkie kanapki (na chlebie, wece, krakersach itp), koreczki oraz inne tego typu szybkie przekąski znikały natychmiast. Natomiast sałatki stały i stały.....
Z ciepłych dań polecam standardowy gulasz- szybki do odgrzania na imprezie i nie zdarzyło się, aby ktoś odmówił.
marghe.
Mon, 01 Dec 2008 - 11:48
CYTAT(alcia @ Mon, 01 Dec 2008 - 12:33)
hmm sprecyzować
powiedzmy koreczki z czym i jakie ?
cos na ciepło ?
fajne sałatki ?
moze cos słodkiego ?
a zaglądałaś do poszczególnych działów na tym forum?
Z pewnością znajdziesz tam mase pomysłów.
ulla
Wed, 03 Dec 2008 - 22:30
Na ciepło - banalny bigos, lub zupa gulaszowa, lub bogracz, lub coś innego - znaczy coś co w dużym garze powoli się podgrzeje i będzie wtedy kiedy potrzeba. Nie zapomnieć o pieczywie.
W koreczkach nie jestem dobra, ale te da siÄ™ ze wszystkiego - znaczy np. ser, oliwki, papryka, winogrona
JakieÅ› dipy i coÅ› do maczania (np. nachos).
Może być fondue.
Szaszłyki owocowe jako przegryzka niezobowiązująca i dla tych co dbają o linię (ananas, melon, winogrona, cytrusy, kiwi + jeszcze inne owoce, ale te wymienione dobrze znoszą oczekiwanie, tylko z cytrusami trzeba uważać, żeby się nie "zeschły", raczej obierac ze skórki).
Mini kanapeczki z różnymi pastami (tuńczykowa, jajeczna, z makreli itp. + dodatki), ale trzeba trzymać pod przykryciem po przygotowaniu, przed podaniem, bo chleb wysycha.
Drobne ciasteczka - własnej produkcji lub zakupione. Paluszki, chipsy.
No i kilka sałatek.
Przy czym - nie wszystko ma być od razu na stole. Wcale nie jest złym pomysłem, żeby goście) też coś przynieśli. Osiemnastka osiemnastką, a Sylwester swoją drogą (znaczy jakieś ciasto, sałatki itp.).
ciao
Sat, 13 Dec 2008 - 21:50
ja proponuje piade,przepis na nia
1 KG MÄ„KI
180 GR. SMALCU
180 ML. MLEKA
300 ML. WODY
30 GR. SOLI
Na patelni rozpuść smalec.
Do wody z mlekiem dodaj sól i wymieszaj.
Rozpuszczony smalec wymieszaj z mÄ…kÄ… i dodaj do tego mleko z wodÄ….
Porobić małe porcje i rozwakować.Piad powinno wyjsc okolo 12 szt (jedna kulka powinna wazyc okolo 130gr)
Do srodka mozesz wlozyc ser zolty,szynke,pomidor,salate.....
Zgiac na pol i pokroic na trojkaty.
Pyszne,daje uczucie sytosci i jestem pewna ze wszystkim bedzie smakowalo
Mozesz sobie zrobic kilka dni wczesniej takie placki dac do woreczka foliowego i trzymac w lodowce.
A w dniu imprezy przyrzadzic i znowu do lodowki
Potem zostaje tylko mikrofala do podgrzania
endeminis0o
Mon, 10 Sep 2018 - 14:20
Ja niestety niespecjalnie się na tym znam... Nie będę tutaj w stanie pomóc...
Kotelka
Tue, 17 May 2022 - 10:23
Polecam usmażyć kurczaka w przyprawach gyros bądź zlocisty kurczak, i do tego sos czosnkowy. sery i kabanosy.
torlitlla z majonezem z szynka, serem i sałata, zawiszasz w rulonik i kroisz na paski. pychota
No i przydałoby się zaserwować jakieś danie na gorąco. Szczególnie jeśli impreza ma być dłuższa. I ma być więcej gości:
https://kulinarneprzeboje.pl/zupa-gulaszowa/Na stronie jest przepis na smacznÄ… zupÄ™ gulaszowÄ…
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.