Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Zgodnie z zapowiedziami, proszę o informacje o dobrej kawie. Jeśli o mnie chodzi, to najbardziej smakowała mi do tej pory Illy w srebrnej puszce, ale kosztowała jakieś 35zł, więc i powinna być przepyszna
Zauważyłam też, że kawy mielone dość szybko wietrzeją - więc koniec końców trzeba będzie kupić ten młynek i kupować kawę w ziarnach. Ale zanim do tego dojdzie.... mówicie, że lepiej kupować kawę niemiecką
A może ktoś kupuje kawę w palarniach? ponoć przez allegro można.
użytkownik usunięty
Sun, 25 Jan 2009 - 19:04
Chętnie poczytam. Zwłaszcza w kontekście niedalekich zakupów
bolka
Sun, 25 Jan 2009 - 19:30
Bardzo dobra nescafe espresso, dla mnie trochę za mocna, jednak w smaku pyszna. Ogólnie mi najbardziej podchodzą nescafe, bo nie mają jakiejś kwaśności, którą wyczuwam w innych kawach. Moja siostra maniacko lubi jacobs velvet.
No ale chyba każda marka by mi smakowała z ekspresu ciśnieniowego;)
Malgood
Sun, 25 Jan 2009 - 20:23
potwierdzam jacobs velcet jest boski!!
mama_do_kwadratu
Sun, 25 Jan 2009 - 20:25
ja mam ciśnieniowy dla ubogich- czyli kafetierę Jacobsa Kronunga niemieckiego miałam a rozpuszczalna Jacobs Velvet
Adasia
Sun, 25 Jan 2009 - 20:36
Z ekspresu ciśnieniowego dobra kawa wyjdzie tylko wtedy, gdy jest... dobra Musi być świeża, czyli najlepiej dopiero co zmielona (najlepiej w młynku żarnowym, wtedy zachowuje smak). Testowaliśmy różne, ale najbardziej smakuje nam Tchibo kupowana w sklepie Tchibo - nie paczkowana, bo taka, jeśli wcześniej jest zmielona i niby próżniowo zabezpieczona, i tak zwietrzeje jak trochę poleży. Jest duuużo tańsza od tych kupowanych w ekskluzywnych kawiarnio-herbaciarniach, a w naszej opinii naprawdę niezła. Do ciśnieniowego najlepsza espresso (mają teraz dwa rodzaje), kupuję po trochu, mielą na miejscu (ale muszą zmielić grubo!). Po zakupie trzymam w lodówce w szczelnym opakowaniu, tak do dwóch tygodni. Do tego cukier ciemny, bo nasz kryształ trochę zniesmacza.
Dostaliśmy ostatnio Illy, ale sobie leży grzecznie w szafce i czeka na wszelki wypadek.
minka.
Sun, 25 Jan 2009 - 20:54
Jesli z ekspresu to szwedzka Gevalia(pewnie w Polsce mozna w sklepach Ikea kupic)jest naprawde dora Jesli parzona w tygielku to zawsze turecka albo serbska(patriotyzm meza;) ) Kawa tak parzona ma niesamowity smak:)
marghe.
Sun, 25 Jan 2009 - 21:06
my lubimy włoską Kimbo (pochodzi z NEapolu) Illy jest dla mnie ciut za kwaśna Lavazza Qualita' Oro nie jest zła
Rezcz jasna najlepsze są kawy kupowane w "palarniach", na wagę. Raczej nie PL niestety. Przez Allegro jeszcze nie kupowałam.
Chociaż smakowa (pomarańczowa) z Pożegnania z Afryką fajna jest
Rozpuszczalną piję tylko wtedy kiedy nie mam innego wyjścia
Ciocia Magda
Sun, 25 Jan 2009 - 21:51
Dziewczyny, kto ma dużo czasu i entuzjazmu, może zapoznać się ze stroną caffeprego. Ma bardzo obszerne forum, z opisem wielu ekspresów i kaw - ale niestety jak dla mnie, wybory zbyt wyszukane
Dzięki Adasiu, za info o Tchibo - na pewno wypróbuję, bo i świeżo mielona kawa i cena atrakcyjna. Ich kawy rozpuszczalne są straszne, ale wierzę Ci na słowo, że mielone lepsze.
Ryjek
Sun, 25 Jan 2009 - 23:01
Do eksperu cisnieniowego uzywam Lavazzy Espresso (kupuje w Niemczech - taniej)
Już pisałam w innym wątku, że nam Tchibo Espresso średnio smakuje, za gorzka jest i za intensywna, wolę łagodniejsze gatunki. Poza tym T. Espresso to zdaje się mieszanka arabiki z robustą, a takie zdecydowanie przestały nam smakować (tak samo jak różowa Lavazza) - wolimy samą arabikę. Niemniej jednak te kawy w Tchibo warto wypróbować, bo część z nich jest naprawdę smaczna i mają przyzwoity stosunek jakości do ceny, w przeciwieństwie do Lavazzy, która w Polsce ma cenę tak ohydnie wywindowaną, że po prostu nie warto jej kupować.
Rozpuszczalnej nie kocham żadnej, mój żołądek też nie, a Tchibo instant w szczególności. To nowe T espresso (chyba "creme") jest delikatniejsze. A wybór rzeczywiście taki, ze po raz pierwszy właśnie u nich poczułam różnicę w smakach.
...asia...
Mon, 26 Jan 2009 - 08:28
No dobra dziewczyny wymarzyłam sobie na urodziny ekspresik do kawy. Kawę obecnie pijam rozpuszczalną Jacobs Aroma, lubię też Nescafe. Czyli koneser ze mnie żaden Kawki lubię delikatne, niekwaśne ale jednocześnie w miarę mocne. Aha i pijam tak ze 3-4 kawy dziennie (nie wiem czy to ważne, pewnie tak żeby mi pikawa nie siadła). Co mi poradzicie bo ciemna jestem jak tabaka w rogu .
Dorka
Mon, 26 Jan 2009 - 11:35
CYTAT(skanna @ Sun, 25 Jan 2009 - 23:26)
Poza tym T. Espresso to zdaje się mieszanka arabiki z robustą, a takie zdecydowanie przestały nam smakować (tak samo jak różowa Lavazza) - wolimy samą arabikę. Niemniej jednak te kawy w Tchibo warto wypróbować, bo część z nich jest naprawdę smaczna i mają przyzwoity stosunek jakości do ceny, w przeciwieństwie do Lavazzy, która w Polsce ma cenę tak ohydnie wywindowaną, że po prostu nie warto jej kupować.
Tak jak pisałam już w innym wątku , teraz pijemy wspomnianą przez skannę różową LAVAZZA CREMA E GUSTO DOLCE, ale może dlatego, że od niedawna, to nie zdążyła się nam znudzić i nadal smakuję . U mamy piłam przywiezioną z Niemiec Dallmayr Prodomo Naturmild i ta taką zwykłą, nie z ekspresu i bardzo mi smakowała.
Potwora
Mon, 26 Jan 2009 - 12:50
CYTAT(minka79 @ Sun, 25 Jan 2009 - 20:54)
Jesli parzona w tygielku to zawsze turecka albo serbska(patriotyzm meza;) ) Kawa tak parzona ma niesamowity smak:)
Możesz polecić dobrą kawę ( do kupienia w POlsce) do tygielka? Uwielbiam kawę tygielkową
skanna
Mon, 26 Jan 2009 - 15:22
CYTAT(...asia... @ Mon, 26 Jan 2009 - 08:28)
Co mi poradzicie bo ciemna jestem jak tabaka w rogu .
Wszystko, co wymieniłam powyżej
Dorka, niewykluczone, że Lavazza różowa mi się po prostu "przejadła" - w kwietniu ubiegłego roku M. przywiózł z Włoch 3 kg, a biorąc pod uwagę, że przedtem jeszcze pół bagażnika kawy przywieźliśmy z wakacji to sama rozumiesz
minka.
Mon, 26 Jan 2009 - 17:49
Ola Fisia niestety nie mam pojecia jakie kawy sa w Polsce dostepne. Moja mama kiedys robila zwykla arabike w tygielku i byla ok. Jak bylismy w Serbii to tez pilismy jakies najzwyklejsze kawy, tam wszyscy parza w tygielkach kawe kazdego rodzaju:) Wiec konkretnej ci nie polece.
Mariena
Mon, 26 Jan 2009 - 18:46
Ja podpisuję się pod którąs z dziewczyn, jeśli o Kimbo chodzi, tylko ja mówię o białej.
I zdecydowanie CarteNoir, czarne opakowanie, dla mnie najlepsza, od niedawna można kupić w Polsce, przedtem zwoziłam ze świata, gdzie spotkałam - to korzystałam
Mrówa
Mon, 26 Jan 2009 - 18:57
Oj poczytam Was i może skorzystam. Ja póki co na głodzie kawowym ... dzieć mi kawy pić nie pozwala
Jeśli lubicie eksperymenty zapraszam do spróbowania kawy smakowej (nie podam marki bo nie wiem co piłam ) ... chodzi mi o połączenie smakowe: pół na pół kawy waniliowej i orzechowej i do tego śmietanka. Zaskoczona byłam smakiem ...
Maciejka
Mon, 26 Jan 2009 - 21:36
Carte Noire można kupić w Polsce??? Naprawdę? A ile kosztuje? I gdzie można kupić. Uwielbiam!
No to jak już znamy gatunki dobrej kawy, to przyznajcie się jeszcze jak je przechowujecie - ja słyszałam, ze należy w lodówce, ale z kolei przed zaparzaniem należałoby ją odpowiednio wcześnie wyjąć, żeby się "ugrzała" . To może jednak puszka w szafce wystarczy?
Mrówa
Tue, 27 Jan 2009 - 12:08
MagdaEZ ... ja przechowuję w lodówce i nie wyjmuję odpowiednio wcześniej przed zaparzeniem (może to błąd ... nie wiem). Jeżeli nie trzymałaś kawy nigdy w lodówce to spróbuj i porównaj aromat takiej szafkowej i lodówkowej. Moim zdaniem różnica jest. Moja koleżanka zapasy kawy trzyma w zamrażalniku.
Monika ww
Tue, 27 Jan 2009 - 12:41
Czy kawę w ziarnach też lepiej jest w lodówce przechowywać?
tyczka
Tue, 27 Jan 2009 - 21:56
Widzę,że wątek powstał i bez mojego udziału
Po pierwsze, również zapraszam do zapoznania się z Cafe Prego.
Jeśli o mnie chodzi, to poleciłabym właśnie Illy, nie Lavazzę. I- Minka,podpiszę się też za Tobą, że Gevalia ma specjalny urok.
W ogóle najlepiej jest kupować kawę ziarnistą i oczywiście samemu mielić- wtedy ma to urok i aromat!
ciao
Tue, 27 Jan 2009 - 22:00
Segafredo albo Lavazza czerwona(ta jest dosc mocna)
justin
Wed, 28 Jan 2009 - 14:41
a jaki młynek najlepiej kupić? Na pewno macie sprawdzone.
mama4
Wed, 28 Jan 2009 - 17:29
CYTAT(Magda EZ @ Tue, 27 Jan 2009 - 04:31)
No to jak już znamy gatunki dobrej kawy, to przyznajcie się jeszcze jak je przechowujecie - ja słyszałam, ze należy w lodówce, ale z kolei przed zaparzaniem należałoby ją odpowiednio wcześnie wyjąć, żeby się "ugrzała" . To może jednak puszka w szafce wystarczy?
Dzięki Mamo4 , czyli jednak kawa w lodówce tylko wtedy kiedy przechowujemy ją dłużej bo inaczej przy każdym otwarciu pojemnika zbiera się w nim wilgoć.
Byłam w Tchibo, kupiłam kawę Guatemala Medium - pani mi poleciła i na miejscu zmieliła ziarenka. Zapach niesamowity, w smaku niestety nieco czuć kwas, ale z mlekiem pyszna. I taka właśnie aksamitno kremowa jak lubią kawosze. Kosztowała niecałe 10zł za 250g - czyli bdb.
Abotak
Thu, 29 Jan 2009 - 00:34
A niech Was!! Przez Was to wszystko!
Naczytalam sie i w koncu wzielismy i zakupilismy machine I M obsluguje serwujac niebianskie cappuccino. Zapomnialam juz ze moze tak smakowac
Z propozycji wyprobowalismy Lavazza, zalaczone do serwisu kapsulki Illy, sypana Carte Noire, na wlasna odpowiedzialnosc Percol Rainforest Organic i naszej wiejskiej lokalnej marki i nie wiem czy to autosugestia po tym czego sie o aromacie ekologicznych naczytalam +patriotyzm lokalny ale te 2 ostatnie wypadly bezapelacyjnie najlepiej ( potwierdzone przez M ktory nie wiedzial co pije jako ze probki ja przygotowalam ) Najgorzej wypadly kapsulki Illy.
Mrówa
Thu, 29 Jan 2009 - 11:18
CYTAT(Magda EZ @ Wed, 28 Jan 2009 - 18:54)
Byłam w Tchibo, kupiłam kawę Guatemala Medium - pani mi poleciła i na miejscu zmieliła ziarenka. Zapach niesamowity, w smaku niestety nieco czuć kwas, ale z mlekiem pyszna. I taka właśnie aksamitno kremowa jak lubią kawosze. Kosztowała niecałe 10zł za 250g - czyli bdb.
Byłam w Tchibo, kupiłam kawę Guatemala Medium - pani mi poleciła i na miejscu zmieliła ziarenka. Zapach niesamowity, w smaku niestety nieco czuć kwas, ale z mlekiem pyszna. I taka właśnie aksamitno kremowa jak lubią kawosze. Kosztowała niecałe 10zł za 250g - czyli bdb.
Właśnie dziś zakupiłam tą samą i piję teraz z mlekiem , ale zapachem mogłabym się odurzać, uwielbiam zapach kawy, chyba bardziej niż smak.
Jak już jesteśmy przy kawie, może ktoś założy wątek herbaciany?
Tobatka
Thu, 29 Jan 2009 - 15:37
Mieszkam przy palarni kawy i się zapachem odurzam, jak wiatr zawieje (bo uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy) Kawy pijam mało, nie lubię kwaśnej, obowiązkowo musi być mleko.. Ale marzy mi się ekspres ciśnieniowy, oj marzy Poczytałam sobie i wypisałam Wasze typy
A kawę mieloną przechowuję w zamrażarce - mama tak mi przykazała, że niby dłużej świeża. Sama takiej nie pijam, dla gości i rodziców trzymam - na razie ponoć jeszcze smaczna
... dzięki. A ja imbecylek szukałam na tej stronie i oczywiście nie znalazłam
Ciocia Magda
Thu, 29 Jan 2009 - 21:51
no ale niestety, mapka pokazuje nie tylko sklepy Tchibo ale też stoiska w marketach, gdzie kawy na wagę Ci nie zmielą. Sklepów Tchibo jest chyba niewiele, ja widziałam je na mapce w ulotce.
zajrzałam do ulotki - w Gdańsku sklep jest w Galerii Bałtyckiej i CH Alfa.
Monika ww
Sat, 31 Jan 2009 - 11:47
CYTAT(Maciejka @ Mon, 26 Jan 2009 - 21:36)
Carte Noire można kupić w Polsce??? Naprawdę? A ile kosztuje? I gdzie można kupić. Uwielbiam!
Maciejko, wczoraj widziałam w Tesco, jest też w Selgrosie ( mielona 250g kosztuje 11,21zł, a rozpuszczalna 100g 15,85zł ).
emce
Sat, 31 Jan 2009 - 14:42
CYTAT(Monika ww @ Sat, 31 Jan 2009 - 11:47)
Maciejko, wczoraj widziałam w Tesco, jest też w Selgrosie ( mielona 250g kosztuje 11,21zł, a rozpuszczalna 100g 15,85zł ).
Maciejko, Carte Noire nabyłam dzis w Aldiku koło mnie Tylko cena "aldikowa" - mieloną mam za 15 z czymś, a rozpuszczalna była po 21 z kawałkiem A sprawdzałas w stokrotce?
Maciejka
Sat, 31 Jan 2009 - 18:46
W Stokrotce nie ma. Ale wybiorę się do TESCO może. Na razie kupiłam trywialnie Tchibo Exclusive.
marghe.
Sun, 01 Feb 2009 - 21:29
Carte Noire jest w Almie i (chyba) w Piotrze i Pawle
użytkownik usunięty
Sun, 01 Feb 2009 - 21:53
CYTAT(marghe. @ Sun, 01 Feb 2009 - 20:29)
Carte Noire jest w Almie i (chyba) w Piotrze i Pawle
Dzisiaj w carrefourze widziałam.
My zawsze pijemy illy w srebrno czerwonej puszce, ewentualnie lavazza w czarnej. Najlepsza kawa jaką do tej pory piłam nazywała się Delta bodajże raczyliśmy się nią w Portugalii nie wiecie czy można ją dostać nieco bliżej??
Kawę uznaje jedynie z ciśnieniowego ekspresu, lub z tej włoskiej kawiarki (marghe przypomnij mi jak się ona nazywa?). Obowiązkowo z mlekiem i brązowym cukrem.
marghe.
Sun, 01 Feb 2009 - 23:26
moka
lornetka
Wed, 04 Feb 2009 - 09:57
A czy u nas można dostać syropy do kawy? Przyznam, że nigdzie nie widziałam, albo niedostatecznie szukałam, bo kupujemy w Niemczech. ktoś wie, czy w sklepach jest coś takiego?
Dzięki Marghe, widzę jednak, że przebitka cenowa w tych sklepach jest spora, nawet bardzo.
mama_misia
Tue, 14 Jul 2009 - 19:02
Czy któras z mam pija moze niskodrazniace kawy jak np. Astra ? Ja moge pic jedynie te a to ze wzgledu na moje problemy z zoładkiem.Ale przyzwyczaiłam sie i nie zamieniłabym na inna.
Patissier
Sat, 01 Aug 2009 - 09:40
Patissier
Sat, 01 Aug 2009 - 09:45
justin
Sat, 01 Aug 2009 - 10:29
wow.
mama_misia
Thu, 24 Sep 2009 - 19:45
Niezle ,przyda sie taki wykład na temat kawy ale jest dobry i przydatny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.