Witam,znacie jakieś skuteczne sposoby żywieniowe na podwyższenie ilość żelaza we krwi?
Wątróbka.
Ale zależy, jaką masz tę niedokrwistość - jeśli jest duża, to samą dietą nie dasz rady. A to na pewno niedobór żelaza? Bo niedokrwistość bywa z innych powodów, np. z niedoboru witaminy B12. Chociaż rzadziej występuje.
Na 100% z niedoboru żelaza,hemoglobina spadła do 10 przy normie od 11,wątróbki niestety nie tknę
Na 100% z niedoboru żelaza,hemoglobina spadła do 10 przy normie od 11,wątróbki niestety nie tknę Niska hemoglobina nie musi wynikać z niedoboru żelaza. A jeśli nie jest z niedoboru żelaza, to ładowanie się nim nic nie da. A norma hemoglobiny dla kobiet to 12.
Natka pietruszki zawiera dobrze przyswajalne żelazo. Kiedyś, kiedyś lekarz rodzinny zalecił mi spożywać, ale jakoś nie przechodziła i nie przechodzi mi przez gardło w żadnej postaci (dodatku do zup, serków do kanapek itp.).
Świetny jest sok własnej roboty z buraków,marchwi i jabłek.
Świetny jest sok własnej roboty z buraków,marchwi i jabłek. tylko nie pij tego soku na pusty zoladek ( tak jak zelaza ani nic bogatego w nie nie powinno sie przyjmowac bez jedzenia) Koszmarnie dziala na watrobe i mozna miec bliskie spotkanie z bialym przyjacielem Oprocz diety, ograniczenia mleka i przetworow ( zwlaszcza w polaczeniu z pokarmami bogatymi w zelazo), jablek szpikowanych gwozdzmi ( albo octem winnym na bazie tychze gwozdzi ), polecam zakup patelni zeliwnej ale takiej niczym nie powlekanej i uzywanie jej tak czesto jak to mozliwe. Pieknie oddaje zelazo ktore swietnie sie przyswaja. Zwlaszcza w konfiturach np Kiedys ( za czasow naczyn zeliwnych) byl to swietny sposob ( i bardzo skuteczny) na unikniecie anemii u kobiet.
Jesli chodzi o sok z buraków to ja stosuje go w proporcji 2:1:1 (burak,jabłko,marchew)
Sok ten pije dwie godziny po jego zrobieniu.Prosto z sokowirówki trafia do lodówki. Piłam go w ciąży 3 razy w tygodniu przez okres dwóch miesięcy po jednej szklance. Piłam go po wcześniejszej konsultacji z ginekologiem. Nie widzial przeciwskazań a wręcz odwrotnie. A tu poniżej wklejam małą informację o burakach (źródło : zdrowie.senior.pl) Burak czerwony poprawia krążenie krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów. Polecany jako środek wspomagający przy anemii i nadciśnieniu. W składzie chemicznym buraków wykryto specjalny aminokwas - betainę. Przedziwdziała ona rozwojowi bakterii i wirusów, dlatego sok z buraków jest szczególnie polecany przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu czy chrypce. Betaina wspomaga również pracę wątroby i nerek. Zawarte w buraku polifenole wykazują działanie przeciwnowotworowe, poprzez usuwanie wolnych rodników. Dla kobiet w ciąży jest to bogate źródło kwasu foliowego tak bardzo potrzebnego w tym okresie. Spożywanie buraków jest również korzystne dla naszego układu pokarmowego. Warzywo to neutralizuje niekorzystne, kwasotwórcze działanie spożywanych potraw. Ponadto poprzez zawartość błonnika reguluje pracę jelit. Składniki zawarte w buraku pomagają usuwać nadmiar kwasu moczowego, co jest szczególnie korzystne u osób cierpiących na artretyzm. Sok z buraka działa również kojąco na skołatane nerwy.
nie chodzi mi o przeciwwskazania (bo wiem ze samo dobro w tym soku) a o fakt ze zelazo potrafi mocno dac sie we znaki watrobie (bodajze) jesli wrzucone na pusty zoladek. Dokladnie spowodowac silne mdlosci czy nawet wymioty. Dlatego np tabletki zelaza powinny byc przyjmowane z posilkiem. Ten sok ( tez popijalam) jako ze bogaty w zelazo, wywolal u mnie dokladnie taka sama reakcje. Do tego stopnia ze mam do niego awersje do dzis
Z racji ilosci zelaza, jak mniemam.
A ja robię surówkę z surowego buraka,jest pyszna 1 burak+1 jabłko+sok z cytryny o odrobina brązowego cukru
Wszystko ścieram na grubej tarce,pycha I
Z tym sokiem zburaków,to mam problem,przywiozłam sobie takie ze wsi,bez nawozów,zrobiłam sok,z sokowirowki,tylko jak poczułam w buzi i zobaczyłam małego ślimaka w skorupce,jak on przeszedł w całości?,to prawie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|