...no właśnie...
ja jak zwykle poszukujÄ™ dobrego i sprawdzonego przepisu, tym razem na Stroganowa...
I pytam, czy musi być z beef, czy może być z pork?...
I czy jadacie wołowinę?
Pozdrawiam
Edi
...no właśnie...
ja jak zwykle poszukuję dobrego i sprawdzonego przepisu, tym razem na Stroganowa... I pytam, czy musi być z beef, czy może być z pork?... I czy jadacie wołowinę? Pozdrawiam Edi
pewnie ze jadacie, uwielbiacie podaje edi przepis ,sprawdzony
15 dgk grzybow np. pieczarek 1 srednia cebula 450g poledwicy wolowej (moze byc rostbef) sol i czarny pieprz 55g masla 150 ml kwasnej smietany grzyby myjemy ,oczyszczamy,kroimy na plasterki,cebule w krazki kroimy poledwice kroimy na waskie paski,dl ok 6cm,posypujemy sola i pieprxzem. Maslo roztapiamy na patelni,wkladamy pokrojona cebule,smazymy do miekkosci,na te sama patelnie wkladamy poledwice,smazymy mniej wiecej 5min(az mieso bedzie ze wszystkich stron brazowe.zmniejszamy ogien dodajemy smietane.Dusimy strogonowajeszcze kilka min i podajemy. Mezowi opowiadamy potem historie Strogonowa (czy Straganowa)jest to klasyczne danie kuchni rosyjskiej znane od XVII wieku.Autorem przepisu jest Francuz Pierre de Grande- kucharz bogatej kupieckiej rodziny Strogonowow.B
Aga przymierzam się do tego Strogonowa już od roku ale boję się, ze mięso z wołowiny będzie twarde a ja lubie takie rozpływające się w ustach.
Poradź coś i powiedz czy to mięsko nie jest twarde Lua
Aha i co z pomidorami czy koncentratem. Daje siÄ™ czy nie
wolowina wolowinie nie rowna, to po pierwsze jak jest ladna poledwica mloda nie bedzie twarda (osobiscie wole z rostbefu)w wersji oryg sie nie daje ale mozna dac,mozna i z porku ale to bedzie pork strogonow.b
Lua, a dajÄ™ koncentrat.
Mniam Smaka mi narobilyscie M.
Ojej, to jedyna rzecz w jakiej NAPRAWDE jestem dobra kulinarnie!
juz an edziecku kiedys podawalam ten przepis (mojej chrzestnej zreszta). Znajde i umieszcze, ok? cleo
z polędwicy robie, plus pieczarki, smietana z koncentratem...
cdn
Ja też robię tak jak Cleo. Polędwica jest o niebo lepsza od wołowiny - krócej się dusi i jest mięciutka
O kurczÄ™ chyba jutro zrobiÄ™ Strogonowa.
Edik, co do wołowiny.. co miałysmy zjeśc to juz zjadłysmy kilka lat temu , kiedy jeszcze o BSE mowy nie było.
A poza tym bez wolowiny nie ma lasagnii (mięsnej ) Aha, Edi.. wspominalaś coś o cannelloni, ze Ci szpinak nie lezy.. sprobuj zrbić z serem (ricotta bądź zwykły biały) + swieża bazylia w duzej ilości + parmezan itp... Takie nadzienie nadaje sie rowniez do ravioli. M.
Ja robiÄ™ coÅ› a'l Stroganoff.
I robię z wieprzowiny, bo wołowina mi nie leży, chociaż ogólnie i tak powinno mi to wisieć, bo ja nie jadam mięsa 70 dkg wieprzowiny - zazwyczaj szynka 2 cebule 6 ogórków konserwowych 20 dkg pieczarek słodka śmietanka - na oko kostka rosołowa olej,sól, pieprz, łyżka masła dużo słodkiej papryki ew. duża łyżka musztardy mieso kroję w równe paski. Cebulę, ogórki i pieczarki w paseczki. na patelni smażę mięcho, które wcześniej posoliłam i popieprzyłam. Smażę z dwóch stron i wyciągam i przerzucam do dużego garnka. na tym samym tłuszczu z dodatkiem masła smaże najpierw cebulę do której później dodaję pieczarki i ogórki. wyciągam, dodaję do mięcha. do sosu dodaję teraz słodką paprykę i słodką śmietankę. Rozpuszczam kostkę rosołową w szklance wody i dodaję do sosu. Mieszam i wrzucam do mięcha. Daję do spróbowania chłopu. Jeżeli za łagodne dodaję pieprz i musztardę. Podaję z ryżem i surówkami. pozdrawiam sammy
No to ja zrobiÄ™ tego Strogonowa vel Straganowa...
Tego Straganowa to wytrzasnęłam z "Kuchni Polskiej", ale tam przepis jest do kichy...Poza tym tam mówią mu Straganow a nie Strogonow... Tak mi się zamarzyło, bo kiedyś jadłam takiego przepysznego.... A tak na marginesie dodam, że człowiek wszystkożerny jest...i mięsko i warzywko i kwiatki nawet... Edi
Ja jeszcze dodaję pieczarki i paprykę Też bardzo dobre.
ok- dobra dusza przeslala mi mój wlasny przepis
mniam! (podobno najlepsza jest poldwica z Geanta chyba..) Boeuf Strogonow 1,5 kg polędwicy 80 dkg pieczarek śmietana 18 % mąka do oprószania olej 3 cebule 2 koncentraty pomidorowe sól pierpz papryka ostra -polędwicę obrać, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki ok. 1 cm., a potem na paseczki każdy z nich (też ok. 1 cm.) -pieczarki w plasterki, a potemw paski i poddusić na oleju (2 łyżki) -cebule pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni -rozgrzać tłuszcz mocno i wrzucić pierwszą warstwę paseczków mięsnych: 5-8 min. obrumienić (mają swobodnie pływać), przewracać podczas smażenia *przed zdjęciem z patelni oprszyć mąką i trochę ejszcze obsmażyć, po czym wrzucić do garnka -smażyć następną porcję (ja co jaiś czas zmeiniam tluszcz na aptelni, tj. myje i ja i do nowa nowy tluszcz wlewam bo ta maka do oprózania ma tendencje do spalania sie...) gdy juz wszystkie paseczki usmazone i leza w garnku- dodac przyprawy (sól, pieprz, paprykę)- pamietac nalezy ze sol DOPIERO PO usmazeniu (tak sie robi z poledwica- nie wiem czemu:)) ) -dodać pieczarki i cebulę -zalać sosem z koncentratu i śmietany i przypraw -podusić na wolnym ogniu do poł godziny
ja robie jak Sammy, z tym ,że ogórki wrzucam na samym końcu, no i daję zwykłą śmietanę , a nie słodką (ostatnio robiłam na Sylwestra).
I zawsze z wieprzowiny (więc jest to potrawka a la Strogonow) CYTAT(Ewusiek) ja robie jak Sammy, z tym ,że ogórki wrzucam na samym końcu, no i daję zwykłą śmietanę , a nie słodką (ostatnio robiłam na Sylwestra).
I zawsze z wieprzowiny (więc jest to potrawka a la Strogonow) a bo mi gdzieś wywiało drugie a, a miało być a'la a śmietanę dodaję wysokoprocentową, bo zawsze się boję, że mi farfocle w mięsie pływać będą czego moja osobista duma by nie zniosła pozdrawiam sammy
A bo prawdziwy strogonow to z ogórkami, jak mawiał Makłowicz. I ma chłop dużo racji, oj ma.
Robię z ogórkami i podaję z grubym makaronem. Podobno tak powinno się jeść tę potrawę. Mniam, jutro gotuję strogonowa.
Z makaronem?
rety ales mnie zaskoczyla! i z ogórkami? pieczarki owszem, ae ogorki. moze sprobuje z kolei ja wiem za PRAWDZIWY Str. powinien byc gesty, natomiast w czasach PRL gdy mieso bylo na kartki i hehhe- zadna tam poledwica wtedy wszedl u nas Strog. a la ..zupa.. a to NIE JEST zupa. to ma byc geste, z dua iloscia wkladu miesnego, macza sie wtym bagietke lub dobry chlebek. mniam CYTAT(Cleo) Z makaronem?
rety ales mnie zaskoczyla! i z ogórkami? pieczarki owszem, ae ogorki. moze sprobuje z kolei ja wiem za PRAWDZIWY Str. powinien byc gesty, natomiast w czasach PRL gdy mieso bylo na kartki i hehhe- zadna tam poledwica wtedy wszedl u nas Strog. a la ..zupa.. a to NIE JEST zupa. to ma byc geste, z dua iloscia wkladu miesnego, macza sie wtym bagietke lub dobry chlebek. mniam Jasne, że nie zupa i jasne, że z makaronem. Wykładasz na talerz np świderki i polewasz je strogonowem. Spróbuj, naprawdę super! I z ogórkami i z pieczarkami i z koncentratem pomidorowym i ze śmietanką. Gęsty, gorący i pyszny. CYTAT(Cleo) i z ogórkami?
pieczarki owszem, ae ogorki. moze sprobuje z kolei ja wiem za PRAWDZIWY Str. powinien byc gesty, natomiast w czasach PRL gdy mieso bylo na kartki i hehhe- zadna tam poledwica wtedy wszedl u nas Strog. a la ..zupa.. a to NIE JEST zupa. to ma byc geste, z dua iloscia wkladu miesnego, macza sie wtym bagietke lub dobry chlebek. mniam a w moich przepisach z zamierzchłych czasow przedkartkowych (kuchnia Neli Rubinsztajn i Kuchnia polska z 1965) Strogonow jest bez zadnych pieczarek czy ogórkow Tylko dobre mięcho, cebula, koncentrat i śmietana. No i tak przyrządzam. Wtedy ma smak Strogonowa. A z grzybkami i ogóreczkami ma smak inny też niezły. Mniam
Ojej. zrobilam cos a la BF - zamiast poledwicy uzylam poledwicy..z indyka..
i przetestowalam ogóreczkiw sosie.. hmm.. mojemu mezowi smakowalo, mnei niezbyt... jednak wole pieczarki tylko, cebula konc. i smietana....
odgrzewam wątek, chcę zrobić na stypę
generalnie to ja robię bez śmietany - dzieci alergiczne - i bez ogórków - nie wiedziałam że można dać Ale spróbuję z ogórkami, a co No i robię z wieprza, polędwiczki, a reszta jak u Was. A! Tylko, że ja smażę mięso bez soli, w mące i od razu z cebulą. Dobra, a teraz pytanie. Ile mięsa kupić na jakieś +/- 20 osób? Nie wiem, 2 kg?
Kurcze..... nikt nie poradzi?
No nie wiem kompletnie ile tego, jak za dużo kupię, to nie szkodzi, ale jak za mało, to będzie kicha
Sabina, z kilograma wołowiny, mniej więcej, 30 dkg pieczarek oraz ogórków i papryki w liczbie różnej, mam Strogonofa na dwa dni dla pięcioosobowej rodziny, z której tym gulaszem zjada się osób dwie a pozostałe dziubią. Na 20 osób 2 kilo mięcha to imho zdecydowanie za mało. Chyba, że mają się tym nie najeść a tylko podrażnić żołądki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|