To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Jednogarowe dania obiadowe :)

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Tuni
U nas zwykle obiad dwudaniowy z surówką , czasem kompocik, ale ostatnio czas mi się kurczy.

Poproszę więc , jak w temacie, o przepisy na jednogarowe dania obiadowe, koniecznie łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu.
anax
To moja propozycja.
fasolka szparagowa w parówkach.
paczka mrożonej fasolki zielonej
1 kg parówek bądz innego mięska kurczak schab
1kg pieczarek
podsmażona cebulka
koncentrat
Do gara wlewamy wodę gotujemy z przyprawami jakimi kto lubi. pieczarki kroimy w kostkę lub w plasterki do gara parówki kroimy w talarki wrzucamy do gara.gotujemy 20 min wrzucamy fasolkę przecier i robimy zaczepkę z mąki i gotowe.
Jeżeli bierzemy jakieś mięsko to ja najpierw je duszę a potem dolewam więcej wody i resztę składników.

dalsze propozycje
-zupa gulaszowa
-strogonow
-leczo niedługo na czasie
-rissotto
-makaron z różnymi sosami.
-chili con kare
-bigos


-
Tigerek
- 1 kapustka młoda
- pęczek młodych marchewek
- 1 por
- 0,5 kg mięsa drobiowego gulaszowego lub uda z indyka lub inne delikatne
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- słodka śmietanka
- kostka bulionowa

Kapustkę siekamy, marchewki i pora w plasterki, podlewamy troszkę bulionem, podduszamy. Mięsko podsmażamy w ziołach i soli i pieprzu na oleju, dorzucamy do kapusty i marchewki, doduszamy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy jeszcze troszkę bulionem), doprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietanką icon_smile.gif
candace
Kaczy żer czyli gołąbki dla leniwych

składniki jak na gołąbki.
Kapuste drobno siekasz i gotujesz. dodajesz do farszu i mieszasz...
jesz z ketchupem lub sosem:-))
renata19750702
Paprykarz z kurczaka

Składniki:

* 1 kurczak lub 4 piersi
* 200 ml wywaru z rosołu
* 200 ml śmietany
* 2 cebule
* 4 zÄ…bki czosnku
* 3 różnokolorowe papryki
* 3-4 pomidory lub 500 g pomidorów w zalewie
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 1 łyżka majeranku
* szczypta mielonego kminku
* olej
* sól
* ew. ostra papryka

Sposób przyrządzania:
Kurczaka dzielimy na części. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy łyżką gęstej śmietany lub jogurtu
joa133

jambolaja

2 udka z kurczaka (ugotować- zostawić 3,5szklanki wywaru)

1papryka (pokroić w kostkę)
1cebula pokroić w kostkę
1seler pokroić w kostkę
1 woreczek ryżu (2osoby)

przyprawy:
pieprz
sól
ostra papryka /ew Å‚agodna papryka

cebule podsmażyć, dodać mięso z kurczaka pokrojone w kostkę, dodać paprykę, seler poddusić z 5-10minut, dodać ryż -zalać 2,5szkl wywaru , sól pieprz, paprykę,wymieszać, gotować ok 20 minut, aż wszystko będzie miękkie, stale mieszać,bo ryż lubi się przypalić (ja zostawiam zawsze te 0,5 szkl wywaru)można zawsze dodać,jak wywar wyparuje


kurczak z ryżem po marokańsku

1 pierś z kurczaka (pokroić w kostkę )zalać 3-5łyzkami oliwy , dodać przyprawy (pieprz, sól, paprykę, oregano, curry) i wymieszać, odstawić na 40-60minut.
4 pomidory obrać ze skórki pokroić na kawałki
1-2woreczki ryżu (ugotować)

mięso podsmażyć, aż będzie brązowe, dodać pomidory i rozgotować.. sprawdzić smak - doprawić - dodać ugotowany ryż i gotować, stale mieszając, aż ryż wchłonie ten sos pomidorowy ...



Tuni
No to zakasuję rękawy i od jutra zaczynam korzystać z przepisów icon_smile.gif
Dzieki za odzew.
olivia
Moj ulubiony kurczak w pomidorach
Udka z kurczaka podzielic na dwie czesci , posypac przyprawami i odstawic na noc
Obrac ziemniaki przekroic na pol ( jesli sa male to daje cale , ziemniaki nie moga byc za drobno pokrojone bo pozniej beda paciate ) i kilka cebulek dymek wlozyc do naczynia zaroodpornego , posypac sola , na to ulozyc udka , przykryc i na ok 1h do piekarnika
Jesli mieso jest juz dosc miekkie wykladamy na nie pomidorki koktailowe i polewamy sokiem z polowy cytryny z drobniutko pokrojonym zabkiem czosnku , juz odkryte zapiekamy ok 15 min
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.