U nas zwykle obiad dwudaniowy z surówką , czasem kompocik, ale ostatnio czas mi się kurczy.
Poproszę więc , jak w temacie, o przepisy na jednogarowe dania obiadowe, koniecznie łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu.
U nas zwykle obiad dwudaniowy z surówką , czasem kompocik, ale ostatnio czas mi się kurczy.
Poproszę więc , jak w temacie, o przepisy na jednogarowe dania obiadowe, koniecznie łatwe i w miarę szybkie w przygotowaniu.
To moja propozycja.
fasolka szparagowa w parówkach. paczka mrożonej fasolki zielonej 1 kg parówek bądz innego mięska kurczak schab 1kg pieczarek podsmażona cebulka koncentrat Do gara wlewamy wodę gotujemy z przyprawami jakimi kto lubi. pieczarki kroimy w kostkę lub w plasterki do gara parówki kroimy w talarki wrzucamy do gara.gotujemy 20 min wrzucamy fasolkę przecier i robimy zaczepkę z mąki i gotowe. Jeżeli bierzemy jakieś mięsko to ja najpierw je duszę a potem dolewam więcej wody i resztę składników. dalsze propozycje -zupa gulaszowa -strogonow -leczo niedługo na czasie -rissotto -makaron z różnymi sosami. -chili con kare -bigos -
- 1 kapustka młoda
- pęczek młodych marchewek - 1 por - 0,5 kg mięsa drobiowego gulaszowego lub uda z indyka lub inne delikatne - zioła prowansalskie - sól i pieprz - słodka śmietanka - kostka bulionowa Kapustkę siekamy, marchewki i pora w plasterki, podlewamy troszkę bulionem, podduszamy. Mięsko podsmażamy w ziołach i soli i pieprzu na oleju, dorzucamy do kapusty i marchewki, doduszamy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy jeszcze troszkę bulionem), doprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietanką
Kaczy żer czyli gołąbki dla leniwych
składniki jak na gołąbki. Kapuste drobno siekasz i gotujesz. dodajesz do farszu i mieszasz... jesz z ketchupem lub sosem:-))
Paprykarz z kurczaka
Składniki: * 1 kurczak lub 4 piersi * 200 ml wywaru z rosołu * 200 ml śmietany * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * 3 różnokolorowe papryki * 3-4 pomidory lub 500 g pomidorów w zalewie * 1 łyżka słodkiej papryki * 1 łyżka majeranku * szczypta mielonego kminku * olej * sól * ew. ostra papryka Sposób przyrządzania: Kurczaka dzielimy na części. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy łyżką gęstej śmietany lub jogurtu jambolaja 2 udka z kurczaka (ugotować- zostawić 3,5szklanki wywaru) 1papryka (pokroić w kostkę) 1cebula pokroić w kostkę 1seler pokroić w kostkę 1 woreczek ryżu (2osoby) przyprawy: pieprz sól ostra papryka /ew łagodna papryka cebule podsmażyć, dodać mięso z kurczaka pokrojone w kostkę, dodać paprykę, seler poddusić z 5-10minut, dodać ryż -zalać 2,5szkl wywaru , sól pieprz, paprykę,wymieszać, gotować ok 20 minut, aż wszystko będzie miękkie, stale mieszać,bo ryż lubi się przypalić (ja zostawiam zawsze te 0,5 szkl wywaru)można zawsze dodać,jak wywar wyparuje kurczak z ryżem po marokańsku 1 pierś z kurczaka (pokroić w kostkę )zalać 3-5łyzkami oliwy , dodać przyprawy (pieprz, sól, paprykę, oregano, curry) i wymieszać, odstawić na 40-60minut. 4 pomidory obrać ze skórki pokroić na kawałki 1-2woreczki ryżu (ugotować) mięso podsmażyć, aż będzie brązowe, dodać pomidory i rozgotować.. sprawdzić smak - doprawić - dodać ugotowany ryż i gotować, stale mieszając, aż ryż wchłonie ten sos pomidorowy ...
No to zakasuję rękawy i od jutra zaczynam korzystać z przepisów
Dzieki za odzew.
Moj ulubiony kurczak w pomidorach
Udka z kurczaka podzielic na dwie czesci , posypac przyprawami i odstawic na noc Obrac ziemniaki przekroic na pol ( jesli sa male to daje cale , ziemniaki nie moga byc za drobno pokrojone bo pozniej beda paciate ) i kilka cebulek dymek wlozyc do naczynia zaroodpornego , posypac sola , na to ulozyc udka , przykryc i na ok 1h do piekarnika Jesli mieso jest juz dosc miekkie wykladamy na nie pomidorki koktailowe i polewamy sokiem z polowy cytryny z drobniutko pokrojonym zabkiem czosnku , juz odkryte zapiekamy ok 15 min To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|