Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Zaświtał mi w głowie pomysł nabycia patelni grillowej, bo jakoś dawno nic nowego mi w kuchni nie przybyło ale nie wiem:
po pierwsze - czy warto ? po drugie - czy to sie nadaje do kuchni z płytą ceramiczną ? Wszystko, co wiem, to widziałam, jak Nigella smażyła na niej rozmaite rzeczy, ale ona robila to na gazie.
Wreszcie po trzecie - jakiej firmy i za ile ? Domniemywam, ze powinna byc okrągła, bo kwadratowego pola grzewczego moja kuchenka nie posiada.
Uprasza się o dobre rady i dzielenie się doświadczeniami w tej materii
~anula~
Sun, 13 Jun 2010 - 21:15
Ja tam się nie znam ale zakupiłam sobie w Ikei taką i bardzo ją lubię. Ma fajny patent z tą składaną rączką - dla mnie wszystkie patelnie mogły by mieć taką. Jest prostokątna ale na spodzie ma pole okrągłe i jakoś się to ciepło rozprowadza. Smaży się w każdym razie prawie równo na całej. Aha i po wyjęciu rączki można używać jej w piekarniku. Nadaje się na ceramiczną. Na pewno można kupić droższą czy lepszą ale ja osobiście nie widzę potrzeby choć fachowcem kuchennym nie jestem.
cydorka
Sun, 13 Jun 2010 - 22:05
CYTAT(~anula~ @ Sun, 13 Jun 2010 - 20:15)
Ma fajny patent z tą składaną rączką - dla mnie wszystkie patelnie mogły by mieć taką. Jest prostokątna ale na spodzie ma pole okrągłe i jakoś się to ciepło rozprowadza. Smaży się w każdym razie prawie równo na całej.
Czyli że obie te patelnie mozna postawić na okrągłym polu grzewczym ?
zilka
Sun, 13 Jun 2010 - 22:08
CYTAT(~anula~ @ Sun, 13 Jun 2010 - 22:15)
Ja tam się nie znam ale zakupiłam sobie w Ikei taką i bardzo ją lubię.
Ja też kiedyś miałam tę z Ikei i bardzo była fajna, natomiast ja jakiejś wielkiej różnicy pomiędzy tą a zwykłymi nie widziałam.
emce
Sun, 13 Jun 2010 - 23:19
Ja jestem kilkutygodniową posiadaczką patelni grillowej i musze przyznać, że uważam ją za bardzo trafiony zakup wprawdzie nie różni sie jakoś znacznie od porządnej teflonowej, ale cieszę się, ze ją mam. Nie doradze jednak nic w kwestii plyty ceramicznej czy kolistych pól, bo moja jest najzwyklejsza na gaz, ale ogólnie polecam
okko
Mon, 14 Jun 2010 - 00:01
No a czym sie konkretnie rózni od zwykłej patelni? czy na niej sie smazy beztłuszczowo? czy sie lepiej przypieka?
Mam super patelnie- akurat to i noze uwazam za podstawe gotowania- i jesli ta byłaby warta to bym sie moze zdecydowała
Agnieszka AZJ
Mon, 14 Jun 2010 - 00:02
Jeszcze jedno pytanie - jak się używa taką patelnię ? Bez tłuszczu ?
Edit:
Okkko, pisałysmy równocześnie
amania
Mon, 14 Jun 2010 - 00:09
ja zazwyczaj przejeżdżam po niej tylko naoliwionym pędzlem - to w przypadku drobiu ale na przykład taką karkówkę, to chyba spróbowałabym smażyć zupełnie bez tłuszczu
okko
Mon, 14 Jun 2010 - 00:14
A czym sie w praktyce rózni patelnia grilowa- taka z paskami w poprzek od patelni z kratką na dole- chodzi mi o takie patelnie z bardzo grubym dnem- na nich akurat karkówke smazcy mozna kompletnie beztłuszczowo
emce
Mon, 14 Jun 2010 - 00:51
Ja na swojej smażę zupełnie bez tłuszczu, nawet chude drobiowe. Robią się takie fajne paski przypieczone na mięsie. Porównania z kratkowaną nie mam, niestety.
mama4
Mon, 14 Jun 2010 - 05:12
Gdyby cena nie grala roli, to wybralabym taka (z tej konkretnej firmy wlasnie)
Mozna dokupic do niej przykrywke (sa dwa rodzaje - gladka i z rowkami).
Ja mam podobna (tyle, ze z kitchen aid) i tez sobie chwale. Uzywam jej przede wszystkim do wolowiny i drobiu. Przewaznie rozgrzewam patelnie mocno, krotko obsmazam mieso z jednej i drugiej strony, po czym koncze proces gotowania w piekarniku.
wiewiórczak
Mon, 14 Jun 2010 - 13:47
CYTAT(~anula~ @ Sun, 13 Jun 2010 - 21:15)
Ja tam się nie znam ale zakupiłam sobie w Ikei taką i bardzo ją lubię. Ma fajny patent z tą składaną rączką - dla mnie wszystkie patelnie mogły by mieć taką. Jest prostokątna ale na spodzie ma pole okrągłe i jakoś się to ciepło rozprowadza. Smaży się w każdym razie prawie równo na całej. Aha i po wyjęciu rączki można używać jej w piekarniku. Nadaje się na ceramiczną. Na pewno można kupić droższą czy lepszą ale ja osobiście nie widzę potrzeby choć fachowcem kuchennym nie jestem.
Anula, jak długo już ją używasz? Czy nie przywiera na niej mięso, gdy grillujesz bez tłuszczu?
Fajna sprawa myślę, że rączka odpinana.
Kora ::::
Mon, 14 Jun 2010 - 14:06
a ja mam taką IKEI i nie polecam - jest prostokątna i mimo tego kółka na spodzie wcale nie rozkłada się na niej ciepło równo. Patent z rączką - owszem fajny ale całość do bani. Mam kuchenkę gazową. A skoro już mam ta patelnię to smażę czasami po prostu na połówce tylko wtedy jest w miarę ok. Może warto przeanalizować patelnie innych firm. Ikeowską - nawet ja jako mega fanka IKEI - odradzam
cydorka
Mon, 14 Jun 2010 - 14:34
ta, która ja linkowałam tzn berghoff czy jak mu tam u mnie też jest używana na gazówce, ciepło się dobrze rozchodzi, smażę bez tłuszczu i mięcho i ryby - nic mi nie przywiera tylko się takie charakterystyczne paseczki jak pisała emceda robią cyd
~anula~
Mon, 14 Jun 2010 - 20:53
Wiewiórczak, przelatuję ją zazwyczaj, jak Amania, lekko naoliwionym pędzlem. Chociaż zdarzało mi się całkiem na sucho, wtedy paski się robią mocniejsze ale nie przywierało.
Agnieszka AZJ
Mon, 20 Feb 2012 - 00:25
Wyciągam ten wątek, bo kupiłam sobie wreszcie taką patelnie - w IKEI, ale nie ze skladaną rączką tylko z przymocowaną na stałe. Jechałam do sklepu z zamiarem kupna tej składanej, ale jak ja wzięłam do ręki, to mi rączka została, a patelnia poleciała na podłogę Stwierdziłam, ze wolę nie ryzykować.
Dobrze mi się na niej smaży - tak dobrze, że chyba w tym roku zrezygnuję z grilla Nagrzewa się równo. Zgodnie z tym, co tu pisałyście, natłuszczam ją trochę olejem przy pomocy pędzelka.
Orinoko
Mon, 20 Feb 2012 - 09:29
Hm.... patentu z pędzlem nie próbowałam. Standardowo po prostu marynowałam mięso w marynacie (oliwa + cytryna + zioła). Ostatnio jakoś przestałam jej używać, bo syn to wielki fan tradycyjnych kotletów, ale może pod wpływem wątku wyciągnę? Smaczny z niej wychodzi drób, ryby, wieprzowiny jakoś nie próbowałam. Czyli spróbować bez marynowania mięsa wcześniej w oliwie? Acha, nie wiem, jaką mam tę patelnię i nawet nie pamiętam, gdzie kupowałam. Jest dość ciężka i solidna. Rodzicom kupiłam w markecie ciut lżejszą, ale też się sprawdza.
marghe.
Tue, 21 Feb 2012 - 22:19
ja nie marynujÄ™ i niczym patelni nie smarujÄ™. Dietetycznie jest
Po prostu rzucam mięso (najczęściej kurze piersi albo polędwica wołowa) na porządnie rozgrzaną patelnię i czekam aż SAMO zacznie od niej odchodzić. Przerwracam na drugą stronę i znowu czekam
edit : mam ciężką, żeliwną. Kawał kwadratowej patelni jednym słowem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.