Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Przepis pochdzi z gazetki Winiary,przetestowany był w sylwestra,wychodzi go bardzo dużo!
potrzebne będą:Po jednej piersi kurzęcej na osobę,ze dwie cebule,piersi i sebule pokroić zasypać przyprawą gyros Kamisa w ilości co najmiej 3 łyżki(na trzy piersi),innych przypraw już właściwie nie będzie. pokropić maggi i odstawić na co najmniej 3h.
po tym czasie usmażyć to na oleju(niewielka ilość)tak ze 15 minut,żeby nie było ani surowe ani twarde.
mieso z cebulą przełożyć do naczynia w którym bedzie podawane,powinno być to naczynie płytkie i szerokie,na mieso wykładamy pokrojone w kostkę(3 sztuki)
pokrojone ogórki konserwowe(wg gustu,w przepisie jest cały słoik)na to majonez w ilosci jaką lubimy,na majonez keczup,i wszystko zasypujemy kapustą pekińską pokrojoną i posoloną okoo pół godziny wcześniej.odstawić na okolo 10-15minut i podawać
podawac z chlebem,ryżem frytkami,lub z niczym.
proponuję w czasie gdy mięso będzie się marynować,przygotować warzywa,tzn pokroić a kapustę dodatkowo posolić,potem już szybko poprzekładać ,i poczekać,wówczas tak nie ostygnie,chociaż i na zimno jest niezłe.
napiszcie czy smakowało!
Beata Białystok
Thu, 15 Jan 2004 - 08:12
Brzmi apetycznie, ciekawe jak będzie smakować?
Doruśka
Thu, 15 Jan 2004 - 17:13
Pysznotkowo smakuje o!
Gosia1
Fri, 16 Jan 2004 - 18:13
Dorusiu, jak tak lubisz gyros, to podam Ci przepis mojej teściowej. Też pyszne wychodzi. Jest ciut więcej roboty, ale naprawdę warto.
Kupujemy piersi kurczaka, też po jednej na osobę. A potem warzywa tak, by ilościowo było ich tyle, co piersi nielotów - papryka czerwona, zielona i żółta, cebula, pieczarki. Wszystko kroimy w kostkę, mięsko zalewamy olejem z przyprawą do gyrosa, odstawiamy na dwie godziny. Smażymy cebulę, odkładamy do miski, smażymy paprykę, odkładamy do miski, zmażymy pieczarki, odkładamy, smażymy mięsko - wszystko mieszamy w misce. Przygotwujemy sos - pół na pł smietanę i jogurt mieszamy w naczyniu, solimy, pieprzymy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i ewentualnie, jak kto lubi, pokrojony szczypiorek. Na talrz wykładamy ryż, obok gyros, który polewamy sosem jogurtowym. Daję słowo - żyć nie umierać, takie dobre...
Pozdr.
Doruśka
Fri, 16 Jan 2004 - 18:35
Gosiu,dzieki zrobiÄ™ w niedzielÄ™! ino bez papryki bo nie lubiÄ™
Doruśka
Wed, 21 Jan 2004 - 19:20
Gosia!!!!!!!!!!! Aleśmy się najedli,aż nam na brzuchach skóry brakowało!
pyszne,zrobiłam oczywiscie bez papryki ale dodałam do surówki paprykę konserwową,własnej produkcji.
Teraz mam zalecenie od rodziny-gyrosy dwa naprzemiennie!
Gosia1
Wed, 21 Jan 2004 - 19:24
Dorusiu, strasznie się cieszę! Ja z Twojego przepisu skorzystam w niedzielę. I też napiszę, jak smakowało.
Pozdr. cieplutko i gyrosowo!
AdusiaR
Thu, 22 Jan 2004 - 13:50
Potwierdzam, że ten Gyros to super sałatka mniammniam
U nas w pracy ten przepis jest w obiegu tylko u nas jest jeszcze kukurydza w przepisie.
Doruśka
Thu, 22 Jan 2004 - 15:51
U mnie też kukurydza,ale zapomniałam napisać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.