Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
No z pewnoscią każda z nas miała taką sytuację gdy musiała migiem ugotować obiad. Mi sie to zdarza zwłaszcza teraz gdy często jestem uzalezniona od zrobienia mi zakupów przez kogoś. Nie wszystko idzie zgodnie z planem i zamiast planowanej zapienkanki makaronowej wychodzi expresowe spagetti a zamiast kotletów z karkóweczki, ziemniaczków z koperkiem i swieżutką surówką 3 składnikową - frytki z mrożonki, steki bez panierki i sałatka ze słoika
Inne dania szybkiego montażu to: - barszcz biały - makaron z serem (na słodko dla Wiki a dla nas na słono/ostro) - omlet z mięsem i serem
Jeszcze by się coś znalazło
A jak jest u Was??
szantrapa
Wed, 15 Sep 2010 - 10:04
Ryż lub makaron z czymś co jest w lodówce i jeszcze nie ucieka, najczęściej mam jakąś mrożonkę warzywną, chińską, meksykańską, plus filet z kurczaka do tego, teraz w sezonie świeża papryka /cukinia/pomidory , dużo cebuli. I to z ryżem albo makaronem.
marghe.
Wed, 15 Sep 2010 - 10:29
Makarony, makarony, makarony zupy (zwłaszcza jeśli mam zamrozony wywar) kurczak na wiele sposobów - od usmazonego na patelni grilowej po "potrawki" wszelakie sałaty wzbogacone o tresciwe dodatki omlety sery smażone / pieczone
Agnieszka Kamila
Wed, 15 Sep 2010 - 10:37
migiem to makaron ze szpinakiem i czosnkiem, bo brykiet szpinakowy w zamrażarce zawsze rezerwowo mam i makaron jakis też, i "żurek" z jajkiem na kiełbaskach jak są kiełbaski i jak jest żurek - bo stawiam ze robienie obiadu migiem nie uwzględnia pójscia na zakupy. latem szybko idzie ziemniak z kwaśnym mlekiem i skwarkami ale w sezonie jesienno zimowym juz nie ma takiego brania więc z tym kwaśnym mlekiem w mojej lodówce ciężko
Mafia
Wed, 15 Sep 2010 - 10:40
Dla dzieci i mnie ryż zapiekany z jabłkami. Gdy wszyscy jesteśmy - makarony lub ryż z jakimś dodatkiem, na zasadzie co wyda lodówka. Jeśli jest pierś z kuraka to wariacje na jej temat.
Gremi
Wed, 15 Sep 2010 - 10:42
Ja mam kilka opcji. czesto gotuje "za duzy" obiad i czesc wrzucam do zamrazarki wlasnie na wszelki wypadek. Poza tym zawsze w zamrazarce mam jakies mieszanki warzywne a to swietny start do risotto albo zapiekanki makaronowo-warzynej. A jak juz naprawde nic nie ma w domu to wtedy jest ryz/makaron plus warzywa i jajko badz pieczona biala kielbasa. U mnie w zasadzie nie jadamy ziemniakow wiec ryz/makaron i wszelkie kasze sa tez stalym dodatiem do obiadu.
moko.
Wed, 15 Sep 2010 - 10:46
Dwa, trzy razy do roku robię zapas n/w produktów
zawsze w lodówce mam zapas: - pierogów - krokietów - kotletów mielonych - kotletów z kalafiora
Jeśli muszę coś na szybko zrobić to szybkie zupy, ziemniaki z jajkiem, makarony, ryż.
Abotak
Wed, 15 Sep 2010 - 10:57
makarony przede wszystkim. Z szybkim sosem, pesto albo dodatkami na zimno, grillowanymi warzywami z przetworow salatka po nicejsku czy inna bardziej konkretna omlet grill jesli mam mieso gotowe, warzywa do tego zupa pomidorowa, z soczewicy, miso, kalafiorowa, fasolowa, z zielonego groszku
ryz sushi szybkie curry
Abotak
Wed, 15 Sep 2010 - 11:05
a w zamrazarce mam na takie okazje(dosc czeste ) pare zamrozonych zup ( do nich moze byc i makaron), sosow i kielbaski surowe do pieczenia. Mrozone ryby ktore szybko sie przygotowuje np pokryte warzywami, serem i zapieczone Owoce morza, mrozone warzywa, straczkowe glownie. W lodowce sery, swieze warzywa salatkowe i do szybkiego zgrillowania, cos na szybkie dipy W spizarni przetworowe salatki i chutney, zapas przecierow pomidorowych, suszone dodatki, zawsze pod reka jakies makarony, ryz, quinoa czy inne kasze.
m4rusia
Wed, 15 Sep 2010 - 11:47
Myśmy kilka dni po urodzeniu Lenki kupili pół świni, pomrozili więc w sumie problemów z obiadami nie mam póki co ale z drugiej strony ileż można jeść kotlety i temu podobne?? M się śmiał, że przez ten zakup świni będziemy jeszcze tęsknić za przejedzonym swojego czasu kurczakiem. I faktycznie. Po jakiś dwóch tygodniach kombinacji: kotlet z karkówki, żeberka, kotlet schabowy, gulasz.... itede....gdy upiekłam kurczaka mąż cieszył się jak małe dziecko z czekoladki
Mariena
Wed, 15 Sep 2010 - 11:50
CYTAT(moko. @ Wed, 15 Sep 2010 - 09:46)
Dwa, trzy razy do roku robię zapas n/w produktów
zawsze w lodówce mam zapas: - pierogów - krokietów - kotletów mielonych - kotletów z kalafiora
Jeśli muszę coś na szybko zrobić to szybkie zupy, ziemniaki z jajkiem, makarony, ryż.
zaintrygowałaś mnie. Sama robisz? Podziel się przepisem - co prawda w internecie znajdę pewnie 20 przepisów na takie kotlety, ale te twoje są sprawdzone przez realną w miarę dla mnie osobę
mari_emzet
Wed, 15 Sep 2010 - 11:57
Na szybko to chińszczyzna, mrożonki z Lidla - makarony, zapiekanki. Zapasy mrożonych pierogów, warzyw, kotletów, pierś z kurczaka. Często ryż z jabłkiem.
Abotak
Wed, 15 Sep 2010 - 13:05
CYTAT(M4R7U6H4% @ Wed, 15 Sep 2010 - 11:47)
Myśmy kilka dni po urodzeniu Lenki kupili pół świni, pomrozili więc w sumie problemów z obiadami nie mam póki co ale z drugiej strony ileż można jeść kotlety i temu podobne?? M się śmiał, że przez ten zakup świni będziemy jeszcze tęsknić za przejedzonym swojego czasu kurczakiem. I faktycznie. Po jakiś dwóch tygodniach kombinacji: kotlet z karkówki, żeberka, kotlet schabowy, gulasz.... itede....gdy upiekłam kurczaka mąż cieszył się jak małe dziecko z czekoladki
Jesli kupujemy swinie, porc[użytkownik x] ( albo juz poporcjowana), ew jakies polprodukty robimy, mrozimy i naprzemiennie stosujemy Tez inne mieso ( np mam troche wolowiny, jakiegos kurczaka, jagniecine) ale i naprzemiennie z rybami, bezmiesnymi daniami w miare mozliwosci. Wtedy sie nie przeje Choc wiem ze czasem latwiej to mielone czy kielbaski wyciagnac i do piekarnika wrzucic, do tego jakas salatka czy inne warzywa i juz gotowe danie. No ale staram sie je zostawiac na takie okazje gdy szybko cos trzeba albo ze soba zabrac na wynos wyjazdowo.
Mafia
Wed, 15 Sep 2010 - 13:07
Nie lubię mrożonych potraw, praktycznie każda mi nie smakuje, zmienia się ich zapach. Dlatego nie mrożę gotowych potraw. Półprodukty oczywiście tak.
agabr
Wed, 15 Sep 2010 - 14:34
Makarony , glownie z pesto ktore produkuje i mroze w porcjach na juz , makaron z warzywami, makaron z lososiem, wszystkie ryby to jest moment, salatki z wkladka kurczakowa lub serowa.b
moko.
Wed, 15 Sep 2010 - 16:07
CYTAT(Mariena @ Wed, 15 Sep 2010 - 11:50)
zaintrygowałaś mnie. Sama robisz? Podziel się przepisem - co prawda w internecie znajdę pewnie 20 przepisów na takie kotlety, ale te twoje są sprawdzone przez realną w miarę dla mnie osobę
Kotlety robi się prosto. Lekko podgotować kalafiora, rozdziabać go tłuczkiem do ziemniaków, dodać trochę startego żółtego sera(niekoniecznie), dodać jajo, bułkę tartą i przyprawy- sól, pieprz(może być ziołowy), wymieszać wszystko i piec na oleju. Czasem jak powariować chce mi sie w kuchni to otaczam kotlety w jajku i płatkach kukurydzianych(rozdrobnionych) p.s do takich kotletów można dodać co się chce: cebulę, pieczarki, koper, natkę pietruszki i ulubione przyprawy.
m4rusia
Wed, 15 Sep 2010 - 17:03
mniaaaam wydaje się pycha
Mariena
Wed, 15 Sep 2010 - 17:13
A do jakiej konsystencji rozdziabać tego kalafiora - na miazgę czy na kawałki wyraźne?
anetadr
Wed, 15 Sep 2010 - 17:49
Jednym z szybszych dań u nas są pierogi leniwe. Zrobienie obiadu typu: pierś z kurczaka (ryba, kotlet itp., jajko sadzone), ziemniaki i surówka zajmuje mi ok. 30-40 min. Dla mnie to też jest szybki obiad. Błyskawicznie robi się niektóre zupy, np. pieczarkowa, krem z brokułów czy z kalafiora.
Aneta
użytkownik usunięty
Thu, 16 Sep 2010 - 11:58
Ja na szybko zawszę robię albo jakąś zupę krem- groszkową, z kukurydzy, pomidorową, serową, czy brokułową. Jak na większy głód to ścieram do tego żółty ser i podaję z grzanką. No i oczywiście makarony wszelkie. Zazwyczaj przygotowanie sosu zajmuje mi krócej niż makaron się gotuje.
Potwora
Thu, 16 Sep 2010 - 14:26
Makaron + pesto = najprostsze danie świata, czas przygotowania ok 10 min.
moko.
Thu, 16 Sep 2010 - 14:47
CYTAT(Mariena @ Wed, 15 Sep 2010 - 17:13)
A do jakiej konsystencji rozdziabać tego kalafiora - na miazgę czy na kawałki wyraźne?
ma miec małe grudki
rysa154
Thu, 16 Sep 2010 - 15:12
udka z kurczaka pieczone w rękawie...ewentulanie pomysł na kurczaka....
naleśniki z serkiem homo itp. albo po meksykańsku...
m4rusia
Thu, 16 Sep 2010 - 15:50
naleśniki sa szybkie?? Może i ciasto na nie robi sie szybko ale potem weź stój i smaż.... brrrr
marghe.
Thu, 16 Sep 2010 - 15:56
To samo chciałam napisać w moim mniemaniu naleśniki nie podpadają pod kategorię "szybkie" schabowe są szybsze
wiewiórczak
Thu, 16 Sep 2010 - 18:00
Kluski serowe a la ptasie mleczko Miksuję wiaderko sera białego z 2 jajkami, cukrem waniliowym i około 6 łyżkami mąki. Kładę łyżką na wrzątek, po wypłynięciu gotuję chwilę. Podaję na różne warianty: masło + cukier, polewa z jog nat z cynamonem, posypane kakao, jogurt owocowy.
rysa154
Thu, 16 Sep 2010 - 19:03
wcześniej dziewczyny pisały o 30-40minutach...to z naleśnikami spokojnie można sie wyrobić...
schabowe trzeba rozbic i na to tez schodzi...dla mnie porównywalna ilość czasu...
edit: dla mnie np. zrobienie zupy w 30min jest niemożliwe...tzn.można zrobić, ale powinno to być w miare zjadliwe...
marghe.
Thu, 16 Sep 2010 - 19:45
Ryba, bardzo zjadliwą zupę da się zrobić w 10 -20 minut. Niektore nawet nie wymagają wywaru jako bazy. Risotto robi się 18 - 20 minut (ale trza mieć wywar) Większość sosów do makaronów to 10 minut, jak pisała Jully I to dla mnie znaczy szybko.
ps. Schabowe robiłam kilka dni temu. W 20 minut były gotowe
rysa154
Thu, 16 Sep 2010 - 20:19
marghe. dla mnie 10-20min to tez szybki obiad i w 20min z naleśnikami sie uporam a ze schabowymi juz dłużej,ale też nie jest zle...pewnie zalezy od ilości i grubości mięcha ...nie lubie rozbijać miesa i juz...i poprosze jakis pomysł na szybką zupe...
Najszybsze danie jakie znam to leczo z szybkowaru.
rysa154
Thu, 16 Sep 2010 - 21:52
marghe lubimy zupy generalnie wszystkie oprócz słodkich...
krolewienka
Thu, 16 Sep 2010 - 22:03
łoooj, dużo się muszę jeszcze nauczyć
u mnie podstawa to zestawy zamrażarkowe. ewentualnie zupy, jak piszecie. ale jak już do czegoś trzeba obrać ziemniaki, to choćbym stawała na rzęsach to w 30 minut z wszystkim nie dam rady
Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oliwy Podsmażyć dodać paprykę w proszku, sól i pieprz wlać wodę lub wywar (nie za dużo - 1,5 szklanki circa) dodać puszkę pomidorów i ok 200 ml przecieru pomidorowego pogotować zmiksować
albo Potrzebny będzie wywar. Jakikolwiek, nie musi być mięsny. Ja miałam akurat pod ręką parę skrzydełek i włoszczyznę, to zakręciłam cienki „rosołek”. Z półtora litra by się przydało.
Może zrobię listę składników, będzie czytelniej
1, 5 litra wywaru Łyżka masła 2 – 3 łyżki oliwy 5 porów – tylko jasna część 150 g sera pleśniowego typu gorgonzola 1 - 2 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ulubionej Sól Pieprz
Pory porządnie umyć., Pokroić dość drobno Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić pory, garnek przykryć, smażyć na niedużym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać pokruszony ser. Mieszać aż się rozpuści. Wlać wywar/ rosół. Zagotować. Zmiksować albo i nie .. co kto woli. Ja zmiksowałam, ale nie na gładko. Dodać musztardę. Wymieszać, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem (nieostrożnie ). Jeść. Można na wierz sypnąć nieco startego żółtego sera, można dodać grzanki. W sumie dużo można. Ale sama też jest bardzo smaczna.
i 500 g ziemniaków Puszka ciecierzycy Puszka krojonych pomidorów 1 – 2 cukinie 1 cebula posiekana 1 ząbek czosnku - zmiażdżony Łyżeczka startego imbiru Odrobina szafranu (niekoniecznie) ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kurkumy Koncentrat pomidorowy do smaku. Można go zastąpić druga puszką pomidorów. Spora szczypta pieprzu kajeńskiego lub chili w proszku Sok z połowy cytryny Wywar – może być mięsny, może być warzywny.. a może tez być po prostu woda. Zupa jest na tyle aromatyczna, że poradzi sobie bez mięsa . Ilości nie podam, bo lałam na oko.. jak zwykle. Odrobina oliwy / oleju Sól Pieprz
Przygotować wywar albo i nie Na oliwie przesmażyć cebulę. Zalać połową wywaru / wody, doprawić solą i pieprzem, gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Cynamon, kurkumę, imbir, czosnek, pieprz / chili, szafran wymieszać z 2 łyżkami wywaru/ wody. Wymieszać, wlać do cebuli. Dodać resztę wywaru / wody.. Zmiksować. Dodać pokrojone ziemniaki. Gotować 15 minut, dodać cukinię , ciecierzycę i pomidory. Gotować jeszcze kilka minut. Doprawić koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny
szybka chrzanowa Najwięcej roboty jest z ugotowaniem wywaru. Chociaż właściwie to on się sam robi, tylko trzeba go nastawić Do zimnej wody wrzuciłam zatem skrzydło z indora, kawałek wołowego szpondra (szpondru? szponderka? ), włoszczyzna – por, seler, pietruszka, marchew, plus dodatkowo lekko opalona cebula, ząbek czosnku, garść świeżego tymianku, garść natki. No i rzecz jasna przyprawy – pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól, listki laurowe. I niech sobie pyrkocze
300 g ziemniaków (po obraniu) 1 cebula 1 ząbek czosnku Kilka łyżeczek chrzanu naturalnego – o ilości każdy musi sam zdecydować Sól Pieprz Cytryna Wywar – około litra Jajka ugotowane na twardo Nieco oleju / oliwy
Ziemniaki pokroić w kostkę, lub plasterki Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej/ oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę, poddusić przez chwilę. Dodać ziemniaki, przesmażyć. Zalać wywarem. Gotować ok. 20 minut. Dodać chrzan, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Szybkie, łatwe i rozgrzewające
jeszcze szybciej robi się zupę krem jarzynową. Z mrożonki Ugotować wg przepisu na opakowaniu (nanie za dużej ilości wywaru ) Zmiksować, posypać parmezanem lub innym serem
ja tak długo mogę
malowanka
Fri, 17 Sep 2010 - 09:01
Łał , Marghe jestem pod wrażniem teraz i po każdej wizycie na Twoim blogu. M.
Tigerek
Fri, 17 Sep 2010 - 14:07
CYTAT(ryba154 @ Thu, 16 Sep 2010 - 21:19)
marghe. dla mnie 10-20min to tez szybki obiad i w 20min z naleśnikami sie uporam a ze schabowymi juz dłużej,ale też nie jest zle...pewnie zalezy od ilości i grubości mięcha ...nie lubie rozbijać miesa i juz...i poprosze jakis pomysł na szybką zupe...
Ryba - ja kupiłam sobie z podobnej przyczyny "wałek do mięsa" - 2 ruchy i kotleciki dowolnej grubości
Cena 6-9 zł
"Wałkuję" przez folię, zero brudu i wałeczka nie muszę szorować.
m4rusia
Fri, 17 Sep 2010 - 17:47
ale faaaajny wałek!!!!! Tez taki chcę !!!! Nie widziałam nigdzie u nas Qrcze teraz to na prawdę taki by mi przypasował bo często jak Leniwiec śpi a ja miałabym rozbijac kotlety to zwyczajnie sobie to odpuszczam... Z takim wałeczkiem byłoby ciszej i szybciej. Można to to na allegro kupić??
marghe. dziekuje,obiecuje wypróbować....a daj jeszcze jakies przepisy bez wynalazków,że tak powiem np.,ciecierzycy,bo kiedys szukałam w moim miasteczku i nie znalazłam... i swoją ulubioną szybką też daj...
tigerek fajny przyrząd i sobie sprawie napewno...a przez folie ja tez rozbijam....
MamaBlanki
Fri, 17 Sep 2010 - 18:47
u mnie czesto ryz z podsmazona piersia i sosem slodko-kwasnym szybko i smacznie hehe ;P na wszelki wypadek tez mam pomrozone pierogi coby A nie byl glodny ;P
oluśia
Fri, 17 Sep 2010 - 18:51
Ja tam tez potrafie usmażyć stos naleśników w niecałe 30 minut Smaże na mocnym ogniu tylko trzeba pilnować bo szybko się przypalają Marghe a mogę prosić przepis na zupkę do której będą pasować grzanki .
okko
Fri, 17 Sep 2010 - 19:39
Na szybko to dowolna zupa z thermomixa- max 25 minut i samo sie robi
rysa154
Fri, 17 Sep 2010 - 20:56
CYTAT(okkko @ Fri, 17 Sep 2010 - 20:39)
Na szybko to dowolna zupa z thermomixa- max 25 minut i samo sie robi
do tego urządzenia sie przymierzam...kiedyś może...
MamaBlanki a sos gotowy czy robisz własny?
Bluśka
Tue, 21 Sep 2010 - 14:32
Ja kotlety czy naleśniki smażę na 2 patelnie. W trymiga się smażą. Z szybkich dań to bardzo często robię spaghetti (sos z Lidla pomidorowy z pieczarkami ) , no i standardowo cycki kurze, zimniaki, mizeria (wyrabiam się w pół godziny), lub wariant: ziemniaki, jajko sadzone, kefir. ps. Jest jeszcze opcja: Chińczyk na rogu ulicy, obiad w 5 minut a jaka wyżerka.
Tigerek
Tue, 21 Sep 2010 - 15:27
Na szybko - sałatka z kuskusu: w sumie kwadrans roboty, można zrobić i na ciepło i na zimno - dziś zajęło mi to max. 20 min - ciepły kuskus + podprażona na suchej patelni parówka (udało mi się kupić za 6 zł za kg taką z 72% mięsa ) + warzywa wszelakie + sos jak humor podpowie (dziś curry + ketchup + musztarda i jogurt).
wiesiołek
Sat, 25 Sep 2010 - 20:20
CYTAT(marghe. @ Thu, 16 Sep 2010 - 20:45)
Ryba, bardzo zjadliwą zupę da się zrobić w 10 -20 minut. Niektore nawet nie wymagają wywaru jako bazy.
Chyba kazdą zupę typu krem da się zrobic bez wywaru w czasie do 15 min. Z surowego ogóka na przykład. i jest smaczna.Miksuję dowolne warzywo i gotuję ok. 10 minut, za bazę robi serek topiony albo śmietana z mąką , ewentyualnie z żółkiem. Ja korzystam z Thermomixa, ale wydaje mi się , że drobnym utrudnieniem w innym urządzeniu też można sobie szybko poradzic.
grzałka
Sat, 25 Sep 2010 - 20:47
ja gotuję tylko takie obiady, co się da w 20 minut, więcej w kuchni nie jestem w stanie spędzić zupa z brokułów lub kalafiora, makaron z warzywami (uwielbiają moje dzieci), kotlety z piersi kurczaka (się brzydzę, ale się poświęcam), ryż z kurczakiem i warzywami, zupa szpinakowa, chyba koniec mojego repertuaru
oraz zapełniona przez mamę moją jak jest u nas zamrażarka, głownie kotlety rybne (mielone) i inne mięska obiadowe- to też nieraz ratuje nas od śmierci głodowej
m4rusia
Sat, 25 Sep 2010 - 21:37
grzałka a ta zupę szpinakową to jak robisz?? I najważniejsze- czy może być szpinak mrożony?? Uwielbiam szpinak <mniaaaam> W ciąży często zajadałam się szpinakiem zasmażanym z jajkiem i czosnkiem
semi
Sun, 26 Sep 2010 - 12:10
makaron z twarogiem na slodko, nalesniki, racuchy z jabłkami(ale nie na drozdzach a na sodzie), spagetti (sos z miesa mielonego i pomidorów zapuszkowanych)
grzałka
Sun, 26 Sep 2010 - 12:48
CYTAT(M4R7U6H4% @ Sat, 25 Sep 2010 - 21:37)
grzałka a ta zupę szpinakową to jak robisz?? I najważniejsze- czy może być szpinak mrożony?? Uwielbiam szpinak <mniaaaam> W ciąży często zajadałam się szpinakiem zasmażanym z jajkiem i czosnkiem
robię tylko z mrożonego
CrazyMary
Sun, 26 Sep 2010 - 19:56
Grzałka, a ten szybki makaron z warzywami, to jak robisz? Znaczy się jakie warzywa dajesz, że dzieci lubią, i świeże czy mrożone?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.