MarmotKa
Wed, 03 Nov 2010 - 16:34
Witam,
Dzis poszlam pierwszy raz do pracy, synek (5,5 miesiaca) po raz pierwszy zostal z Babcia.
Mam pomrozony zapas mojego mleka, w pracy tez dalej sciagam.
Z piciem z butelki nie ma problemu, sprawdzalismy to w ostatnim tygodniu.
Natomiast dzis wyszla sprawa o ktorej bym nie pomyslala- synek odmowil picia mojego mleka z butelki bo mialo dziwny smak- sama probowalam, faktycznie smakuje inaczej niz takie swiezo sciagniete. Czemu tak jest?
Mleko mroze w butelkach medeli, wygotowanych, specjalnie do tego przenaczonych. Wkladam buteleczki do osobnej zamrazarki o temp. ok -18C.
Dzisiejsze bylo z 21i 22.10.10. Wiec dosc 'swieze.
Rozmrazam je zgodnie z zaleceniami medeli- wieczorem ok 22 wyjelam mleko i wlozylam do lodowki by sobie spokojnie odtajalo. Ok 9-10 rano Babcia podgrzala mleko w podgrzewaczu...
Skad sie wzial ten dziwny smak??
Czy cos zle robie??
Pare dni temu probowalismy juz rozmrazac mala porcje mleka w ten sam sposob i nie byl problemu, malec jadl.
Dzis uratowalo nas to, ze zaczal juz jesc stale pokarmy, po prostu Babcia podala mu sloiczek wczesniej...
Czy ktoras z Was miala podobny problem??
Anilka
Thu, 04 Nov 2010 - 11:06
a jak sprawdzaliście czy będzie jadł z butelki, to kto go karmił?? Zostawała wcześniej już z babcią na tak długo??
MarmotKa
Thu, 04 Nov 2010 - 22:40
Malec np. dzis zjadl bez problemu mleko z butelki podane przez babcie jak mnie nie bylo. Tyle ze mleko bylo z wczoraj... z lodowki nie mrozone.
Wczoraj wieczorem zrobilismy jeszcze test- mleko z zamrazalnika wlozylismy od razu do podgrzewacza- mialo inny smak, lepszy niz to rozmrazane stopniowo w butelce, i to mlaec zjadl bez problemu. Moze mleko moze wlodowce stac tylko okreslony czas tj. np. 12h to za dlugo? mam na mysli mleko uprzednio zamrozone i przelozone do lodowki w celu rozmrozenia....
Anilka
Tue, 09 Nov 2010 - 10:19
a może mleko stojąc tyle czasu w lodówce przechodzi zapachami z lodówki i dlatego maluch nie chce a rozmrożone w podgrzewaczu już nie pochłania tych zapachów.
bumbum
Tue, 09 Nov 2010 - 11:02
Czytałam też gdzieś że mleko rozrożone za bardzo podgrzane poprostu kwaśnieje-nie wiem czy to był akurat ten smak.
U nas był podobny problem i do tej pory nie wiem co było jego przyczyną
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.