chciałabym zrobić w czwartek, ale nie mam przepisu, nigdy nie robiłam - poratujecie?
PodepnÄ™ siÄ™ pod temat
Najlepiej jakiś prosty, nieskomplikowany i sprawdzony. Oczywiście dziękuję
ja robiÄ™ ale takie malutkie,bez nadzienia,szybko sie robi
3 jaja 1/2 szkl.cukru 2 szkl.mąki 3 łyżeczki pr.do pieczenia 1 serek homogenizowany waniliowy olej cukier puder Jajka ubić z cukrem,dodawać stopniowo mąkę z pr.do pieczenia.Wymieszać a potem dodac serek i znów wymieszać.Nabierac łyżeczka i kłaść na rozgrzany olej.Wystudzone posypać cukrem pudrem
Dodorka dziękuję
Nie wiem, czy dzisiaj się wyrobię, ale na najbliższe urodziny napewno zrobię.
a ja dzisiaj jadłam pączki z ziemniaków! - zrobione przez jedną z pań ode mnie z pracy. w zyciu nie jadłam czegoś tak smacznego, poezja, rozpływały się w ustach. mam szczery zamiar popełnić je jutro osobiście, zobaczymy, czy wyjdą. Jak wyjdą to się podzielę przepisem.
ja zrobiłam wczoraj wg przepisu z netu i d.upa, nie wyszły. w środku surowe z wierzchu spalone nie wiem co źle zrobiłam...
Miałaś garnek z olejem na zbyt dużym gazie postawiony? Mi tylko wtedy pączki nie wychodzą. Jak się za szybko smażą.
Bardzo podobnie jak Dodorka ale inaczej
Ja robię takie: serek homogenizowany waniliowy 3 jajka 1.5 szklanki maki łyzeczka pełna proszku do pieczenia olej cukier puder Serek wymieszac z jajkami ( mikserem) na jednolita mase, dodac make, proszek do pieczenia, wymieszac. Mała łyzeczka klasc porcje ciasta ( ja staram sie nabrac sporo na lyzeczke i probuje aby do oleju wpadła zgrabna kuleczka ciasta ) na rozgrzany olej ( robie w garnku, oleju leje sporo aby paczki pływały). Posypac pudrem. Mnie sie zawsze udaja i sa pyszne.
Pączki ziemniaczane wyszły jak nalezy-czyli pysznie. poza ty, ze naturalnie je przypaliłam z lekka. ale w smaku poezja. jakby ktoś chcial przepis to służę.
emi, wrzucaj przepis
Pączki z ziemniaków:
10 dag drożdźy rozpuścić w szklance lekko ciepłego mleka, dodac ciut cukru i mąki, zostawić do wyrośnięcia. 1 kg ziemniaków- ugotować, zmielić, wystudzić 1/2 kostki margaryny - rozpuścić, wystudzić, dodać do zmielonych ziemniaków 6 żółtek 2 paczki cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu To, co powyżej wymieszać dobrze. Po wymieszaniu dodawac powoli kilogram mąki ciągle mieszając. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę w czymś dużym, bo wychodzi spore. Nastepnie formować pączki - ja brałam trochę łyżką na rękę, rozciągałam, na powstały placek nakładałam konfitury i zaklejałam. Nie mozna mocno ugniatac. Ciasto fajnie sie lepi, jest puszyste. Smażyc w oleju z dodatkiem łyżki spirytusu bądź octu. z podanych wyżej ilości wychodzi około 40 pączków - wielkości podobnej do tych, które się kupuje w sklepie. Dla tych, którzy tak jak ja nie mają pojęcia o smażeniu pączków-nie można robić duzych, bo się przypalają, zanim dojda w środku .
Powiedzcie jeszcze, jaki duży ma być ten serek homogenizowany ?
ja nie widzÄ™ w przepisie serka
W poście agapi i dodorki jest serek homo. Ja robiłam ten z przepisu agapi i dałam dwa serki po 150g. Pączki były puszyste i lekkie, pycha.
Tak, chodziło mi o przepis agapi dziękuje Dorotko25.
Zrobiłam z podwójnej porcji, ale dałam tylko dwa serki po 150g. Wyszły trochę "pancerne " ale też dobre W poście agapi i dodorki jest serek homo. Ja robiłam ten z przepisu agapi i dałam dwa serki po 150g. Pączki były puszyste i lekkie, pycha. Mówiłam, że sa pyszne Ja robie z serka na D... czasami tez daje wiecej niz jedno opakowanie. Mojej mamie czesto wychodza twarde ale ona robi na patelni i uzywa innego serka niz ja i moze dlatego...Ważne żeby oleju było dużo ( dlatego ja robie w garnku) i był dobrze rozgrzany.
Ja znałam je wcześniej, z identycznego przepisu, jaki Ty podałaś. I jak daję dwa serki po 150 i smażę w garnku na głębokim oleju, to są puchate... A serki dałam z Biedronki, myślę, że to może być kwestia serka .
emi dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|