Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Hej, jakie są wasz pomysły na przekąski dla dzieci, i jakie przekąski preferują wasze pociechy. Moje pomysły które zdobyły uznanie w oczach mojej córki to:
-Jabłko bez skórki pokrojone w kosteczkę -naleśniki z czekoladą -kanapka a la hot dog
Koniecznie wszytko musi być popite herbatą z cytryną
Filip_inka
Mon, 07 Mar 2011 - 13:54
Z racji sporego apetytu mojego dziecka w ramach przekasek dostaje marchewke pokrojona w waskie paseczki do pochrupania - uwielbia, miniaturowa papryke, melona, jabłko a czasem jakis serek lub miniaturowa pizze:)
KAROLA3DAW
Mon, 07 Mar 2011 - 15:30
Nasz Fabian jeszcze nie moze sobie az tak powybierac ale bardzo mu smakuje kisiel z Bobofruta
Danuśka
Tue, 08 Mar 2011 - 11:16
mini pizza, jak ją robisz?? Ja swoje kanapki a la hot dog robię tak:
Parówkę podgrzewam, bułkę również tyle że na patelni od środka (żeby była ładnie rumiana od wewnętrznej strony). Reszty już nie będę pisać, po prostu wszystko wsadzam do środka, ah no i koniecznie musi być przestudzona herbata
No i dzięki temu mogę przemycić warzywa!:)
_rybka
Wed, 09 Mar 2011 - 21:29
Opis: Kiełbasa homogenizowana, wędzona, parzona. Skad: Mięso wieprzowe 73, 6%, dekstroza, laktoza, E300 Kwas askorbinowy, E327 Mleczan wapnia, aromaty i ekstrakty przypraw, cebula w proszku, ekstrakt papryki, maltodekstryna, E250 Azotyn sodu, woda, sól, błonnik owsiany, hydrolizat białek mleka, cytrynian sodu. . To tak odnośnie wymienionej powyżej paróweczki.
Danuśka
Thu, 10 Mar 2011 - 13:50
Może te składniki E straszą ale to co jest dla mnie ważne to to że mięso jest oddzielane normalnie, nie mechanicznie i jak sama napisałaś 73, 6% to mięso wieprzowe. Zawsze jak jej robię parówki ma do tego dużo warzyw, ketchup robię sama więc też zdrowo. Generalnie uważam że jeżeli dziecko lubi parówki to Balbinki to dobry pomysł.
A jeśli chodzi o te E to poszukałam bo wiedziałam że niektóre są dobre (z programu wiem co jem:)
E300: Kwas askorbinowy
Witamina C
Pochodzenie: Występuje w większości owoców i warzyw. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii, a następnie chemiczne utlenienie.
Funkcje i cechy charakterystyczne: Kwas askorbinowy to inaczej witamina C; oznakowanie E300 oznacza, że witamina C jest antyoksydantem lub też stosowana jest jako polepszacz wartości wypiekowej mąki. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę C.
Produkty: Szerokie spektrum produktów.
Dopuszczalne dzienne spożycie: Nieograniczone.
Efekty uboczne: Nie wykryto efektów ubocznych w stosowanych stężeniach.
Ograniczenia żywieniowe: Brak; Kwas askorbinowy i askorbiniany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań religijnych, wegetarian i wegan.
Myślę że więcej chemii ma sok z kartonu...
_rybka
Thu, 10 Mar 2011 - 16:20
Generalnie wymieniana przez Ciebie marka parówek nie jest jedyną o takiej zawartości mięsa. Podobnych jest całkiem sporo. Są też takie, których producenci podają więcej mięsa w składzie. Może się mylę, ale reklamą mi to zalatuje.
Danuśka
Mon, 14 Mar 2011 - 12:30
niee! nie miało tak to zabrzmieć, jeśli zabrzmiało to przepraszam. Napisałam ten post bo naprawdę uważam że nie ma w nich jakiegoś strasznego świństwa to tyle w kwestii tych parówek.
Jeśli chodzi o przekąski znalazłam w internecie taki przepis, może już czas zmienić naleśniki na rogaliki :
ROGALUSY NUTELUSY czyli ROGALIKI Z NUTELLĄ
Składniki: 350 g mąki ½ margaryny 2 żółtka 20 g drożdży 230 g Nutelli (mały słoiczek) 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru
Przygotowanie ciasta: Rozpuścić drożdże w lekko podgrzanym mleku, dodać łyżkę cukru i kilka łyżek mąki, następnie wszystko wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia w miejscu ciepłym i bez przeciągów (około 20 minut). Po wyrośnięciu ciasta dodajemy: żółtka, rozpuszczoną margarynę, cukier waniliowy oraz mąkę. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasto rozwałkowujemy i tniemy w trójkąty. Nakładamy Nutellę i zawijamy ciasto zaczynając od podstawy trójkąta. Rogaliki wkładamy do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Z takiej ilości składników wychodzi ok. 30 szt. Smacznego!
marghe.
Mon, 14 Mar 2011 - 13:57
margarynę warto zastapić masłem
Danuśka
Fri, 18 Mar 2011 - 17:27
Tak też zrobiłam, dodatkowo do środka dodałam posiekane orzechy, wyszły pysznie i przyznam że nie tylko moje dziecko się nimi zajadało
Reewa
Wed, 30 Mar 2011 - 23:34
Moja 3 - letnia córcia uwielbia placuszki z otręb (2 łyżki otręb owsianych, jedna łyżka otręb pszennych), wymieszane z jednym jajkiem i łyżeczką serka homogenizowanego. Smażę to na patelce bez tłuszczu. Codziennie zjada po takim jednym małym placuszku (więcej nie można takiemu małemu dziecku, bo takie placuszki bardzo wspomagają metabolizm. Dobrze, że je lubi, bo takie otręby zawierają sporo wapnia, którego chyba jej brakuje (kruche, często bolące ząbki). Zresztą u nas kruche zęby to rodzinne.
Nessi
Wed, 30 Mar 2011 - 23:35
CYTAT(Reewa @ Thu, 31 Mar 2011 - 00:34)
Moja 3 - letnia córcia uwielbia placuszki z otręb (2 łyżki otręb owsianych, jedna łyżka otręb pszennych), wymieszane z jednym jajkiem i łyżeczką serka homogenizowanego. Smażę to na patelce bez tłuszczu. Codziennie zjada po takim jednym małym placuszku (więcej nie można takiemu małemu dziecku, bo takie placuszki bardzo wspomagają metabolizm. Dobrze, że je lubi, bo takie otręby zawierają sporo wapnia, którego chyba jej brakuje (kruche, często bolące ząbki). Zresztą u nas kruche zęby to rodzinne.
Dukanowa dziewczyna
anna.kotecka
Tue, 05 Apr 2011 - 20:41
Danuska nie przejmuj się - wszystkie fora sa w końcu po to, żeby wyrazić na nich swoją opinię, polecić jakiś produkt lub przed nim przestrzec
BTW dzięki za przepis na rogaliki
Ja mogę zrewanżować się przepisem na ciasteczka M&M`s. Nie bijcie proszę! To nie reklama! To czysta przyjemność
SKŁADNIKI:
* 150 g masła * 150 g brązowego cukru (w tym 1/3 białego) * 300 g mąki * 1 jajko * 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii * 1/2 łyżeczki sody * szczypta soli * kolorowe cukierki M&M 130 g
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać mąkę z sodą i solą, przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodawać po jednej łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania. Odłożyć 78 groszków do ozdoby(po 3 na ciastko, lub dowolnie), a resztę wmieszać do ciasta. Odstawić tak przygotowane do lodówki na 15 - 30minut. Po tym czasie formować w dłoniach kulki po 25-26 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 kolorowe żetony . Piec 12 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni. Dodam że mi wyszło 31 sztuk
Danuśka
Wed, 06 Apr 2011 - 10:36
CYTAT(Reewa @ Thu, 31 Mar 2011 - 00:34)
Moja 3 - letnia córcia uwielbia placuszki z otręb (2 łyżki otręb owsianych, jedna łyżka otręb pszennych), wymieszane z jednym jajkiem i łyżeczką serka homogenizowanego. Smażę to na patelce bez tłuszczu. Codziennie zjada po takim jednym małym placuszku (więcej nie można takiemu małemu dziecku, bo takie placuszki bardzo wspomagają metabolizm. Dobrze, że je lubi, bo takie otręby zawierają sporo wapnia, którego chyba jej brakuje (kruche, często bolące ząbki). Zresztą u nas kruche zęby to rodzinne.
A nie przypalają Ci się takie placuszki?? Ja pamiętam że kiedyś zapanierowałam podobnie kawałeczki kurczaka i strasznie mi się taka panierka przypalała:( finalnie wstawiłam kurczaczki do piekarnika bo inaczej nie dałoby rady:(
anna.kotecka- przepis fajny ale ja bym zamiast M&M'sów dodała orzechów w miodzie, fajne że w przepisie jest brązowy cukier. Próbowałyście kiedyś robić wypieki na miodzie? Ciekawa jestem jakby wyszły.
Sali_M
Sun, 10 Apr 2011 - 20:43
Moje dzieci uwielbiają naleśniki i takie placki naleśnikowo-jabłkowe, robię trochę gęściejsze ciasto naleśnikowe - dodaję gęstą kwaśną śmietanę zamiast części mleka i ścieram na grubych oczkach jabłka, daję trochę oliwy do ciasta i smażę bez tłuszczu. Amelia uwielbia z nutellą a Paulina z cukrem pudrem. Jak nie mam jabłek to wkrajam do ciasta banany, też wychodzą dobre.
Danuśka
Mon, 11 Apr 2011 - 12:05
dobry pomysł, choć przyznam że najbardziej lubię racuchy takie prawdziwe na drożdżach. Pamiętam jak pierwszy raz robiłam racuchy to zrobiłam cały gar taki 10 litrowy masy po czym jak się zrobiło w kuchni ciepło to końca nie było widać ów zrobionego przez mnie ciasta . W miarę robienia ciasto na racuchy powiększało swoją objętość, do tego musiała przekładać masę do dodatkowej misy bo tyle tego było. Generalnie zrobiłam ich setki, wszyscy moi znajomi byli nimi obdarowani
anna.kotecka
Mon, 11 Apr 2011 - 20:55
CYTAT(Danuśka @ Wed, 06 Apr 2011 - 10:36)
A nie przypalają Ci się takie placuszki?? Ja pamiętam że kiedyś zapanierowałam podobnie kawałeczki kurczaka i strasznie mi się taka panierka przypalała:( finalnie wstawiłam kurczaczki do piekarnika bo inaczej nie dałoby rady:(
anna.kotecka- przepis fajny ale ja bym zamiast M&M'sów dodała orzechów w miodzie, fajne że w przepisie jest brązowy cukier. Próbowałyście kiedyś robić wypieki na miodzie? Ciekawa jestem jakby wyszły.
Robiłam, oczywiście Najlepszy piernik wychodzi na miodzie, ale ma tak duzo przypraw, że nie dla wszystkich dzieci się nadaje.
Ale poza piernikiem kazde ciasto mozna miodem posłodzić. Jednak to dość drogo wychodzi...
anna.kotecka
Mon, 11 Apr 2011 - 21:01
CYTAT(Sali_M @ Sun, 10 Apr 2011 - 20:43)
Moje dzieci uwielbiają naleśniki i takie placki naleśnikowo-jabłkowe, robię trochę gęściejsze ciasto naleśnikowe - dodaję gęstą kwaśną śmietanę zamiast części mleka i ścieram na grubych oczkach jabłka, daję trochę oliwy do ciasta i smażę bez tłuszczu. Amelia uwielbia z nutellą a Paulina z cukrem pudrem. Jak nie mam jabłek to wkrajam do ciasta banany, też wychodzą dobre.
Fajne sa takie naleśnikowe wariacje Sama lubię takie zjesć
Jak lubisz kombinować, to polecę ci jeden przepis - należy do tych zdrowych
Wymieszaj mleko z olejem i jajami. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sól i ubijaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 10 minut. Nabieraj ciasto małą chochelką i wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, delikatnie przewróć go na drugą stronę i podsmaż. Podawaj naleśnik posmarowany jogurtem, przecierem owocowym lub twarożkiem.
Są na prawdę niezłe, polecam
Zuzia
Tue, 12 Apr 2011 - 22:26
Nie wiem, czy to mała przekąska, ale na 100% smaczna. Są to naleśniki z bananami smażone w karmelu. Bierzemy naleśnika na połowę układamy pokrojonego w plasterki banana i posypujemy cynamonem. Takie neleśniki kładziemy na patelnię, na której mamy karmel, czyli roztopione masło [musi być masło] + miód. Na tym to przysmażamy te nasze naleśniki z jednej i drugiej strony tak by banany się rozciapały. Uwielbiamy takie naleśniki.
anna.kotecka
Wed, 13 Apr 2011 - 21:55
Brzmi pysznie i chyba dośc szybko się to robi
Jak lubisz tego typu desery, to z pewnością spróbujesz mojego przepisu
Ekstremalnie prosta szarlotka sypana (bez jaj i mleka- wazne dla alergików) 1. 1.5-2 kilo jabłek obrac i zetrzec na grubej tarce, dodac 3 łyzki cukru, trohcę cynamonu i wymieszac (nie zjesc wszystkiego przed upieczeniem bo to pyszulka;) 2. do garnka wsypac 1 szklanke maki, 1 szklanke cukru, 1 szklanke kaszki manny i łyzeczke proszku do pieczenia, dokąłdnie wymieszac 3. torotwnice okragła (24 cm lub mniejszą) posmarowac masłem lub margaryna, wsypać 1/3 wymieszanych sypkich składników, na to połowe jabłek, znowu 1/3 sypkich, druga połowe jabłek i reszte sypkich 4. na wierzch zetrzec troche masła albo maragaryny, upiec. Słodkie, pachnące, robi sie 15 minut i nie da sie zepsuć. Smacznego.
Danuśka
Mon, 18 Apr 2011 - 14:12
Obydwa przepisy świetne, pierwszy musi równo wchodzić w boczki zaś drugi nie powiem mocno zaskakujący, nigdy o takiej szarlotce nie słyszałam!! Czy taki deser nie robi się galaretowaty jak dodajesz kaszy?
Ja czasem robię bardzo uproszczoną wersję szarlotki, mianowicie przekrawam jabłko na pół, wydrążam gniazdo i na wiesz daje porządną garść szybko zrobionej kruszonki, jak mam pod ręka to do kruszonki dodaje wanilię a no jabłek oczywiście cynamon. Polecam, piecze się około 30 min i jest bajecznie pyszne i proste:)
anna.kotecka
Mon, 18 Apr 2011 - 20:02
Nieee. Kasza jest dobra do wszystkiego. Cała kuchnia antyalergiczna jest na niej oparta. Duża częśc wegetariańskiej i ajurwedyjska. To, że po takim jedzeniu nie ma uczuleń, to bardzo istotne. Wiele dzieci ją ma. Dorosłych z resztą też.
Jak juz jestesmy w temacie kszy, to mam fajny przepis na pyszny obiad
Ryz i kaszę gotujemy razem w osolonej wodzie,aż zmięknie i płyn się zredukuje.Ziemniaki,cebulę,obraną marchew i natkę przepuszczamy przez maszynkę.Składniki łączymy ze sobą dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy.Każdą parówkę dzielimy na 6 kawałków,i każdy kawałek oblepiamy powstałą masą wilgotnymi dłońmi.Smażymy na oleju,na średnim ogniu,podajemy z warzywami,lub sosem.
Na prawdę wychodzi super
Czasami robię jeszcze inne kotlety. Nazywaja się po prostu - kotlety z kaszy jęczmiennej.
1. Kaszę wsypać do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody. Od momentu gdy zawrze, gotować około 40 minut pod przykryciem. 2. Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć. Usmażyć na gorącym oleju. Zdjąć z patelni. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę. 3. Wątróbkę, cebulę i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. 4. Z masy formować małe kotleciki. Panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówkami.
Danuśka
Thu, 21 Apr 2011 - 11:00
fajne mam wrażenie że takie przepisy się tworzą jak nie masz nic w domu a trzeba coś ugotować. Jeśli chodzi o takie kotlety to mi jak byłam mała zawróciły w głowie kotlety ziemniaczane, to też obecnie często je robię, najbardziej lubię je w sosie pieczarkowym ale oczywiście można sobie tutaj wariować z różnymi wersjami Poniżej podaje przepis :
Potrzebne składniki
* ugotowane ziemniaki * mąka * jajko * olej * sól i pieprz * szczypiorek lub koperek (opcjonalnie)
Przepis podstawowy
Ugotowane i przynajmniej trochę przestudzone ziemniaki trzeba dobrze wycisnąć. Można tego dokonać na kilka sposobów:
* ręcznie ubić ugniatarką do ziemniaków (można pomagać sobie widelcem), * przepuścić przez maszynkę do mięsa, * zastosować specjalną ugniatarkę, która z działania przypomina wyciskarkę do czosnku, jednak jest dużo większa.
Do wyciśniętych ziemniaków wbijamy jajko, a następnie dosypujemy mąki. Ilość mąki zależy od własnych preferencji, kotlety są dobre zarówno jak wsypiemy około trzech łyżek, jak również gdy dodamy mniej więcej 1/3 ilości ziemniaków. W pierwszym wariancie będą bardziej miękkie, bardziej ziemniaczane, można je krócej smażyć i chyba będą bardziej zdrowe. Drugi wydaje się być gorszy: zużywamy więcej mąki, więcej wyrabiamy, dłużej smażymy — jednak warto go przynajmniej raz wypróbować, żeby przekonać się czy smak nie zrekompensuje tego wszystkiego.
Masę solimy, pieprzymy i przechodzimy do wyrabiania. Jeśli zdecydowaliśmy się na małą ilość mąki, można spróbować wymieszać wszystko łyżką. Przy większej ilość raczej nie obędzie się bez wyrabiania dwiema rękami.
Z wyrobionego ciasta formujemy małe lub średnie kotlety, które obtaczamy w bułce. Dla ładnego efektu wizualnego (i chyba trochę lepszego smażenia) warto lekko ponacinać kotlety nożem w kratkę. Teraz nie pozostaje już nic innego jak smażenie i podawanie.
anna.kotecka
Mon, 25 Apr 2011 - 20:13
Jak czytałam ten przepis, nabrałam ochoty na placki ziemniaczane Takie zwykłe z odrobiną cukru ) Pycha - musze zrobić, bo dawno nie jadłam )
Jak najbardziej lubicie placki ziemniaczane? Macie swój sposób na ożywienie ich smaku?
Danuśka
Wed, 27 Apr 2011 - 14:42
od razu pisze ze to nie dla dzieci ale ja placki ziemniaczane najbardziej lubię z serkiem philadelphia łososiem i kawiorem coś a la bliny, w takiej wersji mogę ich zjeść nawet 5!!:)
anna.kotecka
Wed, 27 Apr 2011 - 21:49
To prawda, ryba ciężko przechodzi
Ale placuszki z ananasem lub jabłkami do wyboru - owszem Dzielę się przepisem oczywiście
SKŁADNIKI:
* 250 ml pełnotłustego mleka * 1,5 szklanki mąki pszennej * 3 łyżki cukru pudru * 4 łyżki soku z ananasów * 1 jajko * 10 dag ananasów z puszki * 2 dag drożdży * szczypta soli * olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Odsączyć ananasy, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po czym usmażyć jak racuchy z obu stron na rozgrzanym oleju.
marghe.
Thu, 28 Apr 2011 - 20:03
Lepszy i zdrowszy będzie świeży ananas
Danuśka
Fri, 29 Apr 2011 - 11:03
świeży ananas oczywiście jest pyszny, sama potrafię zjeść połowę Jednak różne placki z owocami to już inna bajka która mimo faktu że jest mniej zdrowa to często nie mogę się oprzeć. Najbardziej uwielbiam racuchy z cukrem pudrem, wiem strasznie kaloryczne i lepiej dać pieczone jabłko z piekarnika ale co poradzę kocham ten smak!!
asinek
Thu, 25 Apr 2019 - 10:22
Ja też bardzo lubię takie placki z warzywami albo owocami i one doskonale sprawdzają się i na obiad i na jakąś przekąskę na wynos. Ale niestety ze względu na problemy z brzuszkami moim i moich najbliższych musiałam nieco zmienić dietę i zamiast dań i przekąsek typowo mlecznych wprowadzić produkty bez laktozy. I o ile kiedyś to faktycznie był problem, tak teraz można je dostać w wielu sklepach (ja akurat kupuję te [edit: moderacja], ale myślę, że podobną jakość i smak mają też inne produkty). Dzięki temu nie musiałam rezygnować chociażby z naszych ulubionych pieczonych owsianek, babeczek, a nawet twarożku z warzywami, który sam sprawdza się doskonale, ale jest też fajnym farszem do naleśników, a nawet takich dużych ugotowanych wcześniej makaronowych muszli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.