To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Przepisy wegetariańskie

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

i.
Poszukuję przepisów na proste, szybkie i pyszne dania bezmięsne.
W zasadzie jem w kółko pieczarki w każdej postaci, makarony z sosami i ryż z warzywami. Dieta dość monotonna, ale dodatkowo gotuję dla reszty rodzinki obiadki mięsne, więc nie bardzo mam czas na wymyślanie wegetariańskich dań.
Marghe
Ilka, ziemniaki pieczone na 100 sposobów, leczo warzywne, risotta, tysiące przepisow na makarony, salatki, zupy na bulionie warzywnym. Od groma tego tutaj jest icon_biggrin.gif , zapiekanki, naleśniki z farszami warzywno serowymi...
M.
Małgoś.dz
Tak jak mówi Marghe, na forum zebrało się tego przy okazji różnych innych wątków - całe mnóstwo.
Ja sama (bezmięsna icon_wink.gif ) podawałam różne wegetariańskie przepisy.
Powtarzać chyba nie ma sensu. Chyba, że coś nowego. icon_rolleyes.gif

A znasz takÄ… stronkÄ™? https://www.wegekucharz.host.sk/
Może tam coś ciekawego dla siebie wynajdziesz.
Małgoś.dz
No dobra, wkleję jeszcze co nieco. Może coś Ciebie zainteresuje. Przepisy pochodzą z "mniammniama".

LASAGNIE Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ (dodam, że przepis sprawdziłam. Lasagnie jest naprawdę pyszna i bardzo sycąca. icon_biggrin.gif Z powodzeniem nadaje się na obiad dla całej rodziny).

ok. pół pudełka płatów lasagne (ok. 22 dag)
15 dag czerwonej soczewicy
40 dag pieczarek
4 dag startego zółtego sera
puszka pomidorów w zalewie
mała puszka koncentratu pomidorowego
2 cebule
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, oliwa

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki. Jak puszczą sok, dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przykryć i dusić kilka minut do miękkości ziarna. W zasadzie powinno być w farszu troche płynu, aby płaty lasagne mogły go wchłonąć.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Układać na przemian lasagne i farsz. Górną warstwę posypać zółtym serem.
Piec pod przykryciem w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.


WARZYWNY ENCHILADES

1 zielona papryka, pokrojona w kostke
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
1 mala cebula, posiekana
2-3 duze zabki czosnku, posiekane
1 lyzka przyprawy chili
1/2 lyzeczki soli lub wiecej, do smaku
1 puszka (~420g) czerwonej fasoli
1 puszka (~420g) czarnej fasoli
1 puszka (~300g) kukurydzy
1 mala cukinia pokrojona w kostke
1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
1 sredni pomidor

Sos:
1 puszka pomidorow (400g)
mala puszeczka (100g) papryczek chili
1 1/2 lyzeczki cuminu
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/2 lyzeczki curry
2 zabki czosnku
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
kilka kropel Tabasco
1 szklanka gestej kwasnej smietany

10 duzych tortilli (z maki pszennej)
1 szklanka (100 g) startego sera cheddar

Na rozgrzanym oleju sauté papryke, marchewke, cebule i czosnek przez kilka minut, az cebula zmieknie. Dodac chili i jeszcze chwile dusic. Dodac pozostale skladniki i dobrze podgrzac.

Przygotowac sos:
Wszystkie skladniki sosu z wyjatkiem smietany zmiksowac w blenderze az powstanie gladki sos, dodac smietane i dobrze wymieszac. Doprawic do smaku jezeli konieczne.

Tortile ulozyc jedna na drugiej na talerzu, przykryc wilgotnym papierowym recznikiem i podgrzac w mikrofalowce przez minute, az beda miekkie i cieple. Na kazdej tortili klasc okolo 1/2 szklanki nadzienia, posypac lyzka startego sera i zawijac. Ukladac w duzym (33x23cm) zarodopornym naczyniu lekko wysmarowanym maslem. Kiedy juz wszystkie sa nadziane i ulozone, zalac je przygotowanym sosem. Naczynie przykryc folia aluminiowa i piec w temperaturze 180ºC przez okolo 30 minut, zdjac folie, posypac startym zoltym serem i wlozyc do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut, az ser sie rozpusci.


FASOLKA PO PROWANSALSKU

60 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
1-2 cebule
oliwa
3-4 dojrzałe pomidory
2 zÄ…bki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę - na złoty kolor.
Do cebuli dodać pomidory, zmiażdżony czosnek i zioła. Poddusić mieszając aż powstanie gęsty sos. Wymieszać fasolkę z pomidorami.
emkaes
To może ja coś podpowiem - takie obiadki dla całej rodziny. Jak nie będziesz gotowała osobno dla wszystkivh to zaoszczędzisz na czasie.
Kotleciki ryżowo-serowe:
1 ugotowany woreczek ryżu
kawałek sera żółtego
jajko, przyprawy, bułka tarta do panierki
Do ugotowanego ryżu jeszcze ciepłego ścieramy ser żółty (tak by się troch rozpuścił) , wbijamy jajko, przyprawiamy (jak kto lubi, trzeba dość "mocno" przyprawić żeby nie były mdłe), mieszamy, formujemy małe kotleciki, panierujemy w bułace (lekko ją wgniatając w kotleta) i na patelkę. Pychotka
Zapiekanka niemiecka
Ugotowne ziemniaki w mundurkach
słoik ogórków kiszonych
cebula, przyprawy
Podgotowane ziemniaki już bez skórki kroimy w dość duże kawałki (ja biorę ziemniaka i tak go w ręku nożem odcinam po kawałku). Wnaczyniu żarodpornym (wysmarowanym olejem) układamy warstwami: ziemniaki, cebulę w krążkach i kiszone ogórki (duża kostka). Możemy każdą warstwę przyprószyć pieprzem i solą. Na koniec wszystko podlewamy wodą z ogórków i troszkę oliwką. Do pierkarnika na ok 30 min. Podawać np z jajkiem sadzonym lub mięsem. Najlepsza na drugi dzień jak się przegryzie. Trzeba jej zrobić duuużo bo schodzi na pniu icon_biggrin.gif
Pozdrawiam, Magda
użytkownik usunięty
[post usunięty]
i.
Dzięki za przepisy i adresy stronek icon_biggrin.gif W sumie wegetarianizm nie jest moją ideologią życiową - choć jak czasem zobaczę co zwierzęta muszą przeżyć żeby trafić na nasz stół - to mnie zatyka. Ostatnio pokazywali w telewizji rzeźnię - gdzie znęcano sie nad świniami wrzucając je żywe do wrzątku icon_evil.gif
Ja po prostu nie lubię mięsa, nie smakuje mi. Kurczaka jeszcze przełknę, ale jeśli idzie o czerwone mięso to jego smak i zapach odrzuca mnie.
W zasadzie nie jadam mięsa od kilkunastu lat - w ciąży i podczas pierwszego półrocza karmienia zrobiłam sobie przerwę, bo morfologia pozostawiała wiele do życzenia.
Maciek
CYTAT(Rosa*)
Podsyłam Ci adres stronki, która zdaobył dla mnie mój facet, jeszcze tam nie zaglądałam:
https://wege.dzieciak.pl  
Podobno sÄ… tam tez przepisy.

Nie jest w dobrym stylu reklamować jedno forum na innym, więc powiem króciutko: wegedzieciak to forum dla rodziców wegetariańskich. Przepisy się tam pojawiają, rozmawiamy też o różnych sprawach zdrowotnych i ... życiowych wink.gif
Więcej można zobaczyć samemu...
justin
dziekuję za namiary na inne sprawdzone stronki. Moje dziecko starsze postanowiło być wegetarianką i nie wiem co mam jej gotować. Zwłaszcza, że z warzyw to tylko ogórek i pomidor.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.