Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Załozyłam nowy wątek bo boję sie , że na stary nikt nie zagląda... Szykuję za dwa tygodnie imprezę w domu- na 12 osób. ( chrzciny) I mam pytania... Najpierw plan. Ponieważ goście z daleka przyjadą rano wiec- normalnie śniadanko. Całą ucztę więc musze przygotowac w sobotę i i tylko rano w niedziele dokończyć- mały metraż mieszkania mam więc do 9 musze się uwinąć. Planuję : ziemniaki zapiaszczone- przygotuję w sobotę, musze tez zwykle ugotować niestety dodatkowo , schab zapiekany- który Ty Rosa podałaś z pomidorami i śmietaną... Tylko czy przyprawić ten schab wczesniej? natrzec czymś? Czy mogę go wstawić w niedzielę przed mszą do piekarnika a potem odgrzać z tymi ziemniakami? ( czy nie wysuszy się za bardzo leząc w piekarniku te 4 godzinki juz upieczony?) Nie chcę żeby goście czekali godzinę na upieczenie... Przede wszystkim potrzebuje dokładny przepis- proporcje Czy blechę trzeba czymś wysmarować?mam baaaardzo starą kuchenke i blachę musze wykładać folią alum. Napisz mi prosze jak dla laika czy np. obierasz skórkę z pomidorów Chyba dwa kg mięska powinno starczyć? Teraz zupa Marghe Chcę wyprobować bo pysznie skład wygląda: krem z marchwi i pomarańczy oraz brokułowy z kuleczkami serowymi. I tez- moge go zrobić w sobotę? jeszcze nie wiem co będzie lepiej pasować. Niestety z surówkami jestem mocno na bakier- nawet zwykły sos z oliwy chyba kupię gotowy Sałata+ rzodkiewka i sosik- będzie pasował pewnie.... Proszę Cię bardzo o przepis na mizerię z orzechami.... może jakiś inny wariant ....
Jeśli macie jakies pomysły co do obiadku..co będzie ew. innego pasowac to proszę o radę.. chcę żeby było ciekawie ale jak to zwykle bywa- żebym nie umęczyła sie za bardzo i dobrym humorem gosci bawiła
marghe.
Wed, 30 Mar 2011 - 14:11
Justa, odpiszę później, ok>?
pomidorro
Wed, 30 Mar 2011 - 14:18
ok..jeszcze duuzo czasu mam... zapomnialam dodac, że chyba sałatke owocowa zrobię- właśnie szukam przepisu fajnego...gruszki muszą byc obowiązkowo! Podobno niezle są jak się zaleje wisniowka domowa ( a mam)..tylko dzieci pokrzywdzone
marghe.
Wed, 30 Mar 2011 - 18:19
to zrób dwie salatki Jedna z alkoholem druga bez
zupy brokułowej lepiej nie robić z wyprzedzeniem, może starcic kolor i zrobić się szaro bura. Reszta potem. Muffiny mi się pieką .. a raczej Gabie się pieką, ja ino pilnuję
Ammm
Thu, 31 Mar 2011 - 19:12
Ja wprawdzie nie Marghe. i nie Rosa, ale ja bym się chyba nie porywała na schab... Ze schabem to nigdy nie wiadomo na co się trafi: może być mięciutki i soczysty jak marzenie, a może być jak podeszwa i nie nie poradzimy. Szczególnie jeżeli pierwszy raz robi się wg nowego przepisu (chyba, że planujesz próbę generalną).
pomidorro
Thu, 31 Mar 2011 - 19:57
Ammm dlatego poszukuję sprawdzonego przepisu na schab Kurczak zawsze wychodzi- szczególnie taki w zalewie z dżemem żurawinowym_ pyszny jest... schabu pieczonego nie robiłam jeszcze... Ale niestety M. odmówił kurczaka- bo zawsze jest na imprezach kurczak ( bo wychodzi )i jest tani..... nadal nie mam zupy A schab zrobie w sobote - poniewaz mam stary piekarnik musze go wyczuc...ciasta np. nie wychodzą- od dolu spalone a z wierzchu ledwo zezłocone - ...do czwartku musze miec ustalone wszystko bo trzeba zamówić mięso i zrobic zakupy....
Co do sałatek to wszystko zalezy od tego na jakie mięso się zdecydujesz. Skoro kurczak zbyt pospolity to może indyk
pomidorro
Fri, 01 Apr 2011 - 18:23
Marghe wszystko zalezy od tego czy mi wyjdzie ten schab..ale niestety Rosa się nie odezwała Spróbuję jednak go zrobić jutro... I pierwsza wersja: zupa kulkowa( z mięsem mielonym)lub krem z marchwewki , kurczak w żurawinie , ziemniaki- i muszę dobrać sałatkę druga opcja: znalazłam coś takiego https://whiteplate.blogspot.com/2009/04/kre...oquefortem.html tylko podgrzeję i dodam smietanę i ser w niedzielę przed podaniem...( muszę wypróbowac ją..może robiłas cos podobnego?) i do tego ten schab... i surówki- brak pomysłu... A moze masz jakiś fajny przepis na mięsko? Tylko trzeba brac popawkę na beznadziejny piekarnik jak próbowałam upiec całego kurczaka na piwie to skończyło się zadymieniem mieszkania Odezwę sie w poniedziałek
marghe dzieki..zaraz przejrze.... zupe robi mama ( kulkowa)- niestety właśnie mi sie rozłozyły dziewczyny- zaraz do lekarza idę... juz w panike wpadam- bo o ile dzieci zdrowe to się da cos zrobić..ale przy dwójce chorych to niestety czasu brak Więc będzie ten kurczak z dżemem żurawinowym ( słodko- kwasny jest) nie wiem czy robiłaś..moge wrzucic przepis chociaz ten kurczak w piwie- super chyba jest! i zaryzykuję- schab z fetą( tylko bez oliwek) ....takze do tego musimy dobrac sałatki...surówki...
ta z cukini fajna- tylko ją trzeba robić przed podaniem? No i jaki ocet balsamiczny kupic? Jeszcze przydałoby się cos zielonego- typu sałata ( jakie rodzaje?) niewiem- może z pomidorami, rzodkiewka- no wiesz- taka wiosenna Będe miała mało czasu więc może dodatkowo kupię pare sztuk typu colesław.. chociaz wydaje mi sie ze ona nie będzie pasowac do schabu z pomidorami i fetą DO kurczaka pasuje coś kwasnego raczej...
marghe.
Mon, 04 Apr 2011 - 12:23
Cukinię możesz zrobic kilka godzin przed podaniem i wstawic do lodówki. NAjwyżej nie będzie aż tak chrupiąca
sałatka wiosenna jak najbardziej . Kup kilka rodzajów sałat - masłową, dębolistną itp .. a do nich możesz dorzucić roszponkę, ładnie wygląda i jest b. delikatna w smaku. Dorzucisz rzodkiewkę, szczypiorek i ogórka i będzie ok. Pomidory bym sobie jeszcze darowała, no chyba, że koktajlowe. Delikatny vinegret, albo sos jogurtowy i z głowy.
Co do coleslaw to nie poradzę, bo nie przepadam. Zwłaszcza za kupną. Kapuścianą surówke wolę zrobić sama - może z suszonymi morelami, czosnkiem i sosem majonezowo jogurtowym?
marghe bardzo Ci dziękuję za pomoc... a sałatka z morelami brzmi pysznie No to juz wszystko chyba mam..jeszcze tylko ten schabik jutro zrobie na próbe to będe wiedziała czy przyprawiac go czy nie a przepis...goraco mi się zrobiło bo nie moge go znależć - jeszcze raz zadzwonie do tesciowej i tu wrzucę przepis
skanna
Mon, 04 Apr 2011 - 17:36
Justa, nie wiem, jaki jest ten przepis na schab, ale z mojego doświadczenia wynika, że schab jest bardziej kruchy i soczysty, jeśli wcześniej skropimy go delikatnie octem. Od kiedy dodaję ocet winny do marynaty, to przestałam mieć problem ze schabem.
pomidorro
Mon, 04 Apr 2011 - 17:59
Skanna dzięki! marynatę pewnie zrobię...czosnek, sól, troche oliwy ( i odrobina octu nie powinno sie gryżć) i może bazylię... zobaczymy co z tego wyniknie- juz jutro
pomidorro
Tue, 05 Apr 2011 - 18:59
Kurcze w zalewie 3-4 udka- przyprawić i obsmazyć w jajku i mące. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym Zalewa: 1/3 kostki masła- rozpuścić 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pokrojona w talarki 1/2 szkl. keczupu 1/4 szkl. occtu 10 % ( ja daję połowe tego wg. mnie lepiej smakuje) 1/2 kostki rosołowej z kury 1 płaska łyżka wegetty 3 łyżki dżemu żurawinowego lub sliwkowego... Zalać kurczaka i wstawic do piekarnika na 1,5 godziny
teraz zamierzam dodać jeszcze suszoną żurawinę
a schab wyszedł ok..ale wydaje mi się , ze taki zestaw bardziej pasuje do piersi..i chyba jeszcze sypne troszke parmezanem wszystko
edit: chociaz wegetty nie stosuje tutaj jej jakos nie czuć
pomidorro
Tue, 05 Apr 2011 - 22:28
jeszcze jak moge prosić ( juz mi glupio) o dokladny przepis- proporcje na vinegrette do sałaty? Jedna misa będzie z takim sosem i parmezanem( ?), a druga- normalnie ze smietaną edit: znalazlam taki; 4 łyzki oliey, tyle samo wody, pół cytryny-sok, 2 łyzki musztardy, sól, pieprz.... cos jeszcze powinnam dodac?
marghe.
Wed, 06 Apr 2011 - 09:30
a dlaczego Ci głupio?
Sęk w tym, że sosy robię zupełnie na oko. Wody nie dodaję. Jeśli jest za gęsty to dolewam cytryny albo octu, ale weź porpawkę na to, że ja uwielbiam wszystko co kwaśne
Jakiej musztardy będziesz używac? Bo jesli Dijon to 2 łyżki to może byc nieco za dużo. Dodaj jedną, wymieszaj i spróbuj czy nie za ostre
W winegrecie lubię tez czosnek - ale to kwestia gustu. Zazwyczaj dodaję 1 ząbek -zmiażdżony
pomidorro
Wed, 06 Apr 2011 - 14:13
dijon uzyję..dziękuję za rady- a cukier dodajesz? nie wiem czy dodawac parmezan czy nie...zobaczę dzisiaj cały dzień chodzą za mną ravioli ( ciasto ze szpinakiem) nadziewane kurczakiem..przypomniał mi się smak jak jadłam je w knajpce z przepysznym sosem serowym...był tak kremowy że szok A to wszystko przez CIebie Marghe i zdjęcie ravioli na blogu
marghe.
Wed, 06 Apr 2011 - 17:44
:D Nie, nie dodajÄ™ cukru
co do parmezanu, mozesz dodać w dużych płatkach
pomidorro
Sun, 10 Apr 2011 - 20:52
dziekuję jeszcze raz za pomoc. jedzonko wszystkim smakowało..choc zapiaszczone ziemniaki przegrały zdecydowanie z mlodymi ziemniakami z koperkiem i masłem za to kuraczak z pomidorami i wszystkie sałatki zniknęły ze stołu
marghe.
Sun, 10 Apr 2011 - 22:03
bo co młode to młode
milutka
Sun, 17 Apr 2011 - 12:47
PodepnÄ™ siÄ™ pod temat
Mój mąż pracuje w Niemczech i w Wielki Piątek przyjeżdża do domu razem ze swoim pracodawcom i jego żoną, zostają do soboty. No i mąż poprosił mnie, abym przygotowała kaczkę pieczoną, bo im się bardzo marzy. Nie wiem czy piec ją w całości w piekarniku, czy jak zawsze podzielić na części i smażyć na patelni. Wtedy pyszny sosik się wytworzy.
Druga sprawa co podać do tej kaczki? obiad ma być typowo polski, czyli do kaczki buraki czy modra kapusta? do tego ziemniaki z wody, czy w innej postaci? kurczę, ale mam stresa . Do tego nie znam języka , ale zrozumiem jak powiedzą "das ist gut"
Co podać do picia sok, kompot, wino, piwo? Niemcy lubią polskie piwo, ale do kaczki chyba nie pasuje?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.