To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Rosa Marghe- pomożecie ?:)

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

pomidorro
Załozyłam nowy wątek bo boję sie , że na stary nikt nie zagląda...
Szykuję za dwa tygodnie imprezę w domu- na 12 osób. ( chrzciny)
I mam pytania...
Najpierw plan.
Ponieważ goście z daleka przyjadą rano wiec- normalnie śniadanko. Całą ucztę więc musze przygotowac w sobotę i i tylko rano w niedziele dokończyć- mały metraż mieszkania mam więc do 9 musze się uwinąć.
Planuję : ziemniaki zapiaszczone- przygotuję w sobotę, musze tez zwykle ugotować niestety dodatkowo , schab zapiekany- który Ty Rosa podałaś z pomidorami i śmietaną...
Tylko czy przyprawić ten schab wczesniej? natrzec czymś? Czy mogę go wstawić w niedzielę przed mszą do piekarnika a potem odgrzać z tymi ziemniakami?
( czy nie wysuszy się za bardzo leząc w piekarniku te 4 godzinki juz upieczony?) Nie chcę żeby goście czekali godzinę na upieczenie...
Przede wszystkim potrzebuje dokładny przepis- proporcje icon_smile.gif Czy blechę trzeba czymś wysmarować?mam baaaardzo starą kuchenke i blachę musze wykładać folią alum. Napisz mi prosze jak dla laika czy np. obierasz skórkę z pomidorów 29.gif
Chyba dwa kg mięska powinno starczyć?
Teraz zupa Marghe icon_smile.gif Chcę wyprobować bo pysznie skład wygląda: krem z marchwi i pomarańczy oraz brokułowy z kuleczkami serowymi.
I tez- moge go zrobić w sobotę? jeszcze nie wiem co będzie lepiej pasować.
Niestety z surówkami jestem mocno na bakier- nawet zwykły sos z oliwy chyba kupię gotowy 29.gif
Sałata+ rzodkiewka i sosik- będzie pasował pewnie....
Proszę Cię bardzo o przepis na mizerię z orzechami.... może jakiś inny wariant ....

Jeśli macie jakies pomysły co do obiadku..co będzie ew. innego pasowac to proszę o radę.. chcę żeby było ciekawie ale jak to zwykle bywa- żebym nie umęczyła sie za bardzo i dobrym humorem gosci bawiła icon_smile.gif
marghe.
Justa, odpiszę później, ok>?
pomidorro
ok..jeszcze duuzo czasu mam...
zapomnialam dodac, że chyba sałatke owocowa zrobię- właśnie szukam przepisu fajnego...gruszki muszą byc obowiązkowo! icon_smile.gif
Podobno niezle sÄ… jak siÄ™ zaleje wisniowka domowa ( a mam)..tylko dzieci pokrzywdzone 29.gif
marghe.
to zrób dwie salatki icon_smile.gif
Jedna z alkoholem druga bez

zupy brokułowej lepiej nie robić z wyprzedzeniem, może starcic kolor i zrobić się szaro bura.
Reszta potem. Muffiny mi siÄ™ piekÄ… icon_smile.gif.. a raczej Gabie siÄ™ piekÄ…, ja ino pilnujÄ™
Ammm
Ja wprawdzie nie Marghe. i nie Rosa, ale ja bym się chyba nie porywała na schab... Ze schabem to nigdy nie wiadomo na co się trafi: może być mięciutki i soczysty jak marzenie, a może być jak podeszwa i nie nie poradzimy. Szczególnie jeżeli pierwszy raz robi się wg nowego przepisu (chyba, że planujesz próbę generalną).
pomidorro
Ammm dlatego poszukuję sprawdzonego przepisu na schab icon_smile.gif Kurczak zawsze wychodzi- szczególnie taki w zalewie z dżemem żurawinowym_ pyszny jest... schabu pieczonego nie robiłam jeszcze...
Ale niestety M. odmówił kurczaka- bo zawsze jest na imprezach kurczak ( bo wychodzi 29.gif )i jest tani.....
nadal nie mam zupy icon_sad.gif
A schab zrobie w sobote - poniewaz mam stary piekarnik musze go wyczuc...ciasta np. nie wychodzą- od dolu spalone a z wierzchu ledwo zezłocone icon_sad.gif- ...do czwartku musze miec ustalone wszystko bo trzeba zamówić mięso i zrobic zakupy....
pomidorro
puk puk 06.gif
marghe.
Justa, zupę marchewkową możesz spokojnie zrobić dzień wcześniej.

Co do sałatek to wszystko zalezy od tego na jakie mięso się zdecydujesz.
Skoro kurczak zbyt pospolity icon_wink.gif to może indyk icon_smile.gif
pomidorro
Marghe wszystko zalezy od tego czy mi wyjdzie ten schab..ale niestety Rosa się nie odezwała icon_sad.gif
Spróbuję jednak go zrobić jutro...
I pierwsza wersja: zupa kulkowa( z mięsem mielonym)lub krem z marchwewki , kurczak w żurawinie , ziemniaki- i muszę dobrać sałatkę
druga opcja:
znalazłam coś takiego
https://whiteplate.blogspot.com/2009/04/kre...oquefortem.html
tylko podgrzeję i dodam smietanę i ser w niedzielę przed podaniem...( muszę wypróbowac ją..może robiłas cos podobnego?)
i do tego ten schab...
i surówki- brak pomysłu...
A moze masz jakiś fajny przepis na mięsko? icon_smile.gif Tylko trzeba brac popawkę na beznadziejny piekarnik icon_sad.gif
jak próbowałam upiec całego kurczaka na piwie to skończyło się zadymieniem mieszkania 29.gif
Odezwę sie w poniedziałek icon_smile.gif
marghe.
Justa, robiłam coś takiego
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/0...-zupa-krem.html

przepisów na mięso mam sporo ale nie wiem co by Cię interesowało.
Eskalopki cielęce w cytrynie?
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,321327...718.html?wv.x=1 (wybacz zdjecia..)
wieprzowina z octem balsamicznym
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,574622...?wv.x=1&v=2
schab ale nie pieczony
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62605203,62605203.html
kurczak w piwie
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,108962609,108962609.html
kurczak z cytrynÄ… i oliwkami

Sałatkę dobierzemy w poniedziałek icon_wink.gif
pomidorro
marghe dzieki..zaraz przejrze....
zupe robi mama ( kulkowa)- niestety właśnie mi sie rozłozyły dziewczyny- zaraz do lekarza idę...
juz w panike wpadam- bo o ile dzieci zdrowe to się da cos zrobić..ale przy dwójce chorych to niestety czasu brak icon_sad.gif
Więc będzie ten kurczak z dżemem żurawinowym ( słodko- kwasny jest) nie wiem czy robiłaś..moge wrzucic przepis icon_smile.gif
chociaz ten kurczak w piwie- super chyba jest!
i zaryzykuję- schab z fetą( tylko bez oliwek) ....takze do tego musimy dobrac sałatki...surówki...

marghe.
Nie robiłam, dawaj przepis icon_smile.gif

Wracając do warzyw. Jakie wchodzą w grę? Na ciepło? Na zimno?
Wspominałaś o ogórkach
może coś takiego
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77739000,77739000.html
sałaty rózne
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,114646847,114646847.html
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,692572...?wv.x=1&v=2
szpinak z owocami
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60930836,60930836.html

marynowane warzywa
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,100006037,100006037.html
marchewka
https://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91954209,91954209.html


zerknij, może coś z tego Ci podpasuje
https://miszmasz-marghe.blogspot.com/search...el/sa%C5%82atki

Daj znać, jakby co jeszcze poszperam icon_smile.gif

I zdrowia życzę
pomidorro
ta z cukini fajna- tylko ją trzeba robić przed podaniem? No i jaki ocet balsamiczny kupic?
Jeszcze przydałoby się cos zielonego- typu sałata ( jakie rodzaje?) niewiem- może z pomidorami, rzodkiewka- no wiesz- taka wiosenna icon_smile.gif
Będe miała mało czasu więc może dodatkowo kupię pare sztuk typu colesław.. chociaz wydaje mi sie ze ona nie będzie pasowac do schabu z pomidorami i fetą icon_sad.gif
DO kurczaka pasuje coÅ› kwasnego raczej...
marghe.
Cukinię możesz zrobic kilka godzin przed podaniem i wstawic do lodówki. NAjwyżej nie będzie aż tak chrupiąca

sałatka wiosenna jak najbardziej icon_smile.gif. Kup kilka rodzajów sałat - masłową, dębolistną itp .. a do nich możesz dorzucić roszponkę, ładnie wygląda i jest b. delikatna w smaku. Dorzucisz rzodkiewkę, szczypiorek i ogórka i będzie ok. Pomidory bym sobie jeszcze darowała, no chyba, że koktajlowe.
Delikatny vinegret, albo sos jogurtowy i z głowy.

Co do coleslaw to nie poradzę, bo nie przepadam. Zwłaszcza za kupną.
Kapuścianą surówke wolę zrobić sama - może z suszonymi morelami, czosnkiem i sosem majonezowo jogurtowym?


ad ocet balsamiczny - najlepiej włoski icon_smile.gif z Modeny. Ciemny, nie biały.
Ja lubię dostępną w PL markę Mazzetti.
https://cotanio.pl/katalog/2002-Przyprawy__...cet_Balsamiczny
pomidorro
marghe bardzo Ci dziękuję za pomoc... a sałatka z morelami brzmi pysznie icon_smile.gif
No to juz wszystko chyba mam..jeszcze tylko ten schabik jutro zrobie na próbe to będe wiedziała czy przyprawiac go czy nie 29.gif
a przepis...goraco mi się zrobiło bo nie moge go znależć 21.gif - jeszcze raz zadzwonie do tesciowej i tu wrzucę przepis icon_smile.gif
skanna
Justa, nie wiem, jaki jest ten przepis na schab, ale z mojego doświadczenia wynika, że schab jest bardziej kruchy i soczysty, jeśli wcześniej skropimy go delikatnie octem. Od kiedy dodaję ocet winny do marynaty, to przestałam mieć problem ze schabem.
pomidorro
Skanna dzięki! marynatę pewnie zrobię...czosnek, sól, troche oliwy ( i odrobina octu nie powinno sie gryżć) i może bazylię...
zobaczymy co z tego wyniknie- juz jutro 37.gif
pomidorro
Kurcze w zalewie
3-4 udka- przyprawić i obsmazyć w jajku i mące. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym
Zalewa:
1/3 kostki masła- rozpuścić
3 zÄ…bki czosnku
1 duża cebula pokrojona w talarki
1/2 szkl. keczupu
1/4 szkl. occtu 10 % ( ja daję połowe tego wg. mnie lepiej smakuje)
1/2 kostki rosołowej z kury
1 płaska łyżka wegetty
3 łyżki dżemu żurawinowego lub sliwkowego...
Zalać kurczaka i wstawic do piekarnika na 1,5 godziny

teraz zamierzam dodać jeszcze suszoną żurawinę icon_smile.gif

a schab wyszedł ok..ale wydaje mi się , ze taki zestaw bardziej pasuje do piersi..i chyba jeszcze sypne troszke parmezanem wszystko icon_smile.gif

edit: chociaz wegetty nie stosuje tutaj jej jakos nie czuć 29.gif
pomidorro
jeszcze jak moge prosić ( juz mi glupio) o dokladny przepis- proporcje na vinegrette do sałaty? 37.gif
Jedna misa będzie z takim sosem i parmezanem( ?), a druga- normalnie ze smietaną
edit: znalazlam taki; 4 łyzki oliey, tyle samo wody, pół cytryny-sok, 2 łyzki musztardy, sól, pieprz....
cos jeszcze powinnam dodac?
marghe.
a dlaczego Ci głupio? icon_smile.gif

Sęk w tym, że sosy robię zupełnie na oko.
Wody nie dodaję. Jeśli jest za gęsty to dolewam cytryny albo octu, ale weź porpawkę na to, że ja uwielbiam wszystko co kwaśne icon_smile.gif

Jakiej musztardy będziesz używac? Bo jesli Dijon to 2 łyżki to może byc nieco za dużo. Dodaj jedną, wymieszaj i spróbuj czy nie za ostre

W winegrecie lubię tez czosnek - ale to kwestia gustu. Zazwyczaj dodaję 1 ząbek -zmiażdżony
pomidorro
dijon uzyję..dziękuję za rady- a cukier dodajesz? nie wiem czy dodawac parmezan czy nie...zobaczę icon_smile.gif
dzisiaj cały dzień chodzą za mną ravioli ( ciasto ze szpinakiem) nadziewane kurczakiem..przypomniał mi się smak jak jadłam je w knajpce z przepysznym sosem serowym...był tak kremowy że szok icon_smile.gif
A to wszystko przez CIebie Marghe 29.gif i zdjęcie ravioli na blogu 04.gif
marghe.
icon_biggrin.gif:D
Nie, nie dodajÄ™ cukru

co do parmezanu, mozesz dodać w dużych płatkach
pomidorro
dziekujÄ™ jeszcze raz za pomoc.
jedzonko wszystkim smakowało..choc zapiaszczone ziemniaki przegrały zdecydowanie z mlodymi ziemniakami z koperkiem i masłem icon_smile.gif za to kuraczak z pomidorami i wszystkie sałatki zniknęły ze stołu icon_smile.gif
marghe.
bo co młode to młode icon_smile.gif
milutka
PodepnÄ™ siÄ™ pod temat icon_wink.gif

Mój mąż pracuje w Niemczech i w Wielki Piątek przyjeżdża do domu razem ze swoim pracodawcom i jego żoną, zostają do soboty. No i mąż poprosił mnie, abym przygotowała kaczkę pieczoną, bo im się bardzo marzy.
Nie wiem czy piec ją w całości w piekarniku, czy jak zawsze podzielić na części i smażyć na patelni. Wtedy pyszny sosik się wytworzy.

Druga sprawa co podać do tej kaczki? obiad ma być typowo polski, czyli do kaczki buraki czy modra kapusta? do tego ziemniaki z wody, czy w innej postaci? kurczę, ale mam stresa . Do tego nie znam języka , ale zrozumiem jak powiedzą "das ist gut" 06.gif

Co podać do picia sok, kompot, wino, piwo? Niemcy lubią polskie piwo, ale do kaczki chyba nie pasuje?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.