Zilko, zeliwny, czyms powlekany najlepiej bo i grube dno i wit C z przetworow nie bedzie Ci z zelazem reagowala
( chociaz ja mam kilka takich uzelaznionych konfitur na zdrowie )
Przejrzyj moze oferte le creuset
Cos takiego mam na mysli, chociaz troche jakby male ale sie nada calkiem calkiem
https://www.lecreuset.co.uk/cast-iron-round-casseroles.aspxtypowo w tym celu takie
https://www.jamjarshop.com/buy/stainlesssteelmaslinpan/https://www.amazon.co.uk/Kitchen-Craft-Jam-...g/dp/B000FGGE0O ale probowalam i mi te zeliwne jednak lepiej wypadaja
Mam tez miedziana, staromodna w tym stylu
https://www.pots-and-pans.co.uk/acatalog/Ma...tml?shopping=GB ale, kurcze, ta miedz mi reaguje i smak sie wyraznie msz zmienia.
taki gar powinien miec grube dno przede wszystkim. No i byc dosc duzy. Niestety znalazlam albo jedno albo drugie i le creuset najlepiej wypada.
Zwlaszcza kiedy chce do wstepnej obrobki wstawic do piekarnika albo na francuska modle te konfitury.