Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
zagnieść, i ubijać wałkiem co najmniej 10 minut (wałkować i składać, i tak wiele razy). Kroić na paski, w środku przeciąć (taki paseczek) i przełożyć jeden koniec przez tę dziurkę (trochę dziwnie to brzmi ), smażyć (szybko się smażą) i układać na serwetkach (mają wchłaniać tłuszcz). Potem posypać cukrem pudrem
Tylko potem trochę ręka boli od tego walenia wałkiem (pewnie najlepiej to robić, gdy ktoś was zdenerwuje )
Smacznego
a ciasto szybko schnie (tak jak na makaron), po kawałku trzeba wałkować a resztę nakrywać ściereczką
Misi
Tue, 03 Feb 2004 - 21:47
No tak ale kiedy jest ten tlusty czwartek? Przepraszam za niewiedze.
Ewusiek
Tue, 03 Feb 2004 - 21:50
19 luty (a 24 - ostatki )
Monisia
Tue, 03 Feb 2004 - 22:14
Ja faworki robiłam 2 tyg temu, troszkę inny przepis ale też pyszniutkie
użytkownik usunięty
Wed, 04 Feb 2004 - 09:44
To dawaj ten przepis!
Im więcej przepisów, tym łatwiej można wybrać coś dla siebie
Paka
Monisia
Wed, 04 Feb 2004 - 10:07
Ok
3 szklanki mÄ…ki
4 łyżki margaryny
5 żółtek
kilka łyżek gęstej śmietany ok pół szklanki
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
Tak teraz patrzę że podobny ten przepis do pierwszego tylko mój jakby dla większej ilości
No nic.... Ten co podałam to robię z nigo zawsze, dodam , że wychodzą dobre nawet bez margaryny bo kiedyś spróbowałam bez...
Tu jeszcze kilka przepisów ale nie przerobionych:
35 dag mÄ…ki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
Jutta
Wed, 04 Feb 2004 - 10:25
[b]Faworki lub róże
Składniki: 2 szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (octu)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy do posypania
1 kg smalcu lub 1 litr oleju
Sposób przygotowania: Wsypać mąkę na stolnicę, do dołka wlać żółtka, spirytus, zagarniając nożem do środka wlewać po trochu śmietanę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne (jak plastelina). Potem trzeba ciasto zbić: podsypując mąkę na stolnicę bić ciasto silnie wałkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Odkrajać po małym kawałku ciasta, podsypując odrobiną mąki rozwałkować cieniutki placek, krajać w paski 3 x 10 cm, w środku robić nacięcie przez które przełożyć jeden koniec.
Kłaść na tłuszcz po kilka sztuk, smażyć aż nabiorą złotego koloru, patyczkiem odwrócić na drugą stronę. Wyjmować na bibułkę celem odsączenia tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Jeśli zamiast faworków chcemy zrobić róże, to z ciasta wykrajać trzeba kółka w 3 rozmiarach. Brzegi kółek ponacinać, największe kółko posmarować na środku odrobinę białkiem, na to położyć kółko średnie, również je posmarować białkiem, na to kółko małe. Docisnąć palcem środek kółek, aby się skleiły. Smażyć wkładając małym kółkiem do tłuszczu. Po zrumienieniu obrócić i dosmażyć. Wyjmując układać dużym kółkiem na bibułce.
Ewusiek
Wed, 04 Feb 2004 - 17:44
a w środek takiej róży dżem lub wisienkę
jl101
Wed, 04 Feb 2004 - 18:00
czesc,
a ja bylam pewna, ze faworki sie robi z piwem a tu prosze, jednak mocniejsze trunki dominuja
pozdr
justyna
Edi Zet :)
Wed, 04 Feb 2004 - 20:07
CYTAT(jl101)
czesc,
a ja bylam pewna, ze faworki sie robi z piwem a tu prosze, jednak mocniejsze trunki dominuja pozdr
justyna
Mój mąż robi faworki z piwem i żółtkami w stosunku 1:1. Edi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.