Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Zostalam uszczesliwiona dwoma kalarepami wielkosci malych arbuzow Male jak mam, to obieramy i jemy jak jablko, albo dajemy jako dodatek do zupy. A z takich kolosow co? Szkoda by bylo wywalic, ale chyba na to sie zanosi.
Znacie jakies przepisy sprawdzone?
Anamora71
Wed, 27 Jul 2011 - 15:37
Witam, ja cos pamietam, ze moja mama robila z kalarepy tak jakby dodatek naprz. do miesa i kartofli tak jak by duszona kapuste. Nie mam przepisu, ale bylo to starte na tarce, duszone, do tego zasmazka i przyprawione: sol, pieprz, mysle, ze moglby byc i ocet lub sok z cytryny oraz cukier, lub tez cebula smazona.
agnese
Wed, 27 Jul 2011 - 21:18
ja ostatnio jadłam grillowaną- w plastry pociętą
agrafkaa
Thu, 28 Jul 2011 - 21:07
Obraną kroję jak na frytki.Gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką cukru do miękkości.Smażę bułkę tartą na masełku.Odcedzam.Polewam bułeczką z masełkiem i jemy
Fragosia
Fri, 29 Jul 2011 - 08:35
A ja myślałam że masz problem z nasza forumowa Kalarepą Tylko czemu na mniam mniam
Anorektyczna Laska
Fri, 29 Jul 2011 - 21:12
Zrobilam salatke. Starlam kalarepe na grubej tarce, do tego peczek rzodkiewek. Posolilam. A sos zrobilam tak: 3 lyzki majonezu plus 3 lyzki kwasnej smietany. Wiecie ze dobre wyszlo?
A druga kalarepke oddalam kolezance
Tigerek
Fri, 29 Jul 2011 - 22:29
Z takich dużych wychodzą fajne kotlety. Kroisz po obraniu w plasterki grubości około 0,5-1 cm, obgotowujesz prawie od miękkości w bulionie, potem panierka mąka, jajko bułka i smażysz. Usmażone z jednej strony odwracasz, posypujesz troszkę tartym serem żółtym. Cudo prawie nie pije tłuszczu, pyszne na zimno i na ciepło
flo
Sat, 30 Jul 2011 - 12:31
Zrobilabym zupe-krem albo nafaszerowala. Mozna zrobic tez surowke laczac np z rzodkiewka+sos musztardowy, albo pokroic w plastry, obtoczyc w panierce i usmazyc.
Anorektyczna Laska
Sat, 30 Jul 2011 - 15:38
Flo a jak ja nafaszerowac? dzieki za wszystkie przepisy, pewnie sie przydadza, bo mnie nietesciowie ciagle uszczesliwiaja plonami z ogrodka
Najprosciej wyskrobac co sie da ze srodka kalarepy, posiekac, wymieszac z mielonym, jajkiem i przyprawami, nafaszerowac i upiec. Mozna posypac tez serem. To taka wersja podstawowa. W wersji wege moze byc ryz+pieczarki i inne warzywa. Do mielonego tez mozna dolozyc jeszze warzyw. Czesto dusze kalarepke w sosie pomidorowym jak do golabkow.
oj chcialabym takie miec. z braku pomyslow, pokroilabym i zamrozila, dodatek do zup i sosow - super! ale te frytki brzmia niezle, w sumie smakiem pasuje na takie cudo., ja pamietam, ze matka kiedys gotowala i polewala bulka tarta z maslem
agnese
Wed, 03 Aug 2011 - 01:13
jej nie wiedziałam, że zwykłą kalarepę mozna zjeśc na tyle sposobów
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.