To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co zrobić z nadmiarem świeżej bazylii

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Magawit
W ogródku wyrosło mi bazylii jak w puszczy amazońskiej drzew. Mam zwyczajną, cytrynową, czosnkową i czerwoną. Nie przejemy tego, choćbyśmy przeszli na dietę bazyliową icon_wink.gif Jak ją uratować od zmarnowania? Zamrozić jakoś? Wysuszyć? Z zamrożonej nie zrobi się ciapa?
Truśka
zamrozić icon_wink.gif
marghe.
podzielić się ze mną icon_smile.gif

A tak poważnie zamrozić.
suszona to już nie to samo
zilka
CYTAT(marghe. @ Thu, 25 Aug 2011 - 20:49) *
podzielić się ze mną icon_smile.gif


I ze mnÄ… icon_smile.gif Ale masz fajnie...

A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?
Orinoko
Ze mną też się możesz podzielić.
Ja mam zero plonów bazyliowych (może teściowa , która mi w ogródku pieliła, myślała, że to chwasty?!)
Alucca
Posiekać drobno i zamrozić. Robię tak z koperkiem i pietruszką i jest ok. Na pewno smaczniejsze niż suszone.
agabr
Zrobic pesto i zamrozic.b
jaAga*
Podzielić ze mną icon_wink.gif, w zamian oddam nadmiar mięty, która rozrosła się jak opętana.
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?
aneea
CYTAT(jaAga* @ Fri, 26 Aug 2011 - 12:19) *
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?


Zamrozić? icon_wink.gif
aneea
duble
bb
CYTAT(jaAga* @ Fri, 26 Aug 2011 - 12:19) *
Co oprócz suszenia można zrobić z miętą?


MOJITO 06.gif duuuzo MOJITO.
Helena
Moja mama kiedyś robiła kurczaka w sosie bazyliowym, pycha. Dużo bazylii na to szło pamiętam .
Sali_M
część bazylii też bym posuszyła
marghe.
CYTAT(zilka @ Thu, 25 Aug 2011 - 21:35) *
I ze mnÄ… icon_smile.gif Ale masz fajnie...
A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?

dać to sie da , ale nie wiem jak z przechowywaniem.
Zapasteryzowac się nie zapasteryzuje, zamrozić się nie zamrozi..
A be ztego długo nie postoi. Chociaz można spróbować i zalac oliwą..
agabr
Marghe regularnie mroze swoje pesto domowe bez strat dla smaku.b
zilka
CYTAT(zilka @ Thu, 25 Aug 2011 - 21:35) *
A jakiegoś pesto bazyliowego nie da sie zrobić marghe?


37.gif załamie się swoim stanem i pytaniem, jakieś zaćmienie mnie opadło... 37.gif
marghe.
CYTAT(agabr @ Sat, 27 Aug 2011 - 12:27) *
Marghe regularnie mroze swoje pesto domowe bez strat dla smaku.b

a dla konsystencji i koloru?
agabr
CYTAT(marghe. @ Sat, 27 Aug 2011 - 22:37) *
a dla konsystencji i koloru?

Najmniejszych zmian ani w konsystencji ani w kolorze.b
marghe.
Dziękuję.
Jak będe miała nadniar bazylii to sobie zamrożę icon_smile.gif
Magawit
CYTAT(agabr @ Sat, 27 Aug 2011 - 23:47) *
Najmniejszych zmian ani w konsystencji ani w kolorze.b


A jak zrobić TAKIE pesto? Znaczy-żeby nie zmieniło się po rozmrożeniu.
Pewnie podzielę ten gąszcz-część na pesto, część na mrożonkę.
Orinoko przypomnij mi we wtorek, bo mam sklerozę- w środę dostaniesz dostawę 3 gatunków bazylii. I się sama martw, co z tym zrobić icon_wink.gif

Dziękuję za porady!

PS Takie rady znalazłam w necie, wydają się sensowne:


Pesto można przechowywać w lodówce przez tydzień w szczelnie zamkniętym słoiku, zalane warstwą oliwy lub przykryte plastikową folią, dociśnięta do powierzchni pesto. Do dłuższego przechowywania należy zrobić pesto bez sera, a dodawać go tuż przed podaniem. Pesto z bazylii, pinioli i oliwy można wtedy trzymać w lodówce 2-3 miesiące, a w zamrażarce 5-6.
Magawit
Dzięki za podpowiedzi. Zrobiłam pesto wg przepisu w netu, trochę zmodyfikowałam. Pyyycha. Nie ma co mrozić- w ciągu doby zszedł średni słoiczek (jest nas dwoje), a mam tylko jeszcze jeden średni słoiczek. Pesto jest bardzo bazyliożerne icon_wink.gif Jak zrobię drugi taki sam rzut, to cała bazylia mi zejdzie i po kłopocie. Dzięki!
Abotak
ja czesc na pesto ( do uzycia na juz ale troche moze postac w lodowce- parmesan i pini dodaje pozniej)
Reszte miksuje i susze. Nie jest to to samo ale do zup calkiem calkiem.
Czesc zamrozona- zmiksowana i w pojemniczkach- dodaje do farszow ( rolad miesnych np) ktore niezle wychodza w tej wersji

Reszta idzie do kur bo nie wyrabiam z przerobem ( mamy chojnego darczynce ktory nam w wersji eko serwuje to dobro regularnie, tudziez inne ziola)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.