Mam w ogrodzie 9 dorodnych dyń.Szukam inspiracji co z nich można przygotować oprócz zup(na słodko i na słono).
Ja robilam dżem dyniowy , niebo w gębie moja rodzina juz zjadła dwa słoiki a miał być na zimę
Przepis poproszÄ™...
Druga strona mój temat przepis od Tigerek ja robiłam ten drugi mus dyniowo - jablkowy jak pisałam pycha jedynie zamiast cytryny dodałam trochę cynamonu do smaku
Cieszę się, że smakował - ta są 2 przepisy
Ja skorzystam z tego z jabłkiem,bo z galaretkami mi nie po drodze.Nie lubię chemii w jedzeniu.
Zdecydowanie polecam pieczona - razem np. z ziemniakami w piekarniku do dan miesnych. Zupa z pieczonej dyni jest tez smaczna bo ma dodatkowy smak.
Za dużo nie pomogę, bo tu zejdzie może jedna mała dynia, albo i nie... ale ciasto polecam:):
Ciasto dyniowo – orzechowe SkÅ‚adniki: 3 jaja 1 cukier waniliowy 400 g cukru 200 ml oleju roÅ›linnego 2 Å‚yżeczki cynamonu 600 g miąższu z dyni 150 g zmielonych orzechów wÅ‚oskich lub laskowych 500 g mÄ…ki 1 proszek do pieczenia 1/2 Å‚yżeczki soli tÅ‚uszcz do formy cukier puder do posypania Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Oddzielić żółtka od biaÅ‚ek. Żółtka ubić na puszysta masÄ™ z cukrem, olejem i cynamonem. Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej, dokÅ‚adnie poÅ‚Ä…czyć. Drobno zemleć orzechy. Zmieszać mÄ…kÄ™, proszek, sól i zmielone orzechy. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™. Ostrożnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. NatÅ‚uÅ›cić formÄ™ do pieczenia. WypeÅ‚nić formÄ™ ciastem. Piec okoÅ‚o 60 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do caÅ‚kowitego ostygniÄ™cia. Podawać posypane cukrem pudrem.
Moje ulubione ciasto z dyni, o piernikowym smaku. Całkowicie wyparło ciasto marchewkowe.
Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 szklanka startego drobno miąższu dyni 3/4 szklanki brązowego cukru (daję mniej, nie więcej niż pół szklanki) 1/3 szklanki stopionego masła 1 jajko 1-2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na suchej patelnii polewa: 3 łyżki śmietany kremówki 100 g białej czekolady (ale z ciemną czekoladą też jest bardzo dobre) piekarnik rozgrzać do 170 stopni - wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku, cynamon; - w drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i ekstrakt waniliowym - połączyć z suchymi składnikami z miski nr 1, dodać 1/2 szklanki orzechów - ciasto przełożyć do natłuszczonej formy 20/20 cm i piec przez ok. 35-40 minut - ostudzić - zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę (można dodać ekstrakt waniliowy również), wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać aż zgęstnieje, rozsmarować na cieście, posypać pozostałymi orzechami. Pokroić na kwadraty.
Ciasta niestety nie upiekę z powodu zepsutego piekarnika jednak chciałabym ugotować zupę.
Miałam przepis na przepyszną, taką na słodko ale gdzieś mi ten przepis wcięło. Macie jakieś sprawdzone? Na słodko albo na ostro? Może z imbirem?
Słodka z dyni moja jest w "co mam dzisiaj na obiad" - jedne z ostatnich postów
Tigerek, wyglÄ…da smakowicie.
Ten makaron to w w tej zupie gotowany czy osobno? Jajko wbić do zupy? Jutro kupię migdały i będę gotować No i ta dynia tak w kawałkach czy potraktowałaś blenderem na krem? Jeszcze jakaś na ostro by się przydała.
Jajko służy do produkcji makaronu, a gotuję go w zupie, chyba, że chcesz ją na drugi dzień przechować, ale wtedy się zrobi eintopf bo makaron domowy przepięknie wchłania płyny.
Ja potraktowałam w kawałkach, ale krem myślę byłby wygodniejszy w kwestii mieszania makaronu podczas gotowania
Nie udzielam siÄ™ w kulinariach, bo kucharka ze mnie kiepska.
Przed chwilą natknęłam się na FB na przepis na obiad z dyni, zaraz potem zobaczyłam ten wątek Proszę, może ktoś spróbuje https://niedoskonalamama.pl/dynia-warzywo-na-kryzys/
U nas szał dyniowy. Wykorzystujemy ile się da.
dynia (ok. 1,5kg) ziemniaki marchew papryka czerwona i zielona cebula 3 kiełbasy 20dkg boczku, podgardla czy pachwiny sól, pieprz, papryka ostra 3 zabki czosnku pęczek pietruszki Dynię obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki w kostkę, marchewka w słupki. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, albo przegotowaną wodą i doprawiamy lekko solą. Gotujemy. Cebulę i boczek kriomy w kostkę, podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Gdy warzywa zaczną sie gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy cebulkę z boczkiem. Papryka w kosteczkę, kiełbasa w połplastry. Dusimy również. Dodajemy czosnek, paprykę proszkową, pieprz. Wrzucamy do garnka, dodajemy sól do smaku. Pilnujemy, żeby zupa nie gotowała się zbyt mocno. Podajemy z posiekaną pietruszką. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|