To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Dynia

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Kocisława zwana Warkotem
Mam w ogrodzie 9 dorodnych dyń.Szukam inspiracji co z nich można przygotować oprócz zup(na słodko i na słono).
oluśia
Ja robilam dżem dyniowy , niebo w gębie moja rodzina juz zjadła dwa słoiki a miał być na zimę 06.gif
Kocisława zwana Warkotem
Przepis poproszÄ™...
oluśia
Druga strona mój temat przepis od Tigerek ja robiłam ten drugi mus dyniowo - jablkowy jak pisałam pycha jedynie zamiast cytryny dodałam trochę cynamonu do smaku
Tigerek
Cieszę się, że smakował - ta są 2 przepisy icon_smile.gif
Kocisława zwana Warkotem
Ja skorzystam z tego z jabłkiem,bo z galaretkami mi nie po drodze.Nie lubię chemii w jedzeniu.
cymru_na_wygnaniu
Zdecydowanie polecam pieczona - razem np. z ziemniakami w piekarniku do dan miesnych. Zupa z pieczonej dyni jest tez smaczna bo ma dodatkowy smak.
Lilopi
Za dużo nie pomogę, bo tu zejdzie może jedna mała dynia, albo i nie... ale ciasto polecam:):

Ciasto dyniowo – orzechowe

Składniki:
3 jaja
1 cukier waniliowy
400 g cukru
200 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cynamonu
600 g miąższu z dyni
150 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
500 g mÄ…ki
1 proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem, olejem i cynamonem.
Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej, dokładnie połączyć.
Drobno zemleć orzechy.
Zmieszać mąkę, proszek, sól i zmielone orzechy.
Białka ubić na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Natłuścić formę do pieczenia. Wypełnić formę ciastem. Piec około 60 minut.
Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać posypane cukrem pudrem.
ewabi
Moje ulubione ciasto z dyni, o piernikowym smaku. Całkowicie wyparło ciasto marchewkowe.

Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami
składniki:
1 szklanka mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 szklanka startego drobno miąższu dyni
3/4 szklanki brązowego cukru (daję mniej, nie więcej niż pół szklanki)
1/3 szklanki stopionego masła
1 jajko
1-2 łyżeczki startego korzenia imbiru
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na suchej patelnii

polewa:
3 łyżki śmietany kremówki
100 g białej czekolady (ale z ciemną czekoladą też jest bardzo dobre)

piekarnik rozgrzać do 170 stopni

- wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku, cynamon;
- w drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i ekstrakt waniliowym
- połączyć z suchymi składnikami z miski nr 1, dodać 1/2 szklanki orzechów
- ciasto przełożyć do natłuszczonej formy 20/20 cm i piec przez ok. 35-40 minut
- ostudzić
- zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę (można dodać ekstrakt waniliowy również), wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać aż zgęstnieje, rozsmarować na cieście, posypać pozostałymi orzechami. Pokroić na kwadraty.
Pilawianka
Ciasta niestety nie upiekę z powodu zepsutego piekarnika jednak chciałabym ugotować zupę.
Miałam przepis na przepyszną, taką na słodko ale gdzieś mi ten przepis wcięło.

Macie jakieś sprawdzone? Na słodko albo na ostro? Może z imbirem?
Tigerek
Słodka z dyni moja jest w "co mam dzisiaj na obiad" - jedne z ostatnich postów icon_wink.gif
Pilawianka
Tigerek, wyglÄ…da smakowicie.
Ten makaron to w w tej zupie gotowany czy osobno? Jajko wbić do zupy? Jutro kupię migdały i będę gotowaćicon_smile.gif
No i ta dynia tak w kawałkach czy potraktowałaś blenderem na krem?

Jeszcze jakaś na ostro by się przydała.
Tigerek
Jajko służy do produkcji makaronu, a gotuję go w zupie, chyba, że chcesz ją na drugi dzień przechować, ale wtedy się zrobi eintopf icon_biggrin.gif bo makaron domowy przepięknie wchłania płyny.

Ja potraktowałam w kawałkach, ale krem myślę byłby wygodniejszy w kwestii mieszania makaronu podczas gotowania icon_smile.gif
mlovea
Nie udzielam siÄ™ w kulinariach, bo kucharka ze mnie kiepska.
Przed chwilą natknęłam się na FB na przepis na obiad z dyni, zaraz potem zobaczyłam ten wątek icon_smile.gif
Proszę, może ktoś spróbuje https://niedoskonalamama.pl/dynia-warzywo-na-kryzys/
Meganka.
U nas szał dyniowy. Wykorzystujemy ile się da.

dynia (ok. 1,5kg)
ziemniaki
marchew
papryka czerwona i zielona
cebula
3 kiełbasy
20dkg boczku, podgardla czy pachwiny
sól, pieprz, papryka ostra
3 zabki czosnku
pęczek pietruszki

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, ziemniaki w kostkę, marchewka w słupki. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym, albo przegotowaną wodą i doprawiamy lekko solą. Gotujemy.
Cebulę i boczek kriomy w kostkę, podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Gdy warzywa zaczną sie gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy cebulkę z boczkiem.
Papryka w kosteczkę, kiełbasa w połplastry. Dusimy również. Dodajemy czosnek, paprykę proszkową, pieprz.
Wrzucamy do garnka, dodajemy sól do smaku.

Pilnujemy, żeby zupa nie gotowała się zbyt mocno.
Podajemy z posiekanÄ… pietruszkÄ….
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.