Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Jaką warto kupić? Bo w ciągu roku zdarliśmy dwie teflonowe Zelmera
Mam jedną ceramiczną, ale no name, że tak powiem, droga nie była. Po pół roku, jakby się odkształciła - cały tłuszcz spływa na boki, na środku mi się wszystko przypala, a ogólne wrażenie jest takie, że nie podsmaża (gdy np. chcemy osiągnąć efekt zrumienienia mięsa, to prawie się nie da, ale może to skutek tego, że jest no name?).
Myśleliśmy o żeliwnej - ją trzeba ciągle/na stałe natłuszczać? Czy można na niej smażyć w minimalnej ilości tłuszczu?
Aluminiowa? Boję się, że będzie z niej mocno pryskać.
Eliszka
Wed, 18 Jan 2012 - 11:03
Ja mam ceramiczną MONETA i bez zarzutu się sprawdza. Jedynie dość trudno doczyścić osad z tłuszczu wzdłuż krawędzi. Mam też Tefala mniejszą i też jest dobra. Ale wolę ceramiczną. Obie zrumieniają mięso.
Najgorsza jaką mam to taka z kompletu nierdzewnych garnków - ta zupełnie nie zrumienia i bardziej dusi niż smaży.
Ja mam 2 ceramiczne z "Biedronki" Cudo, rewelacja - łatwe w myciu, utrzymaniu, genialnie się smaży
amo
Wed, 18 Jan 2012 - 18:46
CYTAT(Orinoko @ Wed, 18 Jan 2012 - 10:46)
Mam jedną ceramiczną, ale no name, że tak powiem, droga nie była. Po pół roku, jakby się odkształciła - cały tłuszcz spływa na boki, na środku mi się wszystko przypala,
Ooo, to mnie właśnie wkurza w patelniach,jeszcze nie miałam takiej, która nie odkształciłaby się na środku.
Orinoko
Wed, 18 Jan 2012 - 19:17
Bogusiu, dzięki!
Ha, no właśnie, moja no-name z Biedrony jest. I niestety się odkształciła. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, a patelni miałam już kilka...
No, nadal będę się zastanawiać...
Dodorka
Thu, 19 Jan 2012 - 09:23
a ja mam ceramiczną firmy Neoflam https://www.neoflam.pl/produkty/naczynia-kuchenne.html na razie jestem bardzo zadowolona płaciłam 119 zł + 24zł szklana pokrywa,gwarancja 2 lata,tylko nie wiem czy na indukcję się nadaje
z Biedronki też mam ale o kant d.py mozna ja sobie badziewie
Tigerek
Thu, 19 Jan 2012 - 15:36
To może ja z innej serii mam bo po 2 latach użytkowania nr 1 i ro nr 2 to obie w super stanie
Orinoko
Sat, 21 Jan 2012 - 14:18
A czy z Ikei któraś patelnia jest godna polecenia?
Jaka jest różnica między stalową a aluminiową w praktyce?
amo
Mon, 23 Jan 2012 - 12:14
Ja z Ikea mam taka wielką - chyba ze 32 cm - z uchwytami po bokach, miałam nadzieję, że będzie super, ale tez na środku się wybrzuszyła i tłuszcz spływa na brzeg.
Kocisława zwana Warkotem
Mon, 23 Jan 2012 - 12:25
Ja kocham miłością niezmienną swoją patelnię żeliwną.Ciężką jak cholera,co prawda,ale mam ją już kilka lat i spisuje się tak jak na początku. Od razu napiszę,że nie smaruję jej tłuszczem po każdym użyciu.Z lenistwa
Macio
Thu, 26 Jan 2012 - 22:56
CYTAT(Orinoko @ Sat, 21 Jan 2012 - 14:18)
A czy z Ikei któraś patelnia jest godna polecenia?
Jaka jest różnica między stalową a aluminiową w praktyce?
Ja mam, taką dużą z płaską pokrywką, jestem bardzo zadowolona. Kosztowała coś ponad 100 PLN.
moko.
Fri, 27 Jan 2012 - 09:37
Czy w/w patelnia spełnia wymogi: a) nie przywierają ziemniaki do niej? b) mięso się smaży a nie dusi?
Macio
Fri, 27 Jan 2012 - 09:41
Dla mnie ok, smaży się i nic nie przywiera.
Orinoko
Sat, 28 Jan 2012 - 15:40
Macio, może pamiętasz który to model (tylko niestety żadna nie ma pokrywki....)? Temat nadal aktualny....
Zeliwna mam juz kilka ladnych lat i nie natluszczam jej wcale. Jedyna rzecza jaka robie to od razu po smazeniu jak jest jeszcze bardzo goraca to wkladam pod kran z ciepla woda i przejezdzam szczotka kilka razy- bez plynu do mycia naczyn! To on skraca im zycie, reanimowac mozna wlasnie smarujac tluszczem inaczej wszystko przywiera. Serio, smarowalam przed pierwszym smazeniem i nigdy pozniej:)
tę miałam, jest tragiczna. Najpierw rozleciała się pokrywka, potem ułamała się rączka patelni...
Orinoko
Sat, 04 Feb 2012 - 18:02
O rety....
grubassek:)
Sun, 05 Feb 2012 - 21:33
a ja kupuję patelnie z ikei- mają całkiem spory wybór, ceny niskie i wykonanie też ok...
Anielka
Sat, 11 Feb 2012 - 20:16
Miałam 365+ i poza złamaniem rączki po 3 latach, była boska! Ok.1,5roku temu mąż kupił w Ikea taką za 8 zł i chwilowo jest to moja najlepsza patelnia. Niestety Tefal starcza mi na bardzo krótko. Jakiś noname ogromny dusi a nie smaży, dodatkowo wszystko przywiera.
Macio
Sat, 11 Feb 2012 - 22:02
Moja żyje, ma się dobrze. Nie mam pojęcia ile ma lat.
rtonka
Sat, 11 Feb 2012 - 22:03
A ja polecam tefal, jedna mi sie juz zuzyla mialam ja 3 lata, a druga mam tylko do nalesnikow i jajecznicy stan jej jest caly czas bardzo dobry, nic nie przywiera, natluszczam tylko czasami. Kiedys kupilam w bierdonce i porazka.
Naz
Thu, 13 Nov 2014 - 21:15
Odkopuje stary wątek, bo może ktoś będzie miał coś do powiedzenia. Szukam patelni, takiej która po roku się nie zużyje, dla mięsożernej, męskiej brygady fanów kotletów drobiowych. Kuchenkę mam z płytą ceramiczną i nie wszystko się na nią nadaje. Zależały mi, żeby patelnia była duża, a przede wszystkim by pozwoliła mi znacznie ograniczyć ilość zużywanego oleju. Macie jakieś sprawdzone marki, bo do tej pory kupowałam byle co, byle duże w pepco i nie znam się zupelnie...
Marta M
Sun, 16 Nov 2014 - 15:12
nie polecam patelni zelmera,mam 28cm chyba,ze stali nierdzewnej,przywiera
netty5
Sun, 16 Nov 2014 - 23:48
A ja zelmera dostałam w prezencie i mimo zdartego teflonu nadal jest najlepsza . Ceramiczna kurzy się w szufladzie .
Marta M
Tue, 18 Nov 2014 - 07:18
mój zelmer bezteflonowy od początku,przywiera od początku,mam ponad rok
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.