To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Co robicie z mięsa mielonego ?

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

AdusiaR
No właśnie co robicie, oczywiście oprócz tradycyjnych kotletów mielonych.

Dostałam 2 kilogramową dostawę takiego mięska, poporcjowałam i zamroziłam, ale nie mam pomysłu na potrawy z tym mięsem.
A mielone codziennie odbiera mi apetyt icon_confused.gif

Jak macie jakieÅ› ciekawe przepisy to poproszÄ™.
Marghe
Lasagne i sos boloński do kluchów icon_biggrin.gif
M.
skanna
Klops zamiast wędliny - pyszności i na pewno bez żadnych świństw w środku.

Mięso mielone, bułka tarta, jajko (albo mąka ziemniaczana), przyprawy, może być podsmażona cebulka, czosnek. Uformować w dość gruby wałek i upiec w piekarniku. Kroić po wystudzeniu, bo inaczej się rozwala.

Ma to tę zaletę, że choć podstawa taka sama, to przyprawy mogą być za każdym razem inne i w związku z tym smak też.


Pulpety w warzywach

Mięso przyprawić tak jak na kotlety, uformować kulki, podgotować w bulionie albo wodzie.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paczkę mrożonej włoszczyzny w paski, chwilę podsmażyć, podlać wodą, posolic, popieprzyć, wrzucić pulpety, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, trochę słodkiej papryki i dusić pod przykryciem 15-20 minut.

No i oczywiście spaghetii i lasagne icon_smile.gif
addera
Pulpety.

Namiętnie nadzienie do Canelloni icon_smile.gif Z ogromną ilością czosnku icon_rolleyes.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
kww
Sos do różnych kluchów
Klopsiki
Gołąbki w różnych liściach
Nadzienie do naleśników, warzyw (papryka, por, cukinia, bakłażan)
Kluski slÄ…skie i pyzy z miesem
Zapiekanki

I jeszcze kilka różnych wynalazków.
addera
CYTAT(kww)
Gołąbki w różnych liściach


.


O coś mi się przyponiało. Raz jadłam mikro gołąbeczki w liściach winogronowych.
Ktoś wie jak te liście trzeba wcześniej przygotować ??
No i skąd przede wszystkim te liście wziąć ?? Przecież to nie kapusta, która leży na każdym straganie icon_rolleyes.gif
kww
CYTAT("addera)
O coś mi się przyponiało. Raz jadłam mikro gołąbeczki w liściach winogronowych.
Ktoś wie jak te liście trzeba wcześniej przygotować ??
No i skÄ…d przede wszystkim te liÅ›cie wziąć ?? Przecież to nie kapusta, która leży na każdym straganie  :roll:


Ja latem robiłam ze świeżych liści winogron zerwanych na działce u teścia, lekko je zblanszowałam w osolonej wodzie, a reszta jak w przypadku kapusty.
Ale można kupić liscie winogronowe w słoiku.
AdusiaR
Dziewczyny dziekuje za pomysły kulinarne, mam w planie zrobić :
- lasagne
- pulpety w warzywach
- gołabki

Mój mąż bardzo zainsteresował sie tymi gołąbkami w liściach winogrona, bo on lubi takie nowości. Tylko teraz liście winogrona raczej nieciekawie wyglądają, ale latem chyba spróbuję (oczywiście jak nie zapomnę)

Pozdrawiam
aneea
a ja jeszcze dopisze jeden przepis - dzis robilam na obiad PYYYCHA!
Przepis ze strony www.mniammniam.pl


Klopsiki mocno paprykowe w sosie pomidorowym

Składniki:

mięso mielone - rekomenduję z indyka, badz cielęciny - około 60 dag
dwie średniej wielkości cebule
jajko
4 łyżki tartej bułki
4 czubate łyżki oliwy
garść drobno posiekanej natki pietruszki
dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki
dwie czubate łyżki przecieru pomidorowego
sól
świeżo zmielony pieprz
szklanka bulionu - może być z kostki rosołowej

Sposób przygotowania:

Proste składniki, efekt bardzo aromatyczny i taki... solidny.

Najpierw cebula - obieram ją, kroję na najdrobniejsze kawałki, na jakie mi się tylko uda. Wrzucam na połowę rozgrzanej oliwy i cały czas mieszając smażę przez 2- 3 minuty - kiedy się lekko zeszkli, czas że jest dokładnie taka, jaka ma być.

Cebulę wrzucam do mięsa, dodaję jajko, dwie łyżki tartej bułki, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz oraz dwie łyżki wody. To wszystko przez chwilę wyrabiam dokładnie, niestety rękoma. Kiedy wszystkie składniki się połączą i zmienią w jednolitą masę, robię z niej kulki wielkości orzecha włoskiego - w zasadzie im mniejsze, tym będą smaczniejsze. Kulki obtaczam w pozostałej bułce i smażę na oliwie do zrumienienia.

W garnku zagotowuję bulion i od razu wrzucam do niego usmażone kulki. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało, dolewam wody. Dodaję przecier pomidorowy i gotuję potrawę na "wolnym" ogniu około pół godziny. Sos pod koniec gotowania przyprawiam ostrą papryką, solą i pieprzem - powinien mieć zdecydowany, ostry smak.

Takie kuleczki najbardziej smakują z knedliczkami lub z piure, lub po prostu z grubą pajdą świeżego chleba.


Moja Nadia tylko mlaskała.. icon_smile.gif
Arra
Podstawa to spagetti icon_lol.gif
Poza tym różne zapiekanki np. z ziemniakami lub makaronem albo lasagne icon_cool.gif Mniam
Lila_
RobiÄ™ klopsiki tylko nie paprykowe w sosie pomidorwym ale z pieczarkami w sosie koperkowym

Przygotowanie takie jak w przepisie aneea-y icon_smile.gif tylko bez papryki i koncentratu pom.

Do mięsa surowego dodaję podsmażone pieczarki z cebulą, smażę, przekładam do garnka z niewielka ilością wody gdy się troche jeszcze podduszą wyciagam je i robię sos biały - wkładam ponownie klopsy i gdy juz jest prawie gotowe dodaję duże ilości posiekanego koperku.


Ostanio z powodu choroby i braku sił do gotowania uprościłam to danie - mięso mielone włożyłam na rozgrzany tłuszcz, podsmazyłam - na drugiej patelni podsmazyłam pieczarki z cebulą; wymieszałam razem, dodałam dużą ilośc czosnku i przypraw - gdy się poddusiło zalałam sosem.
Rodzince smakowało icon_smile.gif


Z mielonym mięsem robię tez zapiekankę Graz z brokułami i makaronem - mężowi baardzo smakuje icon_smile.gif


I jeszcze spagetthi robię z mielonym mięsem - właśnie sobie przypomniałam


Pozdr.
Monic3
Do takiego klopsa zamiast wędliny , o którym pisała Skanna, dodaję jako nadzienie, czyli zawijam w środek np. jajko (na twardo) lub marchewke gotowaną owinietą w szynkę. Klopsa takiego mozna jeść też na gorąco, a czemu nie.
agabr
No to moje danie sprawdzone , nadaje sie zarowno na obiad proszony jak i codzienny , robi sie latwo , efekt sliczny

Bobotie


1 cebula
1 zabek czosnku
55 g suszonych moreli
2 kromki bulki
300 ml mleka
30 g masla
450 g mielonej wolowiny
1 lyzeczka cury
1/2 lyzeczki chilli
2 lyzki soku z cytryny
sol
pieprz
55g rodzynek
55g platkow migdalowych (opcjonalnie)
2 jaja


Kroimy drobno cebule , morele, czosnek miazdzymy. Bulke rozrywamy zalewamy polowa mleka - odstawiamy. Na masle smazymy cebule i czosnek do miekkosci, dodajemy mielona wolowine, smazymy az mieso zbrazowieje. W misce mieszamy curry, chilli, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu. Do tej miski dodajemy mase miesna , ktora aktualnie znajduje sie na patelni. dalej dodajemy rodzynki , migdaly i nasaczona bulkerazem z mlekiem w ktorym sie moczyla, mieszamy wszystko dokladnie. Mase przekladamy do zaroodpornego polmiska. jajka ubijamy z reszta mleka i polewamy mieso. wkladamy do piekarnika pieczemy 40 50 min, jajka na wierzchu robia sie brazowe. Danie jest pyszne. B
anax
CYTAT
Klops zamiast wędliny - pyszności i na pewno bez żadnych świństw w środku


to ja robię coś podobnego. Ja to nazywam Pieczeń Rzymska.Mieso robię jak na mielone tylko przyprawiam jak chce.I w środek wkładam jaja ze dwa na twardo.I sruu do piekarnika.oczywiście w naczyniu żaroodpornym.
AdusiaR
Klopsiki mocno paprykowe w sosie pomidorowym

Polecam ten przepis zarekomendowany przez aneea -wczoraj zrobiłam na obiadek z "pyrami" i rodzince bardzo smakowało.
Aneea dzieki bardzo.
Nastepne przepisy z mielonym czekajÄ… w kolejce na zrobienie.
icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Marghe
CYTAT(Arra)
Podstawa to spagetti  :lol:  


,.. chyba sos do spaghetti icon_biggrin.gif no chyba ze potrafisz wyczarowac makaron z mielonego miesa wink.gif icon_biggrin.gif

M.
ulla
Chili con carne...tyle, że uzywam zwykle mielonego z indyka (innego w ogóle nie używam), a czerwona fasola jest puszki. Ale poza tym chyba jak trzeba??
Najpierw:
kroje dwie cebule nieprzesadnie drobno (bo mi siÄ™ zwykle nie chce)
jedna lub dwie najczęściej czerwone papryki kroję na kawałki
mięso przesmażam z cebulką dodaje papryke (czasem jedną ostrą, ale częściej doprawiam ostrą z proszku), całość duszę, potem dodaję pomidory (całe z puszki), dalej duszę aż się porozpadają, wyciskam ze 2-3 ząbki czosnku, zwykle dolewam trochę sosu pomidorowego. Do prawie gotowego (czyli pomidory porozpadane i papryka miękka) dodaję fasole (razem z płynem) i doprawiem sól (jeśli konieczna), pieprz, papryka ostra (jeżeli nie dodawałam normalnej), tabasco (nie za dużo, bo ostre), trochę ziółek (głownie majeranek, bo lubię) i koniec. Najbardziej lubię z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach...
Pozdrawiam
bigos
Mielone z makaronem:
Cebule, czosnek, mieso smaze na patelni. I potem dodaje to na co mi przyjdzie ochota:
1. mrozony szpinak + pomidory + przyprawy
2. pieczarki + przyprawy
3. mrozonke warzywna + przecier pomid. + przyprawy
Do tego ugotowany makaron (swiderki) i obiad gotowy

Kotlety mielone ze szpinakiem:
Kotlety wg przepisu i dolozyc posiekany szpinak w proporcji 1:1, wymieszac i usmazyc.


Z wiekszej ilosci kotlety mielone zamrozone:
Kotlety wg przepisu upiec w piekarniku, podzielic na porcje i zamrozic. Potem tylko ugotowac sosik (koperkowy, pomidorowy, szpinakowy icon_lol.gif itp:) kartofelki i obiad gotowy. A mielone odmrozic icon_biggrin.gif


Przesmazyc, przez maszynke i do pierogow.
Monic3
Do Agnieszkibryndzy!!
Skorzystałam z Twojego przepisu na Bobotie, dobre, naprawdę smaczne, ale wiesz chyba jakies za rzadkie mi wyszło. Nie wiem jaką konsystencję ma mieć, ale wyobrażam sobie, że powinno sie ładnie pokroić. Trzymałam w piekarniku trochę ponad godzinke (180-200 stoni). Może zrobiłam błąd , bo przykryłam naczynie żaroodporne pokrywkę, co? A może nastepnym razem zmiejszyć ilośc mleka dodawanego do jajek? No nie wiem, tobie jakie wychodzi?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.