Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Pomóżcie mi skomponować menu na elegancką kolację - przychodzą koledzy z pracy mojego męża, razem będzie nas jakieś 8 osób.
Muszę zaserwować przystawkę, danie główne i deser. Co więcej tego samego dnia mam warsztaty bożonarodzeniowe w p-kolu, więc danie muszę przygotować albo wcześniej albo muszą być szybkie.
W grę nie wchodzą raczej typowe dania biesiadne typu zrazy, karkówka z sosem itp.
Byli już u nas 2 razy i jedli polędwiczki z sosem z sera pleśniowego, polędwiczki z wiśniami, krewetki w sosie pomidorowo-imbirowo-lemonkowym i coś jeszcze, chyba kurczaka z migdałami.
Na deser podam chyba mus czekoladowy, ale na przystawkę i danie główne nie mam weny. Help!!!
ulla
Tue, 11 Dec 2012 - 10:38
CYTAT(Ammm @ Tue, 11 Dec 2012 - 08:20)
Na deser podam chyba mus czekoladowy, ale na przystawkę i danie główne nie mam weny. Help!!!
Co prawda sama nie mam weny, ale ja bym chyba inspiracji poszukała np. na "ugotowani" tvn-u. Zdarzyło mi się oglądać, choć z rzadka i czasem coś brzmiało całkiem smakowicie.
Albo jakieś roladki z drobiu z suszonymi pomidorami, serem czy szpinakiem? Sałata z sałat mieszanych.
I zupa cebulowa - super rozgrzewajÄ…ca.
Nie wiem, czy dostatecznie elegancko Mumifikowanie kurczaka wg. wzoru i ewentualnie zawartość bym ewentualnie wcześniej przećwiczyła. Pieczenie - 20 minut od włożenia do piekarnika.
tolala
Tue, 11 Dec 2012 - 10:41
Ja bym przeszukała kwestiasmaku.com Fajne przepisy i dużo takich i smacznych i robiących wrażenie.
Ammm
Tue, 11 Dec 2012 - 12:23
CYTAT(Orinoko @ Tue, 11 Dec 2012 - 12:41)
I zupa cebulowa - super rozgrzewajÄ…ca.
Też o tym myślałam. Ktoś posiada sprawdzony przepis?
Mumia fajna, tylko te pieczarki bym czymś zastąpiła, może właśnie szpinakiem...
Tolala, no właśnie jestem w trakcie przeszukiwania
Orinoko
Tue, 11 Dec 2012 - 12:58
Przeglądam net - może być feta + suszone pomidory, brokuł i mozarella, szpinak z czosnkiem i pleśniakiem też się dobrze komponuje. Zupę cebulową robię wg. przepisu stąd z tymiankiem, bez alkoholu, na wywarze mięsnym/rosole - dla siebie w wersji lajt bez mąki, dla rodziny z lekką zasmażką. Jest boska.
Meganka.
Tue, 11 Dec 2012 - 13:18
Może łosoś na szpinaku z czosnkiem.
ania.m
Tue, 11 Dec 2012 - 13:26
Mozzarella z pomidorami i sosem (żeby było szybciej kupuję sos włoski Knorra)
Truśka
Tue, 11 Dec 2012 - 13:29
Może fondue miÄ™sne lub serowe do tego ròżne saÅ‚aty
Ammm
Tue, 11 Dec 2012 - 13:43
Dobra, na przystawkę będzie cebulowa i krem z pomidorów do wyboru.
Potem królik albo w sosie tymiankowo-śmietanowym albo w czerownym winie i kurczak w szynce parmenskiej z pesto.
I mus czekoladowy.
Mam nadzieję, że będzie OK.
Ammm
Tue, 11 Dec 2012 - 13:44
Ale czekam jeszcze na pomysły, mam czas do poniedziałku.
agabr
Tue, 11 Dec 2012 - 16:06
Moim zdaniem krolik nie jest dobrym pomyslem z prostego powodu , trzeba jednak duzej wprawy żeby go zjesc ładnie :)poza wszystkim pozostaja po nim kości co juz z natury rzeczy przestaje byc w kanonie eleganckiej kolacji a kaczka (piers)? jagniecina?.b
Ammm
Tue, 11 Dec 2012 - 18:56
A jakby mi się udało nabyć sam comber?
Kaczka jest w drugiej kolejności.
Jagnięciny nigdy nie robiłam i trochę się boję eksperymentu... A gdzie w Wwie kupię dobrą jagnięcinę (do tego w poniedziałek, kiedy zawsze jest krucho z mięsem...)?
agabr
Tue, 11 Dec 2012 - 19:32
gdyby to byl sam comber to ok , jagniecine kupuje zawsze w tym samym miejscu ,na hali mirowskiej ale nie mam pojecia czy w poniedzialek jest.b
zilka
Tue, 11 Dec 2012 - 21:34
A nie możesz im dać po steku z dobrej wołowiny? W eleganckości się mieści, faceci docenią a robi sie 5 minut:)
anita poniewaz wlasnie na jutro mam Å‚ososia to wyprobuje ten przepis .b
Ammm
Wed, 12 Dec 2012 - 07:39
Zilka, też myślałam, ale boje się, że wysmażenie wyjdzie mi takiego, jak sobie goście zażyczą
Brrr, następnym razem jedzenie zamówię albo wyślę ich do restauracji...
marghe.
Thu, 13 Dec 2012 - 22:46
CYTAT(Ammm @ Tue, 11 Dec 2012 - 20:56)
A jakby mi się udało nabyć sam comber?
Kaczka jest w drugiej kolejności.
Jagnięciny nigdy nie robiłam i trochę się boję eksperymentu... A gdzie w Wwie kupię dobrą jagnięcinę (do tego w poniedziałek, kiedy zawsze jest krucho z mięsem...)?
na Grójeckiej .. u Turka. Poszukam konkretniejszych namiarów.
Ammm
Mon, 17 Dec 2012 - 10:54
To poszukaj pls. Impreza przełożona na środę.
agabr
Mon, 17 Dec 2012 - 13:34
tu masz troche informacji https://www.poland-muslims.de.tl/Sklepy-Halal.htm , ja wiem o ktore miejsce chodzi marghe , jadac Grojecka od centrum po prawej stronie , z wielkiem napisem mieso halal.b
Halal, czyli z uboju rytualnego... Tyle się o tym ostatnio nasłuchałam, że nie wiem, czy chcę przyłożyć do tego rękę...
agabr
Mon, 17 Dec 2012 - 23:08
w lediplomate mozesz tez kupic nie halal .A w ogole wez te kacze piersi .b
Tuni
Mon, 17 Dec 2012 - 23:54
CYTAT(agabr @ Mon, 17 Dec 2012 - 22:08)
w lediplomate mozesz tez kupic nie halal .A w ogole wez te kacze piersi .b
O tak piersi są dobre na wszystko, zwłaszcza kacze
Przeprzaszam , głupawka po przeczytaniu innego wątku
Ammm
Tue, 18 Dec 2012 - 20:19
Impreza odwołana
A miałam ostatecznie zrobić zupę cebulową, polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami w sosie śliwkowo-winnym i kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto. Nie jakoś bardzo wykwitnie, ale smacznie i z trudno zepsuć
Teraz do końca roku będę jeść cebulę, bo oczywiście mąż poinformował mnie jak już zrobiłam zakupy.
pomidorro
Tue, 18 Dec 2012 - 20:25
Ammm a taka kolacja się szykowała! za rok zrobisz choć pewnie na cebulę już nie będziesz mogła patrzeć a robiłaś na próbę tego kurczaka i polędwiczki?
zilka
Tue, 18 Dec 2012 - 21:05
CYTAT(Ammm @ Tue, 18 Dec 2012 - 22:19)
polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami w sosie śliwkowo-winnym i kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto. Nie jakoś bardzo wykwitnie, ale smacznie i z trudno zepsuć
No to mało ambitnie podeszłaś do tematu powyższe trudno popsuć rzeczywiście
Ammm
Tue, 18 Dec 2012 - 21:30
Kurczaka robiłam wielokrotnie, bo bardzo go lubię, szczególnie dobry jest ze szparagami.
Polędwiczki robię często na różne sposoby, bo to jedno z niewielu mięs, które lubi mój mąż. Wprawdzie w tym sosie ich nie robiłam, ale robiłam w nim królika i jest bardzo dobry, do polędwiczek moim zdaniem świetnie pasuje.
Zilka, a może wpadniesz na cebulową?
zilka
Tue, 18 Dec 2012 - 21:34
CYTAT(Ammm @ Tue, 18 Dec 2012 - 23:30)
Zilka, a może wpadniesz na cebulową?
No czemu nie ale w czwartek dopiero się wyrobię, pasowałby Ci?
Ammm
Tue, 18 Dec 2012 - 21:41
Tak, idealnie, chłopa nie będzie bo ma Christmas Party, więc w sam raz!
Ammm
Tue, 24 Jun 2014 - 15:09
Dobra, wyciÄ…gam temat.
Znów seria imprez przede mną...
W międzyczasie miałam jedną imprezę (albo 2, już mnie pamięć zawodzi) - na pewno zrobiłam łososia na szpinaku proponowanego przez którąś z Was i roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie z białego wina, śmietany i rozmarynu.
Tym razem impreza na 12 osób i planuję zrobić bufet. W ramach dań ciepłych zamierzam podać piersi z kaczki w sosie winno-porzeczkowym, polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i może jakąś rybę - albo np. z salsą parykowo-grapefruitowo-kolendrową albo tuńczyk w sosie sojowym i imbirze.
Oczywiście jeżeli macie jakieś fajne propozycje to chętnie przyjmę, bo oprócz najbliższej imprezy muszę zrobić jeszcze 2 w niedalekiej przyszłości.
Z deserem też dam radę.
Ale pomóżcie mi w przystawkach - najlepiej, żeby były jakieś malutkie, takie na 1-2 kęsy lub inne łatwe do podziału...
ania_411
Tue, 24 Jun 2014 - 19:24
kawalki lososia zawijane w ciescie francuskim i upieczone w piekarniku, latwe i szybkie do zrobienia, eleganckie i smaczne:)
Antoniusz
Tue, 24 Jun 2014 - 21:37
Kawalek serka koziego owinietego w szynke parmenska z listkiem bazylii przeklute wykalaczka. Taki kawalek na jeden gryz.
Agnieszka AZJ
Tue, 24 Jun 2014 - 21:47
Zielone szparagi zawinęte w szynkę parmeńską i ciasto francuskie. Robiłyśmy to ostatnio dwa razy w związku z osiemnastką Zosi - drugi raz własnie wyjęłam z piekarnika, bo impreza trwa
Tylko szlag mnie trafia, bo nie udało mi się dostac ciasta francuskiego od Bliklego, a wszystkie inne są na margarynie
Ammm
Tue, 24 Jun 2014 - 22:39
Szparagi surowe czy blanszujesz wcześniej?
Paula.
Tue, 24 Jun 2014 - 23:12
CYTAT(Antoniusz @ Tue, 24 Jun 2014 - 22:37)
Kawalek serka koziego owinietego w szynke parmenska z listkiem bazylii przeklute wykalaczka. Taki kawalek na jeden gryz.
W ten deseń można też melona z listkiem rukoli zawinąć w szynkę parmeńska i spiąć wykałaczką. Szybkie i niezłe do zrobienia jest też podanie paseczków łososia na liściach cykorii. Kawior na połówkach jajek przepiórczych. No i może mniej wykwintne, ale fajnie ożywia stół: pomidorki koktajlowe nabite na wykałaczkę w towarzystwie małych kulek mozzarelli - można ją obtoczyć w oliwie z ziołami, albo nawet wcześniej zamarynować, albo owinąć listkiem bazyli.
Agnieszka AZJ
Tue, 24 Jun 2014 - 23:37
CYTAT(Ammm @ Tue, 24 Jun 2014 - 23:39)
Szparagi surowe czy blanszujesz wcześniej?
Surowe. Piekę to w temp. 220 stopni aż się ciasto zrumieni, a szparagi są takie fajnie kruche.
Ammm
Wed, 25 Jun 2014 - 18:39
Dzięki.
Też mi te pomidorki z mozarellą i melon z szynką chodził po głowie, ale to takie oklepane...
O, łódeczki cyrkorii przypomniały mi o planie z przeszłości na gruszkę z kozim albo pleśniowym serem na łódeczkach właśnie...
bb
Wed, 25 Jun 2014 - 19:19
Koreczki z fety, bialego winogrona I orzecha wloskiego, badz fety, arbuza I listka miety/bazylii.
PS- mozna sie wprosic na imprezke? po dzisiejszym marszobiegu goni mnie wilczy glod
Ammm
Wed, 25 Jun 2014 - 19:48
bb, zanudziłabyś się w tym towarzystwie Ale przy każdej innej okazji zapraszam gorąco.
Koreczki z orzechem mi się podobają. A nie ciężko go przebić?
bb
Wed, 25 Jun 2014 - 19:59
Mozna go dyskretnie nasaczyc czyms przed kontaktem z wykalaczka
ulla
Sat, 28 Jun 2014 - 23:57
Deska serów jako dodatek. Można kupić dobre. Prócz pleśniowych, ja lubię np. kozie, i lubię takie, których chyba nie ma w sklepie, ale można zamówić przez net, takie twarde owcze z niebieską pleśnią z Mazur, albo i bez, ale i tak pyszne https://www.seryowcze.pl/ Kiedyś na festynie w Węgorzewie zakupiliśmy niewielką ilość z każdego rodzaju i się zakochałam.
Ps. na Suwalszczyźnie zdarzyło mi się też kupować takie domowe sery miękkie. Coś jak mozzarella (podobna konsystencja), w wersji saute lub z różnymi dodatkami ziół, ale tych chyba nawet via net nie sprzedają.
edit. z ciekawości wrzuciłam w wyszukiwarkę, też są. Co prawda strona właściwa mi się jakoś nie otwiera, ale chodzi o sery z Wiżajn.
Nie nie, z pewnością o Wiżajny. Choć produkt smakowo może być podobny. A co mi się podobało w tych serach, to jak za wolno się jadło, to i tak się nie psuły, tylko zmieniały właściwości - tak w kierunku sera twardego, choć tego etapu osiągnąć nie mogły rzecz jasna. Ale cały czas były dobre.
Ammm
Thu, 16 Oct 2014 - 15:33
CYTAT(bb @ Wed, 25 Jun 2014 - 20:19)
Koreczki z fety, bialego winogrona I orzecha wloskiego
Zrobiłam wariację na ten temat - zawinęłam winogrono w fetę (coś jak knedle ze śliwkami) i obtoczyłam jedne w posiekanych orzechach, drugie w migdałach. Muszę się pilować, żeby do wieczora nie zjeść
Pycha!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.