Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Wszyscy w moim domu lubią rosół, ale nie ma chętnych na jedzenie gotowanego mięsa.
Czasem robię rosół na indyku i wołowinie i wtedy z mięsa robię pasztet, ale jego też specjalnie nie lubią. Mam jeszcze połowę tego, co zrobiłam na Święta Teraz ugotowałam na wiejskim kurczaku. Rosołu już prawie nie ma, a kurczak jest. Potrawki też nie lubią
Znacie jakieś przepisy na gotowane mięso z kurczaka
anetadr
Mon, 07 Jan 2013 - 22:34
Hit mojej studenckiej stołówki: kotlety po pożarsku. Mięso zemleć w maszynce, dodać siekaną pietruszkę (natkę), surowe jajko, przyprawy. Zrobić z tego kotleciki, które smaży się panierowane. Ponieważ kurczak jest dość suchy (i wygotowany już) do kotletów przydaje się jakis sos (grzybowy, chrzanowy czy jaki kto lubi).
Wiem, że oryginalny kotlet po pożarsku robi się z surowego mięsa, ale u nas był z gotowanego właśnie. Co jakiś czas sama je robię jak mi trochę kurzęciny gotowanej zostanie.
Aneta
Ammm
Mon, 07 Jan 2013 - 22:44
Zamrozić, jak się dogotuje wołowiny to zrobić pierogi z mięsem albo krokiety.
Albo jakąś sałatkę.
Orinoko
Mon, 07 Jan 2013 - 23:02
Czasem robię zapiekankę z ryżem - daję tego kurczaka pokrojonego, podsmażonej marchewki (startej na tarce) z cebulą, mieszam z ugotowanym ryżem, dodaję listek laur., ziele ang, na górę wiórki masła lub margaryny, i do naczynia żaroodp. Czasem natkę pietruszki dodaję. Ja lubię, rodzina kręci nosem, bo też nie lubią gotowanego mięsa. (najbardziej lubił je niegdyś mój pies, więc miałam zbyt).
malgosia1968
Mon, 07 Jan 2013 - 23:09
może do tego rosołu co został dodać trochę wody i rosołek w kostce plus żelatyna i zrobić ala "zimne nóżki " z kurczaka kurczaka pokroić bądź porwać na kawałeczki, na spód salaterek dodać groszek zielony, plasterek jajka gotowanego, marchewkę ugotowaną pokrojoną w plasterki bądź kostkę i listki świeżej natki pietruszki, zalać wywarem z kawałkami kurczaka, ostudzić, wstawić do lodówki
agrafkaa
Mon, 07 Jan 2013 - 23:11
To ja robiÄ™; potrawkÄ™,kotlety,pierogi,krokiety,dodaje do pizzy.
MamaJulki
Mon, 07 Jan 2013 - 23:12
a ja z takiego mięska robię sos do spaghetti albo pasty do kanapek
KAROLA3DAW
Mon, 07 Jan 2013 - 23:47
Ja i Maluchy takie miecho szczegolnie z rosolu uwielbiamy Ale ze wszystkiego sami nie przejemy to czasami robie to miesko z sosem Jak nie przejemy to Bombel (piesio) sie cieszy
Az podanych wyzej najbardziej przypadl mi do smaku pomysł Małgosi bo galaretke drobiowa UWIELBIAM
Sokolica
Tue, 08 Jan 2013 - 09:06
Moja mama bierze to mięcho z rosołu, wrzuca na patelnię z odrobiną tłuszczu (czasem wrzuca też cebulę z rosołu), dodaje kwaśną śmietanę i smaży. Plus sól i pieprz, a moja wersja jest z czosnkiem. Stopień podsmażania zależy od gustu. Ja wolę takie "bardziejsze" jak śmietana już się rozwarstwia Proste, smaczne, szybkie. Do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, do ryżu, chleba lub samo. Smacznego
ana
Tue, 08 Jan 2013 - 13:57
cebule i czosnek poddusić na patelni, dodać warzywa z mieszanki mrożonej albo skomponować samodzielnie: pieczarki, cukinia, fasolka, marchewka, papryka itp. podusić dodać mieso z rosołu posolić itp. można i też doprawić np. sos śliwkowy, słodko kwaśny i gotowe. jeść samodzielnie albo jako dodatek do makaronu. goruje taki rosół na połowce kurczaka
renata19750702
Tue, 08 Jan 2013 - 14:20
Ja bym Ci poradziła, zebyś nie gotowała rosołu na całym kurczaku, tylko nie wiem jak taki rosół wygląda na kurczaku ze sklepu, bo ja już dawno takiego nie kupowałam. Na rosół kupuję kurczaka lub kaczkę od dwóch zaprzyjaźnionych pań ze wsi (zależy, która akurat ma, bo nie hodują na skalę przemysłową, tylko jak to mówią: dla siebie). W przypadku kurczaka: do rosołu nie wkładam uda, ani piersi z kurczaka. Mięsa wtedy jest na tyle mało, że można je wykorzystać np. do sałatki, do sosu do makaronu czy do ryżu (ja czasami robię taki sos a'la sphagetti i zapiekam go z makaraonem i warzywami posypany serem w piekarniku. Ostatnio robiłam lazanię z dynią i cukinią i też dodałam te resztki kurczaka.
Hit mojej studenckiej stołówki: kotlety po pożarsku. Mięso zemleć w maszynce, dodać siekaną pietruszkę (natkę), surowe jajko, przyprawy. Zrobić z tego kotleciki, które smaży się panierowane. Ponieważ kurczak jest dość suchy (i wygotowany już) do kotletów przydaje się jakis sos (grzybowy, chrzanowy czy jaki kto lubi).
Wiem, że oryginalny kotlet po pożarsku robi się z surowego mięsa, ale u nas był z gotowanego właśnie. Co jakiś czas sama je robię jak mi trochę kurzęciny gotowanej zostanie.
Aneta
Dzięki Aneta Wypróbowałam Twój przepis, tylko wzbogacilam go o pieczarki duszone - część dodałam do mięsa przed zmieleniem, a z reszty zrobiłam sos. Smakowało dziewczynom, Mężowi mniej, ale jedyną potrawą, która u nas lubią wszyscy jest spaghetti
Pozostałę przepisy wypróbuję przy okazji kolejnych rosołów
agabr
Thu, 10 Jan 2013 - 21:01
Rosol gotuje raz w tygodniu i wiecie co wywalam tego kurczaka , mam wrazenie, ze on jest juz na amen wygotowany i pozbawiony wszelkich wartosci .b
gosiagosia
Fri, 11 Jan 2013 - 23:37
na krokiety idzie
Paula.
Fri, 11 Jan 2013 - 23:57
agabr to ile Ty ten rosół gotujesz?
Ja rosół staram się gotować na 3 rodzajach mięs: indyk (skrzydło, szyja, ewentualnie golonka), kurczak (szyja- wycinam szyje z kurczaka, którego piekę, ćwiartka), wołowina (najchętniej goleń). Jak uda mi się uchować mięso (bo u nas wszyscy są amatorami mięsa z rosołu) to wtedy robię tak: z mięsa z kurczaka i indyka robię: - galaretki (tyle, że ja nie rozwadniam rosołu jak podaje Gosia i nie ma opcji na kostkę rosołową - blee)- do rozdrobionego mięsa dodaję groszek zielony i marchewkę, do zagotowanego rosołu dodaję żelatynę i zalewam - "flaczki" (uwielbiam) - kroję drobno mięso z kurczaka i indyka, dodaję pokrojoną w paseczki marchewkę (też z rosołu) i zalewam rosołem, doprawiam majerankiem i gałką muszkatołową - pychaa:) Wołowinę zwykle zjadamy, ale jeżeli zostanie to albo robię w sosie chrzanowym (ale tylko ja lubię), albo zamrażam i jak się więcej uzbiera to do pasztetu.
A ostatnio, ponieważ nie chciałam znowu robić wołowiny w sosie chrzanowym, to zmieliłam ją razem z wszystkimi warzywami (por, seler w korzeniu i naciowy, cebula, pietruszka, marchewka), następnie dodałam suszonych pomidorów z oliwy i czosnku i tak powstałym farszem napakowałam cannelloni, zalałam sosem pomidorowym (doprawionym czosnkiem i oregano) i zapiekłam. Smakowało nam bardziej niż faszerowane przesmażanym mięsem mielonym, a o ile zdrowsze .
Edit: lit.
agabr
Sun, 13 Jan 2013 - 22:33
No z godzine gotuje , no dobra nie cierpie miesa z rosolu .b
Użytkownik usunięty
Wed, 16 Jan 2013 - 17:00
U mnie też zostaje mięso z rosołu. Troszkę zawsze wrzucam dzieciakom do talerza z rosołem. Przed gotowaniem rosołu,zawsze odkrawam piersi (wolę je przeznaczyć na inne danie). Reszte ugotowanego mięsa podsmażam z pieczarkami, cebulką i papryką. Osobno gotuję ziemniaki w mundurkach, kroje je na plasterki, na to wrzucam to podsmażone mięso, zalewam sosem białym (no ze sloika, bo nie chce mi sie robić samej . Zapiekam w piekarniku tak z 25 min a potem posypuje zółtym serem i jeszcze wstawiam na 5-10 min. Domownicy jedzą i nie narzekają.
Agnieszka AZJ
Wed, 16 Jan 2013 - 18:42
Blue, podoba mi sie ten przepis. Wypróbuję
oliwia02445
Wed, 16 Jan 2013 - 20:13
Dodaj przyprawę kebab-gyros, kup chlebek pita, surówka z ogórków pomidorów, papryki, czy czego chcesz Mięsko z przyprawami podsmaż na patelni, nie za długo, żeby nie było suche, chlebek pita wstaw na ok 3-4 min do gorącego piekarnika, rozkrój te chlebki, zeby powstały takie kieszonki, wlej tam troszke keczupu, majonezu, wrzuc mięsko i surówkę. Smacznego
okko
Wed, 16 Jan 2013 - 21:52
Ja robie podobnie jak oliwia z miesem podsmazam (najczesciej w mojej ukochanej frytownicy czyli prawie beztluszczowo) pokrojone w dosc cienkie paski tak zeby byly zrumienione kawalki. I wykorzystuje do salatek albo jako samodzielne danie maczane w dipach.
Tyle z w u mnie musze ukrywac mieso z rosolu- ja gotuje zazwyczaj na duzych skrzydlach indyczych bo na kurczaku nie lubie oczywiscie wolowe z kostka tez musi byc.
U nas kazde gotowane mieso drobiowe zostaje pozarte w sumie kazdy facet u mnie zje z apetytem
Użytkownik usunięty
Wed, 16 Jan 2013 - 22:16
O, jeszcze mi się przypomniało, że gotowane mięso podsmażam z curry i wykorzystuję do tortilli.
katiek
Thu, 17 Jan 2013 - 22:31
Placki z kurczakiem na piwie. Robi je moja siostra-bardzo dobre. Mięso pokroić nie za drobno, dodać jajka, mąkę, sól, przyprawy jakie kto lubi i piwo do konsystencji gęstej śmietany. Smażyć placki, jeść, wskazany jakiś kwaskowy sos np. pomidorowy.
Ela87
Wed, 27 Nov 2013 - 12:30
Ja z kurczakiem wyprawiam cuda U mnie zazwyczaj są różne dania z kurczakiem + makaron, sałaty, kasza, ryż I nikt nie narzeka. Jeśli masz taki duży problem z niejadkami to poszukaj jakiś dobry przepis tutaj [edit: moderacja] Myśle, że możesz ich nawet zaczarować tymi daniami
MIRUSIA
Sat, 28 Jan 2017 - 07:53
Mam w domu tyle pracy i jeszcze etat plus bycie mamą, że wybrałam szybką, a tanią opcję. Te przepisy https://www.dobrydrob.pl/przepisy/ to jest właśnie mój patent.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.