Forum dla rodziców: maluchy.pl « ciąża, poród, zdrowie dzieci > samo Ĺźycie > co warto, czego nie warto
Pokazuja sie coraz czesciej patelnie czy nozyki ceramiczne.Zastanawiam sie jak to sie ma w zastosowaniu. Przyzwyczailam sie do patelni teflonowych. Ma ktoras taka ceramiczna? Dobre to to? Smazy sie tak samo jak na teflonie?
Patelni ceramicznej jeszcze nie miałam, ponieważ póki co mam trzy dobre patelnie teflonowe. Kupiłam jednak jakiś czasem temu ceramiczny obierak do warzyw i mam jeden nóż - i są na prawdę rewelacyjne. Jestem zdecydowana, że gdy któraś z moich patelni się "zużyje", to zainwestuję w ceramiczną.
Znajoma natomiast zwracała mi uwagę na to, że jeśli już kupować ceramiczną patelnię, to pożądaną, jakiejś konkretnej firmy a nie "noname" za 10 zł z promocji w minimarkecie, bo one często są ceramiczne tylko z nazwy (i koloru powłoki ) a tak na prawdę są kompletnym bublem, który może nas zrazić do kupowania "prawdziwych" wyrobów ceramicznych.
Mam i bardzo warto
smazy się zupełnie inaczej niż na teflonie ale jest fajna i nie zamieniłabym jej teraz na żadną inną i mamy patelnię z biedronki i z Auchana i z super pro sklepu i dopóki nie kroisz na nich nożem, to nie widzę różnic wielkich.
My mamy z Gerlacha i moge polecić - bardzo fajna, szybko się czyści i dobrze smaży !
Mnie też korci żeby zakupić takową patelnię i noże więc czytam z zaciekawieniem. Jak na razie same pozytywne opinie Jakieś negatywy?
Miałam ceramiczną z Biedronki - wyleciała po 3 mies.
Miałam ceramiczną ze sklepu AGD za 75 zł - jw. Załatwiła mi ją mama powidłami Ani na jednej, ani na drugiej nie udawało mi się zrumienić mięsa (bez panierki). Nie smażyło się źle, ale jednak teflon mi bardziej odpowiada pod kątem efektu smażenia. Koleżanka miała jakąś "bardziej" markową ceramiczną za grubo ponad 100 zł - mój mąż podsmażał na niej krewetki na imprezie i nie był zachwycony efektem (podobnie jak u nas na Biedronkowej ). Za to koleżanka pieje z zachwytu nad swoją patelnią.... Ja znowu szukam patelni, bo zjechałam dwie ceramiczne i jedną teflonową ostatnio, a na stalowej za dużo tłuszczu zużywam, a jak mniej to masakrycznie przywiera. Jajka np. nie usmażę.
No ja wlasnie pytam glownie pod katem biedronkowej bo od dzisiaj sa a teflonowa zeptera mi mama zajechala
Tak wiec chyba kupie na sprobowanie bo koszt niewielki i wrazie co nie bedzie bardzo szkoda. Co do nozykow to je sie ostrzy tak samo jak stalowe?
Zaczęłam myśleć o ceramicznej, ale za to z Lidla. Dla odmiany.
Polecialam na ta ceramiczna jakies 3 miesiace temu i zlego zlowa nie moge powiedziec
Swietnie sie czysci, dosc szybko nagrzewa mi pasi Moglismy wziasc wieksza bo najczesciej korzystam z najwiekszego gazu i boki patelni wewnatrz szybko mi sie przypalaja ale tak jak pisalam schodzi wszystko bez wiekszego problemu Widzialam ze w Biedronie maja teraz byc za niecale 25 zl i sie zastanowie nad wieksza jak bedzie
Mam biedronkową już rok- działa jak ta lala
Dużą mam, z pokrywką.
My już dość długo używamy ceramicznej. Kupiliśmy właśnie dużą (taka), żeby się mieściło na niej jedzenie - jakieś sosy, warzywa, mięso - dla całej rodziny. Nam ją polecił dietetyk, mówił, że robi się na niej mniej tłuste jedzenie, przez to, że można smażyć bez oleju. I rzeczywiście tak było, a ku mojemu zaskoczeniu jedzenie sie nie przypalało. Więc tak, ja jak najbardziej rozumiem fenomen ceramicznych.
Ja mam ceramiczna z Reala bardzo duza, ale po ok roku uzytkowania niedlugo trafi do kosza. Ceramiczna powloka sie zuzyla i nie idzie juz smazyc bez tluszczu, bo przywiera wszystko. Jednad Tefal sluzyl mi dluzej i jakos mam do niego sentyment.
Patelni ceramicznej nie mam ale za to mam 2 noże ceramiczne z Biedronki. Kupiłam je jakoś pod koniec roku i w domu śmiali się ze mnie, że cieszę się z nich bardziej niż z prezentów świątecznych
No kurcze uwielbiam je a niby zwykłe noże wyglądające na plastikowe. Są baardzo ostre. Moje następne noże też będą ceramiczne.
Mam pytanie, głupie może czy ceramiczną można drapać?
Tzn z teflonowÄ… zawsze jak z jajkiem, delikatnie, a ceramicznej widelec zaszkodzi?
niestety zaszkodzi
ale przynajmniej jak ceramiczną zarysujesz, to nie będzie cię truła (jak teflon)
Dzięki, Aniukuleczko
Patelni mam chyba z 9 sztuk, co mój mąż uważa za przesadę.
Kazdej uzywam do czegoś innego i tak szczerze chyba najlepsza jaką miałam to ikeowska 365+ (teflonowa) ale jest uniwersalna! Ceramiczna jest na Ii miejscu, III - teflonowa, IV, stalowa, V- grillowa, VI - teflonowa do naleśników, VII - (miedziana?) do mięsa itp.
moko to teraz dowalilas Ja mam dwie Jedna ceramiczna do wymiany i druga teflonowa do nalesnikow.
No jakoś tak mam słabośc do garów i patelni...
mam noze ceramiczne, zdecydowanie nie sa to dobre noze .b
noże to kocham victorinox a na patelnie ceramiczną choruje
mam ceramiczna od niedawna. zdarzylam usmazyc na niej nalesniki i jajecznice. na pewno dobrze sie ja czysci. co do efektow smazenia, o ktorych ktos wczesniej wspomnial, to rzeczywiscie trzeba sie nastac, zeby zrumienilo sie choc troche. nalesniki wszystkie wyszly blade.
ja powiem szczerze, że zostałam fanką smażenia na patelni ceramicznej (nie ukrywam też, że głównie przez brak jakiś szkodliwych substancji pokrywających naczynie ). mycie jest ok, nie przywiera tak jak na normalnej patelni, ale fakt faktem, żeby coś zarumienić, trzeba się delikatnie postarać, chociaż u mnie ([edit: moderacja] ) idzie o niebo lepiej, niż u koleżanki która ma jakąś tanią patelnie (kupiła za jakieś 55zł) ogólnie polecam przerzucenie się na patelnie ceramiczne
Mam już 2 lata patelnie ceramiczną jest super a co do noży to nie bardzo jestem zadowolona.
Chcialabym sobie kupić nową patelnię.Czy ceramiczna jest dobra?
Chcialabym sobie kupić nową patelnię.Czy ceramiczna jest dobra? Jest fajna. Coś takiego pomiędzy patelnia stalową a patelnią teflonową. Nie jest tak wytrzymała jak stalowa, jednocześnie nic się do niej tak nie przylepia. Moim zdaniem jednak jeśli chciałabyś kupić sobie coś porządnego to polecam zastanowić się nad patelnią z powłoką tytanową. Jest to nowość, patelnie w dobrej cenie tego typu ma na przykład Tefal. Patelnia taka jest bardziej wytrzymała niż patelnia z powłoką z teflonu, tak bardzo sie nie drapie. Jednocześnie nic sie do niej nie przylepia oraz mozna na niej smażyć z minimalną ilosćią tłuszczu ( nie przepadam za tego powodu za patelniami stalowymi bo tego tłuszczu trzeba tam ladować bardzo dużo...). https://sklep.gkpge.pl/patelnia-titanium-fusion-28cm To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|