Zostałam zasypana mąką jęczmienna i żytnią. NIe mam co zrobić z tymi kilogramami, data ważności krótka,a ja jako poznańska gospodyni nie umiem jej po prostu wyrzucić. Macie jakieś sprawdzone przepisy na COKOLWIEK? I to takie, żeby nie trzeba było stać przy garach, bom na ostatnich nogach...
Chleb! zrób chleb!
Chleb i muffinki razowe z żytniej.
Rewelacyjne z brązowym cukrem i z dodatkiem orzechów i rodzynek.
Z żytniej możesz zrobić zakwas na żurek.
Chleb i muffinki razowe z żytniej. Rewelacyjne z brązowym cukrem i z dodatkiem orzechów i rodzynek. Czy możesz rzucić przepisem na te razowe muffiny? Piekłam raz i... niewypał. Teraz i tak mam niesprawny piekarnik, ale jak przepis dobry, to chętnie zachomikuję!!!! Magawit, ja mogę trochę tej żytniej wziąć od Ciebie, jeśli ona razowa jest (1850 lub 2000), w zamian mam gryczaną na zbyciu, bo przypadkiem Marek mi kupił zamiast orkiszowej Z żytniej wychodzą dobre takie placki z jabłkiem dla alergików bez jajka i mleka - po prostu mąka żytnia i tarte jabłko w proporcjach na oko. Można też dodać mleko.
chleb z mąki żytniej,taka mała moja rada, piec chleb w proporcji 1/3 mąką żytnia i 2/3 mąka pszenna, inaczej nie był dobry chleb (miał zakalec)zawsze.
Kurcze, nie mam maszynki do chleba, tylko zwykły piekarnik. Wyjdzie z tego chleb?? Macie jakiś sprawdzony przzepis?
Orinoko, chętnie sprezentuję Ci mąkę, trochę przerobię, ale na pewnoe nie wykorzystam wszystkiego. Mam jeszcze 1.5 kg mąki jęczmiennej...
Magawit -też mam tylko piekarnik ) chleb wychodzi pyszny...
chleb
30 gr drożdży 1 Ł cukru 1Ł mąki 400ml wody (ja daję różnie -miks mleko+ woda )ważna ilość te 400ml, 150g płatków owsianych, lub słonecznika, lub pestek dyni (lub wszystkie 3 po 50gr) 1,5 ł soli 2 Ł oleju lub 20gr masła roztopić 550gr mąki pszennej lub (daję ok 200gr żytniej, a resztę pszennej) zaczyn: drożdże+cukier+1ł mąki,woda(2łyżki) -dać w ciepłe miejsce na 15minut w celu wyrośnięcia, do dużej miski wsypuję mąkę (obie), dodaję płatki (słonecznik itd) sól, dodać drożdże po 15minutach +dodać olej lub masło i wymieszać wszystko drewnianą łyżką, dać w ciepłe miejsca na 30-45minut, potem przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dać wyrosnąć na 30minut. piec 45- 50minut w 180 st ( po 45 min wyjmuję chleb z blaszki i pukam palcem) w dno chleba musi wydać taki głuchy odgłos dudnienia - wkładam ponownie chleb jeszcze na 15minut już bez foremki do piekarnika, potem piekarnik wyłączam i studzę tam przez 15min chleb. Następnie wyjmuję z piekarnika. z tego samego ciasta robię bułki(10-12szt), daję wyrosnąć ciasto, tak 30-45minut,a potem robię bułki i wyrastają na blaszce przez 15-20 min, piekę je 20minut/ 180st
Joa po Twoim poście dostałam ślinotoku Chyba jednak zdecyduję się na ten chleb, przepis nie wydaje mi się szczególnie skomplikowany. A tak się zarzekałąm-żadnego pieczenia...
A co zrobić z nadmiarem mąki jęczmiennej????
Mogłabyś sobie wyhodować zakwas i piec chleb na zakwasie - wyłącznie żytni. Piekę taki chleb od roku, jest łatwy, pyszny i zdrowy. I robi się go ręcznie, nie w maszynie, a piecze w piekarniku.
Drożdżowego nie robię, bo nie lubię tego posmaku drożdży, no i czysto żytni, na którym mi zależy, na drożdżach rzeczywiście nie za bardzo wychodzi. Robię z tego przepisu: https://www.chleb.info.pl/moje-chleby-recep...nie/chleb-liski
Magawit
upiecz ten chleb lub bułki.. jest naprawdę prosty, dla mnie najtrudniejsze było dowiedzieć się,czy chleb już jest upieczony. Ja piekę 45-50minut,ale mój piekarnik jest przepieczony,nie przypala i piecze dobrze. Piekę zwykle w temp 180-200st, bo piecze dobrze,ale wiem,ze są piekarniki nie przepieczone wtedy piekłabym w 200st. Piec w 180st i dłużej np 60-minut. Upiecz też chleb z z mąką jęczmienną zamiast żytniej i też daj jej 1/3 +2/3pszennej To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|