Mam zamiar popelnic na pewne wytrawne party takie krakersiki:
https://www.foodandwine.com/recipes/oat-and-cheddar-crackers
tylko mnie zastanawia pierwszy skladnik pt old-fashioned rolled oats. Co to takiego dokladnie?
Juz przymykam oczy na te cupsy
Mam zamiar popelnic na pewne wytrawne party takie krakersiki:
https://www.foodandwine.com/recipes/oat-and-cheddar-crackers tylko mnie zastanawia pierwszy skladnik pt old-fashioned rolled oats. Co to takiego dokladnie? Juz przymykam oczy na te cupsy
rozumiem , ze to takie zwykle nie przetworzone tylko splaszczone
https://newhopemills.com/product_images/lrg...20oats_DxO1.jpg
dla mnie rolled oats to płatki owsiane. A old-fashioned, to pewnie nie-błyskawiczne.
wg. mnie zwykłe, nieoczyszczone z tych "łusek" płatki owsiane - takie, które do owsianki trzeba ugotować i zalanie wodą nie wystarczy.
Tez w pierwszym odruchu pomyslalam o najzwyklejszych owsianych ale mnie to old fashioned jakos intryguje
A wlasnie mam zapas takich najzwyklejszych, nieobrobionych.
znalazłam takiego linka - babka zadaje pytanie o różnicę między old fashioned a zwykłymi płatkami: https://www.ironmagazineforums.com/diet-nut...olled-oats.html
wygląda na to, że są to te najmniej przerobione (chyba, bo nie doczytałam wszystkiego, tylko kilka pierwszych postów)
old-fashioned to wlasnie najmniej przerobione, nierafinowane, czyli wlasnie rozwalkowane na plasko, bez oczyszczania i oddmuchiwania
Z pewnoscia nie blyskawiczne ( czyli nie spreparowane uprzednio- nie podgotowane jak instant) i w postaci pelnego, acz rozwalkowanego ziarna owsa Zwykle rolled sa takim rozwalkowanym ziarnem w calosci ale potraktowanym goraca para i pozniej lekko podpieczone. Old-fashioned tylko rozwalkowane ziarno, bez parowania tu co nieco nt niunasow https://www.food.com/library/oatmeal-465 https://en.wikipedia.org/wiki/Rolled_oats CYTAT takie, które do owsianki trzeba ugotować i zalanie wodą nie wystarczy. wystarczy acz to akurat kwestia przyzwyczajenia Moi jadaja nawet bez moczenia bo lubia kiedy im chrupie Ew w wersji domowa granola
Ok, przekonalyscie mnie, ze moja znajomosc angielskiego nie wymarla wiec zabieram sie do roboty! Tylko jeszcze ser dorwe!
Dzieki
Takie śniadanko dziś mojej córki. Owsianka z owocami.. 1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka łyżeczka cukru/miodu Przygotowanie: Mleko z cukrem doprowadzamy do zagotowania, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy na malutkim ogniu przez 2-3 minutki. Zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy ugotowaną owsiankę na 3 minuty. Po tym czasie przekładamy gotową owsiankę do miseczek i zajadamy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to maliny i odrobina tartej czekolady. Zresztą w sieci mozna sobie poczytać o wielu innych przepisach https://www.smaczneprzepisy.com.pl/aktualno...drowe-owsianki/ To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|