To jest uproszczona wersja wybranego przez Ciebie wątku

Jakie serki i jogurty warto, a jakich nie warto

Kliknij tutaj aby przejść dalej i przeczytać pełną wersję

Elle_
Co z nabiałowych produktów (serków, jogurtów, kefirów) dać dziecku, by mu smakowało i by było zdrowe? (i najlepiej nie kosztowało fortuny;). Trochę tego w sklepach jest, a ja ciągle się gubię w tych składach, ilościach białka, czy jakoś groźnie brzmiących "E"...
Abotak
zwykly jogurt naturalny bez cukru i innych dodatkow
Priorytetem dla mnie jest ekologiczny, zwlaszcza dla dzieci
Tanio bo bez masy wymyslnych smieci podnoszacych cene.
Owoce mozna samemu dodac i jest gotowe danie icon_smile.gif
Zdrowe, tanie i niezbyt skomplikowane
Konkretnych firm nie polece bo nie mieszkam w PL, ale ogolnie te kryteria
To samo w przypadku serkow, serow czy mleka i jego innych przetworow
kalarepa78
Jogurtownicę kupić warto 06.gif
Pilawianka
Jest coÅ› takiego jak jogurtownica?
Ja robię tylko kefir z ziaren grzybka tybetańskiego-pyszny jest icon_smile.gif
kalarepa78
Jogurtownica, to takie coś, co robi jogurt 29.gif Moja np. robi go w 6 słoiczkach, jak zjesz tylko 5 z nich, to z 6. + litra mleka masz znów jogurt. I tak al capo da fine 06.gif

Ponoć niemal równie łatwo można ten jogurt robić w piekarniku, ale jakoś te moją jogurtownicę i jej 6 słoiczków polubilam
Abotak
CYTAT(kalarepa78 @ Mon, 18 Feb 2013 - 18:05) *
Jogurtownicę kupić warto 06.gif



a warto! icon_smile.gif

chociaz moja suszara ma opcje temp `jogurtorobnej` to jogurtownica poszla w odstawke.
ajlonka
nie miałam pojęcia że jest jogurtownica, jaka ja jestem nie życiowa 37.gif

Jeśli chodzi o serki to my kupujemy Jogser bo są bez żelatyny wieprzowej. Jogurty u nas średnio idą Adasiowi 21.gif
A_KA
A ja robiłam jogurty bez jogurtownicy icon_wink.gif. Też się da icon_wink.gif
mama_do_kwadratu
CYTAT(A_KA @ Tue, 19 Feb 2013 - 14:15) *
A ja robiłam jogurty bez jogurtownicy icon_wink.gif. Też się da icon_wink.gif

ja też
Elle_
Wow! Nie miałam pojęcia, że jest coś takiego jak jogurtownica. A dużo zachodu z tą produkcją jogurtu? I jaki jest koszt takiego urządzenia? icon_wink.gif
Bogusia123456, tylko, że większość naturalnych, które znajduje w sklepach (a nie jest ich dużo niestety) ma taki gorzkawy smak i nie smakuje moim dzieciakom...w tym problem.
Abotak
dubel
Abotak
CYTAT(Elle_ @ Tue, 19 Feb 2013 - 16:43) *
Bogusia123456, tylko, że większość naturalnych, które znajduje w sklepach (a nie jest ich dużo niestety) ma taki gorzkawy smak i nie smakuje moim dzieciakom...w tym problem.


a jak myslisz? Nienaturalny nie ma tego posmaku? Bardziej prawdopodobne ze posmak `zagluszony` sztucznie.
Daj owoce swieze, jakis cynamon czy wanilie i tez posmaku nie bedzie icon_smile.gif A jesli doslodzisz czyms zdrowszym niz to co do gotowcow sypia, to juz na mur beton nie bedzie.
Wiem co mowie icon_smile.gif
Mysle ze dzieciom raczej brak sztucznego smaku przeszkadza niz gorzkawy posmak icon_smile.gif Kwestia czasu i przestawienia. Troche dobrycg checi i konsekwencja.
Pilawianka
Naturalny jogurt z owocami - pycha icon_smile.gif
Zdradzicie jak robicie jogurt bez jogurtownicy? W piekarniku czy jest jakiś inny sposób?
Jogurtownicy kupować nie będę ale dobrze wiedzieć, że coś takiego istnieje.

Mój grzybek kefirowy jest banalnie prosty w "obsłudze". Zalewa się mlekiem, odstawia na 24h, sączy na sitku, przepłukuje, zalewa mlekiem i tak w kółko.
Grzybek rośnie jak głupi więc rodzina i znajomi też już obdarowani i produkują domowy kefir icon_smile.gif
Elle_
Bogusia123456, pewnie masz i rację. icon_smile.gif Dzisiaj w szkole rozmawiałam z innymi mamami i zostały mi polecone serki Bielucha - być może ktoś dawał dzieciakom? Podobno naturalne, ale super smaczne. I są właśnie różne wariacje smakowe, ale bez chemii.
A może ktoś mi przybliżyć to działanie jogurtownicy? Jestem bardzo ciekawa jak to wygląda.
walizka
i jogurt i twarożek robię sama. Smakuje nam sto razy bardziej, niż sklepowe icon_smile.gif

Twarożek jest bajecznie prosty:
gotujesz mleko (np. 1 l), kiedy zacznie wrzeć, wlewasz to niego tyle samo mleka zsiadłego. Potrzymaj to jeszcze chwilę "na ogniu", żeby oddzielił się twaróg od serwatki. Potem wystarczy odcedzić przez sitko. Ten twarożek jest bardzo delikatny w smaku i dość kruchy. Jeśli chcę mieć bardziej plastyczną konsystencję, dodaję do niego kilka łyżek jogurtu.

Mleko mieszałam w różnych proporcjach, żeby sprawdzić, jaka będzie najbardziej wydajna. Ale nie znalazłam zależności i zostałam w proporcjach 1:1

Jogurt wymaga więcej zachodu.
potrzebujesz litr mleka, 2 pełnotłustego łyżki mleka w proszku i 3 łyżki jogurtu
najpierw rozpuszczasz mleko w proszku w szklance zwykłego mleka. Z resztą mleka wlewasz do garnka i gotujesz. Studzisz do temperatury 40-50 stopni C. Dolewasz jogurt i całość mieszasz. Następnie rozlewasz to do słoiczków i na ok. 17 godz. zostawiasz w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze, albo zawinięte w kołdrę itp.) Ja zawijam słoiki w ręcznik i wkładam do torby termicznej. Na koniec do lodówki.

Mało jemy jogurtów, więc 4 słoki stoją u mnie w lodówce nawet do dwóch miesięcy i się nie psują. Po otworzeniu słoika trzeba zużyć jogurt w ciągu doby lub dwóch.

-----
MÅ‚odziutka, co to za grzybek i gdzie go dajÄ…? icon_smile.gif
grubassek:)
CYTAT(walizka @ Wed, 20 Feb 2013 - 21:52) *
i jogurt i twarożek robię sama. Smakuje nam sto razy bardziej, niż sklepowe icon_smile.gif

Twarożek jest bajecznie prosty:
gotujesz mleko (np. 1 l), kiedy zacznie wrzeć, wlewasz to niego tyle samo mleka zsiadłego. Potrzymaj to jeszcze chwilę "na ogniu", żeby oddzielił się twaróg od serwatki. Potem wystarczy odcedzić przez sitko. Ten twarożek jest bardzo delikatny w smaku i dość kruchy. Jeśli chcę mieć bardziej plastyczną konsystencję, dodaję do niego kilka łyżek jogurtu.

Mleko mieszałam w różnych proporcjach, żeby sprawdzić, jaka będzie najbardziej wydajna. Ale nie znalazłam zależności i zostałam w proporcjach 1:1

Jogurt wymaga więcej zachodu.
potrzebujesz litr mleka, 2 pełnotłustego łyżki mleka w proszku i 3 łyżki jogurtu
najpierw rozpuszczasz mleko w proszku w szklance zwykłego mleka. Z resztą mleka wlewasz do garnka i gotujesz. Studzisz do temperatury 40-50 stopni C. Dolewasz jogurt i całość mieszasz. Następnie rozlewasz to do słoiczków i na ok. 17 godz. zostawiasz w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze, albo zawinięte w kołdrę itp.) Ja zawijam słoiki w ręcznik i wkładam do torby termicznej. Na koniec do lodówki.

Mało jemy jogurtów, więc 4 słoki stoją u mnie w lodówce nawet do dwóch miesięcy i się nie psują. Po otworzeniu słoika trzeba zużyć jogurt w ciągu doby lub dwóch.

-----
MÅ‚odziutka, co to za grzybek i gdzie go dajÄ…? icon_smile.gif

no to jestem pod wrażeniem, że można coś takiego zrobić w domu i to w taki prosty sposób 06.gif w weekend też spróbuję icon_biggrin.gif
tylko czy do tego jogurtu nie dodaje siÄ™ cukru?
walizka
CYTAT(grubassek:) @ Wed, 20 Feb 2013 - 22:37) *
no to jestem pod wrażeniem, że można coś takiego zrobić w domu i to w taki prosty sposób 06.gif w weekend też spróbuję icon_biggrin.gif
tylko czy do tego jogurtu nie dodaje siÄ™ cukru?

niee... a po co?

Zresztą - mleko w proszku jest słodkie
mama_do_kwadratu
Ja kupuję mleko "od krowy" icon_wink.gif, podgrzewam (nie za gorące), wlewam kubek jogurtu naturalnego, pod kołdrę, lub do piekarnika i voila icon_smile.gif
A_KA
CYTAT(mama_do_kwadratu @ Wed, 20 Feb 2013 - 23:16) *
Ja kupuję mleko "od krowy" icon_wink.gif, podgrzewam (nie za gorące), wlewam kubek jogurtu naturalnego, pod kołdrę


To ja identycznie icon_smile.gif
Orinoko
Ten grzybek mnie zafrapował.

Ale jak ktoś ma wymagania, że chce chudy jogurt, np. do 1,5% tłuszczy, to co - z chudego mleka robić? Wyjdzie?

Przyznam, że sposobu mleko + jogurt naturalny nie rozumiem - kupować jogurt, żeby robić jogurt? icon_cool.gif
Agnieszka_82
Dziewczyny a jakie melko do zrobienia tych jogurtów lub twarożku? Domyślam sie, że nie z kartonika UHt ale takie "zimne" z butelki może być? Pasteryzowane ?
Agnieszka_82
CYTAT(Orinoko @ Thu, 21 Feb 2013 - 08:13) *
\
Przyznam, że sposobu mleko + jogurt naturalny nie rozumiem - kupować jogurt, żeby robić jogurt? icon_cool.gif

Orinoko bo pewnie chodzi o to żeby zaszczepić dobre kultury bakterii icon_smile.gif
A_KA
CYTAT(Orinoko @ Thu, 21 Feb 2013 - 08:13) *
Przyznam, że sposobu mleko + jogurt naturalny nie rozumiem - kupować jogurt, żeby robić jogurt? icon_cool.gif


Kupować jogurt, żeby zrobić DUŻO jogurtu 08.gif (poza tym jogurt musisz kupić tylko za pierwszym razem, potem możesz z końcówki swojego jogurtu robić kolejny icon_wink.gif )
Orinoko
Aaaa. Myślałam, że tak za każdym razem 04.gif

Agnieszko-82- tak, domyśliłam się 06.gif
walizka
do niedawna robiłam na mleku pasteryzowanym. Ostatnio kupuję świeże w mlekomacie. Spróbuję na nim uproszczoną wersję jogurtową, bo brzmi dobrze icon_smile.gif

Co do "tłustości" jogurtu - nie wiem, jak tym sterować. Zakładam, że mój jest tłusty właśnie przez dodatek mleka w proszku. Ale na logikę chude mleko daje chudy jogurt icon_smile.gif
Inkusia
CYTAT(mama_do_kwadratu @ Wed, 20 Feb 2013 - 23:16) *
Ja kupuję mleko "od krowy" icon_wink.gif, podgrzewam (nie za gorące), wlewam kubek jogurtu naturalnego, pod kołdrę, lub do piekarnika i voila icon_smile.gif


Jakie proporcje? Na litr mleka mały jogurt?

Tego mleka od krowy się nie przegotowuje wcześniej?

Na jak długo pod kołdrę?

Jak długo można przechowywać ten jogurt?
Elle_
Dziewczyny, przyznam szczerze, że nigdy bym sama na to nie wpadła,by produkować w domu jogurt icon_biggrin.gif Może w weekend spróbuję jak znajdę czas, bo po Waszych opisach nie wydaje się to być jakieś super-skomplikowane. Na razie zakupiłam Bieluchy i jednego już sama zjadłam - bardzo smaczny, na podwieczorek dam dzieciom, zobaczymy czy posmakuje. icon_smile.gif
Pilawianka
Sposób z kołdrą bardzo mi się podoba. W weekend będę próbowała. Tylko jak długo to pod tą kołdrą ma siedzieć?

Grzybek tybetański TU jest opis i różne przepisy na wykorzystanie kefiru.
Ja ziarna grzybka dostałam od znajomej a ponieważ rośnie jak głupi, kolejne porcje też rozdaje.
Podobno można to wysłać (skoro można zamówić w internecie) ale ja nie bardzo ogarniam jak to zrobić. Ja dostałam ziarna zalane mlekiem.
Jeśli jakaś szczecinianka jest chętna na grzybka to chętnie się podzielę. Ewentualnie jak ktoś wpadnie na pomysł jak to przesłać to też służę grzybkiem.
Abotak
CYTAT(młodziutka @ Thu, 21 Feb 2013 - 14:25) *
Podobno można to wysłać (skoro można zamówić w internecie) ale ja nie bardzo ogarniam jak to zrobić. Ja dostałam ziarna zalane mlekiem.
Jeśli jakaś szczecinianka jest chętna na grzybka to chętnie się podzielę. Ewentualnie jak ktoś wpadnie na pomysł jak to przesłać to też służę grzybkiem.

Ja ziarna kefiru wysylalam kolezance jakos ale juz teraz nie pamietam> Chyba w plastikowym pojemniczku zaklejone dobrze wokol przykrywki tak zeby ew plyn sie nie wydostal i dobrze opatulone icon_smile.gif
W kazdym razie doszly w stanie nadajacym sie do uzycia. Acz poczta sprawna i chyba w 1 dzien
pysiunia13
Heja! jak długo ma robic się jogurt w piekarniku i w jakiej temperaturze? Też rozlany do słoiczków?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.