Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Musi być kilkuczęściowy (na zupę, na mięso+ew. sos, na ziemniaczki czy inny ryż ), surówkę mogę schować do lodówki
Kocisława zwana Warkotem
Mon, 11 Mar 2013 - 19:48
Ponieważ całe moje ostatnie lato spędzałam w porze obiadowej poza domem więc byłam zmuszona zabierać obiad ze sobą. Sprawdził mi się pierwszy termos który kupiłam . Trzyma ciepło do 5 godzin(stojąc zimą na jarmarkach-4godziny)-i piszę tu o identycznej temperaturze jaka była po włożeniu obiadu do termosu.
kalarepa78
Mon, 11 Mar 2013 - 19:52
Mamy Esbit, trzyma ciepło chyba nawet dłużej niż polecany przez Kocisławę i jest tańszy , ale jednokomorowy. Tuni, ale o co chodzi z tą niechęcią do podgrzewania - z ciekawości pytam
Tuni
Mon, 11 Mar 2013 - 20:07
Kalarepko, o ile zupa czy mięso odgrzewane nie jest złe, to już odgrzewane ziemniaki czy brokuły np są dla mnie okropne, więc po prostu wieczorem, jak mąż wraca, gotuję na świeżo drugą porcję. No i wykombinowałam sobie, że jakby to w termosie było, to może byłoby dobre po kilku godzinach i gotowałabym tylko jak młody wraca, a porcję dla męża siup do termosu a on wieczorem miałby cieplutkie i smaczne.
kalarepa78
Mon, 11 Mar 2013 - 20:15
To moze lepiej garnek do gotowania na parze sobie kup i tam tę drugą część brokułów i zimniakó szybko gotuj? Albo przerzuć się na kasze/brązowy ryż - one lepiej znoszą "reaktywację" U nas w termosie do pracy "chadza" zupa, więc nie wiem, jak wyglada taki "potermosowy" ziemniak
Tuni
Mon, 11 Mar 2013 - 20:26
Kalarepko te ziemniaki i brokuły to nie codziennie, tylko jako przykład je podałam. Podaję też ryż i kasze wszelkie, albo surówki różne. No ale generalnie obiad chciałam miec ciepły i smaczny wieczorem bez zbędnego zamieszania , tym bardziej że często i ja z młodym wracam późno więc dopiero po 19 zaczynam drugą turę gotowania + kolacja dla dziecka, no nie chce mi się już ot lenistwo mnie na starość ogarnia
Agnieszka AZJ
Mon, 11 Mar 2013 - 20:34
My mamy Emsę, ale też jednokomorowy, bo daję w nim Mężowi zupę do pracy - trzyma na pewno 5 godzin, dłużej nie probowaliśmy.
Chyba taki: https://www.ceneo.pl/8742686#tab=click_scroll on ma w środku plastkikowy pojemnik, do ktorego sie nalewa zupę czy wkłada jedzenie. Można tez bezpośrednio do tego metalowego. Jedyny minus to problem z zakręcaniem - wieczko nie ma rączki, trzeba złapać ręką całą pokrywkę. Jak porządnie zakęcę, to potem jest kłopot
Elle_
Tue, 12 Mar 2013 - 16:10
CYTAT(Tuni @ Mon, 11 Mar 2013 - 20:26)
Kalarepko te ziemniaki i brokuły to nie codziennie, tylko jako przykład je podałam. Podaję też ryż i kasze wszelkie, albo surówki różne. No ale generalnie obiad chciałam miec ciepły i smaczny wieczorem bez zbędnego zamieszania , tym bardziej że często i ja z młodym wracam późno więc dopiero po 19 zaczynam drugą turę gotowania + kolacja dla dziecka, no nie chce mi się już ot lenistwo mnie na starość ogarnia
Oh, jak ja to rozumiem. Uwielbiam gotować, naprawdę dużą radość sprawia mi stanie przy garach, ale jak człowiek wraca o 19 do domu to ma siłę jedynie na niewymagające kanapki i do łóżka, a weź tu jeszcze dom ogarnij...Szybkowar to jest dobry pomysł wg. mnie, bo a) jedzenie robi się w nim błyskawicznie b) pilnować nie trzeba, w międzyczasie człowiek może dzieciom kolację zrobić. Jeśli mówimy o termosach to Kocisława poleciła najlepszą (wg . mnie) markę (i jedyną z jakiej korzystałam jeśli chodzi o termosy obiadowe ). Był czas, że używałam takiego i trzymał ciepło wystarczająco długo, tak właśnie do 4-5 godzin, więc myślę, że na przygotowanie obiadu i zapakowanie tam, by dać facetowi po jego poworcie - będzie ok. I zapachami nie przesiąka.
Ludek
Tue, 12 Mar 2013 - 21:15
drogie te termosy
Agnieszka AZJ
Tue, 12 Mar 2013 - 21:48
CYTAT(Ludek @ Tue, 12 Mar 2013 - 21:15)
drogie te termosy
Ale za to dobre. Przedtem mieliśmy taki plastikowy, zwykły, za 1/3 tej ceny, ale nie trzymał tak ciepła, a w dodatku dość szybko rozciagnęła mu się uszczelka gumowa. Przestała pasować i cały termos nie nadawał się do niczego.
Tę Emsę mamy już kilka lat i jest bez zarzutu.
agarad
Tue, 12 Mar 2013 - 23:39
Ale piszecie o zupkach, a ziemniaczki z termosu niestety nie sÄ… smaczne
więc może Tuni wypróbuj na zwykłym tańszym termosie, że naprawdę to nie to samo co świeże niestety
Abotak
Thu, 14 Mar 2013 - 13:32
nie wiem jak ziemniaki, ale M nosi zupy, curry, gulasze w termosie i bardzo sobie chwali. Woli zdecydowanie niz podgrzewanie w mikrofalowce w pracy.
Warto zainwestowac w jakosciowo dobry termos. I idealnie metalowy. Plastik zwykle niestety zawiera bpa przechodzace w zywnosc ( zwlaszcza jesli cos kwasnego) i zdrowe to to nie jest. Choc trafia sie i plastik bez bpa, ale to musi byc wyraznie w opisie zaznaczone. Inaczej sie nie chwala ;-P
Tuni
Thu, 06 Mar 2014 - 11:06
A wiecie, że ja tego termosu jeszcze nie kupiłam i nadal gotuję obiad dwa razy dziennie, ew podgrzewam w piekarniku Tak przez przypadek watek odgrzebałam , to sobie dopisałam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.