Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna formy do muffinek... Za każdym razem jak się za to zabieram, moje poszukiwania się kończą bo jestem niezdecydowana... Z jakiego tworzywa ma być (teflon czy silikon ?) I czy ma być jedna duża - jeśli tak to na ile (są różne opcje 12, 18, 24... wiadomo im większe tym mniejsze muffinki wychodzą) ? Czy jednak takie pojedyńcze silikonowe papilotki ?
doradźcie mi coś...
bb
Thu, 14 Mar 2013 - 18:51
Jak dla mnie tylko teflonowa. Mam i wykorzystuje namietnie klasyczna 12-tke na duze muffinki i 24-ke na miniaturki i jeszcze polowki (na 6 duzych i 12 malych). Jakos nie moge sie przekonac do silikonowych form, nie tylko muffinkowych. Macam i macam w sklepach i zawsze wracam do moich teflonkow
Tuni
Thu, 14 Mar 2013 - 19:00
Osobiście zawsze piekę w papierowych, bo dobrze się dzieciom w raczkach trzyma i myć nie trzeba Ostatnio oglądam się za silikonowymi ale jakoś nie mam przekonania.
Abotak
Thu, 14 Mar 2013 - 19:03
a ja od lat silikonowych uzywam i chwale Zwykle do srodka papilotki
4 x 6 po dwie sie akurat mieszcza na blasze
Mam metalowa na mini muffiny. Tam chyba 24 Z tym ze to nie jest teflon a pokrycie ceramiczne bodajze. Od teflonu staram sie z daleka, ale i w przyp metalowych jest calkiem spory wybor innych powierzchni
Madziulek
Thu, 14 Mar 2013 - 19:06
Mam silikonowe i uzywam ich od lat, sa super.
Żoanna
Thu, 14 Mar 2013 - 19:13
teflonowa fajna dopóki się nie wypiecze/porysuje Silikonowe uwielbiam....fajnie odchodzi ciasto Papilotki mi się rozpadają pod ciężarem ciasta
Gaja
Thu, 14 Mar 2013 - 20:23
Tylko silikonowe. Polecam.
Aneczka
Thu, 14 Mar 2013 - 20:27
ja też silikonowe używałam teflonowych - może jakąś dziadowska mam, bo zawsze przywierały, papierowe się rozjeżdżały pod wpływem mokrego ciasta (jak robiłam jeszcze z gotowych mieszanek, to uszło, a jak zaczęłam sama, to się nie dało) ostatecznie zainwestowałam w dwa rozmiary silikonowych i piekę, piekę, piekę...
zilka
Thu, 14 Mar 2013 - 20:37
Ja mam silikonowe i teflonowe, do silikonowych nie mogę przekonać się żadnych - ani muffinkowych ani innych. Chociaż był czas, że tylko takie miałam i przeżyłam ale zakup porządnej, teflonowej formy to było coś więc tutaj mam prawie jak bb:
CYTAT(bb @ Thu, 14 Mar 2013 - 20:51)
Jak dla mnie tylko teflonowa. Mam i wykorzystuje namietnie klasyczna 12-tke na duze muffinki i 24-ke na miniaturki i jeszcze polowki (na 6 duzych i 12 malych). Jakos nie moge sie przekonac do silikonowych form, nie tylko muffinkowych. Macam i macam w sklepach i zawsze wracam do moich teflonkow
I ja prawie zawsze piekę bez papilotek, w ogóle nie wiem po co one, tylko potem trzeba odlepiać. Sporadycznie używam 'tematycznych' ale to tak for fun tylko.
Agnieszka AZJ
Thu, 14 Mar 2013 - 20:43
Mam jak Zilka i Bb Teflonowa na 12 i papierowe papilotki - ostatnio fajne kupiłam w Empiku.
Silikonowe kupiłam kiedyś w prezencie dla Ani - na 6 dużych w kształcie słonecznika i róży. Na początku piekła w tych, ale kiepsko sie wyjmowały z tych kwiatuszków, potem był problem z myciem, trzeba było namaczać No i z tej samej ilości ciasta wychodziło tylko 6, a nie 12, więc były mniej podzielne.
Orinoko
Thu, 14 Mar 2013 - 20:49
Używam zwykłej, blaszanej + papilotki, nie mam większych zastrzeżeń, choć papilotki Zenkera się nie sprawdziły. Nabyłam też silikonowe, ale chyba z lenistwa ze względu na mycie jeszcze nie używałam - i nie wiem, czy je się natłuszcza czy nie trzeba? Podepnę się z pytaniem - uświadomcie.
Aneczka
Thu, 14 Mar 2013 - 21:12
silikonowych się nie natłuszcza, one z natury się mają nie przyklejać na moich napisane, że w zmywarce można myć - tak własnie myję, bo leniwa jestem - są czyste i jak do tej pory nie zmieniły właściwości
Abotak
Thu, 14 Mar 2013 - 21:44
CYTAT(zilka @ Thu, 14 Mar 2013 - 19:37)
I ja prawie zawsze piekę bez papilotek, w ogóle nie wiem po co one, tylko potem trzeba odlepiać.
po to zeby ladnie wygladaly i zeby nie bylo bezposredniego kontaktu z tworzywem sztucznym ( co by to nie bylo) Nam sie ladnie obieraja, ale fakt ze typowych muffinow tez zwykle nie pieke.
Paula.
Thu, 14 Mar 2013 - 22:01
Mam tylko silikonowe i je uwielbiam. 3 x 6 - serduszka, okrągłe i kwiatuszki i jeszcze 12 silikonowych papilotek. Nie mam problemów z wyjmowaniem muffinek z foremek, ani z myciem foremek. Nigdy nie używałam teflonowych, więc nie mam porównania.
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 14 Mar 2013 - 19:03)
a ja od lat silikonowych uzywam i chwale Zwykle do srodka papilotki
4 x 6 po dwie sie akurat mieszcza na blasze
Mam metalowa na mini muffiny. Tam chyba 24 Z tym ze to nie jest teflon a pokrycie ceramiczne bodajze. Od teflonu staram sie z daleka, ale i w przyp metalowych jest calkiem spory wybor innych powierzchni
Bogusiu czemu unikasz teflonu?
zilka
Fri, 15 Mar 2013 - 07:35
CYTAT(Bogusia123456 @ Thu, 14 Mar 2013 - 23:44)
po to zeby ladnie wygladaly i zeby nie bylo bezposredniego kontaktu z tworzywem sztucznym ( co by to nie bylo) Nam sie ladnie obieraja, ale fakt ze typowych muffinow tez zwykle nie pieke.
No nam się też obierają ładnie ale co z tego jak trzeba je obrać? Poza tym tak to ma kontakt z tym papierem i jakąś farbą jeśli są dekoracyjne więc to na dwoje babka wróżyła
Graz
Fri, 15 Mar 2013 - 08:46
ja uzywam silikonowych i bardzo mi to odpowiada, mam różne kształty Mam też takie malutkie chyba teflonowe i tez są fajne, ale wole silikon.
MamaJulki
Fri, 15 Mar 2013 - 10:20
No właśnie ja to tak "widzę", żeby jednak te papierowe papilotki włożyć do formy i potem ciasto nakładać bo raz, że mniej zachodu z myciem formy a dwa, że ładnie będzie to wyglądało
Też wiele razy próbowałam piec w samych papierowych papilotkach i bez względu na to ile dałam ciasta to zawsze się "rozjechały" i nie wyglądały zbyt reprezentacyjnie.
Nie mam zamiaru kupować żadnych wymyślnych kształtów typu kwiatuszki czy serduszka, tylko tradycyjne
Mamo Julki , Paulo, teflonu ze wzgledu na duza kontrowersyjnosc i zawartosc PFOA
Plus zw toksyczne ktore nawet przy braku zadrapan powierzchni, ida w powietrze i do pokarmow Temperatura tez uszkadza i powoduje `wyciek` zw toksycznych Wystarczy male przegrzanie (o co np w przyp patelni czy wyposazenia piekarnika nie trudno)
Nie wiadomo jak bardzo bo producent moze sie wykrecic od obowiazku przebadania teflonu pod katem bezpieczenstwa jako ze patent jest sprzed roku 1981 (podczas gdy wszystkie wspolczesne produkty podlegaja temu nakazowi)
Tez etyczne powody ( wplyw na zdrowie pracownikow i srodowiska w miejscu gdzie fabryki sie znajduja ale to juz OTowo)
Poza tym tak to ma kontakt z tym papierem i jakąś farbą jeśli są dekoracyjne więc to na dwoje babka wróżyła
Dekoracyjne od wielkiego dzwonu. `Na codzien` mam eko . Tez sie ladnie prezentuja U nas muffiny i tak czesto na wynos wiec papierki sie sprawdzaja. No ale nie musza kazdemu. Nawracac nie bede
Abotak
Fri, 15 Mar 2013 - 11:35
a jeszcze w temacie...
nie typowe muffiny ale muffinowe ciasto swietnie sie do tego nadaje
zapiekam w ceramicznych mini-foremkach ( ramekin)/sufletowych Wyprobowane tez ze sloiczkami i filizankami Sloikowa wersja tez swietna na wynos inne tej masci Cos takiego mniej wiecej
Jako ze nie trzeba wyjmowac po upieczeniu, to na dno mozna dac co tam dusza zapragnie, np owoce jakies
MamaJulki
Fri, 15 Mar 2013 - 12:05
CYTAT(Bogusia123456 @ Fri, 15 Mar 2013 - 11:35)
a jeszcze w temacie...
nie typowe muffiny ale muffinowe ciasto swietnie sie do tego nadaje
zapiekam w ceramicznych mini-foremkach ( ramekin)/sufletowych Wyprobowane tez ze sloiczkami i filizankami Sloikowa wersja tez swietna na wynos inne tej masci Cos takiego mniej wiecej
Jako ze nie trzeba wyjmowac po upieczeniu, to na dno mozna dac co tam dusza zapragnie, np owoce jakies
oooo to jest świetne i jakie oryginalne !
Elle_
Mon, 18 Mar 2013 - 17:25
Mam wszystko o czym mówisz - i silikonowe i teflonowe i papilotki i uważam, że wszystkie są przydatne. Szczególnie dobrym połączeniem jest teflon i papilotki. Do silikonowych papilotki nie są konieczne. Ostatnio robiłam w serduszkowych muffiny na walentynki, kształt utrzymały i wyrosły ładnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.