Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Dobra trochę oczyszczania organizmu, przestaliśmy jeść cukier, mleko krowie ograniczamy, mąkę pszenną też. (trzy tygodnie były zupełnie bez cukru, glutenu i mleka, teraz trochę odpuszczamy i część zbóż jemy). Ale ciasta uwielbiam i jednak coś bym sobie upiekła. Tym bardziej, że kupiłam nowy wałek i nowa formę silikonową
Jeden przepis mam na ciasto fasolowe, robiłam już z 6 razy wszystkim smakuje i znika zaraz po podaniu na stół. Nikt nie rozpoznaje, że jest z fasoli Więc wklęję przepis i mam nadzieję, że dorzucicie coś fajnego, bo chciałabym odmiany.
Składniki: - ok 300 g fasoli czerwonej z puszki - 5 jajek - 1 łyżka ekstraktu z wanilii - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki ciemnego niesłodzonego kakao - 6 łyżek oliwy z oliwek - 4 łyżki miodu - 2 łyżki fruktozy
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć z zalewy, wypłukać i zmiksować blenderem z trzema jajkami, wanilią, fruktozą i solą. W osobnym naczyniu zmiksować zwykłym mikserem oliwę z miodem. Dodać dwa jajka, wciąż miksując. Dodać masę fasolową, zmiksować. Na koniec dodać kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmiksować wszystko na płynną masę.
Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 - 45 minut (do suchego patyczka).
Magawit
Fri, 14 Jun 2013 - 18:26
POmysły na tego typu ciasta znajdziesz w przepisach dla alergików Ja polecam ciasteczka (no tak,bez wałkowania i silikonu): 0,5 szklanki otrębów (moga być ylko owsiane, moga być mieszane) 1 szklanka płatków (jw.) 2 łyżki miodu (niekoniecznie) 4 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homo pół szklanki dżemu (najlepiej domowy) lub mus jabłkowy, ew. starta połowa jabłka suszone owoce, orzeszki, sezam, co kto lubi Zamieszać to wszystko, wyłożyć na blachę i piec ok. pół godziny. jak się zorbi płaskie to wyjdą twarde, jak duże-to miękkie w środku, a chrupkie na zewnątrz. Przepis ściągnięty i zmodyfikowany z bloga mamaalergikagotuje
Elle_
Wed, 19 Jun 2013 - 15:45
Ja znalazłam na fan page'u serka Bielucha, bo oni tez propagują zdrowy tryb odżywiania przepis sernik z truskawkami:
Składniki: galaretka truskawkowa 100 g ser Bieluch 300 g śmietana 300 ml żelatyna 10 g truskawki 8 szt. cukier 150 g biszkopty 1 opakowanie skórka z cytryny
Przygotuj foremkę w kształcie serca. Dno foremki wyłóż biszkoptami. Śmietanę ubij, połącz z serem, dodaj cukier i skórkę z limonki. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej galaretką. Odstaw w chłodne miejsce.
Elak
Wed, 19 Jun 2013 - 16:25
Elle, szukam czegoÅ› bez cukru, bez mleka krowiego, bez mÄ…ki pszennej a w twoim przepisie wszystko to jest
Elle_
Thu, 20 Jun 2013 - 11:57
CYTAT(Elak @ Wed, 19 Jun 2013 - 17:25)
Elle, szukam czegoÅ› bez cukru, bez mleka krowiego, bez mÄ…ki pszennej a w twoim przepisie wszystko to jest
Wybacz Tak to jest jak siÄ™ czyta tylko temat i siÄ™ mÄ…drzy...Kajam siÄ™.
Justine_Ch
Thu, 20 Jun 2013 - 13:18
Niedawno znalazłam na takie inne ciasto marchewkowe - jest bez cukru: https://emmagotuje.blogspot.com/2013/03/naj...ewkowe-bez.html Co prawda są dwa jajka i pół szklanki jogurtu, ale jogurt na pewno można zastąpić takim sojowym. Jajka chyba koniecznie muszą być, ale autorka tego bloga szybko udziela odpowiedzi, więc śmiało można pytać o zastępniki. W przepisie jest też wymieniona mąka pszenna pełnoziarnista, ale ktoś pisał w komentarzach na blogu, że zrobił z żytniej i też wyszło
Razowe ciasto marchewkowe bez cukru /tortownica o śr. 23 cm/: Inspiracja
3 bardzo dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami na skórce) 3 średnie marchewki (starte na tarce na drobnych oczkach) 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki rodzynek 130 g (ok. 1/2 szklanki) zwykłego jogurtu naturalnego 2 jajka
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Banany rozgnieść widelcem i połączyć ze startą marchewką. Dodać olej, rodzynki i wymieszać łyżką, następnie dodać suche składniki, jajka i jogurt oraz powtórzyć czynność - do osiągnięcia (względnie ) gładkiego ciasta. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (pominęłam, ponieważ mam tortownicę silikonową) i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez godzinę. Po tym czasie można sprawdzić stan patyczkiem, wbijając go do końca w ciasto, jednak patyczek powinien wyjść całkiem suchy bliżej brzegów, natomiast taka (brownies'owata ) uroda tego ciasta, że włożony w środek może nie być suchy (dlatego nie polecam jeść ciasta na gorąco, tylko dopiero po wystudzeniu). Studzić chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Ozdabiać dowolnie, ja poszłam na łatwiznę - polałam roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (1/2 tabliczki).
Ja uwielbiam to ciasto. Razem z córą zjadamy je bardzo szybko
Elak ma już pewnie wiele przepisów, ale polecam NAJPROSTSZE ciastka świata, BEZ CUKRU, MĄKI, JAJ Miksujemy dojrzałego banana, dojrzałą brzoskwinię, dodajemy płatki owsiane. Odkładamy na bok i idziemy robić manicure ;P Po 15 minutach wykładamy na blaszkę, pieczemy ok. 20 min. Włala. Nietuczące jak inne ciasta, słodkie nieziemsko i zdrowe.
artemizja
Thu, 12 Nov 2015 - 08:24
Podciągam wątek i wrzucam mój przepis na muffinki bez cukru (cukier waniliowy można pominąć) i bez mąki pszennej. Polecam!
kuchanna.blogspot.com
Składniki:
*Suche: - 75 g płatków owsianych - 75 g mąki owsianej - 100 g mąki kukurydzianej - 50 g mąki jaglanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - cukier waniliowy
*Mokre: - 2 średnie banany - 1,5 szklanki musu z dyni - 10 daktyli - 1 jajko - 75 g jogurtu naturalnego - 50 g śmietany 18% (lub ponownie jogurtu naturalnego) - 3 łyżki oleju - ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
W pierwszej kolejnoÅ›ci upiekÅ‚am dyniÄ™ (ok. 40 minut w 200 stopniach) i zmiksowaÅ‚am jÄ…. 1,5 szklanki musu przeznaczyÅ‚am na muffinki, a resztÄ™ zamroziÅ‚am. Daktyle zalaÅ‚am ciepÅ‚Ä… wodÄ… i pozostawiÅ‚am w niej na ok. 15 minut. NastÄ™pnie razem z bananami dodaÅ‚am do musu z dyni i zmiksowaÅ‚am. W cieÅ›cie mogÄ… pozostać maÅ‚e kawaÅ‚eczki daktyli. Do masy wbiÅ‚am jajko i wlaÅ‚am jogurt, Å›mietanÄ™ i olej i razem utarÅ‚am. Osobno wymieszaÅ‚am suche skÅ‚adniki i dodaÅ‚am do mokrych. WymieszaÅ‚am wszystko razem. NagrzaÅ‚am piekarnik do 180 stopni. PrzygotowaÅ‚am foremkÄ™ do muffinek z papilotkami. Do ¾ wysokoÅ›ci papilotek wlaÅ‚am ciasto. Muffinki piekÅ‚am 25 minut. Z podanej iloÅ›ci skÅ‚adników wyszÅ‚o mi 14 muffinek.
Ludek
Thu, 12 Nov 2015 - 09:25
CYTAT(artemizja @ Thu, 12 Nov 2015 - 08:24)
Podciągam wątek i wrzucam mój przepis na muffinki bez cukru (cukier waniliowy można pominąć) i bez mąki pszennej. Polecam!
kuchanna.blogspot.com
Składniki:
*Suche: - 75 g płatków owsianych - 75 g mąki owsianej - 100 g mąki kukurydzianej - 50 g mąki jaglanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - cukier waniliowy
*Mokre: - 2 średnie banany - 1,5 szklanki musu z dyni - 10 daktyli - 1 jajko - 75 g jogurtu naturalnego - 50 g śmietany 18% (lub ponownie jogurtu naturalnego) - 3 łyżki oleju - ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
W pierwszej kolejnoÅ›ci upiekÅ‚am dyniÄ™ (ok. 40 minut w 200 stopniach) i zmiksowaÅ‚am jÄ…. 1,5 szklanki musu przeznaczyÅ‚am na muffinki, a resztÄ™ zamroziÅ‚am. Daktyle zalaÅ‚am ciepÅ‚Ä… wodÄ… i pozostawiÅ‚am w niej na ok. 15 minut. NastÄ™pnie razem z bananami dodaÅ‚am do musu z dyni i zmiksowaÅ‚am. W cieÅ›cie mogÄ… pozostać maÅ‚e kawaÅ‚eczki daktyli. Do masy wbiÅ‚am jajko i wlaÅ‚am jogurt, Å›mietanÄ™ i olej i razem utarÅ‚am. Osobno wymieszaÅ‚am suche skÅ‚adniki i dodaÅ‚am do mokrych. WymieszaÅ‚am wszystko razem. NagrzaÅ‚am piekarnik do 180 stopni. PrzygotowaÅ‚am foremkÄ™ do muffinek z papilotkami. Do ¾ wysokoÅ›ci papilotek wlaÅ‚am ciasto. Muffinki piekÅ‚am 25 minut. Z podanej iloÅ›ci skÅ‚adników wyszÅ‚o mi 14 muffinek.
Ciekawe, czy wyjdÄ… z innymi mÄ…kami
MÄ…ka kukurydziana i kasza jaglana majÄ… wysoki indeks glikemiczny.
artemizja
Thu, 12 Nov 2015 - 12:16
Ludku, trzeba spróbować. Może mąka z amarantusa? Następnym razem pomyślę nad zamianą.
Ludek
Thu, 12 Nov 2015 - 14:26
Muszę pokombinować.
Właśnie się zastanawiam jak zrobić batoniki białkowe, bo muszę wykorzystać białko takie dla kulturystów, które mam.
artemizja
Thu, 10 Dec 2015 - 11:13
Wczoraj wymyśliłam ciasto bezglutenowe bez cukru. Ludku, nie ma tu mąki kukurydzianej ani jaglanej. Może Ci podpasuje. Mojej rodzince bardzo posmakowało.
Przygotowanie: Daktyle i rodzynki zalałam wrzątkiem. Po 10 minutach odlałam 0,5 szklanki wody i zmiksowałam bakalie. Dodałam olej kokosowy i dalej miksowałam. Ponieważ bakalie nadal były gorące, to olej zmiksowałam z nimi bez problemu. Można też jednak wcześniej go roztopić i dopiero wtedy miksować z daktylami i rodzynkami. Przelałam masę do miski i po kolei dodawałam pozostałe składniki. Jak składniki były już dobrze połączone i masa była gładka, dodałam dżem. Delikatnie wymieszałam. Na koniec można dodać jeszcze bakalie do ciasta. Moje dzieci nie lubią ciasta z bakaliami, więc pozostawiłam je gładkie. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam ciasto 35 minut (w większej foremce) i 15 minut (ciastka i choinki).
Polewa: MasÅ‚o roztopiÅ‚am podgrzewajÄ…c w rondelku. DodaÅ‚am czekoladÄ™ i podgrzewaÅ‚am aż siÄ™ roztopiÅ‚a. Ponieważ polewa byÅ‚a za maÅ‚o pÅ‚ynna dodaÅ‚am mleka. PosmarowaÅ‚am polewÄ… ciasto, babeczki – choinki i ciastka. UdekorowaÅ‚am orzechami, posypkÄ… i lukrem.
Ludek
Thu, 10 Dec 2015 - 11:56
CYTAT(artemizja @ Thu, 10 Dec 2015 - 11:13)
Wczoraj wymyśliłam ciasto bezglutenowe bez cukru. Ludku, nie ma tu mąki kukurydzianej ani jaglanej. Może Ci podpasuje. Mojej rodzince bardzo posmakowało.
Będę próbowac. Święta za pasem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.