Zanabyłam drogą kupna jarmuż, ale nie wiem co z niego można zrobić. Na razie używam do chlebka, ale podejrzewam, że można z niego zrobić inne ciekawe potrawy.
Jarmuż - odmiana kapusty bezgłowej o długich fryzowanych liściach. Po pierwszym przymrozku liście tracą goryczkę i mogą być przyrządzane jak szpinak, dobrze smakują również w połączeniu z pomidorami i jabłkami.
A oto co znalazłam Jarmuż z buraczkami i dymką Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest u ans zbyt popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 7-8 liści jarmużu 2 buraki pęczek dymki 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzania: Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić. Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, ulcik
Dzieki za przepis, wyglÄ…da smakowicie.
Na pewno go wypróbuję.
Zrobiłam. Ma dość oryginalny smak, ale nam smakuje. Niestety siekanie jarmużu, to żmudna robora
Jarmuż to jedna z najzdrowszych roślin, badania naukowe potwierdzają duże ilości wartości odżywczych, przeczytajcie sobie: https://arturtopolski.pl/jarmuz-profilaktyka-zdrowie/
Myślę, że po 12 latach właściwości już dawno odkryte
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|