Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Dziewczyny zastanawiam się jak to jest z tym mrożeniem mięsa. Kupuję np. piersi z indyka z datą przydatności do 17 marca i po przyjściu do domu mięso od razu ląduje w zamrażalniku. Gdy po nie sięgam jest 25 marca i co teraz...mięso jest zjadliwe czy nie? Dla laika czyli dla mnie włożenie mięsa do zamrażalnika powoduje jego 'uśpienie' a może bardzo się mylę??
Mrozicie mięsa i zjadacie je po tym jak ich data przydatności minie?
Laos
Sat, 15 Mar 2014 - 10:50
U nas w domu mrozimy i nie przejmujemy się datami po zamrożeniu na kość
Madziara.
Sat, 15 Mar 2014 - 10:51
Tak
Wiem że rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie mrozić i nie wiem ile czasu dane produkty mogą być zamrożone. Jeśli chodzi o datę ważności podchodzę do tematu tak jak i Ty, w chwili zamrożenia mięso jest "uśpione"
ewqa
Sat, 15 Mar 2014 - 11:00
mrożę praktycznie każde mieso , dzięki temu nie muszę się stresowac zakupami na bierząco , podchodząc do tematu daty ważności tak jak dziewczyny wyżej . aha! mięso można ponownie zamrozić jesli zostało poddane obróbce termicznej , więc można spokojnie zamrozić kotlety wykonane z takowego mięsa .
annad
Sat, 15 Mar 2014 - 11:00
Cieszy mnie to, że ni tylko u mnie mięsko idzie poleżakować do zamrażarki
Laos
Sat, 15 Mar 2014 - 11:02
Według zaleceń to mięso wieprzowe można trzymać rok, a wołowe nawet 1,5, dziczyznę, kurczaka ok 6 miesięcy. Tłuste mięso jełczeje czyli krótko, oraz mielone mięso do 2 miesięcy.
xxyy
Sat, 15 Mar 2014 - 11:49
Procz rodzaju produktu zalezy w jakiej zamrazarce. Male lodowkowe nie osiagna takiej niskiej temperatury jak te duze. Trzeba sprawdzic w instrukcji mozliwa osiagalna temperature, i ustawienia. Kupujac juz mrozone produkty, powinno na opakowaniu byc oznakowane, data przydatnosci dla glebokiego mrozenia i zwyklego.
ulla
Thu, 27 Mar 2014 - 16:19
Warto pamiętać, że ew. mrożenie dotyczy też produktów przetworzonych. Jeżeli z mrożonego mięsa coś ugotujesz....nie wiem, np. gołąbki., to nie należy ich mrozić, nawet jeżeli masz ich za dużo. Ja dlatego mrożę mięso w porcjach do wykorzystania na raz, albo w ilościach, które dwa-trzy dni wytrzymają w lodówce.
Tusia8
Thu, 27 Mar 2014 - 16:29
Hmm, zawsze mi mówiono, że mięso poddane obróbce cieplnej można ponownie zamrozić, bez szkody dla zdrowia. I faktycznie zawsze tak robię, nigdy nic się nie działo.
Ammm
Thu, 27 Mar 2014 - 20:06
CYTAT(annad @ Sat, 15 Mar 2014 - 12:31)
Dziewczyny zastanawiam się jak to jest z tym mrożeniem mięsa. Kupuję np. piersi z indyka z datą przydatności do 17 marca i po przyjściu do domu mięso od razu ląduje w zamrażalniku. Gdy po nie sięgam jest 25 marca i co teraz...mięso jest zjadliwe czy nie? Dla laika czyli dla mnie włożenie mięsa do zamrażalnika powoduje jego 'uśpienie' a może bardzo się mylę??
Mrozicie mięsa i zjadacie je po tym jak ich data przydatności minie?
Ta data dotyczy przechowywania w normalnej lodówce. Zamrożone można trzymać dłużej, tak jak piszą dziewczyny.
Tigerek
Thu, 27 Mar 2014 - 23:32
Ja też mrożę produkty przetworzone z mięsa rozmrażanego - w ponownym niemrożeniu chodzi przecież o rozwój bakterii, które obróbka termiczna zawczasu wybija. I mama tak robiła, i babcia, i mnóstwo znanych mi kobiet i nigdy nic nikomu nie było
anax
Fri, 28 Mar 2014 - 16:19
Ja postępuję tak jak wy.Ale ostatnio w rewolucjach M.Gesler było o zamrożonych produktach wszystkie były po dacie ważnośći i wylądowały w koszu.
Mariola***
Fri, 28 Mar 2014 - 20:24
CYTAT
Ja postępuję tak jak wy.Ale ostatnio w rewolucjach M.Gesler było o zamrożonych produktach wszystkie były po dacie ważnośći i wylądowały w koszu.
dokładnie miałam napisać to samo co anax
mlovea
Fri, 28 Mar 2014 - 20:59
Mariola***, złapałam cię tu Odezwij się do mnie na priv. Chcę ci zapłacić za ciuszki, poproszę nr konta.
edit: sorki za "nie-na-temat"
Zresztą... Mięso mrożę zanim upłynie termin ważności i potem przytrzymuję w zamrażalce długo, czasami bardzo długo. Nigdy po rozmrożeniu mieso nie było zepsute. A Gessler chyba lekko przesadziła
netty5
Fri, 28 Mar 2014 - 21:09
CYTAT(anax @ Fri, 28 Mar 2014 - 16:19)
Ja postępuję tak jak wy.Ale ostatnio w rewolucjach M.Gesler było o zamrożonych produktach wszystkie były po dacie ważnośći i wylądowały w koszu.
W gastronomii obowiązują zaostrzone przepisy.My w domach wiemy co robiłyśmy z mięsem , czy było rozmrażane , przetwarzane itd. W gastronomii jeśli coś jest po terminie jest niezdatne, nie ważne czy leży w zamrażarce 1 dzień "po" czy tydzień. Istnieje ryzyko że ktoś je zamroził już po terminie przydatności lub było już rozmrażane.
Ja robię z mięsem tak jak wy.Kupuję więcej mięska , porc[użytkownik x]ę i mrożę . Nie wiem jaka jest data przydatności bo kupuję świeże , nie pakowane. Ale zwsze zjadamy je w przeciągu mies. Mielone też ,przygotowuję swoje , nigdy gotowe i mrożę.
Honey*
Fri, 23 Jan 2015 - 12:57
sluchajcie bo zgłupialam kupilam wczoraj 1,30kg lopatki bo byla na promocji zamrozilam caly kawal a mialam zmielic i zamrozic po polowie i tak sie zastanawiam jak ja to odmroze i zrobie mielone i moge te mielone zamrozic ? to nie bedzie to samo jakbym odmrozila mieso i zamrozila jeszcze raz??
kurcze moglam odrazu podzielic ale czasu nie mialam a nie chcialam zeby sie zepsulo
przeciez nie zjemy odrazu tylu mielonych
robilyscie tak ?
minka.
Fri, 23 Jan 2015 - 13:11
Tak, mieso po przyrzadzeniu nadaje sie do ponownego zamrozenia. Czytaj: tak, mozesz zamrozic kotlety:))
Honey*
Fri, 23 Jan 2015 - 13:16
no wlasnie tak mi sie wydawalo bo przeciez to juz przetworzone mieso ale siostra mi mowi nie ryzykuj
no ale nawet jak zrobie te mielone i nie zamroze to sie moga zepsuc bo nie zjemy tyle odrazu
Agnes84
Fri, 23 Jan 2015 - 14:19
Usmażone możesz bez obaw zamrozić , zawekować itp. Surowego mięsa nie mrozi się ponownie
Honey*
Fri, 23 Jan 2015 - 14:45
to ze surowego sie nie mrozi ponownie to wiem tylko siostra mi zamieszala w glowie ze jak odmrozilam i chce znowu zamrozic kotlety to ze nie powinno sie tak robic
Visenna
Fri, 23 Jan 2015 - 17:12
Ja nie kupije miesa na tych tackach czy hermetycznie zamknietych (nie wiem jak to nazwac) tylko kupuje np kure albo mieso czerwone i tylko takie mroze. Te na tackach jak juz zdarzy sie kupic to tylko do bezposredniego spozycia.
AntoniCZ
Mon, 29 Feb 2016 - 20:01
Hej
Jeśli masz pytania i wątpliwości odnośnie mięsa to polecam Cię tę stronę - świeże mięso prowadzą ją specjaliści w ramach jakiegoś unijnego projektu. Jest tam wszystko co powinniśmy wiedzieć w dobie gdy sami nie polujemy na nasze obiady
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.