Banany swietnie komponuja sie z normalnym, obiadowym jedzeniem. Jakis kawalek miesa, ryz, salatka i do tego banan. Serdecznie polecam.
Albo dojrzaly banan w skorce na grila (ewentualnie do piekarnika). Jak skorka sciemnieje wyciagamu, kladziemy na talerz, otwieramy i do tego serwujemy lody waniliowe. Tez pycha.
Albo ciato z bananami:
Ciasto bananowe
1 szklanka mÄ…ki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka masłem
1 łyżeczka drożdży
8 bananow
Kubek mleka (musi byc to naczynie wieksze niz szklanka)
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 jajka
1/2 szklanki cukru. z cynamonem(do posypania bananow na ciescie).
Jajka, cukier i mleko dokladnie wymieszac, utrzec na kremowa mase. Nastepnie dodajemy make. Rowniez dokladnie mieszamy. Potem mleko stopniowo, musi miec koniecznie temperature pokojowa (nie z lodowki), zeby nie utrudniac wzrostu ciasta. Nastepnie dodajemy rozpuszczone w nieduzej ilosci mleka drozdze . Forme smarujemy masłem i posypujemy mąką. Banany kroimy wzdluz (oni tu omijaja ta czesc z nasionami, ten srodek, nie uzywaja go do ciast). Przełóż ciasto do formy, uluz banany (jeden przy drugim) posyp wszystko mieszanka cynamonu z cukrem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 - 40 min.
Znam jeszcze kilka przepisow na banany, bo tu banany konsumuje sie w ilosciach przeogromnych, ale sa to rzeczy tak slodkie, ze wykreca czasem buzie wiec nie bede podawac przepisow. Sama zreszta tych rzeczy w domu nie robie bo nikt by tego nie jadl...poza tesciowa pewnie, mezem i szwagrem