Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. PLiki cookies stosujemy w celu świadczenia uśług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany
do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczne na Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany
ustawień dotyczących cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółow w naszej "Polityce Prywatności"
Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowanæ i rozszerzon± wersjê, nadaj¹c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...
Szukałam wątku zbiorczego, ale nie znalazłam. Głownie interesują mnie sałatki, bo grecka już mi się przejadła.
Ostatnio zrobiłam cos takiego:
sałata lodowa pomidory ogórek kukurydza ser żółty koperek szczypiorek z cebulki
+ sos: majonez, czosnek, jogurt
Dobra, ale zbyt sycąca do mięsa.
zajÄ…c_Poziomka
Fri, 13 Jun 2014 - 16:10
Ziemniaczana
2 kg obranych i ugotowanych ziemniaków 3-4 ząbki czosnku garść koperku duża śmietana/gęsty jogurt 4-5 łyżek majonezu
Ziemniaki ostudzić i pokroić na ćwiartki (małe ziemniaczki na połówki), czosnek wycisnąć przez praske, dodać drobno pokrojony koperek i 3/4 kubeczka śmietany. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na godzinę. Kiedy ziemniaki wchłoną śmietanę, dodać jej resztę i majonez. Wymieszać i podawać.
Uwielbiam
tyczka
Fri, 13 Jun 2014 - 16:22
Rzeczywiscie, ziemniaczana bywa hitem - zwlaszcza, jesli mowa o mlodych kartofelkach, z dodatkiem jeszcze szczypiorku
Ale jesli chodzi o inne przepisy, to ostatnio wyprobowalismy "jedzenie ogniskowe", zamiast tradycyjnych "mies i kielbas, ew. ryb, czyli tego, co sie na grillu tradycyjnie przyrzadza.
W foremkach aluminiowych, na spodzie, ukladamy kolejno: warstwe krojonych cienko kartofli, na to uklada sie warstwe warzyw do grillowania ( pokrojone drobno glowki kalafiora, cebulki, papryka, cukinia itp.), a na sam wierzch, kawalki miesa - u nas byly zarowno burgery wolowe, jak i marynowane paski z piersi kurczaka. Do wszystkiego aromatyczne ziola. Calosc przykrywa sie szczelnie pokrywka, foremki "leca" na grilla... po 25 min. danie jest gotowe... aromatyczne, wilgotne i...zdrowe
i jako, że poniewierały mi się po kuchni 2 pomidorki, pokroiłam do nich zieloną cebulkę, zalałam smietaną i tez się nada do grilla. Tak sądzę
A te ziemniaczki na pewno zrobię następnym razem
Ryjek
Sat, 19 Jul 2014 - 10:54
U mnie zagosci dzisiaj salatka ziemniaczana z ogorkiem
ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych ( można w mundurkach) kilka ogórków konserwowych lub konserwowych i kiszonych kilka ząbków czosnku majonez zielona pietruszka
Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę ( może być dość gruba) Ogórki pokroić w kostkę, posiekać natkę. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z majonezem. Wymieszać wszystko razem i zostawić na trochę żeby się przegryzło. Ilość czosnku można regulować wg upodobań.
muppet
Thu, 24 Jul 2014 - 08:31
U mnie na grillu ostatnio królował łosoś i szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Przy czym na kwesti smaku znalazłam fajną marynatę teriyaki, która mi posłużyła do tego łososia.
Meganka.
Thu, 24 Jul 2014 - 18:33
Evi, u nas najczęsciej:
roszpunka rukola pomidorki koktajlowe cebula czerwona koperek (lub natka pietruszki) z sosem: oliwa, ocet, łyżeczka musztardy, sól, pieprz i odrobina cukru
szpinak baby pieczarki podduszone z czosnkiem, na maśle (doprawione do smaku) pomidorki koktajlowe (opcjonalnie truskawki, lub kawałki pomarańczy) słonecznik prażony
Obie są lekkie, idealnie pasują do grillowanego jadła.
muppet
Mon, 24 Apr 2017 - 09:38
A lubicie szparagi z grilla? Według mnie są przepyszne!
Mаjkа
Thu, 20 Jul 2017 - 14:46
Ja czasami robię tylko same pomidory plus mozzarella z bazylią. Wersja bardziej sycąca to pomidory z sosem czosnkowym (to już jak kto robi z majonezem lub bez, jogurt czy śmietana), do tego kukurydza i przyprószone serem (dowolny). Lubię też bardzo sałatkę z brokułami i jabłkiem, może też być kukurydza i do tego majonez lub jogurt, a nawet sama oliwa. Ostatnio oprócz sałatek to bardzo lubię robić podpłomyki lub chlebki na grillu, bardzo łatwo można je zrobić a smakują super, tu jest taki krótki przepis https://www.top-grille.pl/webpage/nasze-przepisy.html jak i z resztą kilka innych też jest fajnych. I nie trzeba do tego mieć zamykanego grilla, tylko wtedy trzeba wolniej piec, obracać i dodać trochę więcej wody niż na filmiku.
muppet
Tue, 08 Aug 2017 - 13:31
Często robię pieczarki z pesto i z serem. Wszystkim smakują, a są proste w przygotowaniu/
natkaxx
Wed, 11 Apr 2018 - 10:36
Na pewno wszelkiego rodzaju sałatki a także mięso,np. szaszłyki Żeby były pyszne bardzo ważne są warzywa do szaszłyków
Tuja
Fri, 27 Apr 2018 - 12:13
CYTAT(Mаjkа @ Thu, 20 Jul 2017 - 15:46)
Ostatnio oprócz sałatek to bardzo lubię robić podpłomyki lub chlebki na grillu, bardzo łatwo można je zrobić a smakują super, tu jest taki krótki przepis https://www.top-grille.pl/webpage/nasze-przepisy.html jak i z resztą kilka innych też jest fajnych. I nie trzeba do tego mieć zamykanego grilla, tylko wtedy trzeba wolniej piec, obracać i dodać trochę więcej wody niż na filmiku.
O witaj, właśnie szukałam czegoś na najbliższą majówkę zamiast zwykłego chleba czy bułek do karkówki i takie placki wydają mi się być czymś całkiem oryginalnym. Mam nadzeieję nic nie przypalic Myślałam też o czymś w rodzaju pity, to też taki cienki placek w ktory można wsadzić jakąś sałakę. A już pizza z grilla to w ogóle rewelacja, ten przepis na top grille wydaje się taki prosty.
kuna87
Tue, 29 May 2018 - 00:18
Chyba najprostszy dla mnie sposób... kurczaka kroimy na troszkę mniejsze kawałki i oczyszczamy, nacieramy przyprawą złoty kurczak od knorra, i zawijamy w sreberko, i dajemy na grilla. Kurczak wychodzi aromatyczny i nie suchy
anirka
Thu, 21 Jun 2018 - 10:26
Z takich lekkich dodatków polecam buraki z kozim serem z tego przepisu: https://supermamy.limango.pl/jemy-zdrowo-grill-takze-dzieci/ . Mega proste, a połączenie smaków jest boskie. Pasuje i do mięska i do serów z grilla. Ale te pieczarki z pesto, o których ktoś pisał mnie zaciekawiły. Podasz jakiś przepis?
Patunia009
Wed, 15 Aug 2018 - 13:19
polecam sałatkę z brokuła. Brokuł obgotować, ale tak al dente, i robisz warstwy różyczki brokuła na to feta i sos czosnkowy na bazie jogurtu posypujesz uprażonym na patelni słonecznikiem, i kolejna warstwa tak samo aż do wyczerpania składników. Mmmm sałatka palce lizać.
naran
Wed, 14 Nov 2018 - 11:23
Ja tak sobie myślałam, że dziecku w tym wieku nie można nic na grillu przygotować. Jednak poczytałam sobie na stronie https://supermamy.limango.pl/jemy-zdrowo-grill-takze-dzieci/ trochę na ten temat. Znajdują się tam przepisy, które wypróbowałam i mojemu dziecku smakowało. Syn nie miał żadnych problemów trawiennych po nich. Myślę, że wymyślił je ktoś, kto się na tym zna.
snupi
Tue, 12 Feb 2019 - 15:21
mi do grilla potrzebny jest dobry ketchup i nic więcej. Bardzo smakuje mi kotlin. Kiełbasa + ketchup + bułka lub chleb i mogę tak jeść codziennie.
ppc1
Thu, 16 Jan 2020 - 16:44
Ja od ponad 2 lat korzystam z przepisów dostepnych na https://www.grillsklep.pl. Osobiście polecam ciasteczka owsiane z grilla. Są świetne i cała rodzina się nimi zajada ze smakiem! Poza tym mogę polecić z tej strony przepis na steki ze skorupką z kawy i chilli - pychota! <3
Ceda
Tue, 06 Dec 2022 - 08:39
Pomidory malinowe pokroic w grube plastry i posmarowac sosem czosnkowym a na to starty na duzych oczkach żółty ser..pycha dodatek do dań z grilla chociaż napewno nie fit - albo sałatka: sałata lodowa, kukurydz, ogórek, papryka, pomidor, może być rzodkiewka i wymieszane sosek koperkowo ziolowym lub bez