Dziś znalazłam kilka ciekawych stronek o tej roślince. Do tej pory używałam tylko popingu z amarantusa, ale po dzisiejszej lekturze może się wiele zmienic:
https://www.republika.pl/bpregows/amarantus.html
https://puszkkka.spinacz.pl/encyklopedia/A/.../amarantus.php3
https://www.wegetarianski.pl/arty/56-4.php tu znajdziecie parę przepisów
zalety amarantusa:
Ma:
- wysoką zawartość białka o wyższej wartości biologicznej niż białko z mleka
- dużą zawartość cennych związków tłuszczowych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych
- tokotrienole i błonnik obniżające poziom cholesterolu
- bogactwo związków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu
- dużą zawartość skwalenu opóźniającego procesy starzenia się organizmu.
- jest produktem bezglutenowym
Amarantus zawiera:
- białko przewyższające wartością białko mleka (wartość idealnego białka wynosi 100 jednostek; dla porównania białko amarantu osiąga 75, białko mleka 72, mięsa 70, pszenicy 53, kukurydzy 44),
- o wiele więcej mikroelementów niż tradycyjne zboża (szczególnie dużo żelaza, magnezu i wapnia),
- o wiele więcej błonnika niż tradycyjne zboża (więcej nawet niż otręby owsiane, co poprawia procesy trawienia i zmniejsza poziom cholesterolu),
- zawiera dużo lizyny i metioniny, (co jest ważne w racjonalnej diecie, gdyż pozostałe zboża zawierają ich bardzo niewiele),
- tłuszcz, w którym jest ponad 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych (przy jednoczesnej obecności antyoksydantu - witaminy E, zwiększa się jego działanie antycholesterolowe),
- skrobia zawarta w amarancie jest wyjątkowo lekkostrawna (pięć razy łatwiej strawna od uznawanej za lekkostrawną skrobi zawartej w kukurydzy; dlatego amarant można spożywać nawet na krótko przed zawodami),
- skwaleny - substancje hamujące procesy starzenia organizmu,
- więcej wapnia niż mleko.
Racuchy amarantusowe
Składniki: 18 dag mąki z amarantusa, szczypta drożdży, 1 cebula, kilka łyżek oliwy, przyprawy: sól, suszone zioła tymianek, majeranek.
Wykonanie: cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 minut. Małe porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć racuchy na złoto-brązowy kolor.
Bułeczki francuskie z amarantusem
Składniki: 2 filiżanki mąki pszennej, 1 filiżanka mąki z amarantusa, szczypta soli, 3 łyżeczki masła lub margaryny, 1-2 filiżanki wody, 2-3 łyżeczki drożdży.
Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać rozdrobnione masło lub margarynę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Wymieszać mąkę z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 45-60 minut. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na następne 30-40 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez 40 minut.
Amarantus z warzywami
Składniki: 20 dag nasion amarantusa, 3/4 litra wody, 2 łyżki oliwy, 3 marchewki, 2 pory, seler, pietruszka, strąk papryki, 3 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Wykonanie: Nasiona amarantusa zagotować w potrójnej ilości wody i gotować przez około 15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, pory, paprykę. Obsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec duszenia wymieszać z ugotowanym amarantusem. Dusić jeszcze dodając przypraw około 10 minut.
Dla alergików zmieniłabym warzywa na marchew, kalafior, brokół ewentualnie cebulkę
Snak amarantusowy z orzechami
Składniki: 4 łyżki miodu lub dla wegan syropu kukurydzianego lub innego, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 filiżanka posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich, 1 filiżanka poppingu.
Wykonanie: Miód lub syrop i masło lub margarynę lekko podgrzać. Dodać orzechy i popping. Dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić cienką warstwą na blasze i przycisnąć deseczką. Po ostygnięciu kroić na małe kawałki. Tradycyjnie lepiej bez orzechów, ale np rodzynki dla niektórych sa bezpieczne.Zamiast miodu można zrobić karmel.