Poszukuje przepisu na babkę kruchą, smaczną, rozpływającą się w ustach kiedyś na pewno był poruszany ten temat to moze jakiś link.
Wiekanocny czas bab tuż, tuż
Pozdrawiam
Poszukuje przepisu na babkę kruchą, smaczną, rozpływającą się w ustach kiedyś na pewno był poruszany ten temat to moze jakiś link.
Wiekanocny czas bab tuż, tuż Pozdrawiam
Poszukam i wieczorem Wrzucę przepis na wielką babę! strasznie rośnie...
Dorusiu droga i co z tÄ… babÄ…??????
Pozdrawiam Jola
o kurka zabyłam
Ale juz sie poprawiam. składniki : 6 dkg drozdży 45 dkg mąki 200ml mleka 4 białka 8 żółtek 15dag masła 15 dag cukru Ew rodzynki,skórka pomarańczowa zapach cytrynowy szczypta soli Wykonanie: Ubić białka na sztywno odważyć 20dag mąki i miksując wlać na nią wrzące mleko,zaparzona mąkę ostudzić. Do lekko ciepłego ciasta dodaćmasło i mixować,aby się masło rozpuściło. Teraz dodawac po kolei żółtka ,cukier,drożdże,zapach,resztę mąki i te ubite białka. Wyrabiac aż będzie wyrbione czyli dosć długo(dla ułatwienia proponuję drożdże rozetrzeć z cukrem ,zrobia się rzadkie i szybciej sie wchłoną do ciasta) na koniec dodac bakalie(ewentualnie) Odstawić babę w ciepłe miejsce-ma podwoić swoja objętosć,trwa to około 1 godziny. Jak juz powoi,to przełożyx ja do formy babkowej z kominem średnica 24cm.PODWYZSZAJAC BOKI FORMY PASKIEM PERGAMINU:BABKA MOCN ROSNIE, ja kiedys środka nie podwyższyłam... Wstawić do piekarnika ,nagrzanego do 60 stopni,i tak trzymać az znów podwoi objętosć.wtedy zwiększyć temp do 170stopni i upiec na złoto. Wbrew pozorom baba sie szybko robi,jest yszna i świeża przez całe świeta i jeden dzień dłużej ,jeśli wystarczy ... Babę mozna polukrować,albo posypać cukrem pudrem-ja osobiście nie dekoruje,bo oszczędzam kalorie na podwójną ilosć babki a nie na lukier.
No dzięki napewno spróbuje i po świętach dam znać jak wyszła.
Wesołych Świąt Pozdrawiam Jola
i jeszcze ciasto drozdżowe ,które spokojnie moze słuzyc za babę.przepis pochodzi ze starego edziecka .zawsze sie udaje.
1kg mąki 1 szkl mleka 1 szkl cukru 1 kostka masła 1/2 szkl oleju 15 dag drożdży 5 jajek + 2 żółtka drozdże utrzec z łyzeczka cukru i 2 łyżkami mleka aż sie zrobia płynne odtawić do wyrosniecia resztę mleka zagotowac z cukrem i masłem jajka + żółtka roztrzepać widelcem do maki dodać mleko(ostudzone!!) i jajka ,wymieszac i dodać wyrosniete drożdże porządnei wymieszać .odstawic na 15 minut teraz wyrabiać z 20 minut (lekko 20 minut) dodajac olej 3 keksówki wysmarować tłuszcze mi wysypac bułka tartą.napełnić do 2/3 wysokości ,odstawic do wyrosniecia posmarować roztrzepanym jajkiem (lub mlekiem) wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zwiekszyc temp po wstawieniu ciasta do 200 stopni. piec około 15-20 minut i szybko wyjać z piekarnika ,żeby nei wyschło. To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
|