cynamonek_kasia
Tue, 16 Jun 2015 - 17:21
Witam od paru dni podajÄ™ mojej dzidzi papki, zupki.. ale gotujÄ™ na dwa dni.
Chciałabym gotować troszkę więcej, póki są świeże warzywka. Ale nie wiem ile taką zupkę można przechowywać. Jedni piszą, że parę dni a inni że np. mrożoną miesiąc.
Jak wy robicie/robiłyście.
Czy wekować można jedynie zalewając słoiczek gorącą zupką i odwracając do góry dnem ?
Jak przechowywać potem? W lodówce czy nie koniecznie?
I czy np. mrożoną zupkę po odmrożeniu trzeba zagotować czy nie koniecznie? Czy wystarczy odgrzać w podgrzewaczu ??
ulla
Thu, 18 Jun 2015 - 10:27
Myślę, że można mrozić. Warunkiem koniecznym jest gotowanie wyłącznie ze świeżych produktów i przechowywanie w odpowiednio niskiej temperaturze - taką podejrzewam, że nawet dłużej niż miesiąc, choć miesiąc można uznać za rozsądny czas, żeby nie przechowywać za długo. I osobiście - rozmrażany produkt bym zagotowała.
Gdybym wybrała przechowywanie w słoiczku - to raczej pasteryzację, krótko, ale z zagotowaniem zawartości. I przy użyciu naprawdę czystych słoiczków i nakrętek - wyparzone/wygotowane lub wysterylizowane. Dobrze zawekowanej nie trzeba przed otwarciem przechowywać w lodówce.
tanka
Thu, 15 Oct 2015 - 14:13
jednak jestem za mrożeniem, w sumie nawet jak juz dzieciaki podrosły ja nadal mroże zupy, Czesto zostaje, a 3 dzień ta sama zupa no jakoś nie dla nas. Mroże sobie a potem wyciągam jak nie mam czasu gotować i obiadek jest
Ludek
Fri, 16 Oct 2015 - 09:54
Obie metody sÄ… dobre
Jak mam większe ilości, to wekuję np. teraz przecier dyniowy. Małe ilości mrożę.
Mrożenie dla mnie jest wygodniejsze (wymaga mniej pracy), ale niestety ogranicza mnie wielkość zamrażalnika, więc nie mogę poszaleć.
Oczywiście wszystko opisuję z datą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.